Csináld magad, saját kandalló építés (Béres Zsolt)

.

Azoknak ajánlom figyelmébe e cikket, akik kellően elszántak ahhoz, hogy maguk építsék fel házuk egyik ékességét: a kandallót. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam minden olvasó figyelmét arra, hogy a szakmám nem kandalló építő mester, így az általam alkalmazott anyagok, technológia csupán információ gyűjtés eredménye és nem szakmai tapasztalat. Magyarul fogalmazva, a leírtakat mindenki csak a saját felelősségére használja!

Az építést megelőző lépések:

 1. Mindenek előtt gyűjtsünk minél több információt, képanyagot és döntsük el mit és hogyan szeretnénk csinálni. (forma, szín stb…)
 2. Bizonyosodjunk meg róla hogy a kéményünk megfelelő méretű és éppen megfelelő helyen van-e. Az én 9kW-os betétemhez 200mm-es kémény épült előzetesen.
 3. Válasszunk kandallóbetétet. Tartsuk szem előtt a minőséget!
 4. A betét méreteinek ismeretében neki lehet kezdeni a tervezői munkának. Készítsünk sok rajzot, méretezzünk! Ezzel párhuzamosan neki lehet állni a rengeteg időt igénylő burkolat kiválasztásának. Ez azért fontos, mert előre lehet vetíteni, mennyi munkát fog igényelni a tervezett kandalló burkolása, illetve hogy ki tudjuk-e alakítani a megálmodott párkány részt is. Mellékesen pedig, hogy képesek vagyunk-e a megálmodott design-t a kiválasztott anyagból megvalósítani.
 5. A tervek alapján szerezzük be az anyagokat (Ytong, ragasztó, kövek). Én Murexin ragasztót és fugát használtam, hagyatkozva a gyári adatokra és mások tapasztalataira, miszerint 800oC-ig bírja a terhelést. A többi ragasztóról ezt az információt nem találtam meg.


Az építés:
Az építés megkezdése előtt rajzoljuk fel a talajra és a falra a kandalló helyét, fontosabb vonalait.
Ezután kezdjük meg az építést, ragasszuk az első Ytongokat a talajra. Minden felhelyezett Ytong-nál ellenőrizni kell a vízszintet és a függőlegességet!

Első lépések

.

Az alapot készítsük kellően masszívra, hiszen mindent az tart majd – kb. 400-500kg. A láthatóan széles alap azért is szükséges volt, mert a kandalló alatt padlófűtés csövek haladnak, mivel építéskor nem lett hely kihagyva kályha, kandalló részére. !!ezt csak akkor tegye, ha látta építéskor, milyen vastag a beton és a hőszigetelés!!

Kialakításra került a hamuzó párkány süllyesztett része is. A falat 5cm vastag Ytong védi majd a hőtől. A fatároló méretét a kandallóbetét mérete határozta meg. Itt vigyázni kell az áthidalásra, hogy kellően stabil maradjon az építmény. Éppen ezért itt 10-es Ytong-ot használtam. A süllyesztés mértékét az már megvásárolt burkoló anyag határozta meg.
Az már tapasztalat, hogy alsó áthidalásra semmi esetre sem érdemes 10 cm-nél vékonyabb falazó elemet alkalmazni a túlzott átforrósodás veszélye miatt.

.

A tűztér környezetében mindent telibe gletteltem, hisz nem árt az óvatosság. A tűztér alá –a képtől eltérően- 3db 0.5cm vastag laposvas került további erősítés gyanánt. Ügyeljünk hogy lefúráskor fém tiplit használjunk, hiszen ez valóban meleg lesz!
A telibe glettelést meg kell csinálni a fatároló felső oldalán is ha nem kerül burkolásra!

.
.

Ezután várni kell egy napot, hogy az alap kellően kiszáradjon. Ezt követően lehet elhelyezni a tűzteret, illetve körül építeni a terveknek megfelelően. Én szigorúan 10-es Ytong-ot használtam. Ügyelni kell hogy a betét szélén lévő dilatációs peremet ne építsük be teljesen. Nekem itt jobb és bal oldalon kb. 3-3mm maradt szabadon, de még így is megvan a takarás. Van persze aki ennél többet ajánl (5mm)!
A tűztér mellett kb. 10 cm hely maradt szabadon a meleg áramlására. Hagyjon megfelelő felületet a kupolának és a szemöldökfának!

.

Szintén a stabilitás érdekében nem használtam gérbe vágott elemeket áthidalónak, hanem egy teherbíró áthidalót vásároltam és vágtam a megfelelő méretűre. (előnye, hogy vasalt)
Ezután a maradék részeket beépítettem az áthidaló szintjéig. A munka befejeztével hagyjunk 1 nap száradási időt!

.

Ezek után már csak a burkolás maradt. A lényeg kész, a sziszifuszi munka van még hátra: kifugázni a párkány köveit és az éleket.
FONTOS! Olvassa el a vásárolt burkoló anyag használati útmutatóját mielőtt rakni kezdi! A legtöbb műkő sima felületét ragasztás előtt be kell nedvesíteni!

Az elkészült építmény valós méreteinek ismeretében álmodjuk meg, majd rajzoljuk le milyen kupolát szeretnénk. Mivel a beltér magas, én semmi esetre sem akartam plafonig érőt. A lényeg, hogy takarja a füstcsövet, és a teteje eléggé távol legyen a forróságtól. Olvastam bizonyos arányokról, melyeket „illik” betartani, de engem a saját elképzelésem irányított.
További érv volt, hogy a felszálló meleg levegőnek terveim szerint a kupola tetején kell majd távoznia. (itt lehetett volna oldal rácsokat is alkalmazni, de nem akartam)

.

Szintén a biztonságot szem előtt tartva, a kupola szerkezetét 2x2cm-es idomacélból hegesztettük, majd a jó hőterelés céljából teljesen beburkoltuk alumínium lemezzel. Ha a lemez a belső oldalra kerül, marad 2cm légrés a végső gipszkarton borításig. Ez szintén lényeges, hogy ne forrósodjon túl a kupola külseje, főleg a füstcső környezetében (homloklap).
A külső oldalra kerül a tűzálló gipszkarton borítás, illetve a lukacsos rács a keret tetejére.
A kupolának nincsen hátoldala, mivel levehetőnek kell lennie a 2-3 évente esedékes füstcső tisztítás elvégzéséhez! A hátlap helyett a falra 2mm vastag alumínium lemezt fúrtam 0.5cm távolságra a fal síkjától. Itt lehet alkalmazni pl. ásványgyapotot is.

