5 tipp, hogy otthonosan érezd magad albérletben is!

Modern, rusztikus, mediterrán lakberendezési stílus, vagy a hygge szinte minden korosztály ízlését elnyerő puhasága? Az otthonos terek nemcsak a lakberendezési stílustól függenek, hanem a biztonság és a kiszámíthatóság érzésétől is. Miként valósítható ez meg albérletben? Egyáltalán lehetséges-e más tulajdonára otthonként tekinteni? Mire figyeljünk akkor, ha ezt az átmenetinek vélt időszakot is szeretnénk kényelmesen, jogilag is biztonságban megélni? Tarts velünk, most ezt a témát vesszük górcső alá!

.

1. Költözés csak korrekt szerződéssel

Sokan ott rontják el, hogy a megfelelő jogi kötőerővel rendelkező szerződés nélkül költöznek, majd kellemetlen meglepetések sorával találkoznak. A Professional Premium Property Zrt. azt javasolja minden albérletet keresőnek, hogy kizárólag korrekt szerződéses háttérrel menjen bele a költözésbe. A számlaképesség a lakhatási támogatás igénybevétele kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír, de egyébként sem mindegy, hogy írásban rögzítik-e a felek a megfelelő formai és tartalmai előírásoknak megfelelően a jogokat és kötelezettségeket. Mindez az otthonosság első számú feltétele, hiszen így nem kell attól tartanod, hogy egyik napról a másikra költöznöd kell, vagy a tulajdonos folyamatosan hívatlan vendégként érkezik hozzád.

2. Felszerelt konyha és fürdőszoba

Legyen szó teljes ingatlan bérléséről, esetleg a diákok körében nagy népszerűségnek örvendő kiadó szobákról, lakrészekről, a kiválóan felszerelt konyha és fürdőszoba ma már alapvető elvárásnak számít. Az optimális energetikai adottságokkal rendelkező kiadó lakások esetében a rezsiköltségen sokat lehet spórolni, ezért érdemes odafigyelni a választásnál arra is, hogy mennyire felújított, korszerű ingatlanról van szó. Fontos, hogy az esetleges meghibásodásokról ne a bérlőnek kelljen gondoskodnia, hanem rendszeres karbantartás keretein belül biztosítható legyen a zökkenőmentes működés.

3. Tisztaság

Semmi kedved az előző bérlő által lelakott ingatlanba beköltözni? A koszos falak árulkodók lehetnek arról, hogy mit várhatsz a jövőben a karbantartással kapcsolatban. Az otthonos terek megteremtéséhez azonban Te is hozzájárulhatsz, mégpedig a napi szinten történő takarítással, és a rendezett körülmények megvalósításával. Ne feledd, az ingatlant, kiadó szobát, lakást, Te fogod használni, ezért ahogy a lakberendezés, úgy az általános tisztaság megteremtése is tőled függ.

4. Más háza, de a Te várad?

Az én házam, az én váram – szokták mondani. A gyakorlatban akkor is igaz ez, ha albérletről van szó. Nem véletlen fontos a korrekt szerződéses háttér, amelyben az is rögzítésre kerül, hogy a bérbeadó mikor léphet be az ingatlanba. Sok olyan rossz tapasztalatról hallani, amikor jogi védelem nélkül szinte előzetes egyeztetés nélkül, kötelező jelleggel be kell engedni a tulajdonost akkor is, ha a napi életvitelben megzavar. Kerüld el az efféle problémás helyzeteket! Már az ingatlan megtekintése során figyelj a részletekre! A megfelelőnek tűnő intelligencia nem elegendő! A korrekt szerződéskötés – akár közjegyző előtt-, nélkülözhetetlen a nyugodt körülmények biztosításához.

5. Tervezz hosszútávra!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az albérletet rendszerint nem egy-két hónapra választja az ember. Az elhelyezkedés, a felszereltség, a bútorozottság, vagy éppen annak hiánya egyaránt döntő szempont lehet a választásnál. Amennyiben módod van fix időre kötni szerződést, akkor ez mindig kiszámíthatóbbnak bizonyul, mint a határozatlan idő. Érdemes kifejezetten olyan cég segítségét kérni, aki gondoskodik az elvárásnak megfelelő bérlőtárs találásáról, vagy akihez gond esetén fordulhatsz. Az ingatlanközvetítők általában albérletkeresés esetén is állnak rendelkezésre.

Bővebb információ: alberletbudapest.hu

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^