Csináld magad lakásfelújítás – nyílászáró csere, belső hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, új fürdőszoba, konyha, gardrób – hideg-, melegburkolat

Egy általános lakásfelújításon kívül, – mint amilyen a hideg- és melegburkolatok, a konyhabútor és a szaniterek cseréje – sarkalatos pont volt az alacsony rezsis lakás kialakítása.

.

Emiatt korszerű műanyag hőszigetelt üvegszerkezetű redőnyös nyílászárók kerültek beépítésre, valamint a korábbi konvektoros fűtés, a nyílt tűzterű fürdőszoba fűtés, valamit a nyílt átfolyós használati melegvíz-készítő egység egyetlen kondenzációs kazánná lett lecserélve.

Mivel a társasház közös homlokzati hőszigetelésére a közeljövőben nulla az esély, így a határoló falakon 10cm vastag üveggyapot belső hőszigetelés került kialakításra, párazáró hőtükör fóliával, valamint gipszkarton fedéssel.

Az előszoba átalakulása:

.

Fürdőszoba

A fürdőszobában igényként jelentkezett, hogy a kád helyett jobban megfelel egy tusoló, valamint a kis alapterület miatt, a felszabaduló kádhely lehetőséget biztosít egy felültöltős mosógép elhelyezésére.

Fürdőszoba, kád és vízmelegítő helyett tusoló fülke:

.

Ha már tusolófülke, akkor a kézi tusoló mellett esőztető és masszás tusoló funkcióra is lehetőséget biztosít. E mellett világítást, hangulatvilágítást és rádiót is biztosít. A lépcsőházi kaputelefon funkció nem került bekötésre.

Fürdőszobai nyílt égésterű kerámia hősugárzó helyett kombi kondenzációs kazán és radiátor:

.

Az ár-érték arány figyelembe vétele mellett azért esett a választás az Ariston Genus Premium Evo 24kW-os kombi kondenzációs kazánra, mert a modulációs tartománya 10-100%-ig terjed, tehát tized akkora teljesítménnyel is tud fűteni. Egy 50-100%-os modulációs tartományúhoz képest átmeneti időben szépen csendben, folyamatosan kis teljesítménnyel tud működni, míg egy magasabb minimális modulációval rendelkező kazán, egyrészt sűrűbben ki-be kapcsolgat, és a nagyobb alsó teljesítmény miatt mindenképp hangosabb. Az már egy külön téma lenne, hogy azt 53m2-nyi lakást 6kW-tos minikazánnal is ki lehetne fűteni, ezek a kazánok azért ekkora teljesítményűek, hogy kellő teljesítményt nyújtsanak, az átmenő használati meleg víz vételezési igény esetén.

A szobákban elhelyezett 3-lapos radiátorok, az alacsony hőmérsékletű előre-menő fűtővízzel való működtetést segítik, hiszen a kazán hatásfoka alacsonyabb visszatérő vízhőmérsékletnél a nagyobb. Ideálisabb lett volna a padlófűtés kialakítása, de ez egyszerűbbnek és olcsóbb megoldásnak bizonyult. Rutinos szakemberek a 3-lapos radiátorra azt mondják, minek megvenni (drága is, nehéz is és vastag, ronda), van egy hónap, amikor szükség lehet rá? – Nem nagy dolog, hogy akkor egy hónapig nincs kondenzáció a kazánban a magasabb vízhőmérséklet miatt. Ki lehet bírni azt az egy havi magasabb számlát. Igaz, de minimum 20 évre vesszük a radiátort és jöhet olyan gázár amire azt fogjuk mondani, hogy na az már sok.

A fürdőszoba átalakulása:

.

Konyha

A konyhába gazdaságos megoldásként Glamúr-napi akcióban két garnitúra Praktikeres Malaga konyhablokk került beszerzésre. Így az alsó szekrények hossza 2×180, a felső szekrények hossza 2x240cm az ajtólapok tabac sonoma tölgy mintájú bútorlapok. A garnitúrával adott munkalap darabok nem kerültek felhasználásra, hiszen azt feltételezték, hogy szabadon álló tűzhely és egész szekrényes mosogatótálca kerül beépítésre. Ehelyett elegánsabb beépíthető, gáz főzőlap, Ikea-Whirlpool elektromos sütő és beépíthető mosogatótálcára esett a választás, így egy vastagabb Obis, magasfényű, fehér egybefüggő munkalap került az alsó szekrényekre.