Ezt követően a kupolát telibe alapoztam Dryvit ragasztóval, majd beszíneztem Dryvit nemesvakolattal. Bekerült végre a füstcső is a helyére, majd feltettük az immár súlyos kupolát is.
Tanács: a füstcsövet érdemes méretre készíttetni megfelelő minőségű anyagból. A képen látható cső 2mm-es rozsdamentes acélból készült, és került bele pillangó szelep is, hogy túl nagy huzat esetén szűkíthető legyen.

.

Szintén a végső méretek ismeretében itt az idő, hogy megálmodjuk milyen szemöldökfát szeretnénk. Fontos!! A kupola tervezésekor hagyjunk megfelelő peremet, ami majd megtartja a fát! Mi a képen látható megoldás mellett döntöttünk, annak ismeretében, hogy a kemény fa vetemedni fog. Igaz, de nem akartam fenyőt.

Végső lépésként kezeljük át a szemöldökfát és a párkányköveket, hogy a hamu később lemosható legyen.

Ha mindennel készen vagyunk, tartsunk próbát egy újsággal! Ha jó a kémény és a füst nem visszafelé áramlik, akár be is gyújthatunk, hiszen a festéket le kell égetni.
Méréseim szerint a kupola kb. 50oC-ra melegedett fel. A hatásfok nagyon jó, a kellő idő után a külső kövek is átmelegszenek kellemesen, és a meleg levegő is a vártnak megfelelően távozik a kupola tetején anélkül, hogy túlzottan felforrósítaná azt. Lehűlést követően ellenőriztem a hőtágulást. Csak 1 helyen történt pici repedés a fugán, ahol a burkoló kő hozzáért a tűztér széléhez. Ezt utólag igazítani lehet.

.

Mindenkinek jó munkát, és sok sikert kívánok!

FONTOS: a kandalló mérete a légtér alapján nem feltétlenül igényelne külső levegőt, de ha egy légtérben van páraelszívó, gáztűzhely, mindenképp gondoskodni kell valamilyen biztonsági nyílásról –műanyag nyílászárók esetén-. Nálam nem volt probléma, mert a tűzhely miatt már a plafonba korábban be lett építve egy levegőztető.

A burkoló anyagok Pilisvörösvárról valók a vasúti átjárónál található kőboltból.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Béres Zsolt

Korábbi hozzászólások:

 1. admin hozzászólása:

  Gratulálok a kandallójához!

  Remélem sokan kapnak kedvet, s ők is bemutatják majd saját munkájukat.

  Tóth Tamás

 2. Széles László hozzászólása:

  Tisztelt Zsolt!
  Nagyon sok helyen keresgéltem az elmúlt időszakban a kandalló építés területén, de ennyire precízen leírt, és a munka menetét ilyen jól illusztrált fotókkal sehol nem találkoztam!!!
  Nagy örömömre szolgált, hogy vannak olyan emberek, akik (nem csak a haszonlesés miatt) megosztanak valamilyen építészeti fogást, tapasztalatot más barkácsolni,-építeni kedvelő, tudó “kollégákkal” is.
  Tetszetős munkájához sok szép meleg percet, órát kívánok eltölteni!

  Széles László

 3. Sipos Attila hozzászólása:

  Tisztelt Zsolt!
  Remélem nem veszed rossz néven hogy a kereszteneveden szólítlak meg és tegezlek ezen levelemben.Nagy örömömre szolgált a közzé tett leírásod a kandallóépítéssel kapcsolatosan.
  Tulajdonképpeni foglakozásom reklámgrafikus, de az élet úgy hozta, hogy sírköves és kandallókészítő vállalkozó lettem.Falusi környezetben töltöttem gyerekkoromat, ezáltal a rusztikus dolgokra ösztönösen ráéreztem és valahogy ezen pálya fele sodródtam.Megépítettem első grillezőmöt önállóan, ez hozott 4 megrendelést, azóta lassan elismert szaki kezdtem lenni.Csikszeredai vagyok, tehát székelyföldi s így a kandallókészítésnek nem igazán vannak hagyományai a mi vidékünkön, tehát a kezdet nem volt egyszerü. A baj az, hogy szakkönyvekkel sincsenek tele az itteni könyves üzletek, tehát maradt a kisérletezés és a saját káron szerzett tapasztalat.Most már bármilyen kályhának neki merek fogni és sikerrel végig csinálom.De azért szivesen tanulok másoktól és ugy érzem még sok van tanulni valóm. Sikerült beszerezzek 5 db szakkönyvet.köszönöm, hogy internet által megosztottad tapasztalatodat, most tanulmányozom figyelmesen.
  Ha esetleg érdekel küldhetek fotót az eddigi készült munkáimról.
  A lehető legjobbakat kívánok, harmónia, öröm,egészség kisérje minden tevékenységedet.
  Kívánom hogy az elkövetkezendőkben magunk és mások által megálmodott és elkészült kandallók mindannyiunk életét fénnyel és meleggel árasszák el.
  Tisztelettel
  Sipos Attila

 4. beres.zsolt hozzászólása:

  Tisztelt Attila,
  Köszönöm a hozzászólását, minden gondolatot szívesen fogadok. Ha már egy szakmabeli is látja a munkámat, szeretném megkérni, hogy jelezze felém ha biztonságtechnikailag valami hiányosságot lát, mert nekem csak a neten található információk, és a józan eszem segítettek a kivitelezésben.
  Majd tavasszal leveszem a kupolát ,mert kiváncsi vagyok az Ytong állapotára. A 10cm légrés ellenére, szerintem porózussá fog vállni a hő hatására ha nem glettelem telibe -kézzel, hogy egyenetlen legyen a felület-. Ami biztos, hogy a nemesvakolat jól bírja a meleget a kupolán.

