A vintage stílus kedvelőinek sem kell lemondani az energiatakarékos világításról

Amiként az egyes lakberendezési stílusok ötletet merítenek a régebbi korok irányzataiból, ezzel szinkronban a régiesebb világítási formák iránti nosztalgia is feltűnik. Fügesztékek, csillárok, egyéb hagyományos megjelenésű lámpák esetében szinte végtelen a variációk sora. Ugyanakkor felmerülhet bennünk, hogy milyen fényforrással működtessük ezeket, hogy megjelenésükben autentikus legyen, de mégis az energiatakarékosság tekintetében pedig modern. A régebbi stílusok iránt érdeklődők legnagyobb érzelemmel az 1920-as évek körüli úgynevezett Edison izzók váltják ki. Ezeknek a fényük még viszonylag gyenge volt, gyengébben izzottak, szinte aranysárga fényük volt, ugyanakkor a bőségesen használt izzószálak különféle feltekerési módjaikkal, sajátosan szép formákat adtak ki. Mivel nem izzottak még annyira, hogy ne tudjunk belenézni, így gyönyörködhettünk az izzószálak játékában. Az izzószálakat védő üvegbúrákat is sokkal változatosabb formában készítették, szemben a mai sorozat-gyártott világgal.

.
Igen, a címben vintage stílust írunk, a képeken a lámpatest pedig nem az. A fényforrásokat nézd – ne a csillárt!

A régi izzóknak ezért volt erőteljesen sárgás fénye, azért tudtunk belenézni, mert az energiatakarékossággal szemben az élettartam fontosabb volt. Energiatakarékosság? – örültek, hogy egyáltalán árammal tudnak világítani. Gyengén izzottak, így 1800-2600 Kelvin közötti volt a színhőmérsékletük. A korhűség igénye miatt, ma is gyártanak hasonló izzókat hasonlóan energiapazarló fogyasztással. Ha valaki kizárólag ilyen fényforrások mellett dönt egész lakásban tekintetében, valamint az ezek által nyújtott fényárammal kívánja a mai fényigényét biztosítani, és megnézi ezek összfogyasztását, akkor jelentős meglepetés érheti a meglóduló villanyszámla tekintetében.

.

A fenti képről 3 különböző technológiájú fényforrás fogyasztását és fényáramát olvashatjuk le. Látható, hogy az (bal-első) eredeti izzószálas fényforráshoz képest a két LED tized akkora fogyasztás mellett 2-szer, 3-szor akkora fényáramot biztosítanak. Úgy is mondhatjuk, hogy a hatásfokuk 3,125lumen/Watt-tal szemben, 55-90lumen/Watt, azaz 17,6-28,8-szor jobb a hatásfokuk, azaz a villanyszámlánk világítási részét közel huszad-harmincad részre csökkenti. Ugyanakkor egy nekünk tetsző LED kiválasztásával szinte ugyanolyan fényélményhez jutunk. Tehát elmondhatjuk, hogy a LED-ek gyártói követik a divat igényeket, így az energiatakarékos világítási technológiákat nem csak újszerű, hight-tech formában tudják megjeleníteni, de vissza is tudják öltöztetni régebbi stílusokba.

A kép jobb szélén lévő COG LED-ek azaz a valódi LED szálas fényforrásokról részletesebb információt ITT olvashatsz.

Az Art Filament stílusú LED-fényforrások

.

Ezek különböző formájú borostyán színűre (egyesek szerint arany füst) színezett üvegben kialakított igazi vintage Edison izzók megjelenéséhez és tónusához hasonlítanak. Fényáramuk mérsékelt, emiatt rövidebb idegig bele is nézhetünk, hogy gyönyörködni tudjuk bennük.
A megszokott melegfehér LED-hez hasonlítva még sárgásabbak, majdnem vöröses sárgás a fényük. A borostyánra színezett búrák a 2700 Kelvines LED szálak fényét, még melegebbre, 2500 Kelvin alá általában 2200 Kelvinre módosítja. De ezek pedig 1800 Kelvinesek, mert a foglalatban elrejtett 2200 Kelvinesre tippelt SMD LED-ek fényét a borostyán búra, még alacsonyabb színhőmérsékletűre nyomja le, így szinte a valódi gyertyaláng fényének vöröses-sárga tónusának közelében járnak, illetve a korabeli gyengén izzó, tartós, de rossz hatásfokú izzószálak izzása is ilyen színhőmérsékletű.

Sokan ezt is üvegszálra, zafírszálra épített LED csoportnak, azaz LED filamentnek gondolják, de nem az.

