A hagyományos építési módok

Minden olyan megoldás hagyományos építési módnak tekinthető, amikor tégla, vályog, kő a függőleges teherhordó szerkezetek anyaga, a kötőanyag pedig mész és cement. Tehát a felhasznált építőanyag természetes közegből származik, s az építőanyagból tömörfalas szerkezetet alakítottak ki.
A technika korszerűsödésével a megjelentek korszerű anyagok, előre gyártott vasbeton szerkezetek, különféle alapanyagú burkolatok, nyílászárók, bevonatok, kiegészítő szerkezetek, de – a csoportosítás szempontjából – a függőleges teherhordó szerkezetek anyagstruktúrája nem változott, tehát ezek a korszerű megoldások nem befolyásolják a csoportosítást.

A hagyományos építési módnak hosszfalas, harántfalas és vegyes falazatú változatát különíthetjük el. Ezen kategóriák a függőleges teherhordó – egyben határoló szerkezetek kialakításából következnek.

A hagyományos építési módra jellemző:

  • – kis szilárdságú, de nagy súlyú anyagból épített falszerkezetek csak korlátozott szintszám kialakítását teszik lehetővé,
  • – a falteher szintenkénti növekedése érdekében a növelt falvastagság helycsökkenést eredményez.
  • – a teherhordó szerkezetek kötöttségének következményeként, az egymás feletti szintek csaknem teljesen azonos elrendezést követelnek meg,
  • – szerkezeti megoldások közül a harántfalas megoldás hőtechnikai és hangvédelmi szempontból előnyösebb.

A kivitelezés technológiai feltételeinek betartása esetén e szerkezeti megoldás nagy élettartamot biztosít, tehát az építmény értékállóságát garantálja. E hagyományos építési módok esetén valamennyi szerkezet állapotát elsősorban a teherhordó függőleges falszerkezetek befolyásolják, azaz valamennyi meghibásodás a függőleges szerkezetek hibájára vezethető vissza.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^