Kortárs minimalista stílus – lakberendezési stílusok 19.1.

A kontemporár stílus a jelenkori tervezési elemeket öleli fel (ezért is hívjuk kortárs stílusnak), és magában foglalhatja a minimalista stílust is. Tehát a kontemporár stílus egyfajta idősebb és kiterjedtebb kategória, melybe beletartozhat a minimalizmus és további más kortárs stílus ágak is.

A kortárs minimalista stílus kialakulása az 1960-as évekre vezethető vissza, és szorosan kapcsolódik azokhoz az esztétikai és társadalmi változásokhoz, amelyek a második világháború utáni években történtek. A minimalizmusnak számos gyökere és befolyásolója volt, és a stílus számos művészeti és dizájnmozgalomban megjelent.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú enteriőr mix

A minimalizmus, a kontemporár olyan belső irányzata, amelyre leginkább jellemző, hogy a tisztaságra, az egyszerűségre, és a letisztult formákra összpontosít. A minimalista dizájnban az elrendezés és a dekoráció is minimalizált, és az egyszerűség, a funkcionalitás, és a térhasználat kiemelt szerepet kap.

A minimalista stílus főbb jellemző:

 • Színvilág: A minimalista színvilág rendszerint neutralitásra és egyszerűségre összpontosít. Gyakoriak a fehér, szürke, bézs, wenge és más neutrális árnyalatok.
 • Formavilág: Az egyenes vonalak, tiszta formák és minimális díszítések jellemzik a minimalista stílust. A felesleges díszítések és ornamentikák elkerülése a lényeg. A bútorokra a laposság és a terjengősség jellemző inkább, mint keskeny magas – japán hatás.
 • Minták használata: A minimalista stílusban a minták gyakran hiányoznak, vagy minimálisak. Ha mégis alkalmazzák, azok általában egyszerű geometrikus formák.
 • Anyagok tulajdonságai: A minimalista dizájnban a hangsúly a tiszta és természetes anyagokon van, például fa, acél, bőr, üveg és beton.
 • Bútorok jellege: A bútorok egyszerűek, letisztultak és funkcionálisak. Az elrendezés és a térhasználat a legfontosabb szempontok.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú világos tónusú nappali szoba

Kulcsfontosságú tényezők, amelyek hozzájárultak a minimalista stílus kialakulásához:

 • Modernizmus és Funkcionalizmus: Az első világháború után a modernizmus és a funkcionalizmus eszméi elkezdtek előtérbe kerülni az építészetben és a dizájnban. Ezek az eszmék azt hirdették, hogy a dizájnnak és az építészetnek az egyszerűséget, funkcionalitást és a praktikumot kell szolgálnia.
 • Bauhaus Mozgalom: A Bauhaus iskola, amely 1919-ben alapították Németországban, erőteljesen hozzájárult a minimalista stílus kialakulásához. Az iskola szorgalmazta a funkcionalitást, az egyszerűséget és az anyagok őszinte megjelenítését a designban.
  • Ebből már érzékelhető, hogy a minimalista stílus nem az 1960-as évektől létező irányzat, hanem az csak a kortárs minimalizmusra érvényes.
  • Eredendően a minimalista stílus a klasszikus modernizmus vagy a skandináv modernizmus keretein belül is megjelenik. A stílusok és azok kategóriákba sorolása sokszor szubjektív és attól függ, hogyan értelmezik vagy rendszerezik őket a tervezők és az iparág szakemberei.
  • A lényeg, hogy a minimalizmus mindenkor – az egyszerűséget, a letisztultságot, és a funkcionális dizájnt képviselje – függetlenül attól, hogy melyen stílus, vagy korszak keretén belül jelenik is meg. Tehát más stílusok réseiben is megjelenhetnek, attól függően, hogy az adott tervező vagy stílust alkalmazó hogyan értelmezi és alkalmazza a minimalizmus elveit.
 • Japán Kultúra: A japán kultúra és dizájn is jelentős hatással volt a minimalista stílus kialakulására. A zen buddhizmus, a kalligráfia és a japán építészeti eszmék mind inspirálták a minimalista gondolkodásmódot.
 • Az 1960-as évek és a Konceptuális Művészet: Az 1960-as években az amerikai konceptuális művészet és a minimal art mozgalmak kiemelték a szóban forgó műalkotásokban a tiszta formát, az egyszerűséget és az anyagokban rejlő valódi jellegüket.

