A megfelelő étkezőasztal kiválasztása – mielőtt azt hinnéd, hogy a szín, a méret és a formai szempontok elégségesek!

Igaz, nélkülözhetetlen paraméter a méret, – hogy tudjuk hányan ülhetjük körbe – a színvilága és a formája is. Ugyanakkor fontos az is, hogy a kiszemelt étkezőasztal tömegének és anyagának viszonya a helyiség méretéhez hogyan fog viszonyulni, nem lesz tőle túlzsúfolt, vagy épp a légiessége jellegtelenné teszi? De fontos a tisztíthatósága, a karcállósága, és akkor még nem beszéltünk az ergonómiai szempontokról – vagy arról, hogy a szoba színvilágához hogyan illeszkedik, – a színharmóniát vagy a színkontrasztot fokoznánk-e? Egyáltalán a stílusa, hogyan illeszkedik a meglévő lakberendezési stílusunkhoz?

.

Étkezőasztalok a butor1.hu választékából!

Nézzük meg részletesen, hogy a megfelelő étkezőasztal kiválasztása során mit érdemes figyelembe venni:

Hagyjuk a szöveget, látni akarom az asztalválasztékot!

 1. Forma, a méret, a férőhely meghatározásának fontossága és szempontjai

  Természetes, hogy az étkezőasztal formája, mérete és a férőhely meghatározása kulcsfontosságú szempontok, amelyek nagyban befolyásolják az étkező vagy konyha kialakítását és funkcionalitását.

  • Forma: Az étkezőasztal formája meghatározhatja az étkező vagy konyha térérzetét és funkcionalitását. A leggyakoribb formák közé tartozik a négyzetes, kör alakú, ovális és téglalap alakú asztal. A forma kiválasztása függ a rendelkezésre álló helytől, az asztal funkciójától és az esztétikai preferenciáktól. Például egy kisebb térben a kör alakú vagy ovális asztalok általában helytakarékosabbak és könnyebben átjárhatóak lehetnek, míg egy nagyobb teret egy téglalap alakú asztal jobban kihasználhat.
  • Méret: Az étkezőasztal mérete kulcsfontosságú a férőhely és a funkcionalitás szempontjából. Fontos figyelembe venni a rendelkezésre álló teret és azt, hogy hány személy fogja használni az asztalt rendszeresen. Ideális esetben minden felnőttnek legalább 60-75 cm széles helyet kell biztosítani, hogy kényelmesen elférjen az asztalnál anélkül, hogy ütközne a mellette ülőkkel vagy a falakkal.
  • Férőhely meghatározása: Az étkezőasztal megfelelő férőhelyének meghatározása az étkező vagy konyha funkciójától és használati módjától függ. Ha gyakran fogad vendégeket, fontos lehet egy nagyobb asztal választása vagy egy olyan asztal, amely kiegészíthető kiegészítőkkel, vagy éppen kinyitható. Ha azonban csak a család használja az étkezőt, akkor egy kisebb, intimebb asztal lehet megfelelőbb választás.

    Nagyobbra nyitható étkezőasztalok esetén számos fontos szempontot kell figyelembe venni a megfelelő választáshoz:

   • Funkcionalitás és rugalmasság: Az egyik legfontosabb szempont az, hogy az asztal milyen könnyen és hatékonyan nyitható ki és zárható be. Az asztal mechanizmusának stabilnak és könnyen kezelhetőnek kell lennie, hogy biztonságosan és egyszerűen lehessen működtetni.
   • Méretek: Fontos figyelembe venni az asztal teljes méretét mind összecsukott, mind kinyitott állapotban. Győződj meg róla, hogy az asztal kinyitva elegendő helyet biztosít mindenki számára, és még mindig kényelmesen mozoghatsz körülötte.
   • Anyag és minőség: Az asztal nyitómechanizmusának és az asztallap anyagának minősége és tartóssága kulcsfontosságú. Győződj meg róla, hogy az asztal stabil és masszív nyitott állapotban is!
   • Stílus és design: A nagyobbra nyitható étkezőasztalok is stílusosak lehetnek, és harmonizálhatnak a lakberendezési stílussal, de mindenképp figyel meg, hogy kinyitva is tetsszen a kialakítása!
   • Kényelem: Fontos, hogy az asztal kinyitása után is kényelmesen lehessen ülni és étkezni rajta. Győződj meg róla, hogy az asztal kényelmes magasságú marad, valamint, az így esetlegesen megváltozó asztalláb kiosztás, hogyan befolyásolja a székek elhelyezhetőségét, azaz az elérhető ülőhelyek számát.
   • Ár-érték arány: Az ár-érték arány mindig fontos szempont, amikor bútort vásárolsz. Azt vizsgáld meg, hogy a nyithatóság felára szinkronban van-e a hasznosság mértékével!

