Az építkezés karmestere a költségszakértő

Nagy Andrea költségszakértő

Az elmúlt években Európa nagy gazdasági hatalommal rendelkező országaiban (Anglia, Franciaország, Németország) az építőipari beruházások területén fontossá vált az építkezések előzetes gazdaságossági megfontolások alapján történő elemzése. Ez a tendencia kezd lassan kialakulni Magyarországon is.

A költségszakértő feladata három nagy csoport köré sorolható:

1. Beruházások gazdaságossági meghatározása. Kisebb – nagyobb beruházók, magán építtetők elképzeléseinek számszerű és műszaki alapon történő megfogalmazása idején már a tervezés előtti időszakban szerepe van a költségszakértőnek. A tervezési folyamat során a beruházó igényeit és anyag lehetőségeit figyelembe véve tud felvilágosítást adni a lehetőségekről. Sajnos ma az építtetők sok esetben csak akkor döbbenek rá a beruházási költségek nagyságára, mikor az első ajánlatokat megkapják a kivitelezőktől. Ennek elejét lehet venni már a tervezési időszakban, ha a tervező a költségszakértő tanácsai alapján a többféle műszaki megoldás közül azt tudja kiválasztani, mely a leggazdaságosabb, de a minőségi igényeket is kielégíti.
A költségszakértő feladata lehet egy beruházásnál megvalósíthatósági tanulmány készítése is. Ugyanakkor tervpályázatok kiírásában, illetve elbírálásában is szerepet kell, hogy kapjon.

2. Költségellenőrzés a kivitelezés során. A költségszakértő pénzügyi és kivitelezési ütemtervet tud készíteni a kivitelezéshez, mely a kivitelezés időszakába módot ad a ráfordítások mértékének ellenőrzésére. Ilyen esetben ellenőrzi a ráfordítások figyelembevételével a készpénzáramlás mértékét is. Tervmódosítások esetén azok gazdasági kihatásainak elemzése is költségszakértői feladat.

3. Részben vagy egészben megvalósult építkezések költségeinek értékelése. Gyakorta előfordul az, hogy az építtető és kivitelező között a beruházás költségeinek tekintetében vita merül fel. Ilyen esetben a költségszakértő értékelni tudja a ráfordítások költségét. Ilyen esetben a költségszakértő véleménye a felek közötti megállapodás vagy peres eljárás alapjául szolgálhat.

A költségszakértő bevonásával biztosítani lehet a lehető leggazdaságosabb megvalósítást, a megfelelő pénzügyi ütemezést és ellenőrzést. Már a kezdetektől megfelelően átgondolt gazdaságos kivitelezéssel jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Nagy Andrea költségszakértő – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^