Kortárs farmhouse stílus – lakberendezési stílusok 19.8.

A Farmhouse stílus eredendően egy vidéki, rusztikus és hagyományos megjelenésű stílus, amely a vidéki farmok, farmon található házak hangulatát idézi meg. A kortárs része abban rejlik, hogy egyesíti a hagyományos és rusztikus elemeket a modern kényelemmel és funkciókkal. Például modern konyhai eszközök és kényelmes bútorok is megtalálhatók a farmház stílusú otthonokban.

.
Farmhouse (farmház) stílusú enteriőrök

A farmhouse kortárs stílus az egyszerű, vidéki életstílus és a modern dizájn elemek ötvözéséből született. A kialakulásához hozzájárult az az igény, hogy a vidéki életstílust, annak meleg atmoszféráját megtartva behozza egy modern és kényelmes otthonba.

.

.
Farmhouse (farmház) stílusú konyhák

.

.
Farmhouse (farmház) stílusú nappali szobák

A farmhouse kortárs stílus főbb jellemzőit:

 • Színvilág: A színvilág meleg, földszínekre és természetes árnyalatokra épül, például krémes, bézs, és egyéb egyszerű világos színek. Ugyanakkor a hagyományos farmhouse-ból részlegesen átvehet még barna és zöld árnyalatokat is. A fehér is gyakori, mivel a világos színek növelik a tér érzetét és frissességet kölcsönöznek.
 • Formavilág:A kortárs farmhouse stílus a modern dizájn elemeivel kombinálja a hagyományos vidéki stílust. Emiatt az egyenes, modern vonalakra és egyszerű formákra törekszik, de a hagyomány alapján továbbra is előfordulhatnak rusztikusabb, kevésbé sima felületű részletek is, valamint a bútorokon és építészeti elemeken továbbra is lehetnek faragott részletek és egyszerű, vidéki formák.
 • Minta használat: A minták általában egyszerűek, például kockás vagy csíkos minták. De a tradicionális hatások érvényesítési szándéka esetén az organikus és természeti motívumok is megjelenhetnek még, például virágok, levelek vagy állatok formájában.
 • Anyaghasználat: A fa dominál az anyagok között, gyakran használják tölgy, cseresznye vagy diófa formájában. A fémek, például az acél vagy az öntöttvas, a rusztikus megjelenés érdekében alkalmazhatók. A textil anyagok lehetnek természetesek, mint a pamut és a len, és gyakran láthatók a kényelmes bútorokon és párnákon.
 • Bútorok jellege: A bútorok egyszerűek, de kényelmesek és meleg hangulatot árasztanak. A faragott részletek és a természetes fa felületek megjelenése a tradicionalitást követik, de inkább az egyszerűbb, letisztultabb bútorok jellemzik. A kényelem és a praktikum szempontjából fontosak a puha, kárpitozott bútorok, például kanapék és fotelok.

A farmhouse kortárs stílus a modern vidéki életstílus iránti vágyat kielégíti, miközben megőrzi a kényelmet és a melegséget. A stílusban a különböző elemek, például a fa és a textil, egyensúlyban vannak, ezzel teremtve egy otthonos és barátságos környezetet. A kialakulásában fontos szerepet játszik az igény az egyszerűségre és a természetes szépségre, miközben a modern dizájn elemeit is beépíti.

.
<
.
Farmhouse (farmház) stílusú hálószobák

Kialakulásának körülményei:

 • A farmhouse stílus gyökerei a vidéki, farmon és kertészeti környezetek hagyományos dizájnjaiban találhatók meg, és történelmileg széles időintervallumban és különböző helyeken mutathatók ki. A hagyományos vidéki stílusok évszázadok óta léteznek, és a farmhouse stílust nehezen lehet egyetlen időpontra vagy rövid időszakra korlátozni.
 • A „contemporary farmhouse” vagy „farmhouse kortárs” stílus azonban egy modern értelmezése és adaptációja a hagyományos farmhouse stílusnak. Azt mondhatjuk, hogy a kifejezés akkor alkalmazható, amikor a farmhouse stílust modernebb dizájn elemeivel kombinálják, frissítik vagy átalakítják. Ennek a modernizált változatnak nincs pontos kezdete, mivel a stílusfejlesztés folyamatos és fokozatos, és a kortárs farmhouse stílust képező elemek és trendek idővel változhatnak.
 • Általában azonban az ilyen stílusok a 21. század elején, körülbelül az 1990-es évek végétől kezdtek terjedni, és azóta is népszerűek maradtak, és a keletkezése azon a folyamatban rejlik, ahogyan az emberek folyamatosan keresik az otthonos és kényelmes környezet kialakításának módjait a modern életben.
.

