A kanapéágyak előnyei és hátrányai

Ez egy kanapé; ez egy ágy – ez egy kanapéágy! A hagyományos kanapéágyak még mindig a kettős felhasználású bútorok egyik legnépszerűbb típusa… és ennek jó oka van! Valójában ezek a bútorok több szempontból is megkönnyíthetik az életét, különösen (de nem csak) akkor, ha az utolsó pillanatban fekhelyet kell biztosítania: az ágyazható kanapé létezésének elsődleges oka a barátok és a távoli családtagok éjszakai elhelyezése. Jellegében a vendégszeretet és a kényelem jellemzi. Tervezési megoldásként a kanapé hosszú utat tett meg; a terjedelmes és gyakran bonyolult mechanikai megoldásoktól a könnyen kezelhető, ugyanakkor elegáns, egyszerű és tartós alternatívákig. Azonban, mint minden típusú bútor, ezek sem lehetnek mindenki számára megfelelőek. Egyes konkrét helyzetekben lehetnek más típusú, kettő az egyben bútorok, amelyek jobban megfelelnek az Ön igényeinek. Segítünk eldönteni, hogy ezek a megfelelő megoldások-e az Ön nappalijába, és elmondunk mindent a kanapéágyak előnyeiről és hátrányairól.

.

A kanapéágyak fő előnyei és esetleges hátrányai

A lakberendezés során a megfelelő nappalibútor megtalálása kihívást jelenthet, mivel ezt a területet gyakran használják a családok és a vendégek szórakoztatására, ezért alapos kutatást igényel annak biztosítása érdekében, hogy a saját ízlésének és az adott helyiségnek megfelelő darabot kapjon. A ma rendelkezésre álló lehetőségek mellett ezt gyakran könnyebb mondani, mint megtenni. Amikor egy bútorboltban böngészik a lehetőségek között, egy alvófunkciós kanapé tetszetős ülőhely lehet. Ha a vásárláson gondolkodik, íme néhány előnye annak, ha kihúzható kanapét választ.

Céljuk a kényelem

Egyszerűség, kényelem és praktikum: kanapéágyak többcélú kialakítását személyre szabták azért, hogy a fáradt látogatóknak kényelmes helyet biztosítsanak éjszakai pihenésükre. Akár a városon kívülről érkező vendégeket fogadja, akár a szülesi alszanak Önnél, gondoskodjon arról, hogy kényelmes pihenési megoldást kínáljon.

.
Foto: Keskeny matracos kanapé. xxxlkanape.hu

Egy matracos kanapéágy ideális kis helyiségekbe is: ha korlátozott a lakóterülete, de megfelelő ülő- és alvási megoldásra vágyik, egy kanapéágy lehet a megoldás. Használhatja ülőgarnitúraként a vendégek számára, vagy nappal, és éjszakai ágyként. Ideális alternatívát jelentenek a főiskolai futonokhoz vagy a manapság már könnyen felfújható matracokhoz képest, amelyeket a szekrény aljában tárolnak: a megfelelő matraccal felveheti a versenyt saját ágya kényelmével.

A kanapéágy teljes funkcionalitást kínál újfajta megközelítésében, és szükségtelenné teszi a vendégközpontú bútorokat egy másik szobában, így további értékes helyet segít felszabadítani a nappaliban, a vendégszobában, vagy akár egy megújult irodahelyiségben. Ha társasága Önnél tölti az éjszakát, egyszerűen húzza ki a kész ágyat, és reggel gurítsa vissza a kanapéba, hogy visszanyerje nappaliját.

Egy ülőbútor hasznossága továbbá a változó méretekben is mérhető: akár egyenes formára, akár ágyneműtartós sarokgarnitúrára van szüksége, a háztartási igényeknek megfelelően választható az ülőbútor külmérete, és az ágy fekvőfelülete is: akár franciaágy méretben is kaphatók.

Értékük a kettős kialakítás

A modern kanapéágyak egy nagyszerű ok miatt népszerűek: a kényelmes ülésen felül valójában kellemes rajtuk aludni. A kinyitható kanapé a vendégek kedvence is lesz: mivel ugyanolyan kényelmet biztosíthat, mint egy hagyományos matrac, így a vendégek elkerülhetik a nyakfájdalmakat vagy a helybeli korlátozást, hiszen egy 160X200 centiméteres fekhelyen két ember is kényelmesen elfér.

