High-tech stílus – lakberendezési stílusok 17.2

A high-tech lakberendezési stílus a modern technológia és az ipari elemek hangsúlyozására összpontosít. Ezt a stílust gyakran a tiszta vonalak, a minimalizmus és a high-tech anyagok használata jellemzi.

.
High-tech stílusú enteriőr mix

A high-tech stílus arra törekszik, hogy az innovációt, a modern technológiát és a funkcionalitást hangsúlyozza – de úgy, hogy közben a posztmodern „fricskát” is megőrizze. A tér minimalista és rendkívül precíz kialakítása mellett a stílusban a high-tech eszközök integrálása is fontos szerepet játszik. A high-tech lakberendezés célja a modern, technológiailag előrehaladott életmód kényelmének és esztétikájának kifejezése.

A posztmodern high-tech stílus jellemzői:

 • Színvilág: A high-tech stílusban a színpaletta általában neutrális színekből áll, például fehér, fekete, szürke és ezüst. Az élénk színek is előfordulhatnak, de általában csak kis részletekben vagy hangsúlyos elemekként.
 • Formavilág: A stílusra jellemzőek a tiszta, éles vonalak és a geometrikus formák. A minimalista és funkcionális formák hangsúlyozása mellett szokatlan és innovatív formák is előfordulhatnak.
 • Minták használata: A high-tech stílusban a minták inkább a textúrákban és az anyagokban jelennek meg, mintsem a hagyományos mintákon. Például acél vagy üveg textúráját lehet hangsúlyozni.
 • Felhasználható anyagok tulajdonsága: Az ipari anyagok és high-tech anyagok jellemzőek, mint például acél, üveg, króm, műanyag és más modern, innovatív anyagok. Ezek az anyagok rendszerint simák és fényesek.
 • Bútorok jellege: A high-tech bútorok egyszerű, funkcionális és minimalista formatervezésűek. Az acélvázak, a króm elemek és a sima, tiszta felületek jellemzőek. Az ergonómia és a funkcionalitás kiemelt szerepet kap.
 • Kialakulásának körülményei: A high-tech stílus az ipari forradalom és a technológiai fejlődés hatására alakult ki. Az 1960-as években és 1970-es években, az elektronika térhódításával párhuzamosan, kezdett elterjedni az otthoni tervezésben és a lakberendezésben.

.

.
High-tech stílusú dolgozószobák

.

.

.
High-tech stílusú fürdőszobák

.

.

.
High-tech stílusú hálószobák

.

.
High-tech stílusú irodaház. Ha valaki azt mondaná, hogy dekonstruktivista, csak épp a beton konstrukció helyett az acélváz szerkezet dominál – annak is felfogható. Nekem valójában a klasszikus modernizmus csővázasságát juttatja eszembe indusztriális méretekben. Jaaaa, hogy ez a klasszikus modernizmus ellenében is lázad, mert ez a posztmodern egyik irányzata? Hát ez elég furcsa lázadás, nem?!

.

.
High-tech stílusú loftok

.

.
High-tech stílusú nappali szobák – ezekre minimalistát még sem mondhatok, de ha azt mondom, hogy Metropolitan, vagy azt, hogy transzicionális? Szerintem akkor is igazam van.

A képeket megnézve, jó néhány esetben felmerül a kérdés, hogy ez tiszta minimalistának néz ki – hogyan tudom egyszerűen elkülöníteni a posztmodern high-tech stílust a kortárs minimalista stílustól?

– Hiszen a high-tech stílus is a minimalista formavilágot preferálja.

A posztmodern high-tech stílus és a kortárs minimalista stílus közötti különbségek megértése érdekében fontos megérteni, hogy mindkét stílusnak megvannak a saját egyedi jellemzői, még ha néhány közös vonásuk is van.

Posztmodern high-tech stílus – mivel posztmodern – bátran szakít a hagyományokkal, és van benne egyfajta játékosság és irónia. A formai szempontok gyakran fontosabbak, mint a funkcionális szempontok, ami az egyszerű modern dizájn ellentéte – hiszen a minimalizmus nem preferálja a funkciótlanságot. A high-tech stílus a technológia és a strukturális elemek láthatóságát hangsúlyozza, gyakran ipari anyagokat és innovatív építészeti megoldásokat használ- és ennek csak kísérője a minimalista megjelenés.

Ezzel szemben a kortárs minimalista stílus a “kevesebb több” filozófiáját követi, ahol a tervezés a funkcionalitásra összpontosít, és minden felesleges elemet elhagy – és nem preferálja pl. a technológiai eszközök bonyolult kezelő felületeinek látványos elhelyezését ( a sok bigyót meghagyja a high-tech stílusnak). A kortárs stílus mindig a jelenlegi trendeket tükrözi, és folyamatosan változik. A kortárs minimalista stílus tehát a jelenlegi dizájn trendekből a minimalista egyszerűséget képviselő enteriőr kialakítást preferálja.

