Bohém stíluscsoport – lakberendezési stílusok 15.

A bohém stílus egy szabadon és egyedien kombinált, kreatív és színes lakberendezési stílus, amely a különböző kultúrák, stílusok és textúrák keveredését jelenti. A bohém stílusnak nincsenek szigorú szabályai, és a személyes kreativitás és egyediség kiemelkedő jelentőséggel bír.

.
Bohém lakberendezési stílusú enteriőrök

A bohém stílus jellemzői az alábbiakban foglalható össze:

 • Színvilág: A bohém stílus színpalettája gazdag és élénk. Színes, merész árnyalatok, mint például piros, narancs, kék, zöld és sárga, gyakran találhatók meg. A színek keveredése és rétegezése jellemzi ezt a stílust.
 • Formavilág: A bohém stílusban az organikus formák, görbült vonalak és kaotikus elrendezés jellemző. A bútoroknak és dekorációknak szokatlan és egyedi formáik lehetnek.
 • Minták használata: A bohém stílusban gyakran találkozhatunk mintás textíliákkal, például virágos, etnikai vagy geometrikus mintákkal. A minták keveredése és rétegezése jellemzi a bohém teret.
 • Anyagok tulajdonságai: A bohém stílusban a textúrák és anyagok sokszínűsége fontos szerepet játszik. Különböző anyagokat használnak, mint például selyem, bőr, vászon, gyapjú, és gyakran megtalálhatók kézzel készített vagy antik darabok is.
 • Bútorok jellege: A bohém bútorok sokféle stílust és korszakot kombinálnak. Antik és retró bútorok, faragott és festett bútorok, valamint kézzel készített vagy újrahasznosított bútorok is megtalálhatók. A bútorok sokszor jellegzetesen díszítettek és egyediek.

.
Bohém nappali inspiráció: színes, kreatív, személyiség kifejező. Szőnyegek, párnák, növények, művészeti tárgyak.

.
Bohém nappali inspiráció: meleg, barátságos, és vidám. Színes szőnyegek, párnák, növények, és képzőművészeti alkotások.

A bohém stílus kialakulása nem egyetlen korszakhoz köthető, hanem egyfajta kulturális és kreatív mozgalomnak tekinthető. A stílus inspirációját a világ különböző tájain élő emberek hagyományaiból meríti. A 20. század második felében, különösen a 1960-as és 1970-es években vált igazán népszerűvé, amikor a hippimozgalom és a kulturális sokszínűség iránti érdeklődés megnőtt. A bohém stílus a mai napig népszerű, és továbbra is fejlődik, miközben az egyéni kreativitásra és szabadságra összpontosít.

.
Bohém konyha inspiráció: színes, kreatív, különböző kultúrák ötvözése, laza, vidám, egyedi hangulatú. szőnyegek, párnák, növények, művészeti tárgyak. Meleg, barátságos, vidám.

.
Bohém étkezős konyha inspiráció: fa étkező asztal, színes szőnyeg, sok párna, sok növény, sok kép a falon.

.
Bohém hálószoba inspiráció: párnák, növények, művészeti tárgyak; kényelmes, meleg, romantikus légkör.

.
Bohém hálószoba inspiráció: kényelmes ágy, színes párnák, növények, és művészet.

A bohém stílus története

A bohém stílus egy hosszú és gazdag történelmi hagyomány része, amely több mint 100 évet ölel fel. A bohém stílus nem egy egységes vagy merev kategória, hanem egy folyamatosan változó és fejlődő kifejezési forma, amely tükrözi a különböző korszakok és kultúrák hatásait és inspirációit. A bohém stílusnak vannak belső korszakai és alstílusai, amelyek megkülönböztethetők egymástól, de mégis összekapcsolódnak egy közös szellemiséggel.