.
Foto: Murano ágyazható matracos sarokkanapé. kanape-shop.hu

Helytakarékos és kényelmes befogadó helyet kínál, vendégei biztosan értékelni fogják a vendégszeretetét. Már maga a koncepció is jelentős megtakarítást kínál, és nagy eséllyel akkor is használható lesz, ha éppen nem vendégek töltik rajta az éjszakát. Tökéletes alternatívái a standard heverőknek. A matracos kanapéágyak szépsége az, hogy idővel lecserélheti a matracokat, ahogy öregszenek, és szerencsére nincs hiány a kényelmes matracok közül, amelyek közül választhat: legyen az hideghabos, memóriahabos, latex vagy ProGel matrac.

Alakváltó design

A kanapé vásárlásának talán legnagyobb előnye a manapság elérhető stílusok és minták sokfélesége. A múltban a kinyitható bútorok korlátozott választási lehetőséget kínáltak a leendő vásárlóknak, és még inkább korlátozták a választékot a minőség, a tartós anyagok és a felületek tekintetében – ez már nem így van. A komfort kanapéágyak nagyszerű befektetések, és számos stílusban és kivitelben megtalálhatók, amelyek tökéletesen illeszkednek meglévő bútoraihoz. Ez azt jelenti, hogy nem kell az egész nappalit kicserélnie egy új szófa elhelyezéséhez. A modulárisan összeállítható ágyazható ülőgarnitúrák két rendkívül funkcionális bútordarabot kombinálnak, hogy még sokoldalúbbak legyenek. Bármelyik lakótérbe elhelyezheti ezeket a szépségeket, így otthoni irodáját, nappaliját, játszószobáját vagy akár lakóautóját barátságos vendégszobává varázsolhatja.

.
Foto: Sila táskarugós ágyazható kanapé. Kanapevasarlas.hu

Az alvó funkciós ülőbútorok többféle stílusban, anyagból és színben kaphatók, így nem lesz gondja megtalálni azt, amelyik tökéletesen illeszkedik meglévő belső tere stílusához és kialakításához. Ami úgy néz ki, mint egy egyszerű műbőr kanapé vagy bőr ülőgarnitúra, percek alatt kényelmes ággyá válik, így ezen adaptálható bútordarabok könnyedén illeszkednek bármilyen élethelyzethez. Egy egyszobás apartman nappalijában egy sarokgarnitúra nagyszerű alternatíva a meglévő kis kanapé és ágy egyidejű elhelyezése helyett. A kanapéágyak ugyanúgy nézhetnek ki, mint a hagyományos szófák. Csak azért, mert rendkívül funkcionálisak, még nem jelenti azt, hogy az esztétikai szempontból kompromisszumot kell kötnie! Amíg fizikailag nem kell kihúznia a matracot, senki sem fogja észrevenni a különbségeket.

Időtálló befektetés

Egy ágy és egy szófa egy bútor áráért? Igen, kérem! A nappaliból estére hálószobát varázsol megfizethető megoldással egy kis lakás, vendégszoba vagy bármely más helyiség gyors berendezésével, anélkül, hogy a stílust és a minőséget feláldozná. Funkcionalitása által pénzt is megtakaríthat, mivel egy új ház vagy lakás berendezésének költségei gyorsan összeadódnak. Ahelyett, hogy egy kanapét, továbbá egy külön matracot és ágyrácsot vásárolna, egyetlen bútorral két igényt is kielégíthet. Ha pedig egy cserélhető matraccal rendelkező kihúzható kanapét választ, akkor egyszerűen csak a matrac cseréjével fejlesztheti azt, ahelyett, hogy a költségvetését újabb és újabb bútorvásárlással megterhelné. Noha egy vendégszoba kellemes kikapcsolódást nyújt, feleslegesen korlátozhatja a helyet otthonában, amennyiben csak néha érkeznek Önhöz látogatók. Ha azonban befektet egy kanapéágyba, hívogató megoldást kínál a vendégek számára, továbbá helyet is megtakarít, hiszen a felszabaduló helyet az új extra helyiséget irodává, edzőteremmé vagy moziszobává alakíthatva hasznosan használhatja.

