Aerogél – a NASA-s hőszigetelés már nekünk dolgozik

.

2011 elején egy új termék jelent meg a speciális hőszigetelések hazai piacán. Egy érdekes és hasznos anyag: az aerogél hőszigetelő paplan. Az aerogél szigeteléseket a NASA fejlesztette ki: üvegszálkompozit anyag, amely szilika aerogéllel van elegyítve. Amellett, hogy a valaha gyártott legjobb hőszigetelő anyag, teljesen víztaszító, viszont a párát nagyon jól átengedi. Sűrűsége igen kicsi, nem öregszik, nem penészedik, semmiféle környezeti problémával nem kell számolnunk az alkalmazás során.
A Spaceloft aerogél hőszigetelések alkalmazási területét jelenleg a nanotechnológiás eljárások magas költségei eléggé behatárolják: jellemzően műszaki, technológiai problémák effektív megoldására használhatóak költséghatékonyan.

Például, ha egy tervezési vagy kivitelezési hiba miatt problémás szerkezetet, csomópontot kell utólag hőtechnikailag korrigálni. Ilyen esetben az aerogél hőszigetelő paplannal a lehető legjobb eredményt tudjuk elérni a szerkezet megbontása nélkül, kültérben vagy beltérben, födémben vagy padozatban alkalmazva. Ilyen esetekben egyértelműen kifizetődő a használata. És ami legfontosabb, szemben más csúcskategóriás hőszigetelésekkel, a paplan teljesen hétköznapi módon beépíthető: lépésálló, ragasztható, vakolható és hajlítható, tehát íves felületekre is könnyű rögzíteni.

.

Emellett új építésű könnyűszerkezetes épületeknél a szerkezet hőhídmentesítésére eleve javasoljuk betervezni az anyagot: a Thermablok öntapadós aerogél szigetelő csíkja könnyen, praktikusan felhelyezhető: már minimális vastagságban alkalmazva is ellensúlyozni tudjuk a falszekciók és a szerkezeti bordák hőátbocsátási differenciáit.

SPACELOFT – ultravékony hőszigetelés az építőipar számára

.
.

A SPACELOFT egy flexibilis, nanoporotikus aerogél paplanszigetelés, amely az energiaveszteséget úgy csökkenti, hogy közben meghagyja a belső teret a lakó-, üzleti- és középületekben.

A SPACELOFT-ot egyedülálló tulajdonságai — extrém alacsony hővezetési tényező, kiváló hajlíthatóság, nyomásállóság, víztaszító (hidrofób) képesség és könnyű használhatóság — nélkülözhetetlenné teszi azok számára, akik végleges megoldást keresnek hőszigetelési problémájukra.

Szabadalmaztatott nanotechnológiai eljárás alkalmazásával a SPACELOFT szigetelésben szilika aerogél és erősített üvegszál kerül egyesítésre annak érdekében, hogy az iparág vezető hőszigetelési teljesítményét nyújtsa egy könnyen kezelhető és környezeti szempontból biztonságos termékben.

A SPACELOFT bizonyítottan a leghatékonyabb szigetelőanyag az építőipari felhasználási területeken. A szigetelőanyagok közt a legnagyobb hővezetési ellenállási (R) értékkel rendelkezik, ezáltal a leghatékonyabban alkalmazható a falazat, az aljzat, a tető, az ablakok, — könnyűszerkezetes épületek esetén — a szerkezet hőszigetelésében.

.

Padló szigetelése

A SPACELOFT ideális megoldás a hőszigetelések feljavításához. Egy 10 mm-es réteg megszünteti az aljzatban lévő hőhidat. Közvetlenül az aljzatbetonra kell teríteni. Fapadló esetén is alkalmazható megfelelő elválasztó réteg alkalmazása mellett.

Falak belső szigetelése

A SPACELOFT jó választás a falak belső szigetelésére olyan esetben, ahol a hagyományos szigetelés-vastagságok elvennék az értékes élőhelyet. Végleges felületek gipszkartontáblák segítségével alakíthatóak ki, azonban ragasztással vagy dübeles rögzítéssel, üvegszövet alkalmazásával a falat vakolni is lehet. Két 10 mm-es réteg SPACELOFT-tal akár 77%-os U-érték javulás is elérhető .

Falak külső szigetelése

Érdemes a SPACELOFT-ot választani olyan esetben is, ahol a hagyományos kültéri szigeteléseket nem lehet alkalmazni a vastagság, a páraáteresztő-képesség miatt. A SPACELOFT-ot le lehet vakolni meszes, akril és ásványi alapú vakolattal is. Hagyományos kültéri hőszigetelő rendszerek kiegészítésére is használják olyan helyeken, ahol
vékony szakaszok is szükségesek, pl. ablak- és ajtótokoknál, illetve, ahol a túlnyúlás minimális.

Műemlékvédelem

A SPACELOFT kifejezetten jól alkalmazható műemlék-renoválási projektekben. A vékony, flexibilis paplan könnyen formázható, így jól illeszkedik a falak egyenetlenségeihez. Mivel légáteresztő, így nem gátolja a falak szellőzését. A vékony SPACELOFT lehetőséget teremt a műemlékvédelmi szakembereknek a hőszigetelés feljavítására anélkül, hogy az épület karakterét bármilyen hatás érné.

Hőhidak

.

Ha úgy dönt, hogy a meglévő standardoknak — passzív ház szabvány, alacsony CO2 emissziós szabvány — megfelelően építkezik, akkor a leggyakoribb problémák a hőhidakkal kapcsolatban merülnek fel. A SPACELOFT megfelel a legtöbb ilyen kihívásnak: az acélszerkezet csomópontjainál, az acélgerendák által képzett hőhidaknál, ablak- és ajtótokoknál, stb. felmerülő problémák mind könnyen kezelhetőek alkalmazásával. Szüntesse meg a fa- vagy fémszerkezeteken keresztüli hőhidakat egy réteg SPACELOFT-tal!
Akár a hideg szakaszokat szünteti meg a faajtókon, akár a vízvezeték- és csatornarendszert burkolja be, vagy a lakáspadozatát javítja fel, a megoldás végleges lesz.

Az új építésű könnyűszerkezetes épületeknél a szerkezet hőhídmentesítésére eleve javasoljuk betervezni az anyagot. A Thermablok öntapadós aerogél szigetelő csíkja könnyen, praktikusan felhelyezhető: már minimális vastagságban alkalmazva is ellensúlyozni tudjuk a falszekciók és a szerkezeti bordák hőátbocsátási differenciáit.

Az aerogél hőszigetelésről bővebb tájékoztatást talál az ScienDist Kft honlapján,
a aerogelszigeteles.hu/ oldalon.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^