Gót szubkulturális stílus – lakberendezési stílusok 14.5

Ezt a gót stílust általánosságban öltözködési stílusból ismerhetjük leginkább. A gót ruházati stílus a gót szubkultúra része, amely a 70-es évek végén alakult ki Angliában, a punk mozgalom hatására. A gót stílust képviselők jellemző ruházata a sötét, néha morbid ruhák, amelyek a középkori, viktoriánus vagy romantikus korszakokat idézik. A gót stílus a zene, a művészet, az irodalom és a filmek területén is megjelenik, gyakran a sötét, misztikus, horrorisztikus vagy okkult témákat feldolgozva. A gót stílus a 80-as és 90-es években terjedt el a világban, és különböző irányzatokra vált, mint például a cybergoth, a steampunk, a deathrock vagy a darkwave. A gót stílus a mai napig népszerű egyes fiatalok körében, akik ezzel fejezik ki az egyéniségüket, a kreativitásukat és a másságukat.

.
Gót szubkulturális stílusú enteriőrök

14.5. Gót szubkulturális stílus:

A gót stílus elnevezésének eredete a gótikus rock zenei irányzathoz köthető, amely a 70-es és 80-as években alakult ki a punk mozgalomból. A gótikus rock zenekarokat és rajongóikat a Sounds című magazin egy cikkében nevezték először gótnak, mint a punk egyik válfaját. A gótikus rock zene sötét, misztikus és horrorisztikus hangulatot árasztott, amely összhangban volt a 19. századi gótikus irodalommal, amely szintén a gótokhoz kapcsolódott. A gótikus irodalom a gótokat mint barbár, kegyetlen és romboló népet ábrázolta, akik elpusztították az antik kultúrát és művészetet. A gót stílus tehát a gótikus rock zenéből és irodalomból merítette inspirációját, és a fekete ruházat, smink és hajszín kifejezte a másságot, a kreativitást és a sötét romantikát. Azaz gót stílus elnevezés, nem a gótikus építészetre utal.

A gót lakberendezési stílus:

A gót stílus megjelenik a lakberendezésben is, bár a stílus jellegéből adódóan nem igazán gyakori. A gót stílusú lakások jellemzői a sötét színek, a gótikus bútorok, a misztikus és horrorisztikus kiegészítők, a csipke, a gyertyák és a fémek. A gót stílusú lakberendezés a sötét romantikát, a különlegességet és a drámaiságot fejezi ki.

Amikor a modern gótikus lakberendezési stílusról és a gót szubkultúra lakberendezési stílusáról beszélünk (amit röviden csak gót stílusnak nevezhetünk), fontos megkülönböztetni ezeket a két fogalmat, hiszen az egyik a másik része, így a modern gótikus lakberendezési stílus egy általánosabb, víg a gót stílus speciálisabb

  • Hangulat és atmoszféra: A modern gótikus lakberendezési stílus általában a középkori gótikus építészet és művészet romantikus újraértékelésének eredménye, melyben hangsúlyosak a sötét színek és díszes részletek. A gót szubkultúra lakberendezési stílusa azonban általában a modern gótikus stílussal csak összekapcsolható kontextusban áll, gyakran hozzáad egyéb elemeket, mint például punk vagy gótikus rock stílusjegyeket. Ennek eredményeképpen a gót szubkultúra lakberendezési stílusában az atmoszféra gyakran merészebb, extrémebb és sokkal inkább személyes megnyilvánulás.
  • Színek és anyagok: Míg mindkét esetben jellemzőek a sötét színek és nehéz anyagok, a gót szubkultúra lakberendezési stílusában gyakran több merész szín és anyag keveredése is előfordulhat. Például a modern gótikus stílusban általában hangsúlyosak a fekete, vörös és lila tónusok, míg a gót szubkultúra esetében további színek és anyagok jelenhetnek meg, mint például fényes vagy neon színek, illetve műanyag vagy fémes anyagok.
  • Díszítés és részletek: A gót szubkultúra lakberendezési stílusában gyakran megtalálhatók olyan részletek és díszítések, amelyek az adott szubkultúra sajátos jellemzőit hordozzák. Ezek lehetnek például rockzenei vagy punk kiegészítők, vagy akár horrorfilmekből vett elemek is, melyekkel a lakberendezési stílus egyéni jellegét hangsúlyozzák.

A gót szubkultúra a punk egyik változatának tekinthető, és használja is a punk és rockzenei kiegészítőket. A punk viszont a bohém stíluscsoport egyik változata, így megállapítható, hogy a gót szubkultúrában egyfajta keresztmetszet alakult ki a gótikus és bohém stílus között a punk és rockzenei elemeken keresztül. A lázadó alternatív, de borongós lelkületű bohém stílus egyértelműen megjelenhet a gótikus stílus és a bohém elemek keresztmetszetében. Ez a két stílus ötvöződése lehetővé teszi az egyéni kifejezést és az egyedi atmoszféra megteremtését, amelyben a sötét és misztikus elemek találkoznak a szabadságot sugárzó és kreatív bohém stílus jellemzőivel.