 • A bohém stílus legkorábbi előfutárai a 19. századi francia művészek, írók, és más kreatív emberek voltak, akik elutasították a társadalmi normákat, és szabadon kifejezték magukat. Ők voltak az elsők, akiket bohémnek neveztek, mert hasonlítottak a nomád cigányokra, akiket tévesen Bohémiából származónak gondoltak. A bohém művészek általában szegények voltak, és egyszerű, de különleges ruhákat viseltek, amelyeket gyakran maguk készítettek vagy átalakítottak. A bohém stílus ebben a korszakban a természetességet, az egyszerűséget, és az egyediséget hangsúlyozta.
 • A bohém stílus a 20. század elején tovább fejlődött, és befolyásolta a német Lebensreform és a Wandervogel mozgalmakat, amelyek (a társadalmi változásokra és az alternatív életstílusra való válaszként jött létre) a természettel való harmóniát, az egészséges életmódot, és a népi kultúrát hirdették. A bohém stílus ebben a korszakban a természetes anyagokat, a hímzést, a csipkét, és a virágmintákat részesítette előnyben.

  A Lebensreform (Életreform) mozgalom az egészség, a természetes életmód, az egészséges táplálkozás és a testi-lelki harmónia iránti érdeklődésre épült.
  A mozgalom tagjai elutasították a modern ipari társadalom negatív hatásait, például a városi élet stresszeit és az egészségtelen munkafeltételeket.
  Az alternatív gyógyászati ​​módszerek, a vegetáriánus étrend, az egészséges környezet iránti vágyat hangsúlyozták.
  A Lebensreform mozgalom a 19. század végén kezdődött és a 20. század elejéig folytatódott.

  A Wandervogel (Vándor madár) mozgalom a fiatalok közösségét hozta létre, akik a városi élet és az ipari társadalom elkerülése érdekében a természetbe vonultak.
  A mozgalom hangsúlyozta a szabadságot, a testi mozgást, a közösségi életet és a természettel való kapcsolatot.
  A Wandervogel tagjai túrázásokat szerveztek, énekelték hagyományos népdalokat, és az egyszerű, vidéki élet iránti vágyat kifejezték.
  A Wandervogel mozgalom a 20. század elején, körülbelül 1896-tól keletkezett, és a 1930-as évekig tartott. A mozgalom a náci rezsim alatt betiltották vagy beolvasztották, de a hatása tovább él a német ifjúsági mozgalmakban.

  Mindkét mozgalom a modernizáció elleni ellenállásként és az alternatív életmód kereséseként jelent meg, és egyaránt hozzájárultak a német társadalom és kultúra változásához a 19. és 20. század fordulóján. Részei voltak a szélesebb körű társadalmi és kulturális változásoknak, amelyek a klasszikus modernista stílusok és dizájnfelfogások ellenállásaként is értelmezhetők.

  A klasszikus modernizmus az ipari forradalom és a technológiai fejlődés hatására alakult ki, és hangoztatta a funkcionalitást, az egyszerűséget, és gyakran elvetette a díszítést. Ezzel szemben a Lebensreform és a Wandervogel mozgalmak az egyszerűségen, a természeti harmónián, az egészséges életmódon, és a hagyományos értékeken alapultak. Ezek a mozgalmak az urbanizáció és a modernizáció negatívumaira reagáltak, és az egyéni szabadság, a közösségépítés és az alternatív életmódok hívei voltak.

  Ebben az értelemben az építészet és a design terén is felfoghatjuk ezeket a mozgalmakat mint egyfajta ellenreakciót a modernista stílusokkal szemben. Míg a modernizmus szakított a múlt hagyományaival és hangsúlyozta az új technológiákat, addig a Lebensreform és a Wandervogel mozgalmak a természettel való összhangra, a hagyományokra és az emberi szükségletek egyszerű kielégítésére helyezték a hangsúlyt.

