A legnépszerűbb tapétatípusok

Tapéta-bolt.hu

Papírtapéta, könnyű: egyrétegű tapéta, síma felületű, modern mintázattal. Vízálló vagy lemosható változatban is kapható.

Papírtapéta, nehéz: két, vagy többrétegű nyomott tapéta. Ez a tapétafajta mosható változatban, illetve az ismételt tisztításnak ellenálló változatban is kapható.

Papírtapéták lehetnek:

  • szimplex tapéták: olcsó és vékony tapéta, ezért a tapétázandó felület nagyon jó előkészítést igényel
  • duplex tapéták: kétrétegű papír, jó színtartó tulajdonsággal rendelkezik, a dupla réteg miatt jobb a szakító szilárdsága, könnyebb vele dolgozni.

A LEGNÉPSZERŰBB TAPÉTATÍPUSOKMélyprégelt tapéta: első lépésként egy 70-80g/m2 fedőpapírt nyomnak mélynyomással, második lépésben egy 80-100g/m2 alátétpapírt kasíroznak hozzá, és utána domborítják. A magas formatartósság azzal érhető el, hogy a tapétát a ragasztóval nedves állapotban alakítják, és utána szárítják. A mélyprégelt tapéta a legjobb minőségű tapéta.

Prégelt tapéták: A gyártási elv azonos a mélyprégelt tapétákkal, azzal a különbséggel, hogy a nyomás a kasírozással azonos munkafázisban történik. Jó velük dolgozni és dekoratív falakat lehet velük kialakítani.

Vinyl tapéta, hagyományos: mintázata, valamint moshatósága illetve súrolhatósága alapján a konyhák, fürdőszobák, előszobák tapétázására célszerű használni.

Vinyl tapéta, habosított PVC-ből: rendkívül tartós, vastag tapéta, amely bármely helyiségben alkalmazható. A tapéta alsó rétege papírból készül, a felső rétege műanyag film.

Textiltapéta: nyomtatott alapon lévő szövet vagy felragasztott szövet külső rétegére nyomtatott mintás tapéta.

Üvegszövet tapéta: üvegszálból készülő tapéta. A tapétát a felragasztás után diszperziós festékkel vagy átlátszó lakkal le kell festeni.

Rauhfauser vagy fűrészporos tapéta: papírból készült kétrétegű tapéta, a rétegek közt farostot tartalmaz. Felragasztás után érdemes lefesteni. Előnye: könnyen feldolgozható, bármikor átfesthető, házilagosan is kivitelezhető, különösebb szakértelmet nem igényel a felhasználásnál.

Struktúra tapéta: nyomott és szemcsézett tapéta, felragasztás után emulziós festékkel le kell festeni. A tapéta szerkezete akkor látható a legjobban, amikor ferde fénnyel van megvilágítva. A tapéta – nem sima felületének köszönhetően – a fal felületi egyenetlenségeit kitűnően elfedi.

Vlies tapéta: speciális textiltapéta, mely fali ragasztásos technikával (a tapétaragasztót a tapétázandó felületre kell felvinni és átitatódási idő nélkül felragasztható, majd a tapétacsere során, szárazon lehúzható, így a vele való munka nagyon egyszerű. Rendkívül strapabíró és kopásálló, illetve repedésáthidaló funkciót is képes betölteni. Alappapír helyett gyapjúrostot használnak az eljárás többi része, megegyezik a többi, tapétagyártásnál felhasznált technikával.
Előnye: nagyon magas stabilitás, magas levegő és páraáteresztő képessé, tartósan fedi le a hajszálrepedéseket. Formatartó és nem szakad. Nehezen éghető (különösen közületeknél fontos), renoválásnál csíkonként szárazon lehúzható.

Bordűr (szegőtapéta): a tapétázott falfelület modern befejező eleme. A bordűrök a megfelelő illeszkedéssel felhelyezett tapétacsíkok között rendkívül elegánsan néznek ki.

A felsoroltak mellett még más, különleges típusú tapéták is léteznek – például filcből készülo, faháncsból készülő (un. japán tapéta), csillogó bőrből vagy velúrból készülő, parafából stb. készülő tapéták.

Fontos megjegyezni a következőt: A mintás tapéta felületén a mintázat ismétlődik. A tapétatekercs ismétlődő részét „raportnak” nevezzük. Az ismétlődő jelleget a tapéta felhelyezésekor figyelembe kell venni, azaz a tapétát úgy kell felragasztani, hogy a megfelelő részek kerüljenek „folytatólagosan” egymás mellé.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Tapéta-bolt.hu – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^