A konyha átalakulása:

.

A régi és az új konyhai mosogató:

.

A reverz ozmózis elvén működő víztisztítás részleteibe most nem mennék bele. Gyakorlatilag mindent kiszűr ami nagyobb a vízmolekulánál, nem kell ásványvizet cipelni a boltból és semmilyen mellékíze nincs, nem úgy mint egy-egy ásványvíznek, és sodastreammel a legfinomabb szódavíz készíthető. Forralásnál nincs vízkőkirakódás és a szűrőcserekor megcsodálhatjuk, hogy mi minden van a szűrőn, mit ittunk meg eddig.

Reverz ozmózisos víztisztító a mosogató alatt:

.

A dupla garnitúra konyhabútor átkombinálása során 3 darab keskeny ajtószárny maradt ki, ehhez az alábbi képen látható módon a sarokba egy teljes magasságú korpusz készült.

A konyha felújítás:

.

A konyha felső szekrénye alá és az üvegajtós rész polcára alumínium profilba szerelt LED szalag világítás került:

.

A gázfőzőlap használatához az előírásoknak megfelelően, a műanyag nyílászáróba Aereco – higroszkopikus légbeeresztő került beépítésre, valamit a szagelszívó tápellátása egy áramérzékelő relén keresztül van bekötve, ami biztosítja azt, hogy a relé csak akkor ad áramot a gázszelep kinyitásához, ha a szagelszívó be van kapcsolva, azaz a motor teljesítményének megfelelő áramot érzékel. Tehát, csakis akkor tudjuk a főzőlapot működtetni, ha működtetjük a szagelszívót. Ha nincs áram, akkor gázzal főzés sincs – hurrá! Természetesen a szagelszívó be van a szekrény felett légcsatornázva, és a falon átvezetve kiviszi az égésterméket és az ételszagot a konyhából a szabadba.

A konyhabútor, valójában 2 garnitúra Praktikeres konyhabútor, kicsit átszabva, Obi-s magasfényű munkalappal:

.

A sárga gáz gégecső, egy fehér kábelcsatorna burkolatot kapott, mert a gáz csak felülről jöhet és a falon kívül. A kevésbé esztétikus falon kívüli konnektorokra igény volt a jó megfoghatóságuk miatt 🙂 .

Hálószoba

Az alábbi képsorok kiverik a biztosítékot azoknál, akik számára csak a külső hőszigetelés fogadható el. Hosszasan tudnák sorolni a belső hőszigetelés hátrányait és veszélyeit – én is. Ez van. Megéri.
Csak röviden egy pár gondolat:

 • igen a harmatpont beljebb kerül a falban és homlokzat átfagyásának nagyobb a kockázata.
  – Pont úgy, mint egy fűtetlen lakás esetében is.
 • de a fűtetlen és nem lakott lakásban nincs páravándorlás a beltérből kifele, mert nincs benne páratermelő emberi tevékenység.
  – Itt van páratermelő tevékenység, de azért van a párazáró fólia. A lakás belső falán a legerősebb a párazárás és kifele haladva páraáteresztő, így a belső pára nem jut be a falszerkezetbe, így az nem is fagy meg a külső vakolat alatt és nem dobja le azt.
 • de a belső szigetelések szélein hőhíd van.
  – Igen és jobb, mintha maga az egész fal lenne egy hőhíd.
 • de a kevesebb hőhídon koncentráltabban csapódik ki a pára és ott fog penészedni.
  – Igen, ha lenne kicsapódó pára, de van két ablakon is Aereco, van konyhai szagelszívó és fürdőszobai kürtőbe szellőztető ventilátor, sőt a fürdőszobának külön van lamellás légbevezető csatornája.

A hálószoba külső falának hőszigetelése:

.

A halszálkás parketták nem csak iszonyatosan nyikorogtak, hanem az évtizedek alatt, a szobák közepe felé jól betömörödött a salak. Emiatt a szobák közepe felé a lejtés olyan erős volt, hogy befelé dőltek a szekrények. Ezért a halszálkás parkettának mennie kellett. A vízszint zsákos száraz-betonnal lett kiegyenlítve, szárazon hagyva – olcsóbb volt mint a zsákos homok, vagy kavics – ki érti ezt?! Majd ragasztott összecsavarozott OSB lapokkal lett fedve.

A hálószoba laminált padlójának kialakítása:

.

A hálószoba gardróbszekrénye

4,3 méter hosszú falszakaszra került egy beépített gardróbszekrény. Ez tekintélyes 7m3 ruhatárolásra.

A gardróbszekrény tolóajtói Sevroll vasalattal készültek:

.

A Sevroll vasalatból a sínek a görgők az ajtó élzárók lettek felhasználva, azaz a bútorlapok toldását takaró-fogó H-profilok nem. A H profilok helyett az összeillesztésre kerülő élek 2mm-es ABS élzárást kaptak, melyek lapos tiplikkel (keksz) vannak összeragasztva. Így kevésbé fémes, lágyabb a megjelenésük.

A gardróbszekrénybe felülre végig ruhalift került:

.

Értelemszerűen a 4 darab ruhalift is több mint 4 méter összesen.

A gardróbszekrénybe a drótkosaras fiókok az Ikea rendszerelemei:

.

Az IKEA gardróbszekrények belső vasalatai praktikusak és nagy kedvencek. Ugyanakkor ezek a gardróbszekrények nem beépített szekrények, felesleges porfogó a szekrények teteje, valamint a lábazati rész is felesleges, hiszen legalul a parketta is jól mutat. Így került a Sevroll tolóajtók mögé Ikeás kiegészítő.

A gardróbszekrénybe épített kihúzható nadrágtartó és a kétszintes fiókos cipőtartók szintén az Ikeából származnak:

.

A nappali szoba

A nappali külső fala hasonló hőszigetelésen esett át mint a többi helyiség külső fala.

A nappali ablakának és külső falának átalakulása:

.

A radiátorok mögött, azaz az ablakok alatt, csak 2 cm polisztirol került felhelyezésre a 10cm üveggyapot helyett. A polisztirolt korpusz-fehér bútorlap panel zárja mindenhol.

Hogy mi motivált ilyen cselekedetre?
Egyrészt a 3-tagos lapradiátorok vastagsága így elfogadhatóbb, hiszen a környező falsíktól kevésbé áll el. Igaz, a gyengébb hőszigetelés az ára. A bútorlap használata a radiátor mögött, az idő múlásával lesz előnyös. Aki látott már koszos falat a radiátor mögött az tudja miről beszélek. Sőt egy festés alkalmával nem is veszik le a radiátorokat, hanem körbefestik. Nem túl szép látvány. Egy bútorlap viszont könnyen tisztán tartható és nincs festési igénye az idő múlásával sem.

A nappali átalakulása:

.

A nappali karnisa rejtett RGB LED szalag világítást kapott:

.

Ehhez előtte a 230 Volt tápfeszültség biztosítására a karnisig fel lett vezetve a villamos hálózat. A karnis sarkában belül, ami a függönytől ne látszódó helyen van, ott található a tápegység és a vezérlő. A vezérlő egy rádiófrekvenciás távirányítóval kezelhető, így tetszés szerinti szín állítható be, avagy különféle színjáték indítható el. A fényerő és a színváltás gyorsasága is állítható. Egy kellemes esti hangulati elemként használható.

A fenti képsor jobb felén látható fény egyenetlenség oka az, hogy oda vannak összehúzva a függönyklipszek, és annak az árnyéka látszik a falon.

Összefoglaló videó az egész felújításról

.

Ez a cikk csupán ötletadásként szolgál azoknak, akik hasonlóan késztetést éreznek egy saját-kezű felújításhoz. Értelemszerűen kéménybélelést, avagy égéstermék elvezetést, gázszerelést, kazán üzembe helyezést, gázhasználat engedélyezéséhez szükséges villamossági szakmunkákat csak szakember végezheti, de ezen túlmenően csak az egyéni hajlandóság szab határokat.
Olvass utána és csináld meg magadnak!

Tóth Tamás

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^