Az építésügyi szakértő szerepe az ingatlan vásárlásnál

Dr. Pomeisl Imre építésügyi szakértőMindenki számára nyilvánvaló az, hogy akár telket, akár meglévő épületet, vagy annak egy részét kívánja megvásárolni valaki, ez a vásárlás hosszú időre meghatározó döntés lesz. Egy ingatlan nem cserélhető le könnyen, ha az valami okból nem felel meg. A cipő ha szorít, vagy nem hordom, vagy újat vásárolok, mely kényelmes. Egy lakás esetében azonban ha az nem válhat otthonná, mert dohos, a nap nem süt be az ablakon, falai repedeznek, vagy bármi más hiba miatt kényelmetlenné válik, nem könnyen cserélhető másra.

Az a vásárló, aki lehetőség szerint szeretné elkerülni azt, hogy kedvezőtlen helyzetbe kerüljön, jó ha építész szakértőt kér fel a vásárlás előtt az ingatlan értékelésére. Ilyen esetben az építész szakértő feladata az lesz, hogy vizsgálat tárgyává tegye az épület állapotát, épületfizikai jellemzőit, vagy adott esetben a telek fekvését, helyzetét, külső és belső körülményeket. Ilyen feladatot csak olyan szakértő vállalhat el kellő lelkiismeretességgel, ha ő maga már megfelelő jártassággal és tapasztalatokkal bír a szakértői tevékenység vonalán. Ahogyan a vizsgáló orvos a beteg néhány szavas bevezetője után tudja mit és hogyan kell vizsgálnia páciensén, a gyakorlott szakértő is tudja, hogy mik azok a szempontok és vizsgálati feladatok, amelyek a megvásárlásra szánt ingatlanról kellő információt nyújtanak ahhoz, hogy véleményt mondhasson róla.

A szakértő igénybevétele kapcsán nem lehet szempont az a tiszteletdíj, amely megilleti a szakértőt. Néhány tízezer forintos összeg ellenében a vásárló megmenekülhet olyan károktól, amit esetleg egy nem megfelelően megválasztott ingatlan megvásárlása okozhat. A szakértői díj pedig egy rossz vásárlás kárának elenyésző hányada. Megfontolandó tehát, hogy indokolt a szakértő tanácsának meghallgatása.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Dr. Pomeisl Imre építésügyi szakértő – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

.
^
^