A síkkollektor

síkkollektor

A napkollektor a Nap sugárzásából közvetlenül hasznosítható hőenergiát állít elő. A napsugarak egy különleges üvegen áthaladva az abszorberben elnyelődnek és hővé alakulnak át, mely az abszorber csővezetékében keringetett hőátadó anyagot felmelegíti. Az így felmelegített hőátadó anyag a továbbiakban, a közvetlenül felhasználandó vizet hőcserélőkön keresztül melegíti fel, a különféle napenergia hasznosító rendszerekben. Ezen elv alapján számos napkollektor kialakítás létezik.

A síkkollektorok fő szerkezeti elemei:

1. Speciális mikroprizmás hőedzett 4 mm vastag szolárüveg. A sima üveg, (pl. ablaküveg) a napsugárzás 85 %-át átengedi, 15 %-át visszatükrözi. A szolárüveg 92-93%-át engedi át a napsugárzásnak. Az üveg jégesőnek ellenáll. Az üvegborítás másik funkciója, hogy a magas hőmérsékletű abszorber konvektív hőveszteségét csökkenti.

2. Abszorber -a síkkollektor alapeleme, speciális rézlemez, amire ultrahang hegesztéssel rögzítik a hőátadó közeget szállító 8 mm-es rézcsövecskéket. Az abszorber hatékonysága elsősorban a besugárzott felület sugárzás-elnyelő képességétől függ. Ezt speciális, – a nap sugárzási spektrumára érzékeny szelektív bevonattal érik el, amely fejlett gyártási technológiát igényel. Ezekre a bevonatokra króm-oxid, nikkel-oxid vagy vanádium oxidokat használnak, de alkalmaznak speciális lakkokat, vagy festékeket is. Síkkollektoraink kétféle bevonattal készülnek: fekete-króm és brillanta minőségben. Az abszorberek felületi hőmérséklete elérheti a 150-200oC-t. A felhevült abszorber felületén keletkezett hő által a rézcsövecskékben áramló munkaközvetítő közeg – speciális propilénglikol alapú fagyálló – felmelegszik , amit a szivattyús egység (szolár-egység) segítségével a hőhasznosító tárolóba, vagy hőcserélőbe vezetünk. Az abszorber felületén keletkező hő egy részét a közvetlen környezetének átadja, ami veszteségként jelentkezik. A veszteségek csökkentése céljából az abszorber hátoldalát kétrétegű hőszigeteléssel fedték le. Tovább csökkenthető ez a veszteség, ha az abszorber környezetéből kiszivattyúzzák a levegőt (vákuumot hoznak létre) így megszüntetik a hőközvetítő közeget. A vákuumkollektorok ezáltal mint egy 10 – 13 % energiát takarít meg. A rézcsövecskék alul és felül 22 mm-es gyűjtő csőben csatlakoznak, ami a munkaközeg szállítóvezetéke.

síkkollektor

A síkkollektorok alkalmazhatók:

  • Használati melegvíz előállítására -így egy-egy család, társasház, szálloda, panziók, konyhák és intézményeknél
  • Padlófűtés, falfűtés, alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés rásegítéséhez
  • Fenkólos klímatechnikához,
  • Úszómedencék fűtéséhez
  • Komplett, az előzőekben felsorolt feladatokhoz
  • Speciális ipari és mezőgazdasági feladatokra , mint szárítók, légfűtők

síkkollektor

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Acrux Bt. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^