A NEON-fényes lakberendezési stílusok összehasonlítása

Az előzőekben láthattuk a Cybergoth stílust, a következő bejegyzésekben megnézhetjük a Cyberpunk stílust, a High-tech stílus és végül a Retrót is. Mindegyikben felfedezhetjük a neon fények használatát.
A neon színeket. Ma már ezt látvány sokkal kompromisszummentesebben – értelemszerűen RGB LED szalagokkal, vagy autentikusabb megjelenést biztosító úgynevezett LED-neon-okkal érhetjük el.

.
A neon design megjelenése 4 különböző stílusú enteriőrben. Érdekes, hogy a Cybergoth stílusban a Posztmodern egyes High-tech változataiban és az egyes Retró stílus változatokban ugyanaz a pink és neonkék futurisztikus vonalfény dekoráció jelenik meg. Nyilván azonos korszakból ered, amikor ez újdonság volt.

Ahhoz képest, hogy elsőre a látvány elég hasonló – érdemes kitérni a különbözőségekre. Hasonlítsuk össze. Igaz így előre ugrunk kissé, hiszen olyan stílusokról lesz szó melyek csak a további posztokban kerülnek részletezésre.

A neonvilágítás kezdetben épületek homlokzatán reklám feliratként, vagy cég lógó formájában jelent meg, majd ezt később a üzletbelsőkbe és szórakozóhelyek dekorálására is előszeretettel használták. A neon-világítás lakásbelsőben történő elhelyezése leginkább a 80-as évek diszkókultúrájának stílusjegyeként került leginkább, ugyanakkor a korábban megjelenő high-tech stílus is hozzájárult a neon használatának elterjedéséhez. Nézzük meg részletesebben:

Diszkókultúra és neonvilágítás:

.
Retro disco stílusú szoba

 • A 70-es és 80-as évek diszkókultúrája a neonfényeket és a vibráló színeket hozta be a közösségi terekbe, például a diszkókba és a bárokba.
 • A diszkó stílusban a neonfények, a tükrök és a fényes felületek domináltak.

High-tech stílus és neonvilágítás:

.
High-tech stílusú hálószoba

 • A high-tech stílus az 1960-as és 70-es években jelent meg, amikor az elektronika és a modern technológia térhódítása kezdődött.
 • A high-tech stílusban a funkcionalitás, a minimalizmus és a modern technológia hangsúlyos. A neonvilágítás itt is megjelenhet, de más kontextusban.
 • A high-tech stílusban a neonfényeket gyakran használják a modern lakberendezésben, például a háttérvilágításban, a formák, karakterek kiemelésére, vagy a konyhai munkafelületeken.

Összességében mindkét stílus hozzájárult a neon használatának elterjedéséhez, de különböző időszakokban és különböző célokat szolgáltak. A diszkókultúra a retró stílusban hozta be a neonfényeket, míg a high-tech stílus a modern technológia és a funkcionalitás jegyében használja a neonvilágítást.

A retró lakberendezési stílus jellemző színei lehetnek a neonzöld, viola, fekete, narancssárga-lila, élénkpiros, citromsárga, türkiz, babarózsaszín, királykék és pink színek.
Amikor egy retro enteriőrben, neon fény dekorációt használnak, és az egésznek olyan diszkóvilág jellege van – ez a 80-as évek diszkó stílusa, avagy retro diszkó stílus. Ez a stílus a 80-as évek vibráló és színes diszkókultúráját idézi meg, amikor a neonfények, a geometrikus formák és a fényes felületek uralták a táncparketteket. A pink és kék neonfények, a tükrök, a fényes felületek és a geometrikus minták mind hozzájárulnak ehhez a nosztalgikus és egyedi megjelenéshez.

A retro diszkó stílus és a posztmodern high-tech stílus mindkettő a múltból merít inspirációt, de eltérő módon és különböző célokat szolgál.

Hasonlóságok:

 • Technológiai elemek: Mindkét stílusban hangsúlyosak a technológiai elemek. A retro diszkó stílusban a neonfények -sokszínű villódzó fények, a tükrök és a fényes felületek dominálnak hordozható kisebb-nagyobb kazettás magnók, hi-fi tornyok, míg a high-tech stílusban a modern elektronikai eszközök, így itt is a hi-fi tornyok, a modern elegáns világítás és a nagy képernyős TV-k.
 • Színek: Mindkét stílus élénk és merész színeket használ. A retró diszkó stílusban a neon, a narancssárga, a kék és a rózsaszín dominál, míg a high-tech stílusban a fehér, a fekete és a metál-színek (például ezüst, króm) jellemzőek.

Különbségek:

 • Hangulat és Cél: A retró diszkó stílus fiatalos, vidám és bulizós hangulatot sugároz. A célja a nosztalgia és a jókedv megidézése. A high-tech stílus viszont modern, precíz és funkcionális. Elegánsabb és komolyabb hatást kelt, és a technológiai fejlődést hivatott kifejezni.
 • Formavilág: A retró diszkó stílusban a gömbölyded formák, a geometrikus minták és a színes felületek dominálnak. A high-tech stílusban a minimalista, letisztult formák és a sík felületek jellemzőek.
 • Anyagok: A retró diszkó stílusban gyakran találkozunk műanyagokkal, a high-tech stílusban pedig acéllal, üveggel és más modern anyagokkal.

