A tészta:

  • 500g Szafi expressz lisztkeverék
  • 2 gyerekkanál szódabikarbóna
  • 520g víz
  • 100g sztíviás eritritol
  • 60g almaecet
  • egy citrom reszelt héja, vagy egy gyerekkanál citromolaj aroma
  • csipet só

A szódabikarbónát a lisztkeverékkel összekeverjük. A többi összetevőt pedig a vízzel, hogy az édesítő elolvadjon. Ezután a kettőt összekeverjük és hagyjuk pihenni, hogy a tészta nyújtható legyen.

A töltelék:

  • 500g darált mák
  • 800g reszelt alma (5 nagy alma)
  • 50g sztíviás eritritol
  • 2 gyerekkanál almasav – ha az alma nem elég savanykás
  • 4 nagy marék mazsola

A mákot az almasavval és az édesítővel összekeverjük, majd belekeverjük az almareszeléket is. A mazsolát nem.

Egy 28cm átmérőjű pizzasütőt jól kizsírozunk és megszórjuk 2 evőkanál útifűmaghéjjal.

A tésztát 4 részre osztjuk és kinyújtjuk, 3/4 részben megszórjuk a mákos keverékkel, és mindegyikre ekkor szórunk 1-1 marék mazsolát.

A tölteléket jól rányomkodjuk a tésztára, hogy könnyebb legyen feltekerni. Karikákat vágunk a tekercsekből és kirakjuk vele a pizzasütőt. A szélére alacsonyabb csigákat vágunk, a közepére magasabbakat.

.

Előmelegített légkeveréses sütőben 60 percig 180 fokon sütjük.

.
.

Por eritritollal megszórjuk.

.
.

Az igazság az, hogy a sütit többször elkészítettem már. Mákkedvelőkként keresve azt az arányt, hogy az adott tészta mennyiség a legtöbb tölteléket elbírja, így a fenti receptben a szereplő töltelék mennyiségnél kevesebb van a fenti képeken. Az alábbi képeken szereplő sütik (és a legelső) azok, amelyek a recept szerinti töltelékmennyiséget tartalmazzák.

.

Bár a fényképeken nem igazán látni, – csak kóstolva érezni 🙂 – annyi talán kivehető, hogy a nagyobb töltelék adag miatt magasabb.

.

Maximális töltelékkel

Aki a tésztára úgy tekint, hogy csak a töltelék megtartása miatt szükséges dolog, az szeretné a lehető legtöbb tölteléket beletenni.
Tehát az alábbi képeken ugyanaz a tészta mennyiség szerepel, csak extra nagy töltelékkel.

A extra nagy töltelék:

  • 750g darált mák
  • 1500g reszelt alma
  • 60g sztíviás eritritol
  • 3 gyerekkanál almasav – ha az alma nem elég savanykás
  • 300g mazsola

Az alma miatt nagyobb lesz a víztartalma. Célszerű 185 fokon 70 percig sütni, de így is érezhető, hogy nagyobb a sütemény víztartalma, de ezzel az almaadaggal az állaga még remek marad.

.

Mivel a pizza forma átmérője változatlan, így a több töltelék miatt magasabb süteményt kell kialakítanunk, azaz hosszabbakra (magasabbakra) vágjuk a csigákat.

.

Mákimádóknak – jó étvágyat!

.

Fagyi, vagy jégkrém „körettel”, nagy melegben kiváló élmény. 🙂

.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^