A high-tech stílusban a technológiai elemek és a struktúra láthatóbb lehet – gondolunk csak bele a szintén posztmodern dekonstruktivista irányzatra – itt is fontos elem lehet a szerkezeti elemek, az alkotó részek láttatása. Ezzel szemben a minimalista stílusban a hangsúly a tiszta vonalakon és egyszerű geometriai formavilágon van, melyet a rendelkezésre álló térben „szellősen” helyez el.

2000. év óta már nem divat az 1970-es 80-as években annyira jellemző hi-fi torony és az egyéb túlméretes, sok gombos szórakoztató elektronika használata. Tehát manapság mindkét stílus esetén a háztartási elektronika sokkal inkább rejtve marad, szinte csak a nagy képernyők maradtak meg mint látványelem. Akkor most a mai szórakoztató elektronikai viszonyok mellett, mégis hogy lehet praktikusan megkülönböztetni ezt a két stílust, ha még a formaviláguk is hasonló? Az elektronikai eszközök rejtett elhelyezése mindkét stílusban gyakori lehet a technológia fejlődése miatt, de ennek ellenére a high-tech stílusban ezeknek az eszközöknek a megjelenítése strukturális vagy dizájn elemként is fontosak. A minimalista stílusban azonban az elektronikai eszközök gyakran teljesen rejtve vannak, hogy ne zavarják a tiszta, egyszerű dizájn érzetét. Ugyanakkor nem feledkezzünk meg, az úgynevezett audiofil személyekről. Nekik szenvedélyesen a mai napig ott van a Hi-Fi tornyuk, ott díszelegnek a bakelit lemez gyűjteményük, stb. Ez már egyénfüggő, hogy ezeket az elektronikai eszközöket retró vagy éppen high-tech enteriőrbe helyezik el.

A posztmodern high-tech és a kortárs minimalista stílus megkülönböztetése a részletekben és az alapelvekben rejlik. Habár high-tech stílus is hajlamos a minimalizmusra és a letisztult formákra, mégis van néhány jellemző, amelyek segíthetnek a megkülönböztetésben. Nézzük meg részletesebben, hogy két stílus megkülönböztetésében milyen szempontokat kell figyelembe venni. Az alábbi részletezések segítségével az egyes helyiségek, vagy tárgyak vizsgálatával könnyebben megállapíthatod, hogy melyik stílus dominál az adott térben vagy tárgyakban. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a stílusok nem szigorúan elkülönülőek, és sokszor össze is keverednek a tervezés során. A személyes preferenciák és az egyedi kialakítások is befolyásolhatják a végeredményt.

 • Anyagok és Textúrák:
  Általában a high-tech stílusban üveg, fényes fémet, krómot és modern műanyagokat használnak. Az alapanyagok gyakran tükröződnek, fényesen ragyognak, és a modern technológiával való összefüggésüket hangsúlyozzák.
  A kortárs minimalista stílus gyakran kihangsúlyozza a természetes anyagokat, például fát, fehér vagy szürke színekben. A textúrák is fontosak lehetnek, például sima, matt felületek.
 • Színpaletta:
  Világos és sötét tónusok, neon színek, élénk kontrasztok jellemzik a high-tech stílust, ami a modern technológiához kapcsolódik.
  Minimalista: Egyszerű és visszafogott színpaletta, gyakran fehér, fekete, szürke vagy földszínek. A színek minimálisak, és a nyugalmat, harmóniát közvetítik.
 • Formák és Struktúrák:
  High-tech stílust a dinamikus formák, éles szögek és geometriai minták jellemzik. Az eszközök és bútorok gyakran futurisztikusabbak lehetnek.
  Minimalista, az egyszerű, letisztult formák, sima vonalak és minimális díszítés. A hangsúly a funkcionalitáson és az egyszerűségen van.
 • Technológiai Integráció:
  High-tech: A technológiai elemek hangsúlyosak és jól láthatók, például LED-kijelzők, futurisztikus formák, a műszaki cikkek fontos látványelemek, sőt számos esetben hivalkodóak.
  A kortárs minimalizmusban a technológia rejtve van, a háztartási elektronikai eszközök és kábelek általában el vannak rejtve a látványtervezés érdekében.
 • Bútorok és Terek:
  High-tech stílusban modern és innovatív bútorok elrendezése és térrendezése. Az open-space elrendezések gyakoribbak lehetnek.
  Minimalista: Egyszerű, funkcionális bútorok, tiszta tér és rendezett megjelenés.

Ez utóbbi Bútorok és Terek fejezet részleteibe célszerű jobban belemenni a jobb megértés érdekében.