A minimalista stílus az 1960-as és 1970-es években vált igazán népszerűvé, és a 20. század második felében folyamatosan befolyásolta az építészetet, a dizájnt, a művészetet és a belsőépítészetet. Az egyik ikonikus alakja a stílusnak Ludwig Mies van der Rohe, aki „Kevesebb néha több” elvének híve volt.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú fehér nappali szoba

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú antracit színű nappali-étkező enteriőr

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú fehér nappali enteriőr

A minimalista stílus továbbra is népszerű és releváns a mai napig, mivel sokan értékelik az egyszerűséget, a tisztaságot és a funkcionalitást a térbeli tervezésben és a lakberendezésben.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú világos fa konyhabútorral

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú antracit színű konyha enteriőr

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú fehér és világos fa tónusú hálószoba

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú fehér és szürke színvilágú hálószoba

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú szürke színvilágú hálószoba

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú világos fa hálószoba bútorral


… és, hogy ne legyen minden olyan egyszerű:

19.1.1. Dinamizált színvilágú kortárs minimalista stílus:

A minimalizmus alapelvei közé tartozik az egyszerűség, a letisztult formák és a funkcionalitás, de ez nem zárja ki az élénk vagy dinamikus színhasználatot. E kortárs stílus rugalmassága lehetőséget ad az egyedi kifejezésre, így az élénk színek alkalmazását is. A színpaletta továbbra is az egyszerűség, a modern művészet hangsúlyozása, valamint a természetes anyagok felhasználása tipikus jegyei e kortárs stílusnak. Az, hogy jelen példákban a pirosat dinamikusan és hangsúlyosan használják, nem zárja ki a minimalizmust. A kortárs stílusokban gyakran találkozhatunk színvonalas és erős színhasználattal is, miközben megőrzik az egyszerűség és a funkcionalitás alapelveit.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú piros színnel dinamizált szürke tónusú nappali szoba

A kortárs minimalista stílusnak lehet dinamikus színeket is használni. A minimalizmus alapelvei nem zárják ki az élénk vagy dinamikus színhasználatot, csupán nem alapeleme. A kortárs stílus rugalmasabb, és lehetőséget ad az egyedi kifejezésre, beleértve az élénk színek alkalmazását is. Egy dinamikus és energikus szín, kiemelheti és feldobja a minimalista enteriőrt anélkül, hogy elveszítené az egyszerűség és a letisztultság érzetét. Az ilyen színhasználat kreatív és személyes megközelítést enged meg a minimalista stíluson belül.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú piros szürke és világos fa tónusú nappali szoba. Egy enteriőr kortárs minimalista stílusú maradhat akkor is, ha azt az enteriőrt dinamizálják éppen egy piros szín által.

Ha számos „színes” minimál stílusú enteriőrt végignézünk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a piros az a dinamikus szín.

 • Ennek okaként egyrészt az jelenthető ki, hogy a piros a legdinamikusabb, leginkább energizáló szín. Ebből kell a legkevesebbet használni a legnagyobb hatás elérése érdekében.
 • Egy másik gondolatmenet szerint: ha megnézzük a kialakulásának körülményeit, akkor olvashattuk fentebb, hogy a japán kultúra és dizájn is jelentős hatással volt a minimalista stílus kialakulására.
  • Bár a japán enteriőrök hagyományosan hangsúlyozzák a nyugalmat, harmóniát és természetességet, mégis alkalmanként előfordulhat, hogy dinamikusabb színeket is beillesztenek a tervezésbe. A piros szín tényleg egy dinamikus és hangsúlyos szín, és ha egy enteriőrben dinamikus hatást kívánnak elérni, a piros szín lehet egy preferált választás.
  • A piros színnek szerepe van a japán enteriőrökben és általában a keleti kultúrákban. A piros szín a japán kultúrában és a buddhizmusban is számos jelentéssel rendelkezik, és fontos szimbolikus értékekkel társul.
  • A piros szín sokféle értelmezést hordoz a japán kultúrában, és nemcsak dinamizmust, hanem szenvedélyt, szeretetet és boldogságot is kifejezhet. Az ünnepek, ceremóniák és fontos események alkalmával gyakran használják a piros színt, ami dinamizmust és jelentőséget kölcsönöz az adott pillanatnak.
  • A piros szín védelem a rossztól: A piros szín néha a rossz szellemektől és a bajoktól való védelmet is jelképezi. A piros árnyalatokat gyakran alkalmazzák az otthonokban és templomokban, hogy elűzzék a negatív energiákat.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú piros szürke és világos fa tónusú nappali szoba falécezéssel. Mivel a falécezés az 1970-es évekre jellemző retró jegy ami most ismét divat, – így mondhatjuk, hogy retró beütésű.

Ez a falburkolási típus a „lamella lécezés”, de újabban „falpanel lamella” formában is beszerezhető ami gyorsabb kivitelezést biztosít. A régebbi időkben, különösen az 1970-es években, ez a stílus népszerű volt, és a modern kortárs lakberendezési stílusokban is gyakran felbukkan. A léceket között részek rést hagynak, aminek köszönhetően egyedi, texturált hatás jön létre a falon.

A piros szín általában pozitív, élettel teli jelentéseket hordoz a japán enteriőrökben és a keleti kultúrákban.
Fontos megérteni, hogy a színek használata a dizájnban szubjektív és kulturális specifikumoktól függ. Bár a piros a dinamizmus és szenvedély színe lehet, más színek is használhatók a tervezői szándéktól függően. Az enteriőrtervezők gyakran kísérleteznek a különböző színkombinációkkal annak érdekében, hogy kifejező és egyedi atmoszférát teremtsenek az adott térben.


… ha már kiemelésre került a színes, avagy dinamizált színvilágú minimalista stílus, bonyolítsuk tovább egy kicsit.

19.1.2. Klasszikus modernista, vagy Bauhaus, vagy csővázas kortárs minimalista stílus:

Mondhatjuk, hogy 100 éve használunk csővázas bútorokat és egy minimalista stílusban bármikor helye van. Azonban, ha megfigyeljük a minimalista ülőgarnitúrákat, akkor felfigyelhetünk arra, hogy a háttámla részek viszonylag alacsonyak, az ülőfelület padig vastag, testes. Emiatt sok bútornak szinte nincs is lába, illetve szinte csak egy fapogácsaszerű tappancsokkal rendelkeznek. Ha ez a minimalista ülőbútor légiesedik, azaz vékonyodik az ülőfelület és kezd lábakat növeszteni, akkor az lehet ugyan falábazat is de legnagyobb esetben ez fémváz. Ez fekete, króm, vagy arany sárgaréz színű. Minél jelentősebb ez a lábazat, esetleg Le Corbusier időtlen stílusának mintájára a háttámla és kartámasz szerkezet is csőváz karaktert kap, úgy egyre jobban utal a klasszikus modernizmusra, vagy ha jobban tetszik Bauhaus-osabb. Különösen, ha ezt a jelleget megtámogatjuk, dohányzó asztallal, kisbútorokkal, polcrendszerekkel. Azért a csővázas kifejezés némi magyarázatra szorul, mert igaz ugyan, hogy így terjedt el és régen csakis csőből készült ez a váz, de kortárs stílusban, minimalista szemléletben zártszelvényből (szögletes cső 🙂 ) készül, aminek a szögletessége egy többlet modernitást biztosít.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú fehér nappali szoba – Bauhaus csővázas bútorokkal

A Bauhaus stílus eredetileg a 20. század elején jött létre, és aztán hatott a modernizmusra és a kortárs dizájnra is. Ha valaki kortárs stílusban alkotva inspirációt merít a Bauhaus stílusból, akkor egyfajta Contemporary-Bauhaus stílust teremthet. Ez azonban teljes mértékben vitatható, hogy erre egy ilyen alcsoport létrehozása jogos-e. Ugyanakkor a stílusok kategorizálása és alcsoportok alkotása néha szubjektív lehet, és az egyes szakemberek, tervezők eltérően értelmezhetik és csoportosíthatják a stílusokat a művészi kreativitás és az esztétikai preferenciák függvényében.

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú fekete-fehér színvilágú nappali szoba – Bauhaus csővázas bútorokkal

Ha mégis elkülöníthetünk egy Contemporary-Bauhaus stílust, akkor arra mondhatjuk, hogy például az ülőgarnitúrák jellegükben a minimalista stílusra hasonlítanak és a lábazat, a tartószerkezeti elemek pedig a Bauhaus fekete csővázas megoldásait alkalmazza. Ha ezeket egy modern kontextusban alkalmazzuk, akkor akár Contemporary-Bauhaus stílusnak nevezhető.

A Contemporary-Bauhaus stílust a minimalizmus és a funkcionalizmus jegyekkel kombinálva, a Bauhaus dizájn elemeit felhasználva határozhatjuk meg. Néhány lehetséges jellemző lehet:

 • Anyaghasználat: Minimalista jegyek esetén egyszerű, tiszta anyagok, például üveg, acél és fehér felületek. Bauhaus hatások esetén a fekete csővázak és acél elemek.
 • Színhasználat: Minimalista részeken egyszerű, neutrális színek, például fehér, fekete, szürke. Bauhaus részeken erőteljes kontrasztok, élénk színek és geometrikus formák.
 • Formavilág: Minimalista jegyek esetén egyszerű, tiszta vonalak és formák. Bauhaus hatások esetén geometrikus formák, tiszta vonalak és a funkcionalizmus elvei.

És akkor lássuk az eredményt:

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú fehér nappaliszoba – Bauhaus csővázas bútorokkal – kis transzicionális hatással

.
Kortárs (contemporary) minimalista stílusú fehér nappali enteriőr – Bauhaus csővázas bútorokkal – kis transzicionális hatással

Vannak akik a képek láttán felszisszennek, hogy ez akkor már transzicionális stílus is lehet, hiszen annak jellemzője, hogy modern és hagyományos elemeket egyesítenek. És a csővázat 100 év távlatából, már tekinthetnénk hagyományos elemnek. Lehetne akár, – de azért a a csővázat mégiscsak modernista elemnek tekintjük és ami modernista, az mégis csak kevésbé fér bele a hagyományos fogalomkörébe.

Az egyes tervezők eltérően értelmezhetnek és alkalmazhatnak egyes stíluskategóriákat, így mindig ajánlatos mérlegelni az egyedi megoldásokat és az alkotói szabadságot a stílus kifejezésében.


Valójában a kortárs minimalizmus globális jelenséggé vált, de különböző régiókban eltérő hatások érvényesülnek. A minimalizmus népszerűsége több országban és kultúrában is erős, de az esztétikai megközelítések és preferenciák eltérhetnek. Érdemes kitekinteni, hogy egyes országokban miképpen jellemezhető a kortárs minimalizmus, és hogyan hatnak egymásra ezek a kulturális stílusok.

Japán

 • Jellemzők: A japán minimalizmus a zen buddhizmus filozófiájából ered, amely az egyszerűséget, a funkcionalitást és a természet közelségét hangsúlyozza.
 • Hatás: Nagy hatással volt a globális minimalizmusra, különösen az olyan elemekkel, mint a letisztult vonalak, a természetes anyagok és a minimalista dekoráció.

Skandináv országok (Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország)

 • Jellemzők: A skandináv minimalizmus a funkcionalitást és a kényelmet helyezi előtérbe, világos színekkel, természetes anyagokkal és egyszerű formákkal.
 • Hatás: Erősen befolyásolta a globális minimalista dizájnt, különösen az otthonok belső tereiben. A skandináv dizájn népszerűsége az egyszerűségében és a praktikus megoldásokban rejlik.

Kontinentális európai országok (pl. Németország, Hollandia, Svájc)

 • Jellemzők: Az európai minimalizmus gyakran technikai innovációkat és modern anyagokat alkalmaz, miközben megtartja az egyszerűség és a funkcionalitás elvét.
 • Hatás: Az európai minimalizmus nagy hatással van a kortárs építészetre és belsőépítészetre világszerte, különösen az urbanizált területeken.

Egyesült Államok

 • Jellemzők: Az amerikai minimalizmus az open-concept terekre, az ipari anyagokra és az egyszerű, mégis elegáns megoldásokra koncentrál.
 • Hatás: Az amerikai dizájn gyakran ötvözi a különböző minimalista irányzatokat, és alkalmazza azokat modern, városi környezetekben.

Kulturális kölcsönhatások

A kortárs minimalizmus tehát globális mozgalommá vált, amelyben különböző kulturális hatások érvényesülnek oda-vissza:

 • Japandi stílus: Ez az irányzat a japán és a skandináv minimalizmus ötvözete, amely a két kultúra legjobb elemeit kombinálja.
 • Globális hatások: A japán minimalizmus befolyásolta a skandináv és az európai minimalizmust, miközben ezek az irányzatok visszahatottak Japánra is. Az ilyen kölcsönhatásoknak köszönhetően jöttek létre olyan hibrid stílusok, mint a Japandi.

A kortárs minimalizmus népszerűsége tehát nem korlátozódik egy adott régióra, ez egy olyan globális trend, amely különböző kulturális hatásokból merít, és világszerte népszerűvé vált. A kulturális kölcsönhatások révén folyamatosan fejlődik és új formákat ölt, ahogy a Japandi stílus is mutatja.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^