A költségszakértő feladata három nagy csoport köré sorolható:

1. Beruházások gazdaságossági meghatározása. Kisebb – nagyobb beruházók, magán építtetők elképzeléseinek számszerű és műszaki alapon történő megfogalmazása idején már a tervezés előtti időszakban szerepe van a költségszakértőnek. A tervezési folyamat során a beruházó igényeit és anyag lehetőségeit figyelembe véve tud felvilágosítást adni a lehetőségekről. Sajnos ma az építtetők sok esetben csak akkor döbbenek rá a beruházási költségek nagyságára, mikor az első ajánlatokat megkapják a kivitelezőktől. Ennek elejét lehet venni már a tervezési időszakban, ha a tervező a költségszakértő tanácsai alapján a többféle műszaki megoldás közül azt tudja kiválasztani, mely a leggazdaságosabb, de a minőségi igényeket is kielégíti.
A költségszakértő feladata lehet egy beruházásnál megvalósíthatósági tanulmány készítése is. Ugyanakkor tervpályázatok kiírásában, illetve elbírálásában is szerepet kell, hogy kapjon.

2. Költségellenőrzés a kivitelezés során. A költségszakértő pénzügyi és kivitelezési ütemtervet tud készíteni a kivitelezéshez, mely a kivitelezés időszakába módot ad a ráfordítások mértékének ellenőrzésére. Ilyen esetben ellenőrzi a ráfordítások figyelembevételével a készpénzáramlás mértékét is. Tervmódosítások esetén azok gazdasági kihatásainak elemzése is költségszakértői feladat.

3. Részben vagy egészben megvalósult építkezések költségeinek értékelése. Gyakorta előfordul az, hogy az építtető és kivitelező között a beruházás költségeinek tekintetében vita merül fel. Ilyen esetben a költségszakértő értékelni tudja a ráfordítások költségét. Ilyen esetben a költségszakértő véleménye a felek közötti megállapodás vagy peres eljárás alapjául szolgálhat.

A költségszakértő bevonásával biztosítani lehet a lehető leggazdaságosabb megvalósítást, a megfelelő pénzügyi ütemezést és ellenőrzést. Már a kezdetektől megfelelően átgondolt gazdaságos kivitelezéssel jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Nagy Andrea költségszakértő – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^