Építési módok

A XX. században az építkezés minden tekintetében jelentős változások következtek be. Régebben hagyományos anyagokból és szerkezeti elemekből hoztak létre épületeket, építményeket, a XX. Század vége felé pedig egyre inkább teret hódítottak az új építőanyagok, a korszerűbb, nagy tömegű építmény létrehozására alkalmas építéstechnológiai, építésszerkezeti rendszerek, ráadásul ezek többféle változatban jelentek meg.

Az alábbiakban részletezett és bemutatott építési szerkezeti rendszerek csupán főcsoportok, melyeken belül többféle alternatív megoldással találkozhatunk.

Főbb építési módok:

  • – hagyományos falazott építésmód,
  • – koszerű falazott építésmód,
  • – öntött beton, salakbeton építésmód
  • – blokkos építésmód,
  • – paneles építésmód,
  • – acél vagy vasbeton szerkezetű építésmód,
  • – könnyű, szerelt szendvicsszerkezetű építésmód
  • – vegyes szerkezetű építésmódok

Az egyes építési módok illetve azok kombinációi szakmailag nem igazán rendezettek. Jónéhány esetben a csoportosítás önkényesnek tűnhet. Gondoljunk bele pl: a mai könnyűszerkezetes készházak falpaneljeit előre gyártják, s a helyszínen szerelik össze, tehát paneles építési mód, de erről mindenkinek a panellakás jutnak az eszébe, holott a készház technológia többnyire és csak többnyire favázas szendvicsszerkezetű építési rendszer. De a könnyűszerkezetes építésnél maradva, több márkanév alatt is fa helyett acélvázat alkalmaznak, de ugyanúgy szerelt szendvicsszerkezetű mintha favázas lenne. A akkor hova tartozik, hiszen külön csoportban vannak az acél vagy vasbeton szerkezetű építési mód, de érezhetjük, hogy nem igazán ide tartozik. Egyszóval az építési módok olyan mértékű burjánzását élhetjük napjainkban amelyeket csak a fenti felsorolásnál részletesebb taglalással lehetne bemutatni. Azonban egy általános kép érzékeléséhez javaslom elégedjünk meg ezzel a bontással egyelőre.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^