Amit jó tudni a mázas kerámiákról és a gresről

Dado / Coloniale Csempe sorozat

(gyártási technológia és egyéb hasznos információk leendő vásárlóknak)

MÁZAS KERÁMIÁK

Az egyszer égetett (monocottura) gyártási technológiája során az alapanyag (a kerámiatest) és a máz egyidőben kerül kiégetésre. A változó vízfelvételtől függően (0%-15%) egy nagyon széles termékskála állítható elő (padló és csempe egyaránt). A vízfelvétel, porozitás meghatározza a lapok felhasználhatóságát.

Kétszer égetett (bicottura) gyártási technológiája során először a kerámiatestet égetik ki, majd utólag hőtechnikai eljárással viszik fel rá a mázat, és égetik ki újra. Ezzel az eljárással beltéri csempéket állítanak elő.

Mindkét előbb említett gyártási eljárás során az alapanyag lehet vörös vagy fehér biszkvit. A lapok felhasználhatóságát leginkább a máz keménysége határozza meg. Katalógusokban a kopásállóságot az ún. Pei értékkel jelölik. A mázas lapokat kizárólag beltéren, és magánlakásokban ajánlott leburkolni (felhasználni).

Kopásállóság, PEI szabvány szerint:

A skála 2-5-ig terjed.
A II. a leggyengébb, az V. a legmagasabb kopásállóságot jelöli.
II-III ajánlott felhasználási területe: fürdőszoba
IV-V ajánlott felhasználási területe: konyha, előtér, nappali, lépcsőház

Dado / Sydney Csempe sorozat

GRES LAP

A gres lap: anyagában színezett, teljes keresztmetszetében azonos, mázatlan kerámialap.

A gres lapot sokan műgránitnak, vagy gránitörleményes lapnak nevezik. Helytelenül, hiszen az alapanyag ez esetben is kerámia. Az alapmassza anyaga a szanitergyártásban is használt kaolin és fehéragyag, illetve földpát. Legfeljebb díszítő, színező anyagként keverik az alapmasszába a természetes kövek különböző szemcseméretű őrleményeit. A hibás elnevezésre az ad okot, hogy ezek a lapok hasonlítanak bizonyos természetes kövekhez.

A gres lapok kopásállósága rendkívül magas, kedvezőbb a természetes kövekénél. Ez a kedvező árfekvéssel párosulva odavezetett, hogy a közületi beruházásoknál (irodaházak, üzletközpontok) ezek a lapok átvették a természetes kőburkolatok szerepét.

JÓ TUDNI??
(további hasznos információk)

Rendeléskor ajánlatos a következőket figyelembe venni:

Kopásállóság és keménység

Két különböző tulajdonságot takar a két kifejezés, melyet azonban sokszor összekevernek.

Keménység, Mohs skála szerint:

A szabvány a vizsgált lapok keménységét ismert keménységű ásványokéhoz hasonlítja oly módon, hogy az adott ásvány egy darabjának frissen letört élével megkarcolható-e a lap felülete. A Mohs skála 1-től (zsírkő) 10-ig (gyémánt) terjed. Az anyagában színezett porcelánlapnál ez a kopás szabad szemmel nem érzékelhető , mivel az teljes keresztmetszetében homogén anyag.

MOHS-féle skála:

1. zsírkő
2. gipsz
3. kalcit
4. flourit
5. apatit
6. ortoklász
7. kvarc
8. topáz
9. korund
10. gyémánt

Kopásállóság, Pei szabvány szerint

A vizsgálat során a lapok felületén egy acélgolyókkal telt hengert forgatnak, és megvizsgálják, hogy hány fordulat után keletkezik szabad szemmel látható kopásnyom a lapok felületén. A skála 2-5 ig terjed. A II. a leggyengébb, az V. a legmagasabb kopásállóságot jelöli.

Az utóbbi időben kifejlesztett mázas gres lapok a Pei V értéknek felelnek meg, ill. jóval túl teljesítik azt, így intenzíven igénybevett helyeken is beépíthetők. A mázas gres gyártási technológiájának folyamán egyes gyártók a mázat belepréselik az alaptest felületébe, míg mások égetés közben, az alaptest izzó állapotában visznek fel különleges minőségű mázréteget a lap felületére.

Kaliber

Amit jó tudni a mázas kerámiákról és a gresről Égetés során a lapok 3-8% közti térfogatveszteséget szenvednek, ennek következtében az eltérő gyártási periódusban gyártott lapok között – a szabvány által is megengedett – méretkülönbség léphet fel. A gyártási folyamat végén (égetés után de még a dobozolás előtt) egy számítógép vezérlésű, fotócellás kalibráló gépet iktatnak be, amely minden egyes lapot 3 ponton megmér és az azonos méretű lapokat összeválogatja és csomagolja, majd ellátja egy kaliberszámmal, amely a tényleges méretet jelöli. Ez azt jelenti, hogy pl. a 30*30 cm lap esetében a 30*30 cm a névleges méret, de a tényleges méret lehet ennél néhány mm-rel kisebb vagy akár nagyobb is a szabvány által meghatározott tűréshatáron belül. Minél nagyobb méretű a lap, annál nagyobb a szabvány szerinti tűréshatár. Ennek következtében célszerűbb a nagyobb méretű lapokat szélesebb fugával burkolni.

Újabban elterjedt az ún. rettifikált (lézervágott) jelzésű lap mely tökéletesen méretpontos, és ez esetben nincs kaliber besorolás. Ezeknél a lapoknál a lap szélei nem fózoltak, hanem derékszöget zárnak.

Tónus

A kerámialap nagyszámú keverékekből álló, természetes anyag, amely az égetés során eltérő módon reagálhat a páratartalom, hőmérséklet ill. egyéb külső körülmény függvényében. A különböző gyártási sorozatból származó lapok színtónusa esetenként eltérő lehet.

Ezért a megrendeléskor ajánlatos néhány dobozzal többet rendelni (hogy egy esetleges bontásnál, hibajavítás esetén) legyen tartalékunk. Ha mégis utólag rendelünk, célszerű a dobozról a gyártási kódokat lejegyezni és ezt a pótrendelés során a kereskedőnek jelezni, hogy lehetőség szerint azonos vagy ahhoz közeli tónust / kalibert kapjunk.

Sok probléma megelőzhető, ha a fenti tulajdonságokkal tisztában van mind a tervező, mind a kivitelező és megrendelő.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
ELLEVI KFT – Lang Vera Csempe padlólap nagykereskedése – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^