A zöldtetők rétegei – kivitelezési tanácsok

A zöldtetők rétegei

VLT-130 elválasztóréteg

Feladata a tetőszigetelés és a gyökérvédő réteg, illetve a nem összeférhető anyagok elválasztása.

FLW-400 gyökérvédő réteg

A nem gyökérálló vízszigetelések védelmére alkalmazzuk. Megakadályozza a növények gyökereinek károsítását az épületszerkezetben. Páratechnikai követelmény, hogy a gyökérvédő lemez páradiffúziós ellenállása kisebb legyen az alatta lévő vízszigetelő lemeznél.

VLU-300 védőréteg

Alkalmazása a csapadékvíz-szigetelés mechanikai védelmet szolgálja a kivitelezés és a későbbi fenntartási munkák alatt. Emellett nedvességet tárol, és átgyökeresedése folytán növeli a kertészeti réteg ellenállását eróziós és deflációs hatásokkal szemben. Legalább 300 g/m2 tömegű rothadásmentes textíliát alkalmazunk.

VLF-150 szűrőréteg

Anyaga rothadásmentes anyagból készített műanyagfilc legyen. Feladata, hogy megakadályozza a talajszemcsék kimosódását.

Terramix ültetőközeg

Az extenzív tetőkkel szemben támasztott követelményrendszer szerint megállapított összetevőkből készített mesterséges keverék, amely 12-15 cm vastagságban alkalmazható tetőkön.

Vegetáció

A környezeti szempontok és az igények figyelembevételével meghatározott növénytársulás, amely extenzív tetőknél sziklakerti növényekből, főleg pozsgásokból és vadvirágokból áll, míg az intenzív kertek növényválasztékát igények alapján a kerttervező határozza meg.

Zöldtető tervezési és kivitelezési tanácsok

Tűzvédelem

A zöldtetők rétegei - kivitelezési tanácsok

A zöldtetőknek ellenállónak kell lennie futótűzzel és sugárzó hővel szemben. A tűzvédelem szempontjából ellenállóak:

  • Azok az intenzív tetőkertek amelyeket öntözik és rendszeresen karbantartják, illetve vastagabb talajréteggel készültek, ellenállóak a futótűzzel szemben és kemény tetőfedésnek minősülnek.
  • Azon extenzív zöldtetők, amelyek többnyire alacsony növekedésű növények (Sedum, Festuca, …) fednek, abban az esetben felelnek meg, ha kielégítik a feltételeket :
  • legalább 3 cm vastag és 20 m%-nál magasabb szervesanyag-tartalmú ültetőközeg.
  • tűzálló falakkal lehatárolt épületrészek, ahol egy rész hossza nem haladhatja meg a 40 m-t, és a határolószerkezet
  • A tetőfelületre néző nyílások előtt és a felülvilágítók körül egy 0,5 m széles védősávot kell építeni coule kavicsból, vagy betonlapokból.
  • egymással tűzfallal összeépített épületeknél, a vízszintes vetület szerint legalább 1 m széles, nem éghető anyagból sávot kell kialakítani, amely a későbbiekben sem lesz növényzettel telepítve.

Szélszívás

A zöldtetők rétegei - kivitelezési tanácsok

A szél hatására az építményeket nyomó-, szívó és surlódási erők terhelik, melyeknek intenzítása a szél sebességétől, áramlási irányától, az épület magasságától és alakjától függ. Zöldtetők rétegeit úgy kell kialakítani, hogy a szélszívással szemben a kivitelezés ideje alatt és elkészült állapotban is ellenállók legyenek. A zöldtetők felületének ellenállósága a növények intenzív gyökeresedési képességével fokozódik. A különböző erősségű szélterheknek megfelelően három területet különíthetünk el:

  • Sarokrészek, nagyon magas terheléssel
  • Szál és peremrészek nagy terheléssel
  • Középső mezők, csekélyebb mértékű terheléssel, ahol megfelelő intézkedések biztosítandók.

A cikk tulajdonosa: ZMS Kft.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^