   Ezek a szempontok segíthetnek abban, hogy sikeresen kiválassz egy nagyobbra nyitható étkezőasztalt, amely megfelel az igényeidnek és tökéletesen illeszkedik az otthonodhoz.

  • Térfoglalás és mozgásterület: Fontos figyelembe venni az étkezőasztal körül elérhető mozgásteret és a kényelmet. Az asztalnak elegendő távolságot kell biztosítani a falaktól és a többi bútoroktól, hogy könnyen hozzáférhető legyen és kényelmesen lehessen körülötte mozogni. Emellett fontos az is, hogy elegendő tér legyen az asztal kihúzásához és a székek eltolásához, ha szükséges.
 2. Az étkezőasztal elhelyezésének ergonómia szempontjai:

  Az étkezőasztal elhelyezésének ergonómiai szempontjai rendkívül fontosak annak érdekében, hogy az étkező vagy konyha területe ne csak esztétikailag, hanem funkcionálisan is kielégítő legyen:

  • Az étkezőasztal megközelíthetősége és a térkapcsolatok fontossága: Fontos, hogy az étkezőasztal könnyen elérhető legyen a konyhából vagy a tálalóhelyről. Az asztal optimális távolságban legyen a tálalás helyétől, hogy könnyű legyen az étel szállítása és a vendégek kiszolgálása. Emellett fontos a térkapcsolatok kialakítása az étkező és a konyha között, hogy a folyamatok zökkenőmentesen menjenek végbe. – Ez ugyan nem asztalválasztás inkább térszervezési kérdés, de nem hagyhatjuk ezt sem figyelmen kívül, hiszen ezt megfontolva az is lehet, hogy inkább máshova helyeznénk az étkezőt, így ennek következtében az asztaltípus igénye is változhat.
  • Az asztal körüljárhatósága és az ülőhelyek kényelme: Az asztal körüljárhatósága kulcsfontosságú az étkezések során. Fontos, hogy elegendő hely legyen az asztal körül ahhoz, hogy a vendégek könnyen megközelíthessék az ételt és egymást. Az ülőhelyek kényelme is fontos szempont, ezért ügyelni kell arra, hogy elegendő tér legyen az egyes személyek között, és hogy az asztalnál ülve kényelmesen elférjenek. Például az asztalnál ülők személyes helyének elfogadható szélessége függ attól is, hogy egy teljes étkezést kívánunk lebonyolítani nagy tálalással, – amihez az is fontos, hogy a két könyökünknek is kellő hely legyen biztosítva, – ugyanakkor, ha csak egy kávézás és egy kis beszélgetésre szánjuk az asztalt, akkor kisebb szélesség és kisebb asztal is elégséges.
  • Az ülőhelyek szélessége és az asztal kiválasztása: Az ülőhelyek szélessége meghatározza, hogy az étkezőasztal milyen méretű legyen, és hogy hány személy férjen el kényelmesen körülötte. Fontos figyelembe venni, hogy az étkezés típusa milyen székekkel és asztalokkal kombinálható legjobban. Például fontos az is, hogy milyen asztalhoz, milyen széket választunk, mert egyes kartámaszos szék megoldások akadályozhatnak abban, hogy közel üljünk az asztalhoz, amennyiben az asztal alatti szerkezet vastagsága hamarabb ütközik a kartámasz elejével, mint ahogyan az így létrejövő távolság kényelmes lenne számunkra.
  • Asztal és szék kombinációk: Fontos, hogy az étkezőasztal és a székek megfelelően illeszkedjenek egymáshoz és az adott térhez. Például, ha az asztal alatti szerkezet vastagabb vagy fiókok találhatók ott, akkor az üléseknek elegendő helyet kell biztosítani az asztalhoz való közelítéshez. Ugyanez igaz a szék párnázására és vastagságára is, melyek befolyásolhatják az asztalhoz való kényelmes ülést. Például, ha az asztallap alatti szerkezet vastagabb, vagy ott fiók helyezkedik el, ugyanakkor – ha a szék vastagon párnázott, akkor egy vastagabb combú egyén számára kényelmetlen az asztalnál ülés.

