Csináld magad, saját kandalló építés (Béres Zsolt)

Azoknak ajánlom figyelmébe e cikket, akik kellően elszántak ahhoz, hogy maguk építsék fel házuk egyik ékességét: a kandallót. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam minden olvasó figyelmét arra, hogy a szakmám nem kandalló építő mester, így az általam alkalmazott anyagok, technológia csupán információ gyűjtés eredménye és nem szakmai tapasztalat. Magyarul fogalmazva, a leírtakat mindenki csak a saját felelősségére használja!

.

Az építést megelőző lépések:

  1. Mindenek előtt gyűjtsünk minél több információt, képanyagot és döntsük el mit és hogyan szeretnénk csinálni. (forma, szín stb…)
  2. Bizonyosodjunk meg róla hogy a kéményünk megfelelő méretű és éppen megfelelő helyen van-e. Az én 9kW-os betétemhez 200mm-es kémény épült előzetesen.
  3. Válasszunk kandallóbetétet. Tartsuk szem előtt a minőséget!
  4. A betét méreteinek ismeretében neki lehet kezdeni a tervezői munkának. Készítsünk sok rajzot, méretezzünk! Ezzel párhuzamosan neki lehet állni a rengeteg időt igénylő burkolat kiválasztásának. Ez azért fontos, mert előre lehet vetíteni, mennyi munkát fog igényelni a tervezett kandalló burkolása, illetve hogy ki tudjuk-e alakítani a megálmodott párkány részt is. Mellékesen pedig, hogy képesek vagyunk-e a megálmodott design-t a kiválasztott anyagból megvalósítani.
  5. A tervek alapján szerezzük be az anyagokat (Ytong, ragasztó, kövek). Én Murexin ragasztót és fugát használtam, hagyatkozva a gyári adatokra és mások tapasztalataira, miszerint 800oC-ig bírja a terhelést. A többi ragasztóról ezt az információt nem találtam meg.

Az építés:
Az építés megkezdése előtt rajzoljuk fel a talajra és a falra a kandalló helyét, fontosabb vonalait.
Ezután kezdjük meg az építést, ragasszuk az első Ytongokat a talajra. Minden felhelyezett Ytong-nál ellenőrizni kell a vízszintet és a függőlegességet!

Első lépések

.

Az alapot készítsük kellően masszívra, hiszen mindent az tart majd – kb. 400-500kg. A láthatóan széles alap azért is szükséges volt, mert a kandalló alatt padlófűtés csövek haladnak, mivel építéskor nem lett hely kihagyva kályha, kandalló részére. !!ezt csak akkor tegye, ha látta építéskor, milyen vastag a beton és a hőszigetelés!!

Kialakításra került a hamuzó párkány süllyesztett része is. A falat 5cm vastag Ytong védi majd a hőtől. A fatároló méretét a kandallóbetét mérete határozta meg. Itt vigyázni kell az áthidalásra, hogy kellően stabil maradjon az építmény. Éppen ezért itt 10-es Ytong-ot használtam. A süllyesztés mértékét az már megvásárolt burkoló anyag határozta meg.
Az már tapasztalat, hogy alsó áthidalásra semmi esetre sem érdemes 10 cm-nél vékonyabb falazó elemet alkalmazni a túlzott átforrósodás veszélye miatt.

.

A tűztér környezetében mindent telibe gletteltem, hisz nem árt az óvatosság. A tűztér alá –a képtől eltérően- 3db 0.5cm vastag laposvas került további erősítés gyanánt. Ügyeljünk hogy lefúráskor fém tiplit használjunk, hiszen ez valóban meleg lesz!
A telibe glettelést meg kell csinálni a fatároló felső oldalán is ha nem kerül burkolásra!

.
.

Ezután várni kell egy napot, hogy az alap kellően kiszáradjon. Ezt követően lehet elhelyezni a tűzteret, illetve körül építeni a terveknek megfelelően. Én szigorúan 10-es Ytong-ot használtam. Ügyelni kell hogy a betét szélén lévő dilatációs peremet ne építsük be teljesen. Nekem itt jobb és bal oldalon kb. 3-3mm maradt szabadon, de még így is megvan a takarás. Van persze aki ennél többet ajánl (5mm)!
A tűztér mellett kb. 10 cm hely maradt szabadon a meleg áramlására. Hagyjon megfelelő felületet a kupolának és a szemöldökfának!

.

Szintén a stabilitás érdekében nem használtam gérbe vágott elemeket áthidalónak, hanem egy teherbíró áthidalót vásároltam és vágtam a megfelelő méretűre. (előnye, hogy vasalt)
Ezután a maradék részeket beépítettem az áthidaló szintjéig. A munka befejeztével hagyjunk 1 nap száradási időt!

.

Ezek után már csak a burkolás maradt. A lényeg kész, a sziszifuszi munka van még hátra: kifugázni a párkány köveit és az éleket.
FONTOS! Olvassa el a vásárolt burkoló anyag használati útmutatóját mielőtt rakni kezdi! A legtöbb műkő sima felületét ragasztás előtt be kell nedvesíteni!

Az elkészült építmény valós méreteinek ismeretében álmodjuk meg, majd rajzoljuk le milyen kupolát szeretnénk. Mivel a beltér magas, én semmi esetre sem akartam plafonig érőt. A lényeg, hogy takarja a füstcsövet, és a teteje eléggé távol legyen a forróságtól. Olvastam bizonyos arányokról, melyeket „illik” betartani, de engem a saját elképzelésem irányított.
További érv volt, hogy a felszálló meleg levegőnek terveim szerint a kupola tetején kell majd távoznia. (itt lehetett volna oldal rácsokat is alkalmazni, de nem akartam)

.

Szintén a biztonságot szem előtt tartva, a kupola szerkezetét 2x2cm-es idomacélból hegesztettük, majd a jó hőterelés céljából teljesen beburkoltuk alumínium lemezzel. Ha a lemez a belső oldalra kerül, marad 2cm légrés a végső gipszkarton borításig. Ez szintén lényeges, hogy ne forrósodjon túl a kupola külseje, főleg a füstcső környezetében (homloklap).
A külső oldalra kerül a tűzálló gipszkarton borítás, illetve a lukacsos rács a keret tetejére.
A kupolának nincsen hátoldala, mivel levehetőnek kell lennie a 2-3 évente esedékes füstcső tisztítás elvégzéséhez! A hátlap helyett a falra 2mm vastag alumínium lemezt fúrtam 0.5cm távolságra a fal síkjától. Itt lehet alkalmazni pl. ásványgyapotot is.

Ezt követően a kupolát telibe alapoztam Dryvit ragasztóval, majd beszíneztem Dryvit nemesvakolattal. Bekerült végre a füstcső is a helyére, majd feltettük az immár súlyos kupolát is.
Tanács: a füstcsövet érdemes méretre készíttetni megfelelő minőségű anyagból. A képen látható cső 2mm-es rozsdamentes acélból készült, és került bele pillangó szelep is, hogy túl nagy huzat esetén szűkíthető legyen.

.

Szintén a végső méretek ismeretében itt az idő, hogy megálmodjuk milyen szemöldökfát szeretnénk. Fontos!! A kupola tervezésekor hagyjunk megfelelő peremet, ami majd megtartja a fát! Mi a képen látható megoldás mellett döntöttünk, annak ismeretében, hogy a kemény fa vetemedni fog. Igaz, de nem akartam fenyőt.

Végső lépésként kezeljük át a szemöldökfát és a párkányköveket, hogy a hamu később lemosható legyen.

Ha mindennel készen vagyunk, tartsunk próbát egy újsággal! Ha jó a kémény és a füst nem visszafelé áramlik, akár be is gyújthatunk, hiszen a festéket le kell égetni.
Méréseim szerint a kupola kb. 50oC-ra melegedett fel. A hatásfok nagyon jó, a kellő idő után a külső kövek is átmelegszenek kellemesen, és a meleg levegő is a vártnak megfelelően távozik a kupola tetején anélkül, hogy túlzottan felforrósítaná azt. Lehűlést követően ellenőriztem a hőtágulást. Csak 1 helyen történt pici repedés a fugán, ahol a burkoló kő hozzáért a tűztér széléhez. Ezt utólag igazítani lehet.

.

Mindenkinek jó munkát, és sok sikert kívánok!

FONTOS: a kandalló mérete a légtér alapján nem feltétlenül igényelne külső levegőt, de ha egy légtérben van páraelszívó, gáztűzhely, mindenképp gondoskodni kell valamilyen biztonsági nyílásról –műanyag nyílászárók esetén-. Nálam nem volt probléma, mert a tűzhely miatt már a plafonba korábban be lett építve egy levegőztető.

A burkoló anyagok Pilisvörösvárról valók a vasúti átjárónál található kőboltból.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Béres Zsolt

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^