A kovácsoltvas bútorok is többféle stílusúak lehetnek

A kovácsoltvas bútorok is többféle stílusúak lehetnek:

– Egyrészt a vasváz anyaga különféle vastagságú lehet.

.

Az erősebb, rusztikusabb változataik lapos vasrúdból készülnek, illetve nagyobb keresztmetszetű hengerhuzalból, köracélból. A kornak megfelelően gyakoribb a csőváz és a zártszelvény elemek alkalmazása is, mivel ezek erősebbek, de könnyebbek, mint a tömör társaik, ugyanakkor a nagy külső felület miatt jellegzetesebb látványt biztosítanak.

Ezekkel szemben a finomabb változataik, vékonyabb hengerhuzalból készülnek, s a szükséges stabilitást több szál alkalmazásával érik el. Ezeknek a kovácsoltvas bútoroknak inkább drótváz hatásuk van, s jobban elhelyezhetőek a kevés mediterrán lakberendezési stílusjegyet felmutató otthonokban is.

– Másrészt fontos még a kovácsoltvas bútorok kiegészítő anyaghasználata is.
Míg egy laposvasból készült karakteresebb bútordarab, inkább elviseli a sötétre pácolt keményfa kiegészítőket, mint az asztallap, az ülőfelület, háttámla, stb.
Addig a vékonyabb, drótváz jellegű kovácsoltvas bútorok esetén, ha az szék, akkor az a finomabb irányzatnak megfelelően inkább kárpitozott, míg asztalok esetén pedig modern hatásként megjelent az üveglap – ami már töri a klasszikus mediterrán stílusirányzatot, azonban kevert stílusú lakásokban, megfelelő kapcsolatot teremthet a klasszikus kovácsoltvas és az otthon többi modernebb, vagy legalábbis korszerűbb anyaghasználatú berendezési tárgyai között.

Érdemes kitérni a rattan betétes kovácsoltvas bútorokra. A rattan részletgazdagsága, s általában a világosabb színhasználata, inkább a finomabb, romantikusabb otthonokba illik. Ugyanakkor a természetes anyagjellege miatt szervesen illeszthető egy mediterrán térbe is. Gondoljunk bele, hogy a mediterrán anyaghasználat is a természetességet preferálja (hiszen népi stílus, s nem a mai modern kor kitalációja), s egy terrakotta teraszburkolattal, terméskő fallal együtt egy rattan garnitúra szépen mutat.

.

A rattanbetétes kovácsoltvas bútorokat úgy is felfoghatjuk (mint az üveglapos kovácsoltvas asztalt), hogy átmenetet biztosít más stílusok felé. Ha például a lakásunk világos parkettával burkolt, a falaink simák, s egyszerűen valamilyen világos krémszínűre vagy fehérre festettek, s a meglévő bútoraink is inkább juhar, vagy bükk, és mégis egy kovácsoltvas bútordarabot, vagy egy egész garnitúrát szeretnénk elhelyezni az otthonunkba, akkor válasszunk vékonyabb drótvázas tárgyat, olyat ami natúr rattan betétes, vagy ha kárpitozott akkor világos, illetve a szoba meglévő textíliáihoz illeszkedő kárpitozásút. Asztal esetén is szóba jöhet a rattandíszítés, vagy az asztallapunk legyen üveglapos, vagy egy vékony világos falap.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^