4 szempont a tökéletes fali tükör kiválasztásához

A fali tükör többféle funkciót is betölt az enteriőrben. Mivel visszatükrözi a fényt, segít a legkisebb és legsötétebb szobák világosításában és kiszélesítésében, hogy kényelmesebbé és hívogatóbbá tegye őket. A fali tükör dekoratív megjelenést is adhat a szobának, és ideális fókuszpontot jelent a térben. Emellett mindennapi használati eszköz is lehet a fürdőszobában, az öltözködő szobában, vagy a bejáratnál.

.

Ezért nem mindegy, hogy milyen fali tükröt választunk, ami megfelel ízlésünknek és illeszkedik a szobába is.
Alapvetően 4 szempontot kell figyelembe venni.

1. A fali tükör szerepe

Az első, és legfontosabb kérdés, hogy a fali tükörrel milyen célt szeretnél elérni. Ez befolyásolja a további szempontok szerinti döntést. Lényegében az alábbi két szempont közül kell választanod:

  • elsősorban praktikus, funkcionális célból szeretnél tükröt,
  • fontosabb szempont a dekoráció, ezért egy design tükröt szeretnél.

2. A fali tükör mérete

A tükör mérete függ attól, hogy milyen célból szeretnéd, és nem utolsó sorban mekkora a rendelkezésre álló helyi a falon. Az öltözködő szobába érdemes nagyméretű tükröt választanod, mely akár 100-120 cm magas is lehet. Ez a térérzetet és a világosságot is növeli.A fürdőszobába a mindennapi készülődéshez egy közepes méretű tükör lehet megfelelő. Nappaliba, folyosóra, vagy az előszobába inkább kisebb tükröt válasszunk, hacsak nem az a célunk, hogy látványos hatást szeretnénk vele elérni. A fali tükör kiválasztása előtt mindenképpen mérd le a rendelkezésre álló helyet, és figyelj arra is, hogy a fal ne legyen túlzsúfolt.

.

3. A fali tükör alakja

Praktikusság szempontjából a hagyományos téglalap, vagy négyzet alakú tükör a legjobb választás. Az egyszerű, de feltűnő megjelenés érdekében kerek fali tükröt is választhatsz. Ha a céljaid között fontosabb a szoba díszítése, akkor egy modern, design tükröt keress. Ezen tükrök alakja nem hétköznapi megjelenést biztosít. Ezek általában valamilyen geometriai alakot öltenek, például háromszög, vagy rombusz, de nagyon divatosak manapság a napsugárra emlékeztető tükrök, vagy több kisebb tükör tesz ki egy kompozíciós megoldást.

.
.

4. A fali tükör színe és stílusa

A tükör stílusát és hangulatát alapvetően a kerete határozza meg. Fontos tudod, hogy otthonodban milyen stílus az uralkodó. és a tükröt ehhez illeszkedően kell kiválasztanod.
A vintage fali tükör a régmúlt, békebeli időket idézi, kerete díszes, neoklasszikus. A rusztikus fali tükör a természetközeliséget kell, hogy tükrözze. Mindkét esetben a tükör kerete jellemzően fa, vintage esetében lehet fa hatású műanyag is. A vintage színei a fehér, törtfehér és pasztell színek, míg a rusztikus lakberendezés a természetes barna színárnyalatokat kedveli.
Ha az otthonod modern – például glamour vagy loft stílusú – akkor a tükör kerete ezen stílusok sajátosságai kell tükrözze. Itt szabadjára engedheted a fantáziádat, és ne félj különleges alakú tükröt választani. A modern dekoráció leginkább a fém kereteket használja, amelyek ezüst vagy arany színűek a fényűzőbb megjelenés érdekében.
A fekete, fehér vagy fa tónusú keretek gyakorlatilag bármilyen dekorációs sémával összehangolhatóak.

.

Néhány hasznos tipp:

  1. A magas belmagasságú szobák lenyűgözőnek tűnnek, extra magas tükrökkel.
  2. A vízszintesen elhelyezett tükör a szoba hosszúság érzetét, a függőleges tükör a szoba magasságát hangsúlyozza.
  3. A tükör körül legalább 30 cm üres helyett hagyj a falon.

 

Összefoglalva
A szoba légkörének okos befolyásolása lehet egy fali tükör felszerelése, mely nemcsak praktikus bútordarab, de vizuálisan vonzóvá teheti a helyiséget is. A tükör segít a sötétebb helyiségek világosabbá tételében, és a térérzetet is növeli. A tükör kiválasztása előtt fontold meg a tükör elhelyezésének célját, a tükör méretét, stílusát és színét.
 
További információ:
 
Maisons.hu Design bútor és lakberendezési webáruház:
https://maisons.hu/collections/fali-tukor
info@maisons.hu

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^