A cserepeslemez

Sokunknak furcsán hangozhat maga a kifejezés, hogy „cserepeslemez”. Mi köze van a cserépnek a lemezhez? Hogyan kapcsolódik össze ez a két egymástól (anyagában) távol álló fogalom? Miért cserepes? Miért használják előszeretettel az építőiparban? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre (is) adunk választ a következőben.

.

A cserepeslemez

A válasz a fenti kérdésekre egyszerűbb, mint gondolnánk, szinte egy gondolattal, mondattal kifejezhető. A cserepeslemez nem más, mint tetőcserépre emlékeztető, horganyzott acélból készült lemez, melyet tetőfedésre használnak. Ez persze csak a nagyon leegyszerűsített meghatározás. A cserepeslemeznek számos jellemzője, tulajdonsága van, melyekről jó, ha ejtünk néhány szót.

A cserepeslemez tulajdonságai, jellemzői

  • erős, az időjárásnak ellenálló, ezáltal tartós fedést biztosít – könnyű, ezért elegendő akár kisebb teherbírású alapot, lécezést kialakítani hozzá, ami költséghatékony megoldás.
  • többféle formavilág, mintázat és szín érhető el a kereskedelmi forgalomban és a gyártóknál egyaránt (hagyományos cserép-, mediterrán- vagy klasszikus forma, különböző faeres mintázatok..stb.)
  • gyors és könnyű szerelhetőség
  • számos, akár színben passzoló kiegészítő érhető el (rögzítő csavarok, hóvágó, ereszcsatorna)
  • egyedi méretre vághatók, szabhatók, mely nem csak a cserepelemez szállítását, hanem a beépítést is nagyban megkönnyíti.

A cserepeslemez hátrányai

Hasonlóan a trapézlemezhez, a cserepeslemeznek is vannak kevésbé megnyerő tulajdonságai, amiket nem árt figyelembe vennünk, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket. Nézzük a legfontosabbakat:

  • eléggé zajos- ami főleg a nem megfelelő szigetelés miatt fordulható elő, ezért erre is gondoljunk, ha a cserepeslemez mellett döntünk.
  • nem igazán bírja a sós levegőt, valamint a magasabb páratartalmat

Cserepeslemez színválaszték

A cserepeslemez gyártók kínálatában többféle színskála áll rendelkezésünkre, ha színezett cserepeslemez mellett tennénk le a voksunkat. A bevonat minden esetben egy nagy kopás-és időjárásálló, poliészter bevonat, amely rendkívül jó fed. A színeket általában színkódokkal látják el az egyes kategóriákon belül, ezáltal téve egyszerűbbé az azonosítást. A standard cserepeslemez színek elsősorban a klasszikusabb, alapszíneket jelentik (piros, kék, zöld..), míg a matt színpaletta valamivel pasztelesebb, természetesebb (szürke, barna..stb) színeket sorakoztat fel. Ezeken kívül vannak extra kategóriájú cserepeslemez színek, amelyek lényegében a mintázott cserepeslemezeket foglalják magukba. Általában faeres, famintázatú bevonat készül különféle fafajták megjelölésével (pl. cseresznye, dió, tölgy), de egyre gyakoribb különféle kőhatású (szikla, kőfal, tégla) vagy a terepmintás mintázat is. Természetesen mielőtt leadjuk a rendelést, látogassunk el valamelyik forgalmazó, gyártó bemutatótermébe, ahol élőben is meg tudjuk tekinteni a cserepeslemez színeket, mert a számítógép képernyője sajnos sokszor nem a valós színt mutatja.

A cserepeslemez ára

Ha már kellően jártasak vagyunk az építőanyagok terén, akkor nagyjából van elképzelésünk az árakat illetően. A cserepeslemezről is elmondható, hogy a gyártók az árat főleg négyzetméterre vonatkozóan adják meg, de segítségül azt is fel szokás tüntetni, hogy egy bizonyos méretű cserepeslemez körülbelül hány négyzetméternek fele meg. Ezáltal azért a kevésbé hozzáértő vásárlók is meg tudják becsülni a tervezett cserepeslemez mennyiségét.
Természetesen egyéni ajánlatokat is lehet kérni, ahol segítenek a szín, kiegészítők..stb. hozzáadásával egy végleges árat kalkulálni.

Bővebb információk:

Lemezbázis

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^