Kopottan elegáns stílus (Shabby Chic) – lakberendezési stílusok 18.

A Shabby Chic stílusnak nincs szigorúan meghatározott magyar elnevezése, de gyakran használják a „kopottan elegáns” vagy „stílusosan kopott” kifejezéseket a jellemzésére.

.
Kopottan elegáns (Shabby Chic) stílusú enteriőrök

A Shabby Chic stílus egy romantikus, vintage hangulatú lakberendezési stílus, amelyet Rachel Ashwell, angol designer népszerűsített az 1980-as években.

A kopottan elegáns stílusban a bútorokat gyakran mesterségesen öregítik, hogy kopottas megjelenést érjenek el. Ez a folyamat gyakran abból áll, hogy az festékrétegek felvitelét és megcsiszolását többször ismétlik, hogy a bútorokon a festékrétegek jól láthatóak legyenek. Ez a technika lehetővé teszi a különböző stílusú bútorok Kopottan elegáns stílusban történő használatát is.

A Shabby Chic stílus főbb jellemzői:

  1. Színvilág: A Shabby Chic színpaletta általában pasztell színeket tartalmaz, például rózsaszín, menta, púderkék és krém. A fehér gyakran dominál, és segít a tér tágasságának és frissességének érzetét kelti.
  2. Formavilág: A Shabby Chic stílusra jellemzőek a romantikus, domború formák és ívelt vonalak. A bútorok és dekorációk gyakran koptatott hatásúak és könnyedek, de még mindig mutatósak.
  3. Minták használata: A stílusban gyakran megtalálhatók virágos minták, csíkok és pöttyök. A minták kényelmesek, lágyak és romantikusak.
  4. Anyagok tulajdonságai: A Shabby Chic stílusban a bútorok és dekorációk anyagai lehetnek antik, felújított darabok vagy újak, de koptatott hatást keltő festéssel vagy technikával kezeltek. A textilanyagok, például a csipke, a selyem és a pamut is gyakran előfordulnak.
  5. Bútorok jellege: A Shabby Chic bútorokat gyakran régebbi darabokból készítik, amelyeket koptatott festéssel, dörzsöléssel és egyéb technikákkal alakítanak át. A bútorok könnyedek, fehérek vagy pasztell színűek, és díszített faragásokkal vagy csipkével vannak ellátva.

A Shabby Chic stílusnak nincs egyértelműen meghatározott korszaka, mivel Rachel Ashwell a 20. század második felében alkotta meg és népszerűsítette. Azonban az 1980-as években és a 1990-es évek elején vált különösen divatossá. A stílus egyfajta romantikus nosztalgiát kelt, és a francia vidéki lakberendezés, valamint az antik és vintage elemek iránti érdeklődés inspirálta. A Shabby Chic továbbra is népszerű a lakberendezési világban, és számos modern változata is létezik.

Kopottan elegáns (Shabby Chic) stílusú nappali szoba részletek:

.
Ez inkább tré kategória! Hogy tetszik?
.

.

.

.

.

.
7 Kopottan elegáns (Shabby Chic) stílusú nappali szoba részlet. Kopottsági sorrendben. Megfigyelhető, hogy antik bútorozástól a modernistáig (ez utóbbiakat nézd meg a cikkben lentebb), a nagyon kopottól (szinte romostól) a nem igazán kivehető kopottságig minden előfordul.

A “Shabby Chic” stílusú bútorok jellemzően antik darabok, amelyeket az évek során többször lefestettek, és a kopott területeken jól láthatóak a festékrétegek. A bútorok gyakran olyan antik darabok, amelyeket már nem használnak eredeti céljukra. A nem eredeti antik darabokat általában azért választják, mert hasonlítanak az idősebb stílusokra, és lehet, hogy reprodukciós darabok, amelyeket mesterségesen öregítettek a festék felvitele és lecsiszolása révén.

Kopottan elegáns (Shabby Chic) stílusú konyhák:

.

.

.

.

A “Shabby Chic” stílus a 1980-as években kezdődött Nagy-Britanniában, és a vidéki-vintage stílust (kopott és elegáns) jellemezte, amelyet fából készült bútorok, fehér berendezések, kopott és élhető megjelenés jellemez. A stílus a 1980-as és 90-es években vált igazán népszerűvé, különösen a kulturális nagyvárosokban, mint Los Angeles és San Francisco.

Kopottan elegáns (Shabby Chic) stílusú hálószobák:

.
.

A “Shabby Chic” stílusnak többféle belső irányzata is létezik. A stílus jellemzően a vintage és a vidéki elemeket ötvözi lágy, romantikus színekkel és textúrákkal, hogy elegáns, mégis kopott és vendégszerető megjelenést hozzon létre. Azonban ez nem egységes, az alábbi főbb irányzatokat érdemes megemlíteni:

  • Antik hatású: A Shabby Chic gyakran hívja fel a múltbeli dizájn választásokat, és nincs meghatározva, hogy ezek a darabok melyik évtizedből származnak. Így a tervezők szabadon használhatnak különböző antik darabokat.
  • Hagyomány és elegancia keverékű: A Shabby Chic ismert a múlt és a jelen keveréséről. Ez a design stílus visszanyúl a 18. századi francia élethez, de a Shabby Chic is ötvözi a vonzó pasztell színrendszereket, amelyeket a 1980-as és 90-es években láttunk.
  • Eklektikus jellegű: A Shabby Chic egyedülállónak tűnik, mert azt a benyomást kelti, hogy a tér kaotikus és következetlen. Azonban, ha közelebbről megnézzük, hogyan egészítik ki egymást a darabok, akkor elkezdjük értékelni ezt a dizájnt.
  • Kopott felületek, kopottas színvilággal: A Shabby Chic nem igényli, hogy a tulajdonosok minden lepattogzott festéket kijavítsanak. Ez a stílus aktívan bátorítja az embereket, hogy hagyják bútoraikat durvává és gondozatlanná válni.

A “Shabby Chic” stílusban lehetőség van a 20. századi, modernista vagy kortárs bútorok használatára is, természetesen kopottas megjelenésben:

.

.

Fontos megjegyezni, hogy a “Shabby Chic” stílus lényege a vintage és vidéki elemek ötvözése lágy, romantikus színekkel és textúrákkal, hogy elegáns, mégis kopott és vendégszerető megjelenést hozzon létre. Ezért, bár a modernista és kortárs bútorokat is be lehet illeszteni a “Shabby Chic” stílusba, a stílus eredeti szellemének megőrzése érdekében fontos, hogy ezek a bútorok is hozzájáruljanak ehhez a megjelenéshez.

Mindezek miatt elmondható, hogy a “Shabby Chic” stílusban szinte bármilyen stílusú bútor megjelenhet, a lényeg a kopottas, használt állapot, de úgy, hogy következtetni lehessen az egykori elegáns megjelenésére.

A Shabby Chic stílusnak vannak ugyan kortárs elemei is, de nem tekintik a kortárs stíluscsoport részének, hanem egy önálló stílusnak tekintik. Ez a stílus egyfajta kopott, romantikus, vintage megjelenést keres, és gyakran használ enyhén elkopott, antikolt bútorokat és kiegészítőket. A Shabby Chic tehát részben kortárs, de az antik hatások és a romantikus stílus miatt is egyedi kategóriának tekinthető.

A “Shabby Chic” és a “Vintage” stílusok közötti különbségek a következők:

Shabby Chic: A Shabby Chic stílusban a bútorok és a dekorációk gyakran úgy néznek ki, mintha idősödtek, kopottak vagy időjárás által megviselt lennének1. Az ötlet az, hogy egy meleg, vendégszerető érzést teremtsenek a térben egy eklektikus tárgyakból álló keverékkel, mint például a tükrök, amelyeket valami régi tárgyból újrahasznosítottak, hogy kopott, de nem koszos vagy törött megjelenést nyújtsanak. A Shabby Chic bútorok és belső terek gyakran nőies stílusban jelennek meg1. Általában a Shabby Chic belső terek kopott, halvány megjelenést mutatnak, gyakran virágminták és lágy színválasztások bevonásával.

Vintage: Míg a Shabby Chic általában olyan stílusra utal, ahol a tárgyakat szándékosan úgy készítik, hogy régieknek tűnjenek, addig a “vintage” kifejezés általában egy adott történelmi időszakra utal. A vintage dekorációban a szoba vagy tér inspirációja egy adott időszakból származó tárgyból vagy tárgygyűjteményből származik, például az 1950-es évekből, vagy olyan modern tárgyakból, amelyek úgy néznek ki, mintha abból az időszakból származnának1.

A Shabby Chic és a Vintage stílusok közötti fő különbség tehát az, hogy a Shabby Chic stílusban a tárgyakat szándékosan úgy készítik, hogy régieknek tűnjenek, míg a Vintage stílusban a tárgyak egy adott történelmi időszakra utalnak1.

Kopottan elegáns (Shabby Chic) stílusú dolgozószoba:

.

.
A cikk minden képe a Dall-e által készült.

A “Shabby Chic” stílusban a kopottság mértéke változó lehet, és ez is egy eléggé szubjektív tényező. A lényeg, hogy a bútorok és a dekorációk úgy nézzenek ki, mintha idősödtek, kopottak vagy időjárás által megviselt lennének, miközben még mindig elegánsak és vendégszeretők maradnak.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^