Kényelmes otthon-szálloda: gyakran ottalvó vendégek

Egy ágyazható kanapé birtoklásának egyik leggyakrabban előforduló problémája az a tény, hogy valószínűleg barátai, családtagjai gyorsan észreveszik, ha kényelmes helyet kínál nekik éjszakára, melyet nem felejtenek el egyhamar. Messziről, de akár csak a város másik végéből jött barátok és családtagok számára könnyű lesz a választás, hogy gondtalanul szórakozzanak egy-két pohár finom borral, vagy hazavezessenek éjszaka, kockáztatva a jogosítvány elvesztését, vagy baleset okozását. Sokan azonban nem szeretik, ha másnap reggel, különösen, ha az vasárnapra esik nem szundizhatunk kényünk-kedvünk szerint, hanem még a vendégekről is gondoskodni kell egy kiadós reggelivel.

Nem mindig olyan kényelmesek, mint a hagyományos ágyak?

A mindennapos alvásra alkalmas matracos kanapéágyak kétségtelenül fantasztikus megoldást jelentenek, és nem csak akkkor, ha csak alkalmanként jönnek vendégei, és minden bizonnyal szuperkényelmesek is lehetnek: lehetőleg olyan modellt válasszunk, amelyik jó minőségű matraccal és megbízható fa laprugós ágymechanikával rendelkezik.

.
Foto: Nápoly ágyneműtartós matracos sarokkanapé. Kanapebolt.hu

Azonban a régebbi típusú mechanikák, ahol meg van törve a fekvőfelület a hagyományos ágyban való alvás érzését azonban nem tudják pontosan pótolni. Éppen ezért azokat nem feltétlenül ajánljuk hosszútávú megoldásként. Például, ha egy kis lakásban él, és azt tervezi, hogy minden este ággyá változtatja, akkor úgy gondoljuk, hogy egy modern matracos kanapé kényelmesebb és praktikusabb megoldás lenne az Ön számára.

Ezen túlmenően ennek a mechanikának a vendégek általi túlzott, vagy nem megfelelő használata elősegítheti a szerkezeti mechanizmus gyors elhasználódását. A legtöbb gyártó a megfelelő használati utasításokkal instruálja, amikor kanapéágyat vásárol.

A kinyitó mechanika használatának megszokása eltarthat egy ideig, azonban ne féljen, ezen rendszerek használata egyáltalán nem bonyolult, de persze kell hozzá némi gyakorlat – szerencsére minden működést elsajátítása pillanatok alatt megtanulható.

Nehéz és terjedelmes bútorok is lehetnek

A kinyitható ülőgarnitúrák az ágymechanikák elhelyezéséhez szükséges szerkezeti támasztékokkal és mechanizmusokkal a nagy bútorok hírében állnak. A multifunkcionalitás természetesen nem jár ingyen – ezek a darabok sokszor nagyok, és az ülések alá tolt plusz fekvőfelület, a kinyitási mechanikát is tartalmazzák, vagy az összegömbölyödött teljes matrac súlyával büszkélkednek. Amikor megvásárolja az új kanapét, és nem profi bútorszállítókkal szállíttat, javasoljuk, hogy néhány termetes, jó erőben lévő barát segítségét feltétlenül kérje, hogy segítsenek a felvinni új bútorát a lépcsőkön, vagy áthaladni a bonyolult bejáratokon.

.
Foto: LS Lima ágyzható ágyneműtartós sarokülő. Sofamasters.hu

A kanapéágy vásárlása melletti legfőbb érv a helytakarékosság, de ne feledje, hogy a kinyitott helyzetben lévő ülőbútor ugyanolyan helyet foglal el, mint egy ágy – vagyis egy nappaliban vagy kis alapterületű lakásban egy olyan megoldásra van szüksége ami kihajtható és ténylegesen használható. Vásárlás előtt mindenképpen mérje fel a helyet, mielőtt hazaviszi a új bútorát, továbbá ne feledje, hogy nem biztos, hogy olyan könnyű őket mozgatni (például időnként átrendezni a bútorokat), mint a hagyományos ülőbútorokat.

Bővebb információk:

sofamasters.hu

info@sofamasters.hu

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^