Almás-mákos Ferdinánd tekercs – glutén-, tejtermék-, tojás- és hozzáadott cukormentes
Valójában semmi különleges nincs a tészta receptjében, szinte ugyanaz, mint ami a Szafi Free expressz lisztkeverék csomagolásán szerepel kalácsreceptként, csak a dupláját kell venni.

A recept:
A tészta:
- 500g Szafi expressz lisztkeverék
- 2 gyerekkanál szódabikarbóna
- 520g víz
- 100g sztíviás eritritol
- 60g almaecet
- egy citrom reszelt héja, vagy egy gyerekkanál citromolaj aroma
- csipet só
A szódabikarbónát a lisztkeverékkel összekeverjük. A többi összetevőt pedig a vízzel, hogy az édesítő elolvadjon. Ezután a kettőt összekeverjük és hagyjuk pihenni, hogy a tészta nyújtható legyen.
A töltelék:
- 500g darált mák
- 800g reszelt alma (5 nagy alma)
- 50g sztíviás eritritol
- 2 gyerekkanál almasav – ha az alma nem elég savanykás
- 4 nagy marék mazsola
A mákot az almasavval és az édesítővel összekeverjük, majd belekeverjük az almareszeléket is. A mazsolát nem.
Egy 28cm átmérőjű pizzasütőt jól kizsírozunk és megszórjuk 2 evőkanál útifűmaghéjjal.
A tésztát 4 részre osztjuk és kinyújtjuk, 3/4 részben megszórjuk a mákos keverékkel, és mindegyikre ekkor szórunk 1-1 marék mazsolát.
A tölteléket jól rányomkodjuk a tésztára, hogy könnyebb legyen feltekerni. Karikákat vágunk a tekercsekből és kirakjuk vele a pizzasütőt. A szélére alacsonyabb csigákat vágunk, a közepére magasabbakat.

Előmelegített légkeveréses sütőben 60 percig 180 fokon sütjük.


Por eritritollal megszórjuk.


Az igazság az, hogy a sütit többször elkészítettem már. Mákkedvelőkként keresve azt az arányt, hogy az adott tészta mennyiség a legtöbb tölteléket elbírja, így a fenti receptben a szereplő töltelék mennyiségnél kevesebb van a fenti képeken. Az alábbi képeken szereplő sütik (és a legelső) azok, amelyek a recept szerinti töltelékmennyiséget tartalmazzák.

Bár a fényképeken nem igazán látni, – csak kóstolva érezni 🙂 – annyi talán kivehető, hogy a nagyobb töltelék adag miatt magasabb.

Maximális töltelékkel
Aki a tésztára úgy tekint, hogy csak a töltelék megtartása miatt szükséges dolog, az szeretné a lehető legtöbb tölteléket beletenni.
Tehát az alábbi képeken ugyanaz a tészta mennyiség szerepel, csak extra nagy töltelékkel.
A extra nagy töltelék:
- 750g darált mák
- 1500g reszelt alma
- 60g sztíviás eritritol
- 3 gyerekkanál almasav – ha az alma nem elég savanykás
- 300g mazsola
Az alma miatt nagyobb lesz a víztartalma. Célszerű 185 fokon 70 percig sütni, de így is érezhető, hogy nagyobb a sütemény víztartalma, de ezzel az almaadaggal az állaga még remek marad.

Mivel a pizza forma átmérője változatlan, így a több töltelék miatt magasabb süteményt kell kialakítanunk, azaz hosszabbakra (magasabbakra) vágjuk a csigákat.

Mákimádóknak – jó étvágyat!

Fagyi, vagy jégkrém „körettel”, nagy melegben kiváló élmény. 🙂