Összességében mindkét stílus izgalmas és egyedi, de más hangulatot és célt szolgál. A retró diszkó stílus a nosztalgia és a fiatalos vidámság jegyében született, míg a high-tech stílus a modern technológia és a funkcionalitás iránti vágyat fejezi ki.

A cyber stílusok később a 90-es években jelentek meg.

A cyberpunk stílus a tudományos-fantasztikum, a digitális realizmus és a punk kultúra hatásait ötvözi és elegáns, szögletes és technológiai megjelenést biztosít. A Cyberpunk stílus a technológia és a társadalom viszonyát vizsgálva fejez ki disztópikus jövőképet. A cyberpunk stílus a punk stílusokból merített inspirációt, de más forrásokból is táplálkozott, mint például a filmek, a videojátékok, a zene, a divat és a technológia. A cyberpunk a „kis élet és nagy technológia” kombinációját mutatja, ahol a szegények és a kirekesztettek a technológiai fejlődés árnyoldalait tapasztalják meg.

.
Cyberpunk lakberendezési stílusú kamaszszoba

A Cybergoth stílus a kilencvenes évek végén alakult ki, amikor a neon színek és a futurisztikus kiegészítők nagy divat voltak. A Cybergoth stílus a tudományos-fantasztikus, a cyberpunk irodalmi és a gótikus hatásokat ötvözi, és egy merész és szokatlan stílust hoz létre.

.
Cybergoth stílus kamaszszoba

A Cybergoth és a Cyberpunk stílusok közötti főbb különbségek lakberendezési szempontból

 • A Cybergoth stílus a gótikus, a cyberpunk és a rave kultúra elemeit ötvözi, és sötét, neonos és futurisztikus hangulatot teremt.
  A Cyberpunk stílus a tudományos-fantasztikus és a digitális realizmus hatásait mutatja, és elegáns, szögletes és technológiai megjelenést biztosít.
 • A Cybergoth stílusban a sötét színek dominálnak, mint például a fekete, a sötétkék és a sötétlila, amelyeket élénk, neonos színekkel, mint például a rózsaszín, a zöld és a narancs, kombinálnak. A Cyberpunk stílusban a sötét és komor színek, mint például a fekete, a szürke és a rozsdabarna, gyakoriak, amelyeket néha világosabb, neonos színekkel, mint például a kék, a piros és a sárga, egészítenek ki.
 • A Cybergoth stílusban a nehéz és vastag anyagok, mint például a bőr, a latex, a PVC és a szintetikus szövetek, gyakoriak, amelyeket fényes, műanyag vagy fémes kiegészítőkkel, mint például a csillogó ékszerek, a piercingek, a szemüvegek és a sisakok, díszítenek.
  A Cyberpunk stílusban a magas technológiai anyagok, mint például a fém, az üveg, a műanyag és a LED világítás, gyakoriak, amelyeket elegáns és szögletes formájú bútorokkal, dekorációkkal és eszközökkel, mint például a monitorok, a hangszórók, a kamerák és a drónok, kombinálnak.
 • A Cybergoth stílusban a misztikus és sötét hangulat fontos, amelyet a gótikus, a cyberpunk és a rave kultúra ihletett. A Cybergoth stílusban gyakoriak a horror, a fantasy és a sci-fi elemek, mint például a koponyák, a keresztek, a pentagramok, a szárnyak, a szörnyek és a robotok.
  A Cyberpunk stílusban a futurisztikus és technológiai hangulat fontos, amelyet a digitális realizmus és a sci-fi ihletett. A Cyberpunk stílusban gyakoriak a cyberpunk, a hacker és a dystopian elemek, mint például a kódok, a hálózatok, a mesterséges intelligencia, a felhők, a városok és a lázadók.

A cyberstílus és a posztmodern high-tech stílus összehasonlítása

 • A cyber stílusok (de inkább a cyberpunk) és a posztmodern high-tech stílus között van néhány hasonlóság, de megjelenésében hiába hasonló lakás enteriőrt preferálnak, az intuíciók mások.
 • A cyberpunk stílus egy disztópikus jövőben játszódik, ahol a technológia uralja és elnyomja a társadalmat, és ahol a szereplők a rendszer ellen küzdenek vagy kihasználják. A cyberpunk stílus a „kis élet és nagy tech” kombinációját mutatja, ahol a szegények és a kirekesztettek a technológiai fejlődés árnyoldalait tapasztalják meg. A cyberpunk stílus a tudományos-fantasztikum, a digitális realizmus és a punk kultúra hatásait ötvözi.
 • A postmodern high-tech stílus egy futurisztikus jelenben vagy közeli jövőben játszódik, ahol a technológia fejlett és széles körben elérhető, és ahol a szereplők a technológiai lehetőségeket élvezik vagy kritizálják. A postmodern high-tech stílus a „nagy élet és nagy tech” kombinációját mutatja, ahol a gazdagok és a befolyásosok a technológiai fejlődés előnyeit élvezik. A postmodern high-tech stílus a posztmodernizmus, a retrofuturizmus és a popkultúra hatásait ötvözi.
 • A cyberpunk és a postmodern high-tech stílus között tehát az egyik fő különbség a társadalmi és politikai kontextus, amelyben a technológia megjelenik és használatos. A cyberpunk stílus a technológiát egy elnyomó és disztópikus erőként ábrázolja, amely ellen a szereplők lázadnak vagy alkalmazkodnak. A postmodern high-tech stílus a technológiát egy fejlett és futurisztikus erőként ábrázolja, amelyet a szereplők elfogadnak vagy kihívásnak tekintenek.

A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^