A Wood Plastic Composite környezetbarát burkolatrendszerek

Wood Plastic Composite környezetbarát burkolatrendszerekTartós változat a keményfa kerítés és a trópusi fa burkolatokkal szemben

A WPC (Wood Plastic Composite) teraszburkolatok közel 12 éve jelentek meg a világpiacon, mint egy lehetséges környezetbarát alternatívája a faburkolatoknak. Évente most már közel 30 millió tonnát értékesítenek wpc rendszerekből.

Hazánkban még kevésbé ismert technológiáról van szó, mindössze néhány vállalkozás forgalmazza a WPC termékeket.

A Wood Plastic Composite anyagok rendelkeznek mindazokkal a tulajdonságokkal melyeket elvárhatunk a trópusi fa kültéri burkolatoktól. Mint a neve is jelzi a WPC burkolatok a fa-műanyag optimális keveréke. A műanyag és fa aránya gyártónként változik a 30-70%-tól a 60-40%-ig. A WPC burkolatban megtalálja a PVC tartósságát és a fa melegségét. A WPC termékek nem igényelnek festést, karbantartást és ennek ellenére nem repednek, nem szálkásodnak, csúszásmentesek, ellenállóak a gombákkal és a rovarokkal szemben A garantált élettartam: 25 év.

Wood Plastic Composite környezetbarát burkolatrendszerek

Mindemellett a WPC burkolatok és WPC kerítésrendszerek harmonikusan egybeolvadnak a környezetükkel természetes megjelenésüknek köszönhetően. Kiváló tulajdonságuk miatt, rendkívül széles skálában alkalmazhatóak az építőipar számos területén. Könnyű szerelhetőségének, minimális karbantartási igényének és nagy ellenálló képességnek köszönhetően ideális megoldás éttermi és szállodai teraszok, illetve kültéri medencék, teraszok burkolására.
Wood Plastic Composite környezetbarát burkolatrendszerek

Wood Plastic Composite környezetbarát burkolatrendszerekA trópusi fák, – mint a nevében is benne van – trópusi, de legalábbis magas páratartalommal rendelkező területeken honosak. Hazai alkalmazása rendkívül sok gondoskodást, költséges ápolást igényel, ellentétben a wpc burkolatokkal. Ennek hiányában néhány év alatt tönkre mennek. A következő komoly probléma a nagy hőmérséklet különbség. Ennek következtében a trópusi fa sejtjei az évek folyamán átrendeződnek, így mind esztétikai mind gyakorlati értékét elveszti. A folyamat visszafordíthatatlanná válik (reped, meghajlik, szálkásodik, beszürkül, stb.). A wpc anyagok természetesen ezekre a természeti hatásokra „immunisak”.

Wood Plastic Composite környezetbarát burkolatrendszerek

A Wood Plastic Composite Termékek 100%-ban újrahasznosíthatók, így a keményfa környezetbarát alternatívái. Míg a keményfa kitermelése veszélyeztetett trópusi esőerdőkben történik, addig a WPC anyagok fenyőfát tartalmaznak, amely gyorsan nő és kitermelése állandóan újraültethető erdőkben folyik.

Wood Plastic Composite környezetbarát burkolatrendszerekMagyarországon jelenleg néhány típusa kapható. A legkedveltebbek a Duo Fuse, Twinson és a Correct Deck rendszerei.

Bővebb információk:
AG. Fenster Kft. – honlapján
 

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^