Kortárs organikus (contemporary-organic) lakberendezési stílus – 19.5.

A kortárs organikus (contemporary-organic) stílus a természetes formák, organikus elemek és természetes anyagok felhasználását hangsúlyozza. Ez a stílus egyensúlyra törekszik a természetes és a modern elemek között, létrehozva egy kellemes, harmonikus környezetet.

.
Kortárs (contemporary) organikus stílusú enteriőr mix

A természetes formák és organikus elemek kiemelése jellemző lehet, például görbült bútorok, organikus minták és természetes anyagok felhasználásával. Vagy egyszerűen a fa természetes formájában és kezeletlen felülettel meghagyott fa használatával, és szobanövényekkel a természetességet hangsúlyozzák.

Néhány jellemzője:

Színvilág:

 • Természetes, földszínek dominálnak, mint például a zöld, a barna, a szürke és a fehér.
 • A színek általában lágyabb árnyalatok, hogy tükrözzék a természet színeit.

Formavilág:

 • Görbült, szervezett formák, amelyek utánozzák a természetes elemeket, például a hullámzó vonalakat és organikus köröket.
 • Az egyszerűség és a tisztaság megőrzése fontos, hogy megőrizze a modern érzetet.

Minták használata:

 • Organikus minták, például levelek, virágok vagy absztrakt természetes formák.
 • Minimalista mintavilág, de hangsúlyozva a természeti elemeket.

Felhasználható anyagok tulajdonságai:

 • Természetes anyagok, mint például fa, kő, bambusz, gyapjú és pamut.
 • Üveg és fém elemek is előfordulhatnak, de a hangsúly a természetes, megmunkált anyagokon van.

Bútorok jellege:

 • Görbült, szerves vonalakkal rendelkező bútorok, amelyek kiemelik a természetes anyagok szépségét.
 • A bútorok egyszerűek, de kényelmesek, és a funkcionalitás mellett a dizájn is fontos szempont.

Kialakulásának körülményei:

 • A kortárs organikus stílus a modern dizájn és a természetes elemek harmonikus egyesítésére törekszik.
 • A fenntarthatóság és a természettel való összhang elvei is inspirálhatják, ami a természet védelmének fontosságát tükrözi.

.
Kortárs (contemporary) organikus stílusú fürdőszoba – modern vonalvezetéssel
.
Kortárs (contemporary) organikus stílusú fürdőszoba rusztikus jegyekkel
.
Kortárs (contemporary) organikus stílusú fürdőszobák rusztikus és klasszikus jegyekkel

A képek alapján megállapíthatjuk, hogy az organikus stílus elérése érdekében nem feltétlen a kortárs stílusokban inkább uralkodó, skandináv minimalista formavilágot tekinthetjük kiindulási alapnak, hanem az összkép kialakítása szempontjából nyugodtan meríthetünk a rusztikus, vagy vidéki stílusokból is. Mindemellett az organikusságot (természetességet) olyan irányba is fokozhatjuk, hogy egyes berendezési tárgyaink már-már mesebeli kategóriába csúsznak át.

.
Kortárs (contemporary) skandináv-minimál jellegú bútorozás, de az organikus stílusra jellemző minden natúr fafelületű megjelenési formában.
.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú konyhabútor, rusztikus étkezővel organikus miliőben
.
Kortárs (contemporary) skandináv-minimalista konyhabútorból kiinduló térben, amit csak lehet, íves – hajlékony formában jelenítünk meg, hogy fokozzuk az organikus hatást.

Ez a stílus azt a célt szolgálja, hogy a lakóterekben olyan környezetet teremtsen, amely egyszerre modern és természetközelibb, elősegítve a harmóniát és a nyugalmat a mindennapi életben.

.
Kortárs (contemporary) organikus stílusú enteriőr erős skandináv jegyekkel – hiszen mindkettő stílus erőssége a természetes anyaghasználat
.
Kortárs (contemporary) organikus stílusú nappalik – ívek fokozásával törekednek a modern formavilág organizálására
.
Kortárs (contemporary) organikus stílusú egyszerű nappali szoba

Amíg a fenti képek alapján ötleteket láthattunk a normál léptékű terek organikus stílusára. Az alábbi képeken láthatjuk, hogy az exkluzív terekben még inkább elereszthetjük, a fantáziánkat úgy, hogy közben nem tudjuk „agyonnyomni” a teret.

.
Exkluzív térben a mennyezeti és fali hajlított fa intarziával kívánják fokozni az organikus hatást a többi berendezési tárgy megfelelő anyaghasználata és színvilága mellett.
.
Kortárs (contemporary) organikus stílusra jellemző anyaghasználata és színvilága mellett, a mennyezet hajlított fa intarziával és a hajlított fa csillárral kívánják fokozni az organikus hatást.

Mi különbözteti meg leginkább az organikus stílust a többi kortárs (contemporary) lakberendezési stíluságaktól?

A kortárs organikus lakberendezési stílus a modern és a természetes stílusok keveréke, amelyeket a belsőépítészetben alkalmaznak.

A stílusban a természetes anyagokat és a színeket használják, hogy egy olyan megjelenést érjenek el, amely egyszerre elegáns és természetes. Az organikus formák és a természetes anyagok, mint például a fa, a kő és a textil, dominálnak a kortárs organikus stílusban. A kortárs organikus stílusban a bútorok általában egyszerű, letisztult formájúak, de az anyagok és a színek használata miatt mégis meleg és barátságos hatást keltenek.
A kortárs organikus stílusban a természetes anyagok és a színek mellett a természetes fény is fontos szerepet játszik, így a helyiség világos és barátságos hatást kelt.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^