Acél és vasbeton vázszerkezetű építmények

Az acél, és a vasbeton vázszerkezetű építményeket esetén, gyűjtőnéven vázas építési rendszerről beszélünk, melynek lényege, hogy a teherhordó falszerkezetek teljes kiváltásával vázpillérek és kiváltógerendák sorozatából álló, térbeli rúdszerkezet viseli az épület terhét. Ez a megoldás szintszám kötöttség nélkül teljes kötetlenséget biztosít a téralakítás, formálás és a terület kihasználás szempontjából.
A vázszerkezetű építmények nagy szakmai felkészültséget igényelnek, de a kialakított építmény rendkívül biztos, hosszú élettartamú, ami azt is jelenti, hogy jóval igényesebb, tehát költségesebb, mint bármely egyéb építmény. Pl. a hang- és hővédelemhez bonyolultabb, több és értékesebb gépészeti felszereltség szükséges, az alapozás különösen gondos nagy értékű munkát jelent.

Acélvázas szerkezetek
 
Az acélszerkezet rendkívül hőérzékeny, tűzérzékeny és korrózióérzékeny, ugyanakkor aránylag kevés anyagfelhasználással jár. Kiegészítő szerkezeteit tekintve – mely csupán az acélváz méretezésénél játszik szerepet – minden ismert födémszerkezet, határoló szerkezet, burkolat és nyílászárók, stb. alkalmazásra kerülhet és csupán e kiegészítő szerkezetek súlyának, illetve tartósságának megválasztása fontos.
Az ilyen vázas építményekkel – csarnokrendszerekkel – elsősorban raktárak, azaz kereskedelmi, valamint ipari, mezőgazdasági létesítmények formájában találkozhatunk.
Ezek általában egyszintes építmények. Kivitelük – igény szerint – nyitott, vagy zárt rendszerűek.

Vasbeton vázszerkezetű épületek
 
Ide tartozik a hagyományos vasbeton monolit vázszerkezetű és az előre gyártott vasbeton vázszerkezetű kialakítás.
Az előre gyártott vasbeton vázas épületek szerkezeti rendszere állhat pillérek + kiváltók + födémek, vagy pillérek + merev lemezfödémek elrendezési formában.
Az építmények elkészítésének módja lehet részben üzemi előregyártás + monolit helyszíni megoldás, vagy teljes előregyártás, helyszíni monolitkötésekkel variációjú.
Az acélvázzal szemben itt jelentős súlyú szerkezeti egységek kerülnek felhasználásra, rendkívül biztos stabilitással és hosszú élettartammal lehet számolni (korrózióvédelem itt nem szükséges). A vázszerkezetet határoló szerkezetek, nyílászárók, a burkolatok, a gépészeti felszereltség nem kötött, bármely szerkezeti megoldás alkalmazható. A hő- és hangvédelem itt is költséges.
Figyelemmel a jellemzőkre, magas élettartam, megbízhatóság és nagy érték képviseli az ilyen építményeket. A vasbeton vázszerkezet megoldás bármely célra szükséges építménynél előfordulhat (pl. irodák, lakások, közintézmények, kereskedelem, ipar, raktározás, stb.).

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^