 • A jazz-bohém: a 20. század első felében alakult ki, és a jazz zene és a fekete kultúra hatását tükrözte. A jazz-bohemian stílusban a ruhák laza, kényelmes és színesek voltak, a kiegészítők pedig feltűnőek és extravagánsak. A jazz-bohemian stílus a szabadság, a kreativitás és az önkifejezés érzését közvetítette.
.
 • A folk-bohém: a 20. század közepén jelent meg, és a folk zene és a vidéki életmód inspirálta. A folk-bohemian stílusban a ruhák természetes anyagokból készültek, mint például a pamut, a gyapjú, a bőr és a farmer. A folk-bohemian stílusban gyakoriak voltak a virágminták, a rojtok, a csipke, a hímzés és a patchwork. A folk-bohemian stílus a természetközelség, az egyszerűség és a romantika hangulatát sugallta.
.
 • A beat-bohém: A bohém stílus a 20. század közepén újraéledt, és összekapcsolódott a beatnemzedékkel, akik a 19. századi bohém művészek szellemi örökösei voltak. A beatnemzedék tagjai a konformizmus és a materializmus ellen lázadtak, és a szabadságot, a kreativitást, és a spirituális keresést keresték. A bohém stílus ebben a korszakban a fekete, a szürke, és a barna színeket, a bőrkabátokat, a farmerokat, és a pulóvereket kedvelte.

  A Beat korszakot általában az 1950-es évek második felére és a 1960-as évek elejére datálják. Az 1950-es évek második felében alakult ki az Egyesült Államokban, és olyan írók csoportját foglalja magában, mint Jack Kerouac, Allen Ginsberg és William S. Burroughs. A Beat irodalom a konvenciók és a társadalmi normák ellen lázadt, és a spontaneitás, az önkifejezés és a személyes szabadság fontosságát hangsúlyozta.

.
 • A hippi-bohém: A bohém stílus a 20. század második felében újabb fordulatot vett, és összefonódott a hippimozgalommal, amely a beatnemzedék és a vietnámi háború ellenzéséből nőtt ki. A hippik a békét, a szeretetet, és a természetet hirdették, és a hagyományos társadalomtól eltávolodtak. A bohém stílus ebben a korszakban a színes, áramló, és virágos ruhákat, a hosszú hajat, a szandálokat, és a gyöngyöket kedvelte. A hippik is inspirálódtak a keleti vallásoktól és kultúráktól, és beépítették a bohém stílusba az indiai, a perzsa, és a marokkói elemeket.

  A Hippi korszakot általában a 1960-as évek közepétől a 1970-es évek elejéig tartó időszakként azonosítják. Ez a mozgalom a béke, a szabadság, az egyetértés és az ökológiai tudatosság szellemében jött létre. A hippik kifejezetten a Vietnámi háború elleni tiltakozásokban váltak ismertté, és az önkifejezés, a pszichedelikus kultúra és a közösségi életmód elveit követték. A Woodstock Fesztivál, amely 1969-ben zajlott le, szimbolikus eseménye volt ennek az időszaknak.

.
 • A punk-bohém: a 20. század második felében alakult ki, és a punk zene és a lázadó attitűd befolyásolta. A punk-bohemian stílusban a ruhák fekete, piros, rózsaszín és ezüst színűek voltak, a kiegészítők pedig tüskés, lánccal, biztossal és piercinggel díszítettek. A punk-bohemian stílus a provokáció, az individualizmus és az antikonformizmus üzenetét hordozta.
.
 • A psytrance stílus is a 20. századi bohém stílus egyik irányzata, amely a 90-es években jött létre, és a pszichedelikus trance zene és a spirituális keresés hatására alakult ki. A psytrance stílusban a ruhák színesek, fényesek és fluoreszkálóak voltak, a kiegészítők pedig fémes, fényvisszaverő és világítóak. A psytrance stílus a transzcendencia, az összetartozás és a kozmikus tudatosság élményét közvetítette.
.
 • A bohém stílus a 21. században továbbra is népszerű, és újabb változatokat és irányzatokat hozott létre, mint például a boho-chic, a boho-luxe, a boho-rock, és a boho-folk. A bohém stílus ebben a korszakban a régi és az új, a drága és az olcsó, a kifinomult és a rusztikus ötvözetét kínálja. A bohém stílus ma is a szabadság, a kreativitás, és az egyéniség kifejezését jelenti.
 • A boho-chic egy olyan stílus, amely a bohém stílust a városi, elegáns, és modern stílussal ötvözi. A boho-chic stílus a bohém stílus jellegzetes elemeit, mint a színes, áramló, és virágos anyagokat, a mandalákat, a batikokat, a csillagokat, és a napokat, a kényelmes, de szabályos és illeszkedő ruhákkal, a semleges és pasztell színekkel, és a letisztult és minimalista kiegészítőkkel kombinálja. A boho-chic stílus egy olyan stílus, amely a bohém stílus lazaságát és kreativitását a városi stílus eleganciájával és modernitásával egyesíti.
.
 • A boho-luxe egy olyan stílus, amely a bohém stílust a luxus, a gazdagság, és a fényűzés stílusával ötvözi. A boho-luxe stílus a bohém stílus jellegzetes elemeit, mint a színes, áramló, és virágos anyagokat, a mandalákat, a batikokat, a csillagokat, és a napokat, a drága, fényes, és csillogó anyagokkal, mint a selyem, a bársony, a szatén, a gyöngy, a kristály, és az arany, és a feltűnő és extravagáns kiegészítőkkel kombinálja. A boho-luxe stílus egy olyan stílus, amely a bohém stílus szabadságát és kreativitását a luxus stílus gazdagságával és fényűzésével egyesíti.
.
 • A boho-rock egy olyan stílus, amely a bohém stílust a rock, a grunge, és a punk stílusával ötvözi. A boho-rock stílus a bohém stílus jellegzetes elemeit, mint a színes, áramló, és virágos anyagokat, a mandalákat, a batikokat, a csillagokat, és a napokat, a durva, sötét, és szakadt anyagokkal, mint a bőr, a farmer, a flanel, a tüske, a lánc, és a biztosítótű, és a merész és lázadó kiegészítőkkel kombinálja. A boho-rock stílus egy olyan stílus, amely a bohém stílus szabadságát és kreativitását a rock stílus durvaságával és lázadásával egyesíti.
.
 • A boho-folk egy olyan stílus, amely a bohém stílust a népi, a vidéki, és a rusztikus stílussal ötvözi. A boho-folk stílus a bohém stílus jellegzetes elemeit, mint a színes, áramló, és virágos anyagokat, a mandalákat, a batikokat, a csillagokat, és a napokat, a természetes, egyszerű, és kényelmes anyagokkal, mint a pamut, a gyapjú, a len, a fa, a bőr, és a gyapjú, és a hagyományos és természetes kiegészítőkkel kombinálja. A boho-folk stílus egy olyan stílus, amely a bohém stílus szabadságát és kreativitását a népi stílus természetességével és hagyományosságával egyesíti.
.
 • A fehér bohém stílus a bohém jellegzetes lazaságát és kreativitását megtartja, de a színek terén visszafogottabb és neutrálisabb megközelítést alkalmaz. Ezáltal a tér tágasabbnak és világosabbnak tűnhet, miközben megőrzi a bohém stílus egyéb elemeit, például az egyedi mintákat, textúrákat, és az összevisszaságot. A fehér bohém stílus inspirációs eleme a skandináv stílus, amely a letisztultságot, a világosságot és a természetességet hozza be a bohém stílusba. A fehér bohém stílus tehát egy modern és elegáns változata a bohém stílusnak, amely a 21. század igényeinek és trendjeinek is megfelel.
.

A bohém stílus valóban nagyon sokszínű és változatos, amely tükrözi a bohém életmód szabadságát és kreativitását. A bohém stílus nem egy merev vagy statikus stílus, hanem egy folyamatosan fejlődő és alkalmazkodó stílus, amely különböző divatirányzatokkal és kulturális hatásokkal keveredik. A bohém stílus nem csak egy külső vagy dekoratív stílus, hanem egy belső vagy kifejező stílus, amely az egyéniségét, az értékeit, és a céljait mutatja.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^