  Ezek a szempontok segítenek abban, hogy az étkezőasztal elhelyezése és kialakítása ergonomikus legyen, és hogy az étkező területe kényelmes és hatékony legyen mindennapi használat során. Ha problémásnak érezzük a megfelelő asztal és szék kombináció kiválasztását, vegyünk komplett garnitúrát egyben!

 3. Az étkezőasztal színvilágának illeszkedése a szoba, a lakás színvilágához:

  Az étkezőasztal színvilágának illeszkedése a szoba vagy lakás általános színvilágához kiemelkedő fontosságú a tér hangulatának és harmóniájának megteremtése érdekében. Milyen tényezők befolyásolják az étkezőasztal színének kiválasztását:

  • Színharmonizáció és színkontrasztok: Az étkezőasztal színének harmonizálnia kell a szoba vagy lakás általános színvilágával. Ez lehet egyezőségben vagy kontrasztban is megvalósulni a tér adott stílusától és hangulatától függően. Például, ha a szoba általános színpalettája meleg tónusú, akkor egy meleg tónusú faasztal passzolhat hozzá, míg egy modern, minimalistább térben egy fehér vagy fekete étkezőasztal kiemelkedő lehet.
  • Ellentétes színek alkalmazása: Néha az ellentétes színek használata is izgalmas lehet az étkezőasztal kiválasztásakor. Például, ha a szoba általános színei inkább hűvösek vagy semlegesek, egy élénk, hangsúlyos színű étkezőasztal, mint például piros vagy kék, figyelemfelkeltő lehet, és kontrasztot hozhat a térbe – dinamizálja a teret.
  • Anyaghasználat és textúrák: Az étkezőasztal anyagának és textúrájának megfelelő kiválasztása szintén fontos a szoba színvilágához való illeszkedés szempontjából. Például, egy faasztal meleg és természetes megjelenésével passzolhat egy rusztikus vagy hagyományos stílusú térhez, míg egy üvegasztal modern és elegáns hatást kelt. Az anyag textúrája, mint például a sima felületű üveg vagy a durva fa, szintén befolyásolhatja a tér összhatását.
  • Megvilágítás és fényviszonyok: Az étkezőasztal megvilágítása is kulcsfontosságú a színek és a térhangulat megteremtése szempontjából. A megfelelő fényforrás kiválasztása és elhelyezése lehetővé teszi, hogy az étkezőasztal színei és textúrái optimálisan érvényesüljenek. Például, egy függőlámpa vagy egy soros spot lámpa megfelelően kiemelheti az asztal színét és anyagát, miközben további hangulatot teremt a térben. Az asztal feletti lámpák világítási szögének helyes megválasztásával befolyásoljuk a tér hangulatát:
   • Azaz egy nagy világítási szögű lámpával, szórt fényt általános térvilágítást érünk el. Ekkor nem célunk, hogy az étkezőasztalt a figyelem középpontjába állítsuk, és arra apellálunk, hogy ez a helyszín nem kiemelten fontos, azaz olyan mikor egy nagy társaság minden tagja a teljes szoba terét belakva beszélget mindenkivel.
   • Ezzel szemben egy szűk világítási szög, azaz amikor a fénycsóva csak az asztallapot világítja meg, egyrészt kiemeli a térből a terített asztalt – az ünnepélyességet hirdetve, másrészt intimitást biztosít. Az ott ülök beszélgetésének bensőségesebb, bizalmibb jelleget ad. És a kis világítási szög – a helyi világítás – egyértelműen a romantikus légkör megteremtésének alapeleme.
 4. Az étkezőasztal tömegének és anyagának viszonya a helyiség méretéhez:

