Bambuszparketta

BAMBUSZPARKETTA

A bambuszok a föld legszebb és leghasznosabb növényeihez tartoznak. Ázsiában őshonos fűféle és a világon mintegy 1200 bambuszfajtát ismernek. Földünkön hatalmas területeket borítanak bambuszerdők, gyors fejlődési és növekedési üteméből adódóan szinte kiapadhatatlan nyersanyagforrás. A bambuszt Kínában ‘az emberek barátjának’ nevezik, mert egyetlen bambusztő (bokor) élete során csaknem 15 kilométer hosszú bambuszrudat ‘növeszt’, amely szinte mindenre használható. Keménységében megelőzi még a tölgyet és a juhart is – cellulóz tartalma 70% körüli. Nagyon gyorsan, naponta akár 30 cm-rel is gyarapodva nő, végső magassága a 20-25 métert is eléri. 5-6 éves korában a legalkalmasabb a feldolgozásra, ugyanis ekkor rendelkeznek a szárak a legkedvezőbb fizikai és technológiai tulajdonságokkal, mind szilárdságot, hajlíthatóságot, rugalmasságot tekintve. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bambuszból készített építőanyagok és használati tárgyak. A bambusz kitűnően megfelel a magas higiéniai elvárásoknak is, jól ellenáll a kártevőknek, könnyű tisztíthatósága pedig antiallergén környezetet biztosít. Nagyon szerencsés tulajdonsága az is, hogy a levegőt átereszti, így nem dohosodik. A bambuszból készült építőanyagok (például parketták) könnyűek, lágy vonalúak, üdék, egyszerre dísze és használati tárgyai otthonoknak, irodáknak, munkahelyeknek. A bambusz a távol-keleti vidékek, trópusi esőerdők hangulatát idézi, és egyben a nyár, a meleg, az utazás emlékét őrzi és elevenítik fel bennünk.


BAMBUSZPARKETTA

A bambuszpadló gyártásáról

A bambusz szára üreges. A szárakat méretre majd csíkokra vágják, hogy könnyen eltávolíthassák a külső és belső oldalon lévő görcsöket, göböket illetve a külső héjat. Ezután a vékony bambusz csíkokat először emberre ártalmatlan, rovarirtó szerrel kezelik, majd formázzák, csiszolják, szárítják. Szárítás után a csíkokat összeragasztják, így készülnek belőlük a táblák, deszkák, pallók. Ezután minden oldalról kapnak egy szén alapú védőréteggel, majd UV sugárzásnak teszik ki őket. Ez nem csak a szárítás része, hanem ennek segítségével erősítik meg a táblákat, pallókat. A kívánt színt egy karbonizációs eljárás során érik el.

BAMBUSZPARKETTA

BAMBUSZPARKETTA

Kétféle bambuszpadló készül, a vertikális és a horizontális. A különbség abban rejlik, hogy a az összepréselt és ragasztott bambusz csíkok a kész parkettával megegyezően futnak, vagy arra merőlegesen.

Egy-két jó tanács a bambuszhoz

A burkolás megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy az anyag, az aljzat és a helyszín megfelel-e az építésügyi előírásoknak. Amennyiben azokban eltérést tapasztal, úgy ne kezdjen a burkoláshoz. A burkoló elemek fózoltak (a járófelület illeszkedő éle le vannak kerekítve). Mivel a burkolóanyag teljes keresztmetszetében természetes anyagú bambusz, így az a természetes anyagokra jellemzően minden darabja egyedi és sajátos tulajdonságából adódóan, egyöntetű (teljesen homogén) színhatás nem érhető el, színárnyalatok és mintázatok eltérőek lehetnek. A természetes anyag még feldolgozott állapotban is „élő” anyag, s a szélsőséges klimatikus hatásokra érzékenyen reagál. Az optimális klíma (akárcsak az embernél) 20 oC hőmérséklet esetén 50-60 % relatív páratartalom. Ha a fűtési idényben a relatív légnedvesség tartósan a fenti érték alá csökken, a bambuszpadló rendkívüli módon kiszáradhat, és az elemek között rések képződhetnek. Vásárlás esetén a valós méretekhez viszonyítva legalább a plusz 8-10% ráhagyás ajánlott. Megfelelő kopásálló réteg, UV kikeményítésű akrill lakkozás, utólagos felületkezelést nem igényel. Antisztatikus, könnyű tisztán tartani és nem vált ki allergiás tüneteket, továbbá mentes a rovar kártevőktől és a farontó gombáktól.

Az aljzatról

A bambusz készparketta a meglévő, kemény kész aljzatra is fektethető (rugalmas padozat, faparketta, kerámia lapokra) puha aljzatot, mint pl. szőnyeg, stb. el kell távolítani. A gyártók közlése szerint a bambusz burkolóanyag maximum 10%-os nedvességtartalmat visel el biztonságosan az aljzaton és a falban. Padlófűtés esetén kövesse a gyártó e rendszerre vonatkozó előírásait. A bambusz készparketta felhasználásakor vegye figyelembe az alábbiakat: 2-3 nappal a burkolás megkezdése előtt kapcsolja le a fűtést, hogy az aljzat felvegye a szoba hőmérsékletét. Használat során az aljzat hőmérséklete maximum 28 oC lehet, a fűtőcsövek teljesítménye nem haladhatja meg a 60 W/m2-t. Padlófűtéshez ajánlatos ragasztó kaucsuk bázisú, mely esetén a felületet 100 %-osan le kell ragasztani, (ellenőrizze, hogy az aljzat kiegyenlítő megfelelő típusú „flexibilis” legyen). Padlófűtés esetén az aljzat nedvességtartalma nem haladhatja meg az 1 %-ot.

Hogyan rakjuk le?

A kivitelezés módja a megrendelő igényétől és a helyiség paramétereitől függ. A padló lerakása történhet úsztatott technológiával, amely gyors és praktikus, vagy a hagyományos módon, teljes ragasztással az aljzathoz (mi ezt ajánljuk). A bambusz készparkettánál is ugyanaz a technikai folyamat, mint a hagyományos csaphornyos sima parkett fektetésénél, a ragasztásnál viszont elengedhetetlen az oldószeres ragasztóanyag (és azok segédanyagai, pl.: alapozó) szakszerű alkalmazása (mivel a bambusz készparketta teljes felülete kezelt, így a talpi része is, az ezáltal nem nedvszívó). Ezen részek (ragasztási felület) érdesítésével még tökéletesebb kötés érhető el, szükség esetén leszorító nyomással, terheléssel segíthetjük a frissen rakott lapok biztos tapadását.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
K. M. Par-Ker Építőipari és Szolgáltató Kft. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^