 • A „modern és innovatív bútorok elrendezése és térrendezése” – hangzatos blablának tűnhet, de mire is gondoljunk? Ugye láttál már böhöm nagy ülőgarnitúra komplexumot. Mindenféle lábtartós, kólatartós, házi-mozizós, fejtámaszos, masszírozós, stb? A mai kényelmet szolgálja. A méreténél fogva is egy olyan darab, amit nem csak úgy megveszel – hogy majd elfér valahol. Ezt csak betervezni tudod, és ha ott van akkor alapjaiban határozza meg a szoba térszerkezetét, a használhatóság célját az ergonómiát, nem csak az ülés kényelme szempontból, hanem az egész szoba ergonómiájára, használhatóságára gondolok. Tehát, egy ilyen bútordarab jól illik a high-tech stílushoz. Ha ebből egy olyan verzióra gondolsz, ami egyszerűbb geometriai formavilágú, mondjuk csak a kartámasz oldalában van újságtartó, vagy könyves rekesz és valamilyen csiki-csuki módszerrel tudod az előbb említett kényelmi funkciókat elővarázsolni, akkor a vonalvezetésében a színvilágában, az anyaghasználatában mondhatod, hogy teljesen minimalista, de amire használhatod attól ugyanúgy high-tech marad. És igen ekkor mondhatjuk, hogy a „modern és innovatív bútorok elrendezése és térrendezése” a minimalista stílus esetében is jelen lehet. Igen lehet, de mégis csak azt mondhatjuk, hogy a high-techre jobban jellemző. És időrendben inkább egy high-tech jegyet a korszak alakulásával áthoztuk egy kortárs minimalista stílusba.
 • A másik ilyen (gyönyörű) kifejezés az „open-space elrendezés” – mire is gondolhatunk, hiszen a minimalista stílusra is jellemző a tágas térhasználat. Az „open-space elrendezést” a high-tech stílusban a tervezők gyakran alkalmazzák ott, ahol az egyes funkcionális területek (például konyha, nappali, étkező) nincsenek szigorúan elkülönítve falakkal vagy más fizikai határokkal. Ehelyett, az egyes területek egymásba nyitottak és könnyen átjárhatók. Ez a térszervezési forma fokozza a tágas és légies érzetet, valamint lehetővé teszi a természetes fény szabad áramlását a terek között. Igaz, hogy a minimalizmusban nem követelmény az egybefüggő terek használata, azaz az indusztriális jellegű térszervezés. A high-tech esetén ez fontosabb stílusjegy. Másrészt időben hamarabb jött létre a high-tech stílus a minimalistánál és ekkor jelenthetett újdonságot jobban, hogy egy indusztriális térszervezésben minimalista jellegű berendezési tárgyakat rakjunk, high-tech hatással. A high-tech stílusban a nyitott terű elrendezések segíthetnek abban, hogy a modern és technológia-orientált elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz, például a konyhai eszközök és elektronikai berendezések könnyen integrálhatók a nappali területével anélkül, hogy azok különálló entitások lennének. Ez a fajta tervezés az egyszerűséget, a funkcionalitást és a modernitást hangsúlyozza, és egyúttal növeli a tér érzetét. A minimalista stílusban is fontos lehet a tágas térhasználat, ezzel szemben itt az egyszerűség fokozásával és a kevesebb bútorok használattal kombinált légiesség elérése élvez preferenciát. E mellett a A két stílus közötti különbségek elsősorban az anyagokban, színekben és formákban mutatkoznak meg.

.
High-tech stílusú médiaszoba – mert azért nappalinak nevezni, mégis csak durva lenne nem?

A high-tech stílus a technológiai forradalom hatására született. Azokban az időkben, amikor először megjelent, a high-tech stílus ténylegesen újdonságot és modernitást képviselt. A futurisztikus formák, a technológiai elemek hangsúlyozása és az innováció iránti szenvedély mind hozzájárult ahhoz, hogy ez a stílusvonal új érzéseket és esztétikát hozzon a tervezésbe. Bár a high-tech stílus is preferálhatja a minimalista formavilágot, a két stílusnak más volt a kiindulópontja és az inspirációja. A minimalizmus az egyszerűség, a funkcionalitás és a kevesebb-több elvek mentén fejlődött ki.

.

.

.

.
High-tech stílusú konyhák – ha valaki ezekre azt mondja, hogy ez minimalista – teljesen igazat adok neki. / A cikk összes képe a Dall-e által készült.

Az idő előrehaladtával és a tervezési irányzatok változásával mindkét stílus továbbfejlődött, és az emberek egyre inkább kezdték keverni és adaptálni azokat saját igényeikhez és ízlésükhöz. Így lett például elfogadott a minimalista esztétika a high-tech környezetben, és fordítva.

Fontos megérteni, hogy mindkét stílusnak van sajátos vonzereje és haszna, és a tervezők és lakberendezők gyakran kombinálják őket, hogy létrehozzanak egyedi és izgalmas belső tereket. A végső cél mindig az, hogy a teret és az otthont olyanná tegyék, amely tükrözi az ott élők ízlését és stílusát.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^