Kortárs eklektikus stílus – lakberendezési stílusok 19.2.

Az eklektikus stílusnak nincsenek szigorúan meghatározott szabályai vagy megkötései, de az elnevezése alapján általában azokat a belső terek tervezését és dekorációját jelenti, amelyekben különböző stílusok, időszakok és elemek kombinációját használják fel.

.
Kortárs (contemporary) eklektikus stílusú enteriőr mix

A stílusok és dizájnelemek keverése az eklektikus szemlélettel, lehetővé téve különböző időszakok és kultúrák dizájnjának összehangolását.

Az eklektikus stílus lehetőséget ad a kreativitásra és az egyéni ízlés kifejezésére, de vannak néhány általános iránymutatás és tanács, amelyek segíthetnek egy összhangot és harmóniát teremteni a kevert stílusok között:

  1. Színharmónia: Az eklektikus tervezés során fontos a színválasztás és a színharmónia fenntartása. Bár különböző stílusokat és mintákat keverhetünk, a színeknek összhangban kell lenniük, hogy ne essenek szét a tér.
  2. Anyagok és Textúrák: A különböző anyagok és textúrák választékával érdekes és gazdag látványt érhetünk el. Azonban azoknak az anyagoknak és textúráknak is összhangban kell lenniük, hogy a tér ne legyen túl kaotikus.
  3. Méret és Arány: Figyelni kell a bútorok és dekorációk méretére és arányára. Az egyensúly megtartása érdekében el kell kerülni az olyan helyzeteket, ahol például egy túl nagy vagy túl kicsi bútor kizökkentheti a tér összhangját.
  4. Téma vagy Központi Elem: Egy központi elem vagy téma kiválasztása segíthet összefogni az eklektikus teret. Ez lehet egy specifikus stílus, szín vagy minta, amely dominál vagy hangsúlyozottan jelen van.

A kortárs eklektikus stílus a modern és az eklektikus stílusok keveréke, amelyeket a belsőépítészetben alkalmaznak. Az eklektikus stílus azt jelenti, hogy különböző stílusokat vegyítenek, hogy egyedi és személyre szabott megjelenést érjenek el. A Kortárs eklektikus (contemporary-eclectic) stílusban a modern stílusokat és a hagyományos stílusokat is felhasználják, hogy egy olyan megjelenést érjenek el, amely egyaránt elegáns és kényelmes.

.
.
.

.
Kortárs (contemporary) eklektikus stílusú konyha enteriőrök

A színek általában világosak és élénkek, de lehetnek sötétebb árnyalatok is, mint például az antracit szürke. Az anyagok között megtalálhatók a fa, a bőr, a fém és az üveg.

.
.
.

.
Kortárs (contemporary) eklektikus stílusú nappali szobák

Az eklektikus stílus már régóta létezik, és az évek során sok változáson ment keresztül. A modern stílusok azonban csak az elmúlt évszázadban jelentek meg, és azóta is folyamatosan fejlődnek. A kortárs eklektikus stílus azonban csak az utóbbi években vált népszerűvé, és azóta is folyamatosan fejlődik.

.
.

.
Kortárs (contemporary) eklektikus stílusú hálószoba enteriőrök. / A cikk minden képének forrása a Dall-e.

Hogy van-e más eklektikus stílus is? Természetesen, hiszen a stílusok keverése nem új találmány. Például a posztmodern neo-eklektikus stílus az eklektikus stílusszálnak olyan egy változata, amely a posztmodernizmus hatására alakult ki. A posztmodern stíluselemeket vegyítenek a hagyományos stílusjegyekkel, valamint azonban posztmodern stílus szín és anyaghasználata mellett jobban összpontosít a hagyományos stílusokra.

Összességében:

Az eklektikus stílus rugalmassága miatt gyakran a különböző stílusok organikus keveredését jelenti, de fontos, hogy a végeredmény egy összhangban lévő, harmóniát sugárzó tér legyen. A jó ízlés és az egyensúlyérzék itt is meghatározó szerepet játszik.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^