Akrilkád – Lemezkád

Csempecentrum

Sokan nem is tudják mi is valójában a különbség a kádak anyagai között. Ebben nyújtunk egy kis segítséget:

Akrilkádak

A modern fürdőszobák legáltalánosabban használt anyaga az akril. Számos kád, zuhanykabin, hidromasszázs termék készül akrilból.
De miért pont akrilból?
Az akril egyfajta speciális hőre lágyuló műanyag, amely ezáltal könnyen formázható, jól alakítható, könnyen megmunkálható ezért sok kádforma csak ebből az anyagból alakítható ki. Súlya csekély, könnyen szállítható és mozgatható. Az akrilból készült kádak jó tulajdonságai közé tartozik a könnyű tisztíthatóság, jó hőérzet (nem hideg), a benne lévő meleg víz lassabb kihülése, és a praktikus formák miatti kényelem. Alapvetően kétféle akril termék található meg az üzletekben. A teljes anyagában akril, és az ABS-akril-ból készült termékek.

A teljes anyagában acryl kádak felületi (látható, kopó) rétegét adó lemez teljes egészében akrilból van. Ezt erősítik meg üvegszállal, vagy más merevítő anyaggal. Az erősítés a kád külső oldalán van, és kizárólag a kád stabilitása, merevítése a feladata, belülről nem látható. A teljes egészében akrillemezes kád jobban javítható, polírozható még a mélyebb karcok, sérülések esetén is. A nagyobb javítás ennél a felületnél is látszani fog valószínűleg, csak esetleg kevésbé.

Akrilkád - Lemezkád Az ABS-akril technológia abban különbözik, hogy itt a lemez felső része csak tiszta akril (néhány tized mm), a többi ABS, ami szintén egyfajta műanyag. Az Akril-ABS lemez is megfelelő felületi keménységet és ütésállóságot biztosít és az egyéb tulajdonságai is szinte megegyeznek a tiszta akrilból készült termékkel.

Az ABS-akryl felületi réteggel rendelkező kádak javítása, polírozása is megoldható, de az akrilréteg vékonysága miatt csak kisebb mértékben polírozható.

Az akril és ABS-akril kádak legáltalánosabb anyagvastagsága 3,2-4 mm között van, de ettől kapható vékonyabb és vastagabb lemezből készített kád is a piacon. A hajlatokban, íveken, sarkokon a gyártás technológiája és a lemezek nyúlása miatt a réteg kissé elvékonyodik. Ez minden gyártmánynál tapasztalható, de a termék használhatóságát, technikai jellemzőit nem befolyásolja. A termékek teljes vastagságához még bele kell számolni az üvegszálas poliészter vagy egyéb megerősítést is, aminek általában a vastagsága még 2-4 mm.

A két akril anyagot megkülönböztetni nem könnyű feladat, laikus számára teljesen egyforma. A legtöbbször a vásárló csak a katalógus, a gyártói leírás vagy az eladó tájékoztatására hagyatkozhat.

Amennyiben hosszú ideig, problémamentesen szeretné használni a kádat, zuhanytálcát mindenképpen javasoljuk megbízható, nagy tapasztalatú, hazai képviselettel, megfelelő garanciális háttérrel rendelkező gyártó termékét válassza. A piacon számos rendkívül csábító árú de kétes tartósságú és minőségű termék van jelen!

Lemezkádak

Akrilkád - Lemezkád A lemezkádak alapanyaga egy acél lemez, amelyet a megfelelő formai kialakítás után zománcoznak. A zománcot magas hőfokon a kádtestre égetik. Az acél és a zománc molekuláris kötésben vannak, megfelelő technológia esetén a szétválasztásuk nem lehetséges. A zománc bevonat adja a kád színét, koptató rétegét és védelmét az acél lemeznek. A jó minőségű lemezkád zománcozása kellőképpen kopás-, karc,- és ütésálló. A jó minőségű zománcozás simasága, felületi egyenletessége elősegíti a könnyebb tisztán-tarthatóságot, és csökkenti a baktériumok megtelepedésének lehetőségét. Nevesebb gyártók, néhány prémium terméke olyan zománccal rendelkezik, amelyek úgynevezett öntisztító felület, vagyis a víz lepereg róla, még cseppekben is alig-alig marad, nem tapad meg a felületen, ezzel elősegítve a könnyű tisztántartást.
A sav és vegyszerállósága megfelel a fürdőszobákban használatos kozmetikai, gyógyászati, illat,-és ápolószereknek. Az agresszívebb vegyszerek, savak, lúgok megmarhatják a felületet, ami általában a zománc mattulását okozhatja. Körültekintőnek kell lenni a kádban történő áztatás során, valamint a kádba történő szennyezett víz (építéskor, felújításkor keletkező szennyezett víz, felmosóvíz, stb.) beleöntésekor is. Ezek nemcsak dugulást okozhatnak, de a bennük levő savas anyagok is megmarhatják a felületet, illetve szemcsék karcolhatják össze.
A jó minőségű zománc rendkívül ellenálló az öregedéssel szemben.

A lemezkádakat többféle vastagságban készítik, az olcsóbb nagy tömegben előállított termékeknél az 1,6 mm vastagság a jellemző, itt a zománcozás technológiája és alapanyaga is gyengébb minőségű, ezáltal sérülékenyebb. Olcsóbb termékeknél nem ritka, hogy már a szállításkor a kisebb ütődésektől leverődik vagy sérül a zománc.
Léteznek 3,5 mm vastag termékek is, amelyeknek merevsége, tartóssága egyedülálló.
A magasabb minőségű, professzionális gyártástechnológiával készült termékek élettartama, felületének tartóssága néha évtizedekben mérhető.
Léteznek olyan gyártók, akik akár 15-30 év garanciát vállalnak termékükre! Áruk lényegesen magasabb, de érdemes megfontolni, mert egy kád cseréje igen magas költségekkel és kellemetlenségekkel is járhat.

A lemezkádak beépítésénél is fontos, hogy szakember által, a gyártói előírások figyelembe vételével kerüljön beépítésre, ezzel megelőzhetünk számos kellemetlen és költséges problémát, mit például a kád kongása, a lefolyók szivárgása, a szélek tömítetlensége, beázás.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Csempecentrum – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^