Kortárs (contemporary) lakberendezési stílusok – 19.

A „kontemporár” stílus (a „contemporary” angol szóból) egy kortárs (modern) lakberendezési stílus elnevezést takar, amely a jelenkori formai és esztétikai elemeket tükrözi. Mivel többféle kortárs stílust tudunk megkülönböztetni, ezért a többesszám, amikor kortárs stílusokat említünk. A kontemporár stílusok főbb jellemzője a frissesség, a tisztaság, és az innováció, mivel a tervezők és lakberendezők itt a legújabb tervezési elemeket, anyagokat és technológiákat használják fel.

.
Kortárs (contemporary) stílusú nappali szoba enteriőrök

Fontos megjegyezni, hogy a „kontemporár” kifejezés azt jelenti, hogy a stílus a jelen korra jellemző, tehát idővel változhat és fejlődhet.

A kontemporár (kortárs) stílus jellemzői:

  • Színvilág: Gyakran használ modern, neutrális színeket, mint például fehér, fekete, szürke, bézs vagy barna. Ezek a színek hozzájárulnak a letisztult és időtálló megjelenéshez.
  • Formavilág: Az egyenes vonalak, tiszta formák és minimális díszítések jellemzik a kontemporár stílust. A bútorok és építészeti elemek rendszerint egyszerűek és letisztultak.
  • Minták használata: A kortárs stílusban a minták általában minimálisak, vagy egyáltalán nem szerepelnek. Ha mégis alkalmazzák, azok általában egyszerű geometrikus formák.
  • Anyagok tulajdonságai: A modern anyagok és technológiák fontosak a kortárs stílusokban. Például üveg, acél, acél, beton, és egyéb ipari anyagok gyakran megjelennek. E mellett a különleges innovatív anyagok és megoldások is jellemzőek lehetnek.
  • Bútorok jellege: A bútorok általában egyszerű, letisztult vonalakkal rendelkeznek. A könnyed, lebegő hatású bútorok gyakoriak, és a modern technológiák, például az új formavilágú LED-világítás is beépíthető ebbe a dizájnba.

A kortárs stílus kialakulása szorosan kapcsolódik a 20. század második feléhez és a 21. század elejéhez. Az ipari forradalom után, az új anyagok és gyártási folyamatok elérhetővé váltak, és a tervezők elkezdtek kísérletezni a letisztultabb, modern dizájnokkal. A század-közepi modernista (mid-century modern) mozgalom is hozzájárult a kortárs stílus kialakulásához, és az azóta eltelt évtizedek során a stílus egyre népszerűbbé vált.

Tehát a kortárs lakberendezési stílus a modernizmus alapjaira épül, de mára számos irányzatának nem sok köze maradt az akkori jellegzetességekhez. A kortárs stílusban hódítanak a nagy terek, a sima felületek, a letisztultság. A 2010-es években ugyanis nagyon népszerű volt a monokróm, és a minimalizmus, aztán ez lassan egyre jobban puhult, részben az eklektikus stílus hatása miatt.

A kortárs stíluson belüli indusztriális irányzat, az ihletettségének megfelelően választ anyagokat, fémeket, kőburkolatot (betont). Az eklektikus stílusra jellemző, hogy inspirációt gyűjt a korábbi korok stílusaiból. Az art déco stílus hatása is egyértelműen jelen volt a 10-es évek elején, és továbbra is észrevehető, sőt újabban viszont nyit a kortárs stílus egy még régebbi lakberendezési stílus irányába a klasszicizmus felé is. Ez már a kortárs transzicionális lakberendezési stílus, ami a modernizmus alapjaira épül, de folyamatosan változik és alkalmazkodik a jelenkori trendekhez. Inspirációt merít a korábbi korok stílusaiból, és egyre újra engedi érvényesülni a klasszicizmust. A természetes anyaghasználat megmaradt, de már erősen keveredik a minimalizmussal, a modernséggel és a lezser eleganciával.