  Az étkezőasztal tömegének és anyagának viszonya a helyiség méretéhez kulcsfontosságú a tér érzékelt zsúfoltsága és légiessége szempontjából.

  • Tömeg és méret aránya: Az étkezőasztal kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak tömegét és méretét a helyiség méretéhez viszonyítva. Egy kisebb helyiségben egy nagy és nehezen mozgatható asztal túlzsúfoltságot és nyomasztó érzetet kelthet, míg egy nagyobb térben egy kisebb asztal elveszhet és csak egy szükségmegoldásnak tűnhet. Az ideális étkezőasztal olyan méretű és tömegű kell legyen, hogy arányos legyen a környezetével.
  • Anyag súlya és térhatás: Az étkezőasztal anyaga jelentősen befolyásolhatja a tér érzékelt tömegét és légiességét. Például egy masszív faasztal vagy egy nehéz fémkeretes asztal masszívabb és tömörebb hatást kelt, míg egy üvegasztal vagy könnyű műanyag asztal könnyedebb és légiesebb hatást kelt. Fontos figyelembe venni az anyag súlyát és optikai hatását annak érdekében, hogy harmonizáljon a helyiség méretével és a kívánt térhangulattal.
  • Térkihasználás és funkció: Az étkezőasztal tömegének és anyagának viszonya befolyásolhatja a tér kihasználtságát és a funkciók megvalósítását. Például egy könnyű és átlátszó üvegasztal lehet ideális választás egy kisebb térben, mivel vizuálisan növeli a tér érzetét és lehetővé teszi, hogy a fény és a tér átjárja a teret. Ugyanakkor egy masszív faasztal lehet tökéletes választás egy nagyobb teremben, mivel kifinomultságot és tartósságot sugároz.
  • Stílus és összhang: Az étkezőasztal kiválasztásakor fontos figyelembe venni az adott tér stílusát és összhangját. Az anyag és a tömeg megfelelő választása lehetővé teszi, hogy az étkezőasztal harmonizáljon a térben lévő többi bútorral és dekorációval. Például egy modern és minimalista térben egy könnyű és egyszerű vonalú asztal lehet az ideális választás, míg egy tradicionális és elegáns környezetben egy masszívabb és díszesebb asztal illik jobban.

  Ezek a tényezők együttesen befolyásolják az étkezőasztal tömegének és anyagának viszonyát a helyiség méretéhez, és segítenek abban, hogy a tér érzékelt zsúfoltsága és légiessége harmonikus és kiegyensúlyozott legyen.

 5. Egy étkezőasztal tértől és igénytől független jellemzői:

  1. Anyagok és tartósság:

   Az étkezőasztal kiválasztásánál fontos megfontolni az anyagokat és azok tartósságát. Például, faasztalok esetében milyen fafajtákat érdemes választani, melyek ellenállóbbak a karcokkal és a nedvességgel szemben. Ugyanígy fontos lehet a műanyag, üveg vagy fém asztaloknál is az anyagminőség és azok előnyei/hátrányai.

