Kortárs skandináv stílus – lakberendezési stílusok 19.4.

A skandináv kortárs stílus egy friss, letisztult megközelítését tükrözi a hagyományos skandináv tervezésnek.

.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú enteriőr mix

A skandináv stílus azért váltott ki olyan nagy érdeklődést, mert az egyszerűsége, letisztultsága és a természet szeretetének kifejeződése révén vált vonzóvá. Emellett az 1950-es és 1960-as években, a háború utáni időszakban, az emberek egy könnyedebb és optimistább életérzés iránti vágyuk is hozzájárult a skandináv stílus terjedéséhez.

A skandináv kortárs dizájn főbb jellemzői és tervezési elemei:

 • Színvilág:
  • A színpaletta általában világos és neutrális színekből áll, mint például a fehér, szürke és beige.
  • Az esetleges élénkebb színek is előfordulhatnak, de mérsékelten, és általában természetes tónusokban, például pasztellként vagy földszínek formájában.
 • Formavilág:

  • Az egyenes vonalak és egyszerű formák jellemzőek, hasonlóan a hagyományos skandináv tervezéshez.
  • A letisztultság és funkcionalitás fontos szempontok.
 • Mintahasználat:
  • A minták általában egyszerűek és geometrikusak lehetnek.
  • A csíkok, kockák és organikus minták is előfordulhatnak, de nem túl bonyolultak.
 • Anyaghasználat:
  • Az anyagok természetesek és kifinomultak, mint például a fa, a pamut, a len és a bőr.
  • A fafelületek gyakran láthatóak, és lehetnek kezeletlenül vagy fehérre festve.
  • A fémet is használják, de inkább finoman és diszkréten.
 • Bútorjelleg:
  • A bútorok egyszerűek, letisztultak és funkcionálisak.
  • A fa bútorok, például tölgy vagy lucfenyő, gyakoriak, és a kifinomult kidolgozás és a természetes szépség kiemelése jellemző.
  • A bútorok könnyedek és átlátszóak lehetnek, hogy növeljék a tér érzetét.
.
.

.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú nappali szobák

Egy kis skandináv stílus történeti áttekintés:

.

.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú fürdőszobák

.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú szaunás fürdőszoba – vidéki hatással

Egy kiindulási állapotnak tekintjük a skandináv vidéki stílust; ez a modernizmus hatására, és dániai tervezők révén egy század-közepi modernista skandináv stílussá fejlődött; majd ez tovább fejlődött a mai napig is kedvelt kortárs skandináv stílussá. A mai skandináv stílus a kortárs (contemponary) stíluscsoport egyik egyik alcsoportja.

.
.

.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú konyhák

 1. Skandináv vidéki stílus: Fontos megjegyezni, hogy a skandináv vidéki stílus önmagában is sokféle variációval rendelkezik. A skandináv vidéki stílus általában a természetes anyagok, a világos színek és a letisztult formák felhasználását jelenti, kiemelve a funkcionalitást és az egyszerűséget.
 2. A század-közepi modernista skandináv stílus: A modernizmus és a skandináv dizájn elemeinek egyesítése. Az 1940-es és 1950-es években alakult ki, és az időtálló formákra, a kiváló minőségű anyagokra, valamint az ergonómiai és funkcionalitási szempontokra összpontosított. A dániai tervezők, például Arne Jacobsen és Finn Juhl, jelentős szerepet játszottak ebben a stílusban.
 3. A kortárs skandináv stílus: A mai napig folyamatosan fejlődő skandináv stílust nevezhetjük kortárs skandináv stílusnak vagy modern skandináv stílusnak. Ez az irányzat továbbra is hangsúlyozza a funkcionalitást és az egyszerűséget, de hozzáad egy kis játékosságot és színeket a dizájnhoz. A kortárs skandináv stílusban a minimalizmus mellett gyakran feltűnnek a kontrasztos színek és minták, valamint az organikus formák.
 4. A kortárs stílus: Ez a szélesebb kategória, amely magában foglalja a különböző kortárs dizájn irányzatokat és stílusokat. A kortárs skandináv stílus ezen belül egy alcsoport, amely a skandináv dizájn sajátosságait hordozza.
.

.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú dolgozószobák

Hasonlóságot fedezel fel a kortárs skandináv és a kortárs minimalizmus között?

Joggal, hiszen a kortárs irányzatok nem elkülönülő részek, hanem számos esetben egymás részei is. Csupán az úgymond kategorizálási szándékunk hiteti el az elkülönülést. Gyakorlati alkalmazásban egy dizájner, egy lakberendező egy stílusmixből merít a vágyott ideál elérése érