Lakberendezési stílustár

Folyamatosan bővítjük, amíg el nem érünk az 1. számú stílusig!

Japán stílus – lakberendezési stílusok 12.

A japán stílusú lakberendezési irányzatok szorosan kapcsolódnak a japán kultúrához és az ősi építészeti hagyományokhoz. Az esztétika és a funkció szoros kapcsolatban állnak, és az évszázadok során a japán stílus elterjedt a világban.

.
Japán stílusú enteriőr mix

A japán lakberendezési stílusban az egyszerűség, a letisztultság és az egyensúly fontosak. A japán stílusú bútorok általában alacsonyak, egyszerűek és funkcionálisak. A futont, vagy a hagyományos tatamit (szőnyeg) gyakran használják alvásra vagy ülésre. Az asztalok alacsonyak és gyakran hordozhatók. A japán stílusban a minták általában egyszerűek és szimmetrikusak. A hagyományos japán minták között találhatók a körfoltok (enman), a csíkok és a sakura (cseresznyevirág-minta). A színpalettájuk gyakran tartalmaz természeti színeket, földszíneket, például fehéret, barnát, zöldet és szürkét. A fehér és a más neutrális színek hangsúlyozzák a tisztaságot és a világosságot. A japán stílusú otthonokban a természetes anyagok, például fa, rizspapír, bambusz és bambuszszövetek dominálnak. A textíliák könnyűek, áttetszők és gyakran textúrával rendelkeznek.

A japán lakberendezési stílus minimalista elemei és az egyszerűség iránti elkötelezettsége kapcsolódik a minimalizmus filozófiájához, ami a kevesebb több elvén alapul.

Japán stílus – lakberendezési stílusok 12. bővebben…

Brutalista stílus – lakberendezési stílusok 13.

Brutalizmus az építészetben

A brutalista stílust, mely eredetileg az építészetben jött létre, lakberendezési szempontból ismerős stílusokkal összevetve nehéz lehet elképzelni. Azonban, ha egyes jellemzőit átültetjük a belső terek tervezésébe, néhány érdekes és karakteres megoldást kaphatunk.

.
Brutalista stílusú enteriőr mix

A brutalista építészetet gyakran megosztó stílusnak tartják, de érdekes és karakteres. A csupa beton épületek nem mindig lopják be magukat az emberek szívébe, de mégis fontos részei a városoknak. Ezek a lakóházak és lakások a brutalizmus jegyeit hordozzák magukon, és bár sokan elutasítják őket, mások éppen az egyediségüket és karakterüket értékelik. A brutalista építészet a 20. század közepén virágzott, és a jólét ígéretét hordozta magában. A szociális, jóléti piacgazdaság részeként közösségi épületek, iskolák és jó lakások épültek. Külföldön is hasonló a helyzet: ahol a brutalizmus igazán virágkorát élte, ott is sokan utálják ezeket az épületeket, mert talán túlságosan feltűnőek és agresszívek. Ugyanakkor számos esetben ez a karakteresség teszi őket érdekessé és megjegyezhetővé.

Brutalista stílus – lakberendezési stílusok 13. bővebben…

Modern gótikus stílus – lakberendezési stílusok 14.

A modern gótikus stílus kialakulása kettős megközelítésű. A legkézenfekvőbb a materiális megközelítés – hiszen látszik, hogy inspirációt merít a középkori gótikus építészetből és művészetből, de modern elemekkel és funkcionális szempontokkal is kombinálja azt.
Ez azonban csak a látszat, az e mögött álló életfelfogási és belső egyéni inspirációk, a misztikumhoz vonzódás, a lázadás, a szabadságvágy az alternatív életszemlélet, a társadalomból kivonulás valójában egy bohém felfogás, csupán a derű a színesség és a vidámság helyett, annak alternatívájaként egy sötétebb és misztikusabb kifejezési mód.

.
Modern gótikus lakberendezési stílusú enteriőrök

A modern gótikus stíluson belül több irányvonal létezik. Amíg egyes irányzatokra inkább az építészeti megközelítésű felfogás a jellemzőbb, addig más irányzatokra az alternatív, misztikus szemléletmód.

Általánosságban a modern gótikus stílusra a sötét színek, díszes minták, és egyedi, extravagáns berendezési tárgyak jellemzőek, amelyek hangulatos és misztikus légkört teremtenek.

Modern gótikus stílus – lakberendezési stílusok 14. bővebben…

Gót szubkulturális stílus – lakberendezési stílusok 14.5

Ezt a gót stílust általánosságban öltözködési stílusból ismerhetjük leginkább. A gót ruházati stílus a gót szubkultúra része, amely a 70-es évek végén alakult ki Angliában, a punk mozgalom hatására. A gót stílust képviselők jellemző ruházata a sötét, néha morbid ruhák, amelyek a középkori, viktoriánus vagy romantikus korszakokat idézik. A gót stílus a zene, a művészet, az irodalom és a filmek területén is megjelenik, gyakran a sötét, misztikus, horrorisztikus vagy okkult témákat feldolgozva. A gót stílus a 80-as és 90-es években terjedt el a világban, és különböző irányzatokra vált, mint például a cybergoth, a steampunk, a deathrock vagy a darkwave. A gót stílus a mai napig népszerű egyes fiatalok körében, akik ezzel fejezik ki az egyéniségüket, a kreativitásukat és a másságukat.

.
Gót szubkulturális stílusú enteriőrök

Gót szubkulturális stílus – lakberendezési stílusok 14.5 bővebben…

A NEON-fényes lakberendezési stílusok összehasonlítása

Az előzőekben láthattuk a Cybergoth stílust, a következő bejegyzésekben megnézhetjük a Cyberpunk stílust, a High-tech stílus és végül a Retrót is. Mindegyikben felfedezhetjük a neon fények használatát.
A neon színeket. Ma már ezt látvány sokkal kompromisszummentesebben – értelemszerűen RGB LED szalagokkal, vagy autentikusabb megjelenést biztosító úgynevezett LED-neon-okkal érhetjük el.

.
A neon design megjelenése 4 különböző stílusú enteriőrben. Érdekes, hogy a Cybergoth stílusban a Posztmodern egyes High-tech változataiban és az egyes Retró stílus változatokban ugyanaz a pink és neonkék futurisztikus vonalfény dekoráció jelenik meg. Nyilván azonos korszakból ered, amikor ez újdonság volt.

Ahhoz képest, hogy elsőre a látvány elég hasonló – érdemes kitérni a különbözőségekre. Hasonlítsuk össze. Igaz így előre ugrunk kissé, hiszen olyan stílusokról lesz szó melyek csak a további posztokban kerülnek részletezésre.

A NEON-fényes lakberendezési stílusok összehasonlítása bővebben…

Bohém stíluscsoport – lakberendezési stílusok 15.

A bohém stílus egy szabadon és egyedien kombinált, kreatív és színes lakberendezési stílus, amely a különböző kultúrák, stílusok és textúrák keveredését jelenti. A bohém stílusnak nincsenek szigorú szabályai, és a személyes kreativitás és egyediség kiemelkedő jelentőséggel bír.

.
Bohém lakberendezési stílusú enteriőrök

Bohém stíluscsoport – lakberendezési stílusok 15. bővebben…

XX. századi bohém stílus – lakberendezési stílusok 15.1

A bohém stílus legkorábbi előfutárai a 19. századi francia művészek, írók, és más kreatív emberek voltak. A XX. században folyamatosan fejlődött, alakult, kezdetben a modernizáció ellenállásként, valamilyen életmód, vagy később politikai esemény tiltakozására az alternatív életmód kereséseként, a hagyományos társadalomtól eltávolodást érvényesítő kifejezési módként jelent meg, akár a lakberendezési stílusok keretében is. Ez az alternatív álláspont elsősorban a művészeti téren nyert kifejezési módot, melyet legfőképp az öltözködési divat egészített ki. Így érthető módon, ezeknek a bohém alternatíváknak az elnevezései is leginkább zenei stílusként közismert elnevezésekhez kötődnek.

.
XX. századi bohém lakberendezési stílusú enteriőrök

A bohém stílus átfogó leírásáról ITT olvashatsz.

XX. századi bohém stílus – lakberendezési stílusok 15.1 bővebben…

XXI. század eleji bohém stílus – lakberendezési stílusok 15.2

A bohém stílus a 21. században továbbra is népszerű, és újabb változatokat és irányzatokat hozott létre, mint például a boho-chic, a boho-luxe, a boho-rock, a boho-folk és a fehér bohém. A bohém stílus ebben a korszakban a régi és az új, a drága és az olcsó, a kifinomult – egyszerű és a rusztikus ötvözetét kínálja. A bohém stílus ma is a szabadság, a kreativitás, és az egyéniség kifejezését jelenti.

.
XXI. század elejei bohém lakberendezési stílusú enteriőrök

A bohém stílus átfogó leírásáról ITT olvashatsz.

XXI. század eleji bohém stílus – lakberendezési stílusok 15.2 bővebben…

Tengerparti (Coastal) stílus – lakberendezési stílusok 16.

A Coastal stílus egy tengerparti, tengeri hangulatot kifejező belsőépítészeti stílus, amely a tengeri életstílus és a tengeri környezet inspirációjából merít.

.
Tengerparti (Coastal)lakberendezési stílusú enteriőrök

A tengerparti lakberendezési stílus egy könnyed, friss és kellemes megjelenést kölcsönöz a térnek, ami emlékeztet a tengerparti életérzésre. A tengerparti stílus nagyon kellemes és pihentető atmoszférát teremt, amely ideális a nyári vagy tengerparti házak számára.

Tengerparti (Coastal) stílus – lakberendezési stílusok 16. bővebben…

Posztmodern lakberendezési stílusok 17.

A posztmodern lakberendezési stílus a 20. század második felében alakult ki, és azt az időszakot követi, amikor a modernizmus uralkodó volt. A posztmodernizmusra az a jellemző, hogy elutasítja a szigorú stílusokat és az absztrakt minimalizmust, és inkább keveri a különböző stílusokat, formákat és időszakokat egyedi és kreatív módon.

.
Posztmodern lakberendezési stílusú enteriőrök

Posztmodern lakberendezési stílusok 17. bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^