   • Faasztalok:
    • Tölgyfa: A tölgyfa rendkívül tartós és ellenálló a kopásnak és a sérüléseknek. Jól bírja a nedvességet is, így könnyen tisztítható. A tölgyfa asztalok általában hosszú élettartamúak.
    • Diófa: A diófa elegáns megjelenésű és magas minőségű anyag, melynek sötét színe vonzó lehet sokaknak. Tartós és ellenálló, de lehetnek magasabb árfekvésűek.
    • Cseresznyefa: A cseresznyefa is szép, meleg színű anyag, melynek jellemzően közepes keménysége van. Könnyebben megkarcolható lehet, de megfelelő gondossággal hosszú élettartamú lehet.
   • Műanyag asztalok:
    • Polipropilén (PP): A polipropilén könnyű, tiszta és ellenáll a fakadásoknak és a karcoknak. Könnyen tisztítható, de hajlamos lehet a megkarcolódásra hosszabb távon.
    • Polikarbonát (PC): A polikarbonát rendkívül tartós és ellenálló az időjárási viszontagságokkal szemben. Általában könnyű tisztán tartani, de kevésbé rugalmas, mint a PP, ezért nehezebben formázható.
   • Üvegasztalok:
    • Edzett üveg: Az edzett üveg rendkívül tartós és ellenálló a karcolásokkal és a hővel szemben. Könnyen tisztítható és modern megjelenést kölcsönöz a helyiségnek. Azonban a törékenysége miatt óvatosságot igényel.
    • Laminált üveg: A laminált üveg még tartósabb és ellenállóbb, mivel több rétegből áll. Karcállóbb lehet, de az ára általában magasabb is.
   • Fém asztalok:
    • Rozsdamentes acél: A rozsdamentes acél erős és tartós anyag, mely ellenáll a korróziónak és könnyen tisztítható. Modern megjelenést kölcsönöz az étkezőnek, de hideg hatása lehet, ami miatt kevésbé meleg és barátságos hangulatot teremthet.
  2. Tárolási lehetőségek:

   Egyes étkezőasztalok is kínálnak kiegészítő tárolási lehetőségeket, például fiókokat vagy éppen többfunkciósak. Ezek a funkciók különösen hasznosak lehetnek kisebb lakásokban.

   • Fiókos étkezőasztalok: Mint ahogy említetted, léteznek olyan étkezőasztalok, amelyek beépített fiókokkal rendelkeznek az asztallap alatt. Ezek a fiókok lehetnek ideálisak evőeszközök, terítők vagy más étkezős kellékek tárolására, így könnyen hozzáférhetőek maradnak az étkezések alkalmával.
   • Étkezőpultok és konyhaszekrények kombinációja: Nem igazán nevezhetjük étkezőasztalnak, az úgynevezett reggeliző pultokat, átadó pultokat, vagy bármilyen pult résszel kiegészített általában konyhaszekrényeket, vagy a konyhasziget kimondottan ilyen célra kialakított részeit – mivel azonban étkezőhelyül szolgálnak, így ide soroljuk. Tehát kreatív és dizájn megoldás az étkezőpultok és konyhaszekrények kombinációja, amelyek egyszerre szolgálnak étkezőasztalként és tárolóként is. Ezek az asztalok általában magasabbak és lehetőséget biztosítanak a szekrény polcokon, vagy fiókokban az étkezőeszközök vagy élelmiszerek tárolása számára.
   • Transformer bútorok: Egyre népszerűbbek az olyan átalakítható (transformer) bútorok, amelyek több funkciót látnak el azáltal, hogy átalakíthatóak vagy összecsukhatóak. Például léteznek olyan étkezőasztalok, amelyeket falra lehet felcsukni, hogy fali polcként használják őket, majd leengedve kinyitják őket étkezőasztalként. Ezek a megoldások különösen hasznosak lehetnek kisebb terekben, ahol a helymegtakarítás kulcsfontosságú.

   Ezek a tárolási lehetőségek kreatív megoldásokat kínálnak az étkezőasztalok terén, és lehetővé teszik az egyes helyiségek maximális kihasználását. Az ilyen típusú asztalok segíthetnek rendezetté tenni az étkezőt, miközben funkcionalitást és stílust is biztosítanak a lakberendezésben.