Összességében a kontemporár stílus a folyamatos változások és fejlődés stílusa, és a jelenkori dizájntendenciák folyamatosan beépülnek a stílusba. Ezért a kortárs stílus általában a jelen időre vonatkozik, és mindig képes alkalmazkodni az aktuális trendekhez és technológiákhoz.

A kortárs stílus egy rendkívül sokszínű kategória, amely számos alcsoportot magában foglal. Néhány példa:

Minimalista kortárs stílus (Minimalist Contemporary):

A modern minimalizmusra összpontosít, kiemelve a tiszta vonalakat, letisztult formákat és a színek minimális használatát.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú világos tónusú nappali szoba

– Dinamizált minimalizmus:

A minimalizmus alapelvei közé tartozik az egyszerűség, a letisztult formák és a funkcionalitás, de ez nem zárja ki az élénk vagy dinamikus színhasználatot. E kortárs stílus rugalmassága lehetőséget ad az egyedi kifejezésre, így az élénk színek alkalmazását is.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú piros színnel dinamizált szürke tónusú nappali szoba

Eklektikus kortárs stílus:

A stílusok és dizájnelemek keverése az eklektikus szemlélettel, lehetővé téve különböző időszakok és kultúrák dizájnjának összehangolását.

.
Kortárs (contemporary) eklektikus stílusú nappali szoba

Indusztriális kortárs stílus (Industrial Contemporary):

Az ipari elemek és alapanyagok hangsúlyozása, például az acél, a beton és a nyers fa, az urbánus és modern érzet érdekében.

.
Kortárs (contemporary) indusztriális (ipari) stílusú nappali szoba

Skandináv kortárs stílus (Scandinavian Contemporary):

A skandináv dizájn elemeinek bővelkedésével tűnik ki, mint például a természetes anyagok, a világos színek és az egyszerű formák, de modernebb, játékosabb hozzáállással, a korábbi skandináv stílusokkal szemben.

.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú nappali szoba

Organikus kortárs stílus (Organic Contemporary):

A természetes formák és organikus elemek kiemelése jellemző lehet, például görbült bútorok, organikus minták és természetes anyagok felhasználásával. Vagy amikor egy szobának szinte minden felületén a fa valamilyen (általában kezeletlenül hagyott) felhasználási formája köszön vissza, illetve szobanövényekkel a természetességet hangsúlyozzák.

.
Kortárs (contemporary) organikus stílusú nappali szoba

Század-közepi kortárs stílus (Mid-Century Contemporary):

A Mid-Century Modern stílus továbbfejlesztése a kortárs elemekkel, modern anyagokkal és színekkel kombinálva.

.
Kortárs század-közepi (contemporary mid-century) stílusú nappali szoba

Transzicionális stílus:

A modern és hagyományos elemek egyesítése. Kényelmes, de elegáns, egyensúlyt teremtve a két irányzat között.

.
Kortárs (contemporary) transzicionális stílusú nappali szoba

Kortárs (contemporary) Farmhouse stílus:

Vidéki és rusztikus stílus kombinációja. Fa, természetes anyagok, és kényelmes bútorok jellemzik.

.
Farmhouse (farmház) stílusú nappali szoba

Érezhető, hogy a Farmhouse stílus nagyon elüt a többi kortárs stílustól. Ami miatt mégis idesorolható, hogy egyesíti a hagyományos és rusztikus elemeket a modern kényelemmel és funkciókkal. A farmház stílus a kortárson belül egy sajátos alcsoportnak tekinthető, amely kombinálja a vidéki hagyományokat a kortárs dizájnnal.

Ezek csak néhány példa, és a kortárs stílusok tovább bonthatók és ötvözhetők az egyéni elképzeléseknek megfelelően. A kortárs stílus továbbra is változik és fejlődik, ahogy az idő múlik, így más alcsoportok is kialakulhatnak a jövőben. Az alcsoportok közötti határok gyakran elmosódnak, és a tervezők szabadon választhatnak és kombinálhatnak különböző elemeket a saját egyedi stílusuk létrehozása érdekében.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^