.
Farmhouse (farmház) stílusú fürdőszobák

Különbségek a „kortárs farmhouse” és a „hagyományos farmhouse” stílusok között

A „kortárs farmhouse” és a „hagyományos farmhouse” stílusok között vannak néhány kulcsfontosságú különbségek, amelyek a modern és a hagyományos dizájn elemeinek alkalmazására, valamint a funkcionális és esztétikai szempontokra összpontosítanak. Az alábbiakban összehasonlítom a két stílust:

Formavilág és Dizájn:

 • Hagyományos Farmhouse: A hagyományos farmhouse stílus a vidéki élet hagyományos elemeire fókuszál. A bútorok gyakran masszívak, faragott részletekkel díszítettek, és a rusztikus megjelenést hangsúlyozzák.
 • Kortárs Farmhouse: A kortárs farmhouse stílus a modern dizájn elemeivel kombinálja a hagyományos vidéki stílust. Egyszerűbb vonalak, tisztább formák és kevesebb díszítés jellemzi. A funkció és az esztétika közötti egyensúly fontos szempont.

Színhasználat:

 • Hagyományos Farmhouse: Gyakran használ meleg, földszíneket, például barna, bézs, és zöld árnyalatokat. A fehér is gyakran megtalálható, de a színpaletta inkább a hagyományos és természetes tónusokra összpontosul.
 • Kortárs Farmhouse: Továbbra is alkalmazza a meleg, földszíneket, de gyakran tágítja a palettát az egyszerűbb, világosabb színek felé. A fehér és a neutrális árnyalatok hangsúlyosabbak lehetnek.

Anyaghasználat:

 • Hagyományos Farmhouse: A fa és a textil esetleg a festett fém anyagok dominálnak. A bútorok és kiegészítők természetes anyagokból készülnek.
 • Kortárs Farmhouse: Továbbra is hangsúlyozza a fa és más természetes anyagok használatát, de a modern kiegészítők és anyagok is bekerülnek, például acél vagy üveg.

Bútorok jellege:

 • Hagyományos Farmhouse: Masszív, faragott részletekkel díszített bútorok, például tölgy vagy cseresznyefa, a bútorokon a faragott motívumok jellemzőbbek.
 • Kortárs Farmhouse: Egyszerűbb, letisztultabb bútorok jellemzik. A bútorok könnyedebbek, kevesebb díszítéssel, és modern vonalakkal.

Minta használat:

 • Hagyományos Farmhouse: A csíkok, kockák és egyszerűbb, tradicionális minták gyakoriak.
 • Kortárs Farmhouse: Egyszerűbb mintákat használ, lehetnek geometrikusak vagy organikusak, de nem túl bonyolultak.
.

.
Farmhouse (farmház) stílusú dolgozószobák. / A cikk képeinek mindegyike Dall-e által készült.

A fenti farmház stílust bemutató képek mindegyike kizárólag farmhouse stílusúként lett megjelölve. Nincs külön kortárs, vagy tradicionális megjelölés. Mert igaz ugyan, hogy a fenti szakaszban a különbözőségek szépen be lettek mutatva, mely miatt az egyes berendezési tárgyak szépen besorolhatóak, hogy pontosan hova tartozzanak. Azonban, minden egyes enteriőrben a dizájner tetszése szerint, ízlése alapján keverheti a berendezési tárgyakat – egyrészt. Másrészt szintén szubjektív, hogy az adott berendezési tárgyak ki az aki még tradicionálisnak érzik, és tekint ugyanarra bútorra már modern hatásúnak. Mert az egyértelmű, hogy egy mai bútor, vagy berendezési tárgy korszerű technológiákkal készült, és a szerelése, vagy a gépészete miatt minden új tárgy így kortárs kategóriát kapna, de egy lakberendezésben a látvány keltette érzés a döntő.

Mindkét stílus a kényelmes és meleg otthoni környezet kialakítására törekszik, de a kortárs farmhouse stílus modern és letisztultabb elemeivel igyekszik lépést tartani a mai dizájntrendekkel.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^