  3. Ár-érték arány:

   Fontos megemlíteni az árkategóriákat és azt, hogy az olcsóbb vagy drágább étkezőasztalok milyen jellemzőkkel rendelkezhetnek. Az étkezőasztalok megválasztása során is fontos szempont az ár-érték arány. Az alábbiakat érdemes figyelembe venni egy jó ár-érték arányú étkezőasztal kiválasztásakor:

   • Anyagminőség és tartósság: Fontos megvizsgálni az asztal anyagát és minőségét. Például, egy masszív faasztal általában drágább lehet, de hosszú távon tartósabb és kevésbé hajlamos a kopásra és sérülésekre, így hosszú távon sokkal jobb befektetés, mint például egy furnérozott forgácslap.
   • Funkcionalitás: Az ár-érték arányt javíthatja, ha az asztal rendelkezik extra funkciókkal vagy tárolási lehetőségekkel, például kihúzható (bővíthető) részekkel vagy fiókokkal. Ha ezek a funkciók növelhetik az asztal praktikumát és funkcionalitását anélkül, hogy drasztikusan növelnék az árat.
   • Méret és férőhely: Az ár-érték arány javítása érdekében fontos, hogy az asztal megfelelő méretű legyen a rendelkezésre álló térhez és a család vagy a háztartás méretéhez. Egy túl kicsi vagy túl nagy asztal nem csak nem praktikus, hanem pazarló, vagy kényelmetlen is lehet.
   • Kialakítás és dizájn: Az étkezőasztalok kialakítása és stílusa szintén befolyásolja az ár-érték arányt. Néha egy egyszerűbb, de jól megtervezett asztal lehet sokkal vonzóbb árban, mint egy túl díszes vagy luxus kivitelű.
   • Garancia és szerviz: Lehet furcsának tűnhet egyesek számára, de érdemes figyelembe venni az asztalra vonatkozó garanciát és a kínált szerviz lehetőségeket. Egy megbízható gyártó vagy eladó által kínált termék, egy hosszabb garancia, vagy jó szervizfeltételek növelhetik az asztal hosszú távú értékét és megbízhatóságát.
  4. Karbantartás és tisztítás:

   Az étkezőasztalok asztallapjait sokféle anyagból készíthetik, és valóban fontos, hogy ezek az anyagok ellenállóak és tartósak legyenek. Az egyes anyagoknak előnyei és hátrányai vannak az asztalok kialakításában:

   • Faasztalok: A valódi faasztalok gyakran tömör fából készülnek, ami rendkívül tartós és időtálló lehet. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fa hajlamos lehet a karcokra és a nedvességre, ezért időről időre karbantartást igényelhet.
   • Műanyag asztalok: A műanyag asztalok általában könnyen tisztíthatók és ellenállnak a nedvességnek és a foltoknak. Ezek az asztalok általában könnyűek és mozgathatók, de hosszú távon a karcolódás és a megkopás jelentkezhet.
   • Üvegasztalok: Az üvegasztalok modern és elegáns megjelenést kölcsönöznek a térnek. Az edzett üveg általában ellenállóbb a karcolásokkal és a hővel szemben, míg a laminált üveg még tartósabb lehet. Fontos azonban óvatosan bánni velük, mert törékenyek lehetnek.
   • Fém asztalok: A fém asztalok általában rendkívül tartósak és ellenállóak, különösen a rozsdamentes acél. Ezek a asztalok általában könnyen tisztíthatók és hosszú élettartamúak, de jó hővezető hatásuk miatt, hidegek (tűző napon viszont forróak), rideg hatásúak, kevésbé meleg és barátságos hangulatot teremthetnek.
   • Kombinált anyagok:

    Néhány asztal olyan kombinációt használ, mint például fa és fém vagy fa és üveg, hogy kihasználja mindkét anyag előnyeit és minimalizálja a hátrányokat. Ez lehetővé teszi egyedi stílusok létrehozását, miközben fenntartja a tartósságot és az ellenállóságot.

    Példák a kombinált anyagokra az étkezőasztaloknál:

    • Fa és fém: A fa és fém kombinációja modern és ipari stílust kölcsönöz az asztalnak. Az asztallap lehet fa, míg az asztallábak vagy az asztalváz fém lehet. Ez a kombináció elegáns és egyedi megjelenést eredményez, miközben biztosítja a stabilitást és a tartósságot.
    • Fa és üveg: A fa és üveg kombinációja általában modern és stílusos megjelenést kölcsönöz az étkezőasztalnak. A fa meleg és természetes hatást kölcsönöz, míg az üveg rész eleganciát és tágasságot ad a térnek. Ez a kombináció ideális lehet olyan helyiségek számára, ahol a természetes fény bejutása fontos szempont.
    • Fa és márvány: A fa és márvány kombinációja luxus és elegancia sugárzik az étkezőben. A fa meleg és természetes hatást kölcsönöz, míg a márvány exkluzív megjelenést ad az asztalnak. Ez a kombináció kifinomult és stílusos választás lehet azok számára, akik értékelik a minőséget és az eleganciát.
    • Fa és beton: A fa és beton kombinációja egyre népszerűbbé válik az ipari stílusú lakberendezésben. A fa melegséget és természetességet hoz az asztalba, míg a beton modern és tartós megjelenést kölcsönöz. Ez a kombináció egyedi (esetleg brutalista stílusú) atmoszférát teremthet az étkezőben vagy a konyhában.

    Természetesen ezek csak a leggyakoribb kombinációk, lehetne akár bőr és fém, fém és üveg, stb. Ezek a kombinált anyagok lehetőséget adnak arra, hogy az asztalok egyedülálló megjelenéssel rendelkezzenek, miközben megfelelnek az egyéni stílusnak és igényeknek.

   Minden anyagnak megvannak a maga egyedi tulajdonságai, amelyek befolyásolhatják az asztal megjelenését és tartósságát.

  5. Környezettudatosság:

   A környezettudatosság fontossága egyre inkább előtérbe kerül a bútorvásárlás során is, érdemes megemlíteni az újrahasznosított anyagokat, fenntartható faforrásokat és más környezetbarát lehetőségeket.

   • Újrahasznosított anyagok: Az étkezőasztalok gyártásához gyakran használnak újrahasznosított anyagokat, például faforgácsot vagy műanyag palackokat. Az ilyen típusú anyagok felhasználása lehetővé teszi, hogy ezeket az anyagokat újrahasznosítsák és ne végezzék a szemétlerakóban.
   • Fenntartható faforrások: A fenntartható faforrásokból származó bútorok kiválasztása hozzájárulhat az erdők megóvásához és a biodiverzitás fenntartásához. Olyan minősítések, mint a FSC (Forest Stewardship Council) vagy PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification), tanúsítják, hogy a faanyagok fenntartható forrásból származnak.
   • Környezetbarát bevonatok és festékek: Fontos szempont lehet az étkezőasztalok kiválasztásakor a környezetbarát bevonatok és festékek használata. Ezek az anyagok kevésbé tartalmaznak káros vegyi anyagokat és hozzájárulnak a jobb beltéri levegőminőséghez.
   • Kiszállítás és csomagolás: A környezettudatosság szempontjából fontos megfontolás az étkezőasztalok kiszállítása és csomagolása is. Olyan cégek választása, amelyek csökkentik a szállítási környezeti lábnyomot és minimalizálják a felesleges csomagolást, hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb vásárlási döntésekhez.
   • Helyi gyártás és támogatás: A helyben gyártott bútorok választása segíthet csökkenteni a szállítás során keletkező károsanyag-kibocsátást és támogathatja a helyi gazdaságot és munkahelyteremtést.
 6. Stílusok és trendek:

  A lakberendezési trendek befolyásolják az étkezőasztalok kialakítását és stílusát. A leggyakoribb lakberendezési stílusok alapján ezek az étkezőasztal kiválasztására vonatkozó főbb irányelvek:

  • Minimalista stílus: A minimalista stílusú lakberendezésre jellemző a letisztult, egyszerű formák és a tiszta vonalak. Az étkezőasztalok esetében fontos az egyszerű, egyenes vonalvezetés, a díszítő elemektől mentes kialakítás és a visszafogott színvilág. Általában a gyalult, faragásmentes fa vagy fehér színű asztalok illeszkednek legjobban ehhez a stílushoz.
  • Skandináv stílus: A skandináv lakberendezésre jellemző a természetes anyagok, mint a fa és a textil, valamint a világos színek és a funkcionalitás. Az étkezőasztaloknál előnyben részesülnek a könnyű, természetes faanyagokból készült asztalok, gyakran fehérrel vagy más világos színekkel kombinálva.
  • Vintage / Retro stílus: A vintage vagy retró stílus kedvelői gyakran keresik az antik hatású, régi idők hangulatát árasztó bútorokat. Az étkezőasztalok esetében a masszív faasztalok, esetleg retró mintákkal díszített üvegasztalok jellemzőek, melyek visszaidézik a múlt század stílusait.
  • Modern / Contemporary stílus: A modern vagy kortárs stílusú lakberendezésre jellemző a letisztult formák, az innovatív anyaghasználat és az extravagáns megoldások. Az étkezőasztaloknál a minimalista, egyedi formák, valamint a fém és üveg kombinációi a leginkább jellemzőek.
  • Farmhouse / Country stílus: A farmházi vagy vidéki stílus a meleg, otthonos hangulatot keresi, melyben fontos szerepet kapnak a természetes anyagok és a rusztikus elemek. Az étkezőasztaloknál a masszív faasztalok, esetleg faragott részletekkel és a környezetbe illeszkedő, meleg színek a leginkább megfelelők.
  • Industrial stílus: Az ipari stílusra jellemző a nyers, ipari jellegű anyagok és a merész, egyedi megoldások. Az étkezőasztaloknál az acélvázak, a durva faasztalok vagy az üveg és fém kombinációk illeszkednek legjobban ehhez a stílushoz.

  Ezek csak kiragadott példák a lakberendezési stílusok közül, és a valóságban sok esetben keverednek ezek az irányzatok. Az étkezőasztal kiválasztásánál mindig fontos figyelembe venni a személyes preferenciákat és az adott tér stílusát, hogy egy harmonikus és összhangban lévő enteriőrt teremtsünk.

Ha mindezeket az információkat már magadévá tetted, és már meg is született a fejedben az ideális étkezőasztal, akkor már nincs is más teendőd, mint hogy …

… kiválaszd a megfelelő étkezőasztalt az alábbi jó pár-száz típus közül!


Stílus és dizájn:

Az étkezőasztal kiválasztásakor fontos figyelembe venni a környező tér stílusát és dizájnját. Az asztalnak harmonizálnia kell a környező bútorokkal és dekorációval, hogy egységes, összhangzó megjelenést teremtsen a szobában. Legyen szó modern, klasszikus, vagy akár rusztikus stílusról, az asztal kiválasztása fontos lépés a kívánt hangulat elérésében.


Figyelem! A feltüntetett árak és az áruválaszték listák naponta egyszer frissülnek, a bolt által rendelkezésre bocsájtott adatok alapján. Emiatt az is előfordulhat, hogy a bolt oldalán elérhető termék már megváltozott, elfogyott, vagy éppen módosult az ára. Emiatt csakis a bolt oldalán elérhető információk az igaziak, a fentebb látható árulista csupán egy másodlagos kínálati közlés. Olyan is előfordulhat, hogy egy automatikus adat frissítéskor fellépő kommunikációs hiba téves adatokat eredményezhet. A homedecor.hu lakberendezési portálon nem rendelhetőek árucikkek, és nem is rendelkezik a bemutatott termékek kapcsán többletinformációval, csupán promóciót végez. Emiatt kizárólag a linkeken keresztül elérhető bolt, webáruház felületén, vagy az ott található kapcsolati adatokon érdeklődve juthat többlet információhoz.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^