Ez a keresztmetszet lehetővé teszi az ember számára, hogy egyfajta szórakoztató, mégis érzelmekkel teli környezetet hozzon létre, amelyben a lázadás és a kreativitás egyaránt megnyilvánul. A gótikus és bohém keresztmetszete tehát egy olyan lakberendezési stílust eredményezhet, amelyben a sötét, misztikus és extravagáns elemek találkoznak a bohém szabadsággal és kreativitással, létrehozva egyedi és különleges atmoszférát.

.
.
.
.

.
Gót szubkulturális stílusú kamaszszobák. Teljesen egyénfüggő, hogy a zenei hangulatot, az eredeti gótikus stílusjegyeket, vagy éppen a misztikus, sőt horrorisztikus megjelenést preferálja az egyéni ízlésvilágának kifejezésére a szoba lakója.

Természetesen nehezen elfogadható a gót szubkultúrában felfedezhető bohém inspirációs hatás:

  • A gót stílus és a bohém stílus között vannak bizonyos hasonlóságok, például a nem konvencionális életmód, a kreativitás, a szabadság és a társadalmi normák elutasítása.
  • Azonban a gót stílus és a bohém stílus között vannak jelentős különbségek is, amelyek megkülönböztetik őket egymástól. A gót stílus a sötét, morbid és horrorisztikus témákat hangsúlyozza, míg a bohém stílus a természet, a világosság és a gondtalanság témáit.
  • A gót stílus a fekete színt, a bőrt, a csipkét, a szegecseket, a kereszteket és a koponyákat részesíti előnyben, míg a bohém stílus a természetes színeket, az anyagokat, a virágokat, a rojtokat, a gyöngyöket és a medálokat. Ha belegondolunk nem túl erős ellenérv, hiszen a punk stílusban is ott van a bőr, a szegecs és a koponya, mégis elfogadottan a bohém irányzata.
  • A gót stílust a gótikus rock zene, a gótikus irodalom és a gótikus művészet inspirálja, míg a bohém stílust a folk-zene, a bohém irodalom és a bohém művészet.
  • Tehát a gót stílus és a bohém stílus nem sorolható be ugyanabba a stíluscsoportba, mert bár közös metszéspontjuk a punk, de eltérő esztétikát, hangulatot és filozófiát képviselnek. A gót stílus a sötét romantikát, a különlegességet és a drámaiságot fejezi ki, míg a bohém stílus a világos romantikát, az egyszerűséget és a könnyedséget.
.
.

.
Gót szubkulturális stílusú nappali szobák. Mielőtt azt hinnénk, hogy a gót szubkultúra iránti érdelődés csak a fiatal korosztálynál fordulhat elő, ne felejtsük el, hogy a gót stílus a 80-as és 90-es években terjedt el. Akik lehorgoztak ennél a komor és alternatív életfelfogásnál, már nem csak felnőttek, de lassan meg is öregednek, így teljesen érthető, hogy nem csak ifjúsági szobák, hanem teljes lakások enteriőrje is képviselheti a gót szubkultúra stílusjegyeit.

A gót stílusú bútorok nem pontos másolatai a gótikus bútoroknak, hanem csak bizonyos stílusjegyeket kölcsönöznek tőlük. A gótikus bútorok tömör fából készültek, gazdagon faragottak, díszítettek voltak, és a templomok, paloták, várak berendezését szolgálták. A gót stílusú bútorok viszont könnyebb anyagokból készülnek, egyszerűbbek, letisztultabbak, és a lakások, szobák hangulatát formálják és nem éppen a kastélyokét. A gót stílusú bútorok tehát nem a gótikus bútorok utánzatai, hanem a gótikus stílus modern adaptációi.

.
Gót fürdőszoba

Az, hogy egy gót enteriőr formailag mennyire követi a középkori gótikus dizájnt és mennyire marad el tőle, – valamint az, hogy a gót stílusú lelkületet mennyire kívánják materializálni, és a sötétséget, a horrorisztikát és a misztikumot megjeleníteni, jelentősen egyéni preferencia és anyagi helyzet függő is. Egy gótikus bútort nem kapsz csak úgy egy áruházban, még akkor sem, ha műanyagból, vagy forgácslapból van. Ezek az egyedi igények, nagyobb eséllyel követelnek egyedi gyártást.

.
Gót hálószoba

A gótikus, sőt a gót szubkultúra hatásának megjelenítése eredendően nem is gótikus enteriőrökben

.
Fekete fehér modern nappali enteriőr

Nagy valószínűséggel egy modern lakással rendelkezünk. Ha csökkentjük a színeket, az eleganciát és a különleges hatást fokozzuk. Ez csak egy jó kiindulópont a gót hatás felé.

