Dekonstruktivista stílus – lakberendezési stílusok 17.3

A dekonstruktivizmus, vagy dekonstruktivista lakberendezési stílus a posztmodern építészeti irányzat egyik ága, és célja a hagyományos formák és szerkezetek szokatlan, szétbomlott, vagy széttöredezett módon történő ábrázolása.

.
Dekonstruktivista stílusú enteriőr mix

A dekonstruktivizmus lakásberendezési szempontból inkább a bútorokban és azok elrendezésében fejeződik ki, mint a falak vagy felületek struktúrájában.

A dekonstruktivista stílus főbb jellemzői:

 • Színvilág: A színvilág változatos lehet, de gyakran az élénk és kontrasztos színek is előfordulnak. A színek használata nem követi a hagyományos szabályokat, és az érdekes, meglepő kombinációk jellemzők.
 • Formavilág: A dekonstruktivista stílusra jellemzőek az aszimmetrikus és szétbomlott formák. Az építészeti elemek és a bútorok olyan módon vannak elrendezve, hogy látszólag szétbomló vagy széttöredezett struktúrát alkossanak.
 • Minták használata: A dekonstruktivista stílusban a minták gyakran a forma és szerkezet széttöredezett vagy szétbomlott aspektusaira utalnak. A megszokott mintázatok helyett inkább a rendszertelenség és a káosz hatása érvényesül.
 • Felhasználható anyagok tulajdonsága: Az anyagok változatosak lehetnek, de gyakran használják az ipari anyagokat, acélt, betont, üveget és más modern, építészeti anyagokat. Az anyagok különleges tulajdonságait hangsúlyozzák, például az acél hegesztéseket vagy a beton repedéseit.
 • Bútorok jellege: A bútorok általában aszimmetrikus és szokatlan formájúak lehetnek. Az anyagok esetében gyakran előtérbe kerülnek az ipari jellegű anyagok és különféle textúrák. A bútorok széttöredezett vagy szétbomlott külsőt kaphatnak.
 • Kialakulásának körülményei: A dekonstruktivista az 1980-as évek végén és a 1990-es évek elején vált kiemelkedővé az építészeti tervezésben és az egyéb tervezési területeken is, beleértve a lakberendezést. A mozgalom célja a hagyományos formák és struktúrák felbontása, újrateremtve azokat egyedi és kreatív módon.

A dekonstruktivista stílus egy kifejező művészeti irányzat, amely az építészetben és a dizájnban is megtalálható. A szétbomlott, aszimmetrikus formák és az építészeti elemek szokatlan elrendezése mind a látványos és kreatív atmoszférát hivatottak létrehozni.

A dekonstruktivista stílus főképp építészeti stílus. A dekonstruktivizmus karakterisztikái, amelyek az épületeken megjelennek, nem könnyen alkalmazhatók a lakberendezési területen. Az építészeti dekonstruktivizmusra jellemző a struktúrák és formák szétbomlása, az egyes elemek játéka és az épület jelentésének megkérdőjelezése. Nyilvánvalóan egy zárt térben a határoló felületek miatt egy dekonstruktivista épület megjelenik egy helyiségbelsőben – ez logikus. A dekonstruktivista stílusnak lehetnek kihívásai a lakóterekben való alkalmazásában. A tágas tér és a magas belmagasság előnyösen járulhat hozzá a dekonstruktivista hatás eléréséhez. Ugyanakkor egy kisebb lakásban vagy alacsony belmagasságú helyiségben valóban nehezebb lehet érvényesülni ennek a stílusnak. Egy dekonstruktivista térkialakításra sokkal jobb lehetőségek adódnak egy előadóteremben, egy színházban, vagy éppen egy csarnokban, metróállomáson.

A metrót nem véletlen említettem. Talán egy hazai olvasónak dekonstruktivista építészet szemléltetésére célszerű egy sokat látogatott helyszínt bemutatni, pl. a 4-es metró Fővámtéri megállóját megszemlélni.

Bővebb információk: ITT

Vagy egyszerűen nézd meg a Haló sorozat 3. részét.

.
HALO.S01E03.00:40:58 vs. Fővámtér

Ha mégis dekonstruktivista enteriőrről beszélhetünk, az inkább a közösségi terekre lehet jellemző és nem igazán lakás-léptékről. Egy lakás dekonstruktivista stílusú kialakítása, amellett, hogy barátságtalannak és életidegennek hathat, – az adott térméret nem is igazán biztosít lehetőséget arra, hogy egy dekonstruktivista hatás érvényesüljön. Hiszen egy dekonstruktivista felület-térszerkezet, általában jobban értelmezhető egy monumentális alkalmazott műalkotásnak. Tehát, ha egy lakásba akarjuk a dekonstruktivizmust megjeleníteni, akkor ahhoz tágas szobák kellenek, nagyobb belmagassággal, mert ellenkező esetben mesterkélt, erőltetett, torz hatást érhetünk el.

A különböző stílusok képi ábrázolását előszeretettel bízom a DALL-E AI képgenerátorára – sikerrel. Most azonban (és ahogy a Memphis Design esetében is látni fogjuk) a következő képeken az épített struktúrákban ugyan jól teljesít, de bútorok megjelenítése terén kudarcos. Pozitívum, hogy el is ismerte, hogy a dekonstruktivista és a Memphis Design stílusú bútorok megjelenítése kihívást jelent, mivel ezek egyedi és összetett formákat tartalmaznak – de a képalkotó képessége folyamatosan fejlődik – biztatott. Tehát az alábbi képeket mindezekkel a korlátokkal ajánlom csak figyelembe venni.

.

.

.

.

.

.

Természetesen ez nem zárja ki, hogy a tervezői kreativitás létrehozza a mindennapi használatra is alkalmas lakásléptékű dekonstruktivista berendezési tárgyakat is. A dekonstruktivizmus lakásberendezési szempontból inkább a bútorokban és azok elrendezésében fejeződik ki, mint a falak vagy felületek struktúrájában. De a berendezési tárgyak szempontjából a dekonstruktivizmus megjelenése nem igazán jellemző a mindennapi használati tárgyak sorában. Például olyan bútorokat és tárgyakat használni, amelyek játékosan szét vannak bontva vagy aszimmetrikusak, lehet egy módja annak, hogy a dekonstruktivista stílust belevigyük a lakásba anélkül, hogy az egész térre kiterjedne. Ugyanakkor ezek a tárgyak lehetnek kreatívak, meghökkentők, sőt akár még kényelmesen használhatók is, azonban (mint ahogy maga a dekonstruktivista építészet – vagy még annál jobban is) általában távol állnak a közízléstől, az elfogadottságtól. Természetesen minden stílus esetében érvényes, hogy az egyének ízlése és preferenciái mások (különben lennének stílusok – így többesszámban), és egyesek számára a dekonstruktivista stílus éppen azért vonzó, mert eltér a hagyományos lakberendezési szabályoktól. A többség viszont érthetően inkább kedveli a melegebb, barátságosabb és hagyományosabb stílusokat.

.

Ha bőséges inspirációt kívánsz kapni a dekonstruktivista bútorok terén, nézz szét a pinteresten.

A dekonstruktivizmus egy izgalmas és provokatív stílus, amely új lehetőségeket nyit meg az építészetben és a belsőépítészetben, de óvatosan kell alkalmazni, hogy a tér ne váljon élhetetlenné vagy kényelmetlenné.

A dekonstruktivista stílus és a Memphis Design stílus mindkettő olyan dizájnirányzatok, amelyek az 1980-as években jöttek létre, de különböző esztétikai és filozófiai megközelítéseket képviselnek.

A dekonstruktivista stílusú bútorok és a Memphis Design stílusú bútorok közötti fő különbségek:

 • Eredet és háttér:

  Dekonstruktivista stílus: Arra összpontosít, hogy szétbontsa a hagyományos formákat, és a szerkezetek és elemek szétválasztásával új értelmet és kompozíciót hozzon létre.
  Memphis Design stílus: A posztmodern és popkultúra elemeit integrálta a dizájnba. A színes, játékos és gyakran aszimmetrikus formákat preferálta.

 • Forma és szemlélet:

  Dekonstruktivista stílus: Jellemzően aszimmetrikus formák, szögletes vagy görbült vonalak és az építészeti elemek szétbontása, láttatása a cél. A stílusban a fókusz az egyes elemek vizsgálatára és szétszerelésére összpontosul.
  Memphis Design stílus: Szokatlan formákat, élénk színeket, és gyakran játékos geometriákat alkalmaz. A stílusban a humor, a provokáció és a könnyed szemléletmód hangsúlyos.

 • Anyagok és textúrák:

  Dekonstruktivista stílus: A tervezők gyakran kísérleteznek különböző anyagokkal és textúrákkal, beleértve a fémet, az üveget és az acélt.
  Memphis Design stílus: Az élénk színek és a merész minták mellett a műanyagokat és más modern anyagokat is előnyben részesíti.

 • Cél és filozófia:

  Dekonstruktivista stílus: A hagyományos építészeti normákkal való szembefordulás és azok újraértelmezése a cél, az egyes elemek szétbontása és újrastrukturálása.
  Memphis Design stílus: A posztmodern irányzatokkal való játék és az egyedi, szórakoztató formák és színek általános elfogadása a cél.

Mindkét stílus kihívást jelent a hagyományos dizájnkonvenciókkal szemben, de eltérő módokon és esztétikai célokkal. A dekonstruktivista stílus inkább a struktúrák és elemek szétbontására összpontosít, míg a Memphis Design stílus inkább a színek, formák és minták élénk kombinációját hangsúlyozza.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^