  Majd megírom a későbbi tapasztalataimat is.

  Tisztelettel,
  Béres Zsolt

 5. Andris hozzászólása:

  Kedves Zsolt!

  Azt írja még meg, hogy időben mennyit foglalkozott a kandalló megépítésével és mennyi pénzbe került ez Önnek.

  Köszönettel:
  András

 6. beres.zsolt hozzászólása:

  Kedves András,

  A tervezés/gondolkodás és a burkoló anyag után keresgélés kb. 1 hónapomba került. A kivitelezés: 1 nap az alap, 1 nap a tűztér körbeépítés, 1 nap a burkolás (a száradás miatt mindig várni kell).
  További 1 nap a kupola vasszerkezetének összeállítása. 1 nap a gipszkarton borítás a kupolára illetve a beglettelés. Az ezt követő napon már lehet rávinni a nemesvakolatot.
  Szóval nagyjából 1 hét de persze a burkolós napot kivéve fagyira is maradt időm :)
  Egyébként minden gördülékenyen megy, ha a szükséges anyagok már a garázsban vannak.
  Ha mindez készen van ,akkor már csak az asztalosra kell várni, aki megcsinálja a szemöldökfát.

  A költségeket illetően: a tűztér + füstcső opcionális, nekem ~200e-be került. Az összes többi anyag, ami körülötte van ~120e HUF (burkoló anyagtól függ: a kő 8e/nm ~4nm kell, a párkánykő 16e/nm->1nm kell. Az AL lemezt nem tudom, mert az már megvolt.

  Üdv,
  Zsolt

 7. beres.zsolt hozzászólása:

  bocsi elírtam, csak 0.5 nm párkánykő kell.

  Zsolt

 8. Horváth László hozzászólása:

  Kedves Zsolt!

  Nagyon tetszik a kandalló, szerintem hasznát fogjuk venni a leírásnak. De érdeklődni szeretnék, hogy nekünk jó huzatú, de normál méretű kéményünk van. És ez elég lenne-e a kandallóhoz.

  Köszönettel:
  Horváth László

 9. beres.zsolt hozzászólása:

  Kedves László,

  A kémény nagyon kényes téma, erről inkább szakembert kéne megkérdezni. Ezt a részét a dolognak (kémény méretezés/építés) én is mesterre bíztam. Én magam csak a beltéri rész dísztégla burkolását vállaltam be :)

  Előzetes információkat azért szerezhet ha megnézi a Schiedel.hu oldalon a méretezésre vonatkozó dokumentációt. Ott a grafikonok mutatják a teljesítmény/átmérő/huzat információkat vegyes tüzelésű kandallóhoz. Igaz ott a 200-as kémény ajánlott 10kW-hoz.

  Üdv,
  Zsolt

 10. Gallyasbence hozzászólása:

  Tiszteletem!
  Álmélkodva olvastam az építésleírását.
  Magam is hasonlkó design kialakításán gondolkodom.
  Magam építette könnyűszerkezetes házamba integrálnék egy kandallót. Jelenleg a tervezés fázisában vok, még kémény sincs.
  Tudom,Őn nem klérdezz-felelek emberke, de azért bátorkodom feltenni egy kérdést.
  Említette, hogy egyedileg gyártatta a pillangószelepes füstcsövet. Gondolom savállósat.
  Elárulná hogy hol,kinél? Vahgy hogy hogy is kereshetek ilyesmivel foglalkozó céget, “maszekot”?
  Maradok Nagy Tisztelettel: Gallyas Bence

 11. boldogtoncsi hozzászólása:

  SZIA ZSOLT!

  ÚGY LÁTOM NEM VAGYOK EGYEDÜL, EZ AZ OLDAL NEKEM IS SOKAT SEGÍTETT.NAGYON SOKAT BÖNGÉSZTEM A NETEN MÍG VÉGRE RÁTALÁLTAM AZ OLDALADRA.ÉPÍTKEZÜNK ÉS MINDEN ÁLMOM VOLT EGY SAJÁT KÉSZITÉSŰ KANDALLÓ.NAGYJÁBÓL MÁR VOLT TERVEM,ELKÉPZELÉSEM,DE A TE LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE LEÍRT MUNKAMENETED SOK BÁTORÍTÁST ADOTT.KÖSZÖNETET SZERETNÉK MONDANI NEKED ÉS NAGYON JÓ ÖTLET VOLT ,HOGY MÁSOKKAL IS MEGOSZTOTTAD.
  KÉPET IS AKARTAM KÜLDENI DE ERE AZ OLDALRA NEM TUDOM BERAKNI.
  KÖSZÖNÖM:BOLDOG ANTAL

 12. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló Bence,
  Igen, a cső saválló acélból (2mm) készült. Nekem egy közeli ismerősöm csinálta, így sajnos ebben nem tudok segíteni. Viszont szerintem próbálj lakatost keresni, biztosan lesz ötlete.
  Annyit még hogy könnyű szerkezetes háznál a fal szigetelésére nagyon kell vigyázni, szerintem nem elég az, amit a téglához használtam. Illetőleg ha átmenő a kéménycső a fal másik oldalára -mint nálam- ott is keményen gondoskodni kell a hőszigetelésről. (nálam 4cm gyapottal bélelve +2mm acélcső hőpajzsnak)

  Üdv,
  Zsolt

 13. Gallyasbence hozzászólása:

  SZia!
  Nagyon kösz, utánajárok akkor lakatoséknál… :-)
  További szép napot!

 14. Barna hozzászólása:

  Gratulálok a kandallójához! Szeretném megkérdezni hogy: miből készült az áthidaló? A szemöldökfát hogy fogatta a kandalló-burkolathoz. Előre is köszi!

 15. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló,
  Az áthidaló is Ytong, teherhordó áthidalónak hívják. Több féle méret és hossz van belőle. Nekem akadt megfelelő méretű éppen, a hosszából pedig egyszerűen levágtam. (kb. 1-1,1m kell csak)

  A szemöldökfát most még csak a saját súlya tartja, hogy a száradás alatt nehogy bármi kárt tegyen a szerkezetben. Igazából nem is nagyon kellene ide bármi lefogatás, esetleg majd valami bepattintós megoldást keresek majd barkácsboltban. Befúrni v.mi tiplit az Ytongba, és valami kis tüskét a fába. Biztosan van valami ilyesmi. :) A fát átfúrni semmiképp sem akarom.
  Lehetne különben valami kis hilti szalaggal v. derékszögű vékony kis idommal is rögzíteni alulról/hátulról, mert a kupola eltakarná. (de a fát nem a burkolat tartja! van neki hagyva kb. 7-8cm perem körbe az Ytongon. Az áthidaló is 17cm széles, 8cm belőle a fáé, a maradékon támaszkodik biztonságosan a kupola.

  Annak viszont örülök, hogy a fa nem vetemedik, szépen kiszáradt.

  Üdv, Zsolt

 16. Fekete Attila hozzászólása:

  sziasztok. nem olyan egyszerű a kandalló építés. mindig közbejön, hogy hogyan is tovább+jó lesz e így+ stb. én most csináltattam 10mm vastag pass lemezből /kamion forgózsámoly ebből készül/ kandalló betétet. mérete 700×600×400 mm.az ajtó 3mm-es lemezből van. hozzáteszem plazma és lézerrel van vágva az összes anyag.ez nem fog szétégni 50 év múlva sem. maga az ön súlya kb 140 kg és kb 18-20KW-os teljesítményű. még nincs beépítve,az udvaron próbáltuk ki -15 fokos időben,dr 3méteres körzetben nem lehetett megmaradni.ha valakit érdekel hogy hol lehet beszerezni ilyen kandallót,szívasen segítek. a tel. számom: 70/283-1438

 17. beres.zsolt hozzászólása:

  Sziasztok,
  Akit érdekel, kályhacső/kandallóbetét ügyben tudom ajánlani melegen :) a fireplace.hu oldalt.

  Üdv,
  Zsolt

 18. István hozzászólása:

  Tisztelt Zsolt!

  Szeretném megtudni az Ön kandalló betétjének a pontos nevét/márkáját, ha lehetséges.

  Segítségét előre is köszönöm!

  Tisztelettel: István

  /Gratulálok a munkájához, igazán elismerésre méltón oldotta meg a kandalló kivitelezést. Szép munka! Használja egészséggel!/

 19. beres.zsolt hozzászólása:

  Tisztelt István,
  A kandalló betét márkája Fireplace, meg lehet találni a fireplace.hu oldalon. A típusát nem tudom, de ahogy látom, nem is releváns, mert a termékpaletta változott. De kinézetre hasonlóak a 9kW-os betétek közt találhatók. A “Vásárlás” menüpont alatt lehet a forgalmazókat megtalálni. pl. bauhaus.

  Üdv,
  Zsolt

 20. Horváth László hozzászólása:

  Kedves Zsolt!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ön szerint utólag érdemes-e berakni pillangószelepet a füstcsőre, mivel olyan betétet veszünk, amin gyárilag nincs.
  Segítségét előre is köszönöm!

  Köszönettel:
  Horváth László

 21. danyi sándor hozzászólása:

  tisztelt uram nagyon gratulálok a kandallojához ,gyönyörű én egy email címet szeretnék öntöl ha lehetne mert lenne egy pár kérdésem címem : szuzuki22@citromail.hu

 22. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló László,

  Pillangó szelep jó ha van, de nem feltétlenül kell. Nekem is be van építve, de még soha sem állítottam, mert hiába a 200-as kémény, a szélviharos eseteket kivéve a kandalló huzata a 150-es csőben szerintem megfelelő, már csak biztonsági okból sem szűkíteném. Véleményem szerint ez azért alakult így, mert a műanyag nyílászárók és a 100-as plafon levegőztető amúgy is lekorlátozza a kifelé áramló levegő mennyiségét. (mondom szerintem -fül teszt-) Szóval én megvagyok nélküle. Persze ettől függetlenül lehet hogy egy szakember rögtön azt mondaná, hogy nagy a huzat, használjam a szelepet :).

  Üdv,
  Zsolt

 23. attila.kallo hozzászólása:

  Tisztelt Zsolt!

  Először is én is gratulálok a kandallóhoz nagyon király. Én is nézegettem az interneten a készítést és ahogy páran leírták tényleg a te leírásod a legprecízebb és nekem is sokat segített. Egy kérdésem lenne, hogy véleményed szerint a kupolánál lényeges e az aluminiummal burkolt fémlemez, vagy elég csupán a kupolának a tűzálló gipszkarton. Válaszodat előre is köszönöm.

 24. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló,
  Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy elég nagy a hőterhelése a gipszkartonnak még AL lemez mellett is. Szóval ha kihagyod, szerintem minimum 5cm-es ásványgyapot kell helyette. Igazából én hővisszaverő fóliásat alkalmaznék, de az meg állítólag használhatatlan erre a célra, mert gyanta alapú ragasztóval van a fólia rögzítve a gyapothoz, és ezért lehet hogy megadná magát a ragasztó. Ezt nem próbáltam, lehet hogy nem lenne gond. Szóval valami szigetelés mindenképp kell. (és még vastagabb oda, ahol a füstcső megy, mert a cső környezetében, illetve a könyöknél a legnagyobb a hőterhelés). Továbbá, ha a meleget oldalt/elől és nem felül szeretnéd kivezetni, akkor pedig fényes lemez v. fényes fóliával burkolt lemez is kell slégant elhelyezve hőterelőnek. Továbbá ha a kupola a plafonig ér, akkor ennek a lemeznek a tetejére még 10cm ásványgyapotot is tennék.
  Lehet hogy kicsit túl lihegem, de fő a biztonság.
  Amikor nem hagytam légrést az elülső lemez és GK között, olyan forró volt a külseje hogy alig bírtam megfogni. 2cm légrés hatására kb. 40 fokos kívül a karton, ha nagyüzemben megy a kályha.

  Remélem segítettem,
  üdv,
  Zsolt

 25. ZOLI hozzászólása:

  Jó napot Zsolt!

  Aszt szeretném megkérdezni öntöl,hogy készen vett fém kandallót be lehet-e burkolni? Olcsobb megoldás lenne mert anyagilag nem állok tul jól Ara kérem önt hogy legyen szives választ adni a kérdésemre előre is köszönöm

  Köszönettel: Zoli

 26. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló,
  Őszinte leszek, fogalmam sincs. Ehhez már szakértőnek kellene lenni, én pedig szoftver fejlesztő vagyok, nem kandallós mester :)

  Üdv,
  Zsolt

 27. Horváth László hozzászólása:

  Kedves Zsolt!

  Ismét érdeklődni szeretnék, most az iránt, hogy 180 mm átmérőjű, 45°-os cső van-e forgalomban. És ha van, milyen üzletben lehet vásárolni?

  Köszönettel:
  Horváth László

 28. Soós Krisztián hozzászólása:

  Tisztelt uram.
  Az építkezésemet követően a kőművesemmel beszélgettem először a kandalló építésről, mivel szerettem volna egyet. Ehhez tőle még egy könyvet is kaptam, ami “csináld magad” típusú könyv. De végül is a Te írásod és fotóid adták meg nekem a kellő lökést ahhoz, hogy én is önállóan egyedül hozzáfogjak.
  Ezzel már odáig jutottam, hogy jelenleg a burkolását csinálom, így nemsokára készen leszek. Arra gondoltam, mivel az építése során folyamatosan fotóztam a műveleteket, hogy én is megosztanám veled és mindenki mással a folyamatot, a tapasztalatomat mindezzel kapcsolatban.
  Nem néztem még meg ilyen szempontból ezt az oldalt, de kis segítséggel itt szívesen megmutatnám én is, mit is sikerült összehoznom az írásaidat követően azt olvasva és a fotóidat nézegetve.
  Ha kész leszek, szeretnék segítséget kérni, hogyan is lehet itt az oldalon elhelyezni egy írást fotókkal.

  Üdvözlettel Krisztián!

 29. beres.zsolt hozzászólása:

  Hali,
  Nem bonyolult, az oldal üzemeltetőjének, Tóth Tamásnak kell elküldeni a megírt anyagot, és majd ő felteszi.

  Üdv,
  Zsolt

 30. Barna hozzászólása:

  helló az alábbi kérdéseim lennének még,szerínted lehet e kisméretü téglából aburkolat,a frisslevegő nyillást hogy oldottad meg vagy ehez a fajtához nem kell

 31. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló,
  Biztos jó a tégla, csak ne feledd megnedvesíteni ragasztás előtt a ragasztandó felületet.
  Levegő mindenképp kell, hisz gondolj bele, mi lenne ha egy 200-as kéményből kiáramló nagy mennyiségű levegő mögött vákuumnak kéne keletkezni. Szóval nálam van egy plafonba épített levegőztető, ami a padlástérből egyenlíti ki keletkezett nyomáskülönbséget. Igaz ez most csak 100-as, tehát valszeg nyáron teszek majd még be egy másikat is, mert a párhuzamosan működő páraelszívóval már kevés -szerintem-. Ha az elszívó nem megy, akkor ott is áramlik vissza némi levegő a visszacsapó szelep ellenére.

  Üdv.
  Zs

 32. Peti hozzászólása:

  Gratulálok a kandallóhoz. Nagyon korrekt a leírás, jól néz ki. Folyamatosan olvasok erről a témáról, szeretnék minél többet tudni róla. A megfelelő betét kiválasztása a legnehezebb számomra.
  Az előző kérdést (Barna kérdése) sajnos egyáltalán nem értem. Friss levegő utánpótlásra miért van szükség, és hol helyezkedik el? A kéményben lévő füst, levegő áramlást nem csak a betét huzatszabályzójával lehet állítna? Vagy a kettőnek semmi köze egymáshoz?

  Üdvözlettel: Peti

 33. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló,
  A huzatot valóban a betéten elhelyezett szabályzókkal állítjuk, de a huzathoz szükség van levegő beáramlásra is. A műanyag nyílászárokkal ellátott ház úgymond teljesen zárt tér, az ablakok “tökéletesen” zárnak. Szóval a kéményen át kiáramló levegőt pótolni kell, különben a kémény sem tud működni, hisz vákuum keletkezne(ik) a helyiségben. Mellesleg az oxigén is elfogyhat a zárt térből.
  Az én levegőztetőm a konyhában van (a konyha egyben van a nappalival) a páraelszívó miatt. A másikat is ide tervezem, de kicsit közelebb a nappalihoz.

  Remélem így érthetőbb.
  Üdv,
  Zs

 34. Peti hozzászólása:

  Helló.

  Köszönöm a gyors választ.
  Még sosem láttam ilyet. Lehet, hogy butaságot kérdezek,de akkor ez konkrétan egy 100 cső, végén egy visszacsapó szeleppel (úgy mint a páraelszívónál, csak ez befele nyit)?
  Fa nyílászárókkal rendelkező háznál nincs szükség rá?

  Üdvözlettel: Peti

 35. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló,
  Nem, ez egy kb.100-as cső, melynek a beltéri része egy membrán tányér, ami akkor zárna le, ha a túloldalon -4oC alá sűlyed a hőmérséklet. Gyakorlatilag soha nem zár -éppen ez a jó-. Ezt lég-és szellőzéstechnikai bolban lehet beszerezni. Hogy fa nyílászáróknál van-e rá szükség? Szerintem minden attól függ, mennyire zárnak tökéletesen. Minél jobban zárank, annál kevesebb a bejutó levegő. Nekem azért van alapból, mert a gázművek megkövetelte a tűzhelyhez a műanyag ablakok miatt.

  Üdv,
  Zs

 36. Peti hozzászólása:

  Köszi.

 37. Horváth László hozzászólása:

  Kedves Zsolt!

  Ismét érdeklődni szeretnék, most az iránt, hogy 180 mm átmérőjű, 45°-os cső van-e forgalomban. És ha van, milyen üzletben lehet vásárolni?

  Köszönettel:
  Horváth László

 38. Peti hozzászólása:

  Üdv.

  Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a kupolán lévő alu lemezt mivel rögzítetted a zártszelvényhez, ill. hányas alu lemezt használtál itt. A füstcső mögött 2 mm.est írtál.
  Itt mit használtál távtartásnak 0,5 cm-t?
  Előre is köszönöm a választ.

 39. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló,
  Egyszerűen popp szegeccsel (remélem jól írom :). Itt 1.5-es lemezt használtam. Semmi komoly oka nincsen, csak fényes lemez kellett hőterelés céljából, és ebből volt készlet. A távtartást fém tiplivel oldottam meg, a hézagot pedig egy csavar anya adja a lemez háta mögé téve/csavar.

  Az előző kérdésre is válaszolnék: fogalmam sincsen hogy van-e 180-as 45o-os cső. 45o-os biztosan van, de hogy 180-as? nem tudom. A baumax-ban kéne kicsit szétnézni.

  Üdv,
  Zsolt

 40. Peti hozzászólása:

  Köszönöm a gyors választ.
  Szerinted mondjuk 0,5 mm-es alulemez is elég lenne? Vagy lehet kapni hőtükör nevezetű valamit.
  Erre írtad, hogy nem lehet ragasztani, mert a hőtől leválik. Csak azért kérdem a vékonyabb lemezt, mert brutál ára van. A 2 mm-es 13 200 Ft, a 1,5-ös pedig kb 10e, a 0,5-ös “csak” 3 300 Ft (ezek mind 2m2-es tábla). A hőtükörről nincs egyéb infóm. Esetleg a falra is használható lehet?
  Valahol olvastam, hogy alubevonatos polifoamot használtak füstcső mögé (lehet roszul rémlik).
  Üdv. P

 41. Pali hozzászólása:

  Szia Zsolt!

  Szeretném én is kihozni a maximumot a kandallóból, ezért most építem át. A kupola belsejére és a betét mögötti falra két megoldást gondoltam:

  1. 3cm-es kőzetgyapot, befedve horganyzott lemezzel.
  2. Aluminium kasírozott ásványigyapot lemez

  Írtad te is, hogy gyapotot használtál: pontosan milyen fajtát vettél hozzá: üveggyapotot, ásványigyapotot vagy kőzetgyapotot?
  Gondolom, nem egyformán szeretik a hőterhelést.

  Nekem egy részen nagyon fontos a füstcső hőszigetelése, mert gipszkarton mögött kell futnia 5-6cm-el.. (a feleségem nem értékelné, ha 10perc múlva “antikolódna” rajta a tapéta :-)

  Köszönöm előre is válaszod, üdv:
  Pali

 42. beres.zsolt hozzászólása:

  Hali,
  Írtam. hogy gyapotot is lehet használni, de én a betét mögött 5cm vastag ytongot tettem telibe glettelve. (Majd nyáron szétszedem, és megnézem hogy bírta) A kupolába, -hogy a falat védjem- csak egy 2mm-es AL lemez van 0,5cm-re a faltól elemelve.
  Bár igaz, a füstcső és a fal között kb 20cm a távolság.

  Üdv,
  Zsolt

 43. inkvisitor hozzászólása:

  Szia!
  Az építőelemek gletteléséhez milyen anyagot használtál?

 44. Gibbon hozzászólása:

  Kedves Zsolt.
  Nagyon tetszik a kandallód.Te adtad az utolsó lökést,hogy elkezdjem én is megépíteni a sajátomat.Kérdésem:Te a betét és az Ytong között légrést hagytál.nekm szakboltban azt mondták kálcium-szilikát táblákat használnak.Szerinted az Ytong bírja ezt a hőterhelést szigetelés nélkül?{Vagy samott tégla nem kellhet?}Előre is kösz a választ.

 45. beres.zsolt hozzászólása:

  Hali,
  Most megfogtál. Fogalmam sincs. Láttam én is hogy használnak ilyen táblákat a kandalló mögé, ha rá akarod tolni egészen a falra. Máshol nem láttam hogy használnák pl. az oldalánál illetve az áthidalásnál. Igazából nem láttam jelét annak hogy gond lenne a kandalló mögé rakott ytonggal, bár ott is van kb 5cm légrés is, tehát nincsen rátolva teljesen. Belül az oldalánál kb 10cm a légrés, ott sincs közvetlenül ráépítve az ytong. Ha közvetlenül hozzá építettem volna, szerintem én is használtam volna valami szigetelés félét. pl. ezt. Igaz, még nem szedtem le a kupolát hogy megnézzem mi a helyzet belül egy szezon után.
  Ami viszont biztos, hogy jó volt hogy a szemöldök fát nem rögzítettem, mert száradás közben úgy megölelte a kupolát, hogy csak leverni lehetett róla pácoláshoz. Most korrigálta az asztalos, úgyhogy már rögzíthető. (kb 1 év volt)

 46. Lajos hozzászólása:

  Üdvözlet !

  Két fő kérdés merült fel bennem többek között.
  Az első a tűztér öntvényt ami használatkor igen forró lesz közvetlenül az ytongra helyezted, a leadott óriási hő nem porlasztja szét az ytong téglákat?

  A második kérdés nem hagytál a levegőnek áramlási helyet a kandalló alja a fatáróló felől, így nem alakul ki kéményhatás ami a lenti hideg levegőt a kandalló mögött átmelegítve azt feláramoltatná a bub teteje felé, szerintem erre szükség lenne a jobb hatásfok elérése érdekében. Talán jobban megcirkuláltatná a szoba levegőjét.

  Kiváncsi lennék az egy éves tapasztalataidra, hogy viselkedett az ytong, mennyit tüzeltél, milyen volt a fogyasztás, kb mennyibe került.

  Várom szíves válaszod.

 47. inkvisitor hozzászólása:

  Szia!
  A fórumok átböngészése után hamarosan én is elkezdem a saját kandalló építését, és Lajos hozzászólására adott válasz engem is érdekelne.

 48. beres.zsolt hozzászólása:

  Sziasztok,
  A válaszok Lajos kérdésére: amint írtam valahol feljebb, az öntvényt nem az ytongra tettem, hanem 3 db 5mm vastag és 4cm széles laposvasra. Amúgy a kandalló lefelé nem fűt annyira, ha megfogom a 10cm -es ytong-ot a fatartónál, kb 40oC lehet. Megnéztem a bepucolást alul, még csak repedés sincs rajta. Gondolom bírni fogja még. A cirkulálás megvan, mert a tűztér tetején van az ajtó fölött rács, direkt erre a célra. Ahogy füleltem, szépen hallani ahogy a levegő áramlik befelé rajta. Biztos lehetne még lentebbről is cirkuláltatni, de asszem elég jó a hatásfok, mivel a ház összes helyiségét átfűti. Az oldalsó Ytongokat még nem ellenőriztem belülről, majd tavasszal. Annyi volt, hogy pár burkoló kő a nyáron levállt az ytongról, amit vissza kellett ragasztanom. Ahogy láttam, a hézaggal voltak gondok.
  A fűtés: a feleségem gyeden van otthon, így reggel 9-től este 10/11-ig fűtöttünk minden nap. kb októbertől márciusig. aztán igény szerint.
  Ha hamarabb bele nézek, majd megírom mit láttam, de szerintem le kéne azt belülről is -ha mást nem- glettelni.

  Üdv,
  Zsolt

 49. AndrewG hozzászólása:

  Kedves Zsolt!

  Néhány kérdésem volna. Írta, hogy Murexin ragasztót használt. Mivel ebből több fajta is van, meg tudná adni a pontos típusát? Keresgéltem a neten de így hogy hőálló, nem találtam. A kandalló oldalfalainál az Ytong-ot ezzel ragasztotta és fugázóval fugázta ill. telibe kente kívül belül? Nem egyértelmű számomra hogy mivel ragasszam EGYMÁSHOZ, és mivel kenjem be kívül-belül az oldalfalaknál lévő téglákat. A harmadik kérdésem hogy ha hőálló téglát rakok az oldalakra (és esetlag hátulra) annak az egymáshoz ragasztásához is jó ez az anyag, vagy ehhez már inkább hőálló habarcsot használjak?

  Segítségét köszönettel:

  Endre

 50. samulaci hozzászólása:

  Tisztelt ZSolt!
  Mi a fantázia neve ennek a burkolóanyagnak,mert a Pilisvörösvári cégnek a honlapján nem találtam meg!KÖSZÖNETTEL!!!

 51. Bellyja hozzászólása:

  Kedves Zsolt! szép munka a kandallója! Szeretném kérdezni, hogy átnézte-e már, hogy bírta az ytong belül a hőt? “Remélem, felveszi a fonalat!” Előre is köszönöm!

 52. beres.zsolt hozzászólása:

  Helló,
  Sajna még nem volt időm megnézni :( De ahogy nézem, idestova 2 éve bírja. Kívülről kopogtattam csak meg, semmi csúnya hangot nem ad. Persze továbbra is tervben van hogy az élettertamot megnöveljem valami tégla félével. Most olcsó pl a 2v.3cm-es samott. Szerintem azzal célszerű bélelni. Én is azzal fogom ha egyszer hozzá jutok. Mindenesetre eddig nem volt gond, és még meg sem repedt sehol. Alul sem, a fatárolónál sem látszik repedés a regasztón. Feltételezem akkor jó.
  Jó építést, és kellemes esti kandalló előtti sziesztát kívánok! Érdemes bele vágni, pótolhatatlan mind melegben, mind feeling-ben.
  Üdv, Zsolt

 53. jani hozzászólása:

  Kedves Zsolt
  Van jelentősége annak,hogy a kupola tetejét rács zárja le? Nem lehetne egyszerűen teljesen nyitott?
  Köszönettel:
  Jani

 54. beres.zsolt hozzászólása:

  Hali,
  Hááát, ahol gyerekek vannak, ott nem javasolnám, mivel akkor bármit bele lehet dobni felülről a kupolába, és így roppant tűzveszélyes, mivel a kandallóra esik minden azonnal. Máskülönben meg porfogónak is kiváló.

  Üdv,
  Zs

 55. jani hozzászólása:

  Köszönöm a gyors választ!
  A gyerekekkel kapcsolatos “bedobálásos” veszély eszembe sem jutott,talán mert nálunk ez már nem aktuális.
  Amiért ez a kérdés felmerült,annak oka hogy hasonló kandallót építettünk mi is szakember barátom segítségével.A kupola volt már soron amikor felmerült a kérdés hogy a rács hol legyen,vagy legyen-e egyáltalán.Laikusként javasoltam hogy oldalt ne legyen rács, a meleg levegő mindenképpen kiáramlik a kupola tetején,így hasonlóan a Tiédhez,függőleges falú rács nélküli kupolát készítettünk,felül pedig mivel úgy sem látszik,nyitva hagytuk.A kandalló egyébként teljesen jól működik,már 3 télen bizonyított.Nemrégiben azonban megismerkedtem egy másik szakemberrel,aki elképedve állapította meg hogy milyen rossz konstrukció a kandallóm így felső nyílással,oldalsó rács nélkül.Indoklása szerint a légcirkuláció,s így a fűtés sebessége lényegesen lassúbb.Ezért merült fel a kérdés,hogy lefedjem-e s oldalsó rácsot helyezzek el?Igazából nem győzött meg a második szaki.Vagy mégis igaza lehet?
  Üdv,Jani

 56. Bernadett hozzászólása:

  Kedves Zsolt!

  Épp most vásárolunk meg egy vidéki házat, ahol van egy hangulatos kandalló, hasnoló mint a Te általad épített… de sajnos a kupola színe fekete és olyan burkolat van rajta, ami nekem nagyon nem tetszik. Kérdésem, mivel a ház felújítását mi fogjuk csinálni, hogy a kupola festéséhez milyet festéket javasolnál (sima falfesték, diszperzit jellegű is jó?), Te milyen típusút/márkájút használtál? A másik a kőburkolat. Én is terméskővel szeretném megoldani, Te milyen anyagút használtál?
  Előre is köszönöm válaszod.

 57. beres.zsolt hozzászólása:

  Szia,
  Fogalmam sincsen milyen típusú volt a festék. Egyszerűen bementem egy tüzépre, és vásároltam megfelelő szemcsenagyságú nemesvakolatot. A kőburkolat pedig sima homokkő, nem terméskő. Csak azért szerettünk bele, mert nem tűnik műnek, változatos a mintája és különleges a színe.

  Üdv,
  Zsolti

 58. geetee hozzászólása:

  Üdvözlöm!

  Nagyon tetszik a kandalló leírása .
  Amit kérdezni szeretnék mi a murexin ragasztó pontos adata mert nem találtam ilyet ami 800 fokig bírja.

 59. cstamas82 hozzászólása:

  Hello!

  Nagyon tetszik az általad készített kandalló. Nekem is kedvem támadt egy hasonlót készíteni. A problémám amire nem nagyon sikerült választ találnom, hogy milyen anyagokat használtál fel.
  -Mivel rögzítetted az Ytong-ot egymáshoz? (hőálló habarcs?)
  -Mivel rögzítetted a tűzteret az Ytonghoz?
  -Mivel ragasztottad fel a burkolatot és milyen fugát használtál ott ahol hő éri?

  Köszönöm

 60. Imreh Maria hozzászólása:

  Tiszteletem,
  a leiras nagyon jol jott, a nyaron mi is hasonlot keszitunk, remelem.A kerdesem,mekkora teret futenek onok es tartja-e a meleget a kandallo? Koszonom szepen!

 61. bogdanyt hozzászólása:

  Kedves Zsolt,

  Nagyon szép munka, gratulálok! Egy kérdésem lenne: készítettél egy párkányt fából a kandalló fölé. Használat során a kiáramló hő nem tett kárt benne?

 62. tibor hozzászólása:

  Szépek a kandallók !!Egy képet találtam egy folyami kaviccsal ki építve ,de sajnos erről többet és építéséről már semmit. Hogy lehet??

 63. Gergő hozzászólása:

  Először is gratulálok a kandallóhoz, nagyon szép lett. Én is kandalló építésbe fogok és azt szeretném kérdezni hogy a kandalló alá elég a PORFIX FALAZÓELEM 50MM-es(500X250X50MM)? Meg még egy kérdés hogy ha a falba vágok lyukat és a kandalló hátuljáról vezetek bele egy csövet ventillátor nélkül akkor a hő ki fog jönni rajta? A kandalló készítésének folyamatáról képeket kérhetek? E-mail: dugo5720@freemmail.hu. Köszönöm.

 64. alex os hozzászólása:

  Kedves Zsolt!

  Nagyon szép és alapos munka, jól dokumentálva.
  Szivesen leközölnénk egy print magazinban. Kérlek jelentkezz! scsonto@gmail.com

 65. mihály hozzászólása:

  érdekelne hogy mijen anyagot használtál a falazáshoz és a gleteléshez.

 66. pista szerint:

  Milyen magasra kell rakni a kandallot hogy rendesen huzatoljon mert az a baj egy ember elkezdte a kémény jo de füstől

 67. Atex83 szerint:

  Tisztelt Zsolt!
  Érdeklődni szeretnék hogy a fatároló oldalánál használt Ytong,amire rátette a 10cm-eket milyen vastag?
  Mert a képen úgy tűnik mintha vastagabb lenne kb 20-as.
  Válaszát előrre is köszönöm.

 68. Dobos Jenö szerint:

  Tisztelt Zsolt,én most szeretnénk épiteni égy kandallot,ha tudna segiteni itt az email cimem dobosjenci@gmail.com kösönöm

 69. Tisztelt “Kolléga “!

  Alapvető hibákat követett el a kandallója építésénél, azért ennyire nem egyszerű műfaj ez.

  Pl. nem szigetelte a tűzteret körbevevő Ytongot, mely tartósan max, 80 fokot bír el
  A tűztér mögött és két oldalán min 12-12 cm kell hagyni a konvekciós levegő szabad áramlása érdekében
  A képen a tüzifatároló teljesen fedettnek látszik, ami a legsúlyosabb hiba, mivel így a kandalló konvekciós hőáramlása =0.
  Egyébként a szilárd tüzelésű fűtésrendszerek építése 2009 szept 1 óta képesítéshez kötött,- szakmunkás bizonyítvány, mestervizsga,- talán nem véletlenül, éppen az ilyen “botcsinálta ” kandallóépítők kiküszöbölése miatt. Többek között.Tőlünk nyugatra azilyesmit elég súlyosan szankcionálják, sajnos nálunk ezt sem….

  ” Kollegális “üdvözlettel Gereben János

 70. vigh gábor szerint:

  Azt szeretném megtudni hogy a dísz kövek mivel lettek felragasztva.Köszönöm válaszát.

 71. ignacz antal szerint:

  Tisztelt uram erdekel az hogy kb menyibe jon ki egy kandalo anyaga ? Es menyibe kerul a munkadija nagyon tetszik a munkaja !gratulalik jovore szeretnek csinaltatni olyat hogy ket fal kozot lenne ket szoba legyen futve ! Lehet ilyen megoldas

 72. Gyorgy Attila szerint:

  Tisztelt Zsolt megneztem a kandalo epiteset es tetszet. En is szeretnek epiteni magamnak es eleg jol korul jartam es olvasgattam rola Lenne egy eszrevetelem lehet hogy en nem tudom jol, de kandalo betet alat nem jo telibe falazni mert igy alatta levo fa tarolobol nem tud be aramlani a levego ami a kandalo mellet be aromolna es felmelegedve felul tavozna.Ezert csak ket oldalt uljon a falra alatta legyen ures igy bisztositva a megfelelo levego aramlasat alulrol felfele.Tisztelettel Attila

 73. Kriszta szerint:

  Udvozlom Uram!
  Kandallonk epitese soran sokat segitettek az On informacioi!Remekul mukodik,nagyon szep is lett,viszont a szellozokon kiaramlo levego borzasztoan piszkol.A helyiseget,ahol a kandallo van evente festetnunk kell.Esetleg van valami tanacsa,hogyan kerulhetnenk el ezt a piszkot?
  Valaszat elore is koszonom!!!

 74. Vaszkun Attila szerint:

  Szevasz Zsolt!

  Gratulálok a türelmedhez. Meghoztad a kedvem. Tudsz esetleg segíteni valamiféle tervrajzzal, ahol a pontos méretek is szerepelnek? attibarat@gmail.com címre elküldenéd? előre is köszi.