.

A fekete-fehér színekkel és néhány gótikus kiegészítővel is el lehet érni a gót hatását. A fekete-fehér színek a gót stílus jellegzetes színei, amelyek a sötétséget, a tisztaságot és a kontrasztot fejezik ki. A gótikus kiegészítők, mint a gót motívumos függönyök, szőnyegek és egyéb textíliák, esetleg csúcsíves dekorfestések, tapéták megteremthetik az alapjait egy misztikus gót hangulatnak.

.
Fekete fehér modern nappali enteriőr – mérsékelt gót kiegészítéssel

.
Gót fürdőszoba – Láss csodát, maximum a csúcsíves tükrök utalnak a gótikus stílusra, amit egy kis barokk tapéta fokoz. Mégis tetten érhető a gót stílusérzés egy ilyen mai fürdőszobabelsőben. Csak arra kell törekedni, hogy a színvilág rendben legyen. A fürdőszoba fekete-fehér kialakítása, fekete csaptelep, fekete szaniter, fekete törölköző, és meg is van a hatás.

Mindezek után egyéni vérmérséklet kérdése, hogy a gót hatás fokozásában ki meddig megy el.

A gót stílusú enteriőrnek csak alaplehetősége az eredeti gótikus hatás. Mivel a mai gót stílus alapja főképp a sötét, misztikus, horrorisztikus irodalmon és zenei világon alapul, így az ehhez köthető szimbólumok – tipikus motívumok, dekorációs kiegészítők (kereszt, csillag, halálfej, koponya és egyéb okkult eszközök) mennyisége és pszichés hatása a mérvadó az enteriőr sikerében.

Ahogy fentebb láthattuk, nem szükségszerű, hogy minden komor fekete és némi fehér legyen. A gót szubkultúra is ennél összetettebb és változatosabb, de kétségtelen, hogy a fekete a legjellemzőbb és leggyakoribb szín. A gótok más sötét árnyalatokat is használnak, mint például a bordó, a lila, a sötétkék, vagy a mély zöld. Néhány gót stílusirányzat más színeket is bevon. A cybergoth stílus pedig a feketét élénk neon színekkel, mint például a pink, a narancs, vagy a sárga, tarkítja.

14.5.1. Cybergoth stílus:

A Cybergoth stílus a kilencvenes évek végén alakult ki, amikor a neon színek és a futurisztikus kiegészítők nagy divat voltak. A Cybergoth stílus a tudományos-fantasztikus irodalmi hatásokat jeleníti meg a gót szubkultúrán belül egy szokatlan stílust hozva létre.

.
.

A Cybergoth stílus a gótikus, a cyberpunk és a rave kultúra elemeit ötvözi, és sötét, neonos és futurisztikus hangulatot teremt. Továbbra is a sötét színek dominálnak, mint például a fekete, a sötétkék és a sötétlila, de ezeket élénk, neonos színekkel, mint például a rózsaszín, a zöld és a narancs – kombinálják.

A Cybergoth stílusban a nehéz és vastag anyagok, mint például a bőr, a latex, a PVC és a szintetikus szövetek, gyakoriak, amelyeket fényes, műanyag vagy fémes kiegészítőkkel, mint például a csillogó ékszerek, a piercingek, a szemüvegek és a sisakok díszítenek.

A Cybergoth stílusban is gyakoriak, mint ahogy a gót szubkultúra egészében a horror elemek, mint például a koponyák, a keresztek, a pentagramok, a szárnyak, a szörnyek, de mindezt erőteljesen vegyíti egy futurizmussal, azaz egy utópisztikus fantasy és sci-fi elemekkel, vagy akár robotokkal.


A modern gótikus stíluscsoport láttán felmerülhet az a gondolatod, hogy ez a gót sok esetben nem is olyan gótikus!

A mai gót stílus és a középkori gótikus építészet között van kapcsolat, de nem közvetlen, pontosabban az egyes irányvonalaitól függ, hogy mennyire érezhetjük közvetlen kapcsolatnak és mennyire csak egy enyhe közvetett következménynek. Tehát amikor azt írtam a téma elején, hogy megtévesztő, mert nem feltétlen a gótikus építészetre, vagy dizájnra utal, akkor ez alatt azt kellett érteni, hogy a már említett zene és az irodalom a stílus eredője és ez főképp a gót szubkultúrát érintő megállapítás, tehát a gót szubkultúra stílusa a gótikus rock zenéből és irodalomból merítette inspirációját. Mivel azonban ezek a zenei és irodalmi alkotások a középkori gótikus művészetre utaltak, és a gótikus kultúrának része a kor építészete és az enteriőr. Emiatt a lakberendezés terén is ennek követését láthatjuk, csak éppen a csúcsíves formák és a gótikus bútorok ötvözve lettek az irodalom sugallataival, azaz sötét színeket, a misztikus és horrorisztikus elemeket jelenítenek meg.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^