Art Filament egy kreatív elnevezés. Azaz, csak művészileg tűnnek izzó szálaknak. Ezekben nem a LED filamentek vannak, hanem egyszerűbb, SMD tokozású LED-ek vannak a foglalatba elrejtve a működtető elektronika felett. A búra közepén lévő plexi cső optikai kábel módjára megvezeti a fényt, ami a töréspontokon lép ki. A plexi csőre egy feltekert izzószál motívum van gravírozva. A gravírozás egy felületi törés, aminek a következtében a gravírozás nyomán a plexiből kilép a fény és úgy tűnik, mintha ott izzana. Mivel ez a gravírozás finom, így a fény jelentősebb része a plexiben tovább halad, és a plexi-cső végén lép ki. Ebből az következik, hogy hiába körte alakú a fényforrásunk, nem körkörös fényterítésű a fő fénynyalábunk, hanem az mint egy spot a csúcs felé fog világítani, és oldalra kevesebb fény jut. Így oldalról nézve ugyanolyan gyenge, mint egy Edison-izzó, így „jól megbámulhatjuk” a végén pedig erősebb. Tehát ha egy asztal fölé lógatjuk, az asztalt sokkal jobban megvilágítja az Edison-izzóval szemben, míg az asztal körül ülők szemét ugyanúgy kevésbé zavarja, avagy gyönyörködtet.

.

A LED szálas fényforrások búráját inertgázzal (jellemzően nitrogénnel) töltik fel, ami jó hővezető és nem lép reakcióba a LED szálakkal – így nem okoz oxidációt. Az Art Filamentek esetén mivel nincsenek LED szálak, a fény és a hő a foglalatban keletkezik, így értelemszerűen az inertgáz alkalmazása is felesleges. Azaz a búra alatt csak levegő van. Ez a búra legtöbb esetben egyszerűen letekerhető a foglalat nyakáról. Ez nem csak érdekesség, de előny is lehet, ha véletlen összetörjük az üvegbúrát akkor is használható marad ez a fényforrás – valamint, előfordulhat, hogy kisebb méretű lámpabúrába akarjuk belerakni, mert elszámoltuk magunkat – nem férne bele, akkor a LED búrájának leszedésével mégis be tudjuk tekerni.

.

Stílusukkal a legkorábbi Edison-féle izzókat utánozzák.

Emiatt nem csak a retro és a most divatos vintage stílusok hiteles alkotó elemei lehetnek, hanem a múlt századelőtől 2000-ig a legtöbb stílushoz használható. Jól mutat a különféle népies stílusokban, legyen az bármely mediterrán, vidéki stílusok, etno, de akár a luxus, art deco kiegészítője is.
Emellett, az arany-fekete luxusstílusokban is jó mutatnak, a barokktól a mostani modern stílusokig, amikor a fekete lámpatesteket aranyozott, óarany, vagy akár citromsárga betétekkel variáljuk, mivel ez az erőteljes sárga fény csak ráerősít ezekre a színjegyekre.
Az ipari stílusban is kiválóan megállja a helyét. Az ipari stílusú lámpatestek lényege a funkcionalista szemlélet, amikor a fényforrást nem takarja semmi, maximum egy másik átlátszó üvegbúra védi. Így a gravírozott izzószál mintázat határozottan tudja uralni az ilyen lámpák egészét.

Hova nem való?

  • Fekete fehér stílushoz, hightech, minimál stílushoz, tehát azokhoz a stílusokhoz – pontosabban színvilágokhoz, ahol az enteriőrt fehér fémes, vagy fehér fényes elemekkel gazdagítjuk.
  • A króm, alumínium, nikkel fényes felületeinek besárgult hatását kelti.
  • Szintén nem mutat jól, ha fényes fehér bútoraink vannak, mert a fényes fehér bútor használt, beöregedett hatásúvá lesz.
  • Ne használjuk olyan szobában, ahol a hideg színek dominálnak, vagy ha a fehér falat valóban fehérnek akarjuk látni.
  • Ennek ellenére, ha egyébként a fővilágításunk közép-, vagy hidegfehér, mert ez illik a lakásunkhoz, használhatunk gyengébb fényű meleg helyi megvilágításokat. Ennek kizárólag az esti romantikus hangulat megteremtésében van szerepe, a fővilágítás felkapcsolása nélkül.
.

Ezeknek az art filament LED-eknek a világítási szöge hivatalosan 300-fokos. Ezzel szemben a fő nyaláb csak mintegy 90 fokos, mert a fényvezető végén kilépő fénynyaláb a legerősebb. Az oldalgravírozáson kilépő fény lényegesen kevesebb. Ez valójába abszolút előnyösnek tekinthető. Hiszen az vesz ilyen LED lámpát, aki bele is akar nézni, mert gyönyörködteti. Ezért, ha oldalról nézünk bele nem kápráztat, ha a végéről akkor igen. Ebből is következik, hogy foglalattal felfele kell telepíteni, egy asztal fölé lógatva az asztalt világítja meg, és akkor sem bántja az asztalt körül ülők szemét, ha nem takarjuk egy külön lámpabúrával.

Ha a csúcs irányába mért megvilágítást 100%-nak vesszük, akkor egy oldalirányban mért megvilágítás ennek csak 13%-a. Akit ez a megoldás zavar, az vegyen valódi LED filamentet, hiszen látható, hogy azok pont oldalirányba, azaz körkörösen erősebbek.

Az alábbi képen 5-féle LED konstrukció csúcsponti és oldal irányú megvilágításainak arányait lehet megtekinteni.

.

Art filament LED letekert búrával:

.

A bemutatott art filament LED lámpák beszerezhetőek az alábbi linkeken keresztül:


Tóth Tamás

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^