A parafa padló

Parafa padlóA parafát napjainkban számos területen hasznosítják. Leglátványosabb formájában, belső burkolatként immár kétszáz éve alkalmazzák, de valójában csak a XX. században és különösen napjainkban hódít egyre nagyobb teret szabva szerte a világon, nem egy páratlanul előnyös tulajdonsága révén. Falra, földre, mennyezetre egyaránt alkalmazható. Nemcsak szoba, előszoba, hanem konyha és fürdőszoba burkolatát is képezheti.

A parafa padlók alapanyaga a parafatölgy kérge, amelyet a gondosan ápolt ültetvények fáiról nyernek. Minőségben a legjobb, mennyiségben a legtöbb parafa Portugáliából és Spanyolországból, vagyis az Ibériai-félszigetről származik.


Parafa térkép

Hozzánk a legközelebb Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Olaszországban, Marokkóban, Tunéziában és Algériában található meg a parafatölgy.

A parafa padló

A kérget a fa 25 éves korában hántják le először, majd ezt kilenc évenként megismétlik. Az ökológiai szempontok teljes figyelembevételével történő művelet semmilyen károsodást nem okoz a fának. A paratölgy 250 éven keresztül ad jó minőségű parafakérget.

Parafa szerkezetParafa szerkezetA megőrölt parafa szemcséket – a gyártás során egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül – a parafa saját gyantatartalma rögzíti egymáshoz. Ez a mindig megújuló természeti forrás levegővel telt sejtek millióiból (1 cm3-ében lévő kb. 40 millió) épül fel, aminek köszönhetően valamennyi természetes anyag közül a legjobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A sejtek rugalmas összekapcsolódása biztosítja az anyag kedvező tulajdonságait, megőrzi otthona melegét, elnyeli a lépések zaját, puhasága csökkenti a lábak és a gerincoszlop terhelését. A burkolat nem penészedik, nem gombásodik és a nedvességgel szemben is ellenáll. Nehezen ég, és égéskor nem keletkeznek mérgező gázok. Sok más burkolat különböző előnyeit egyesíti magában, mert tartós, lerakása egyszerű, akárcsak a tisztán tartása, mivel mosható, könnyen kezelhető.

Fektetése több módon lehetséges. Léteznek pattintós rendszerrel készült padlóburkolatok, melyeket nem szükséges sem szögelni, sem pedig ragasztani, a paneleket a csaphornyoknál csak össze kell pattintani. De készülhet a burkolat hagyományos, ragasztásos módszerrel is. Padlófűtésre is bátran rakható.

A parafa padló jellemzői:

  • tartósan jó hőszigetelő képességű,
  • páraáteresztő, légáteresztő, páraelvezető képességű,
  • vízálló, víztaszító,
  • nehezen éghető, égéskésleltető tulajdonságú, láng hatására csak lassan szenesedik,
  • penész, baktérium és korhadás álló,
  • rugalmas sejtszerkezetű, jól hajlítható, kiváló rezgéscsillapító,
  • nyitott, összefüggő pórusszerkezete miatt jó hangelnyelő, lépésálló,
  • nagy terhelhetőségű, terhelés hatására oldalirányú kitérés nélkül nyomódik össze,
  • antisztatikus, nem vezeti az elektromosságot, egyszerűen szabható, vágható,
  • élettartama korlátlan.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
K. M. Par-Ker Építőipari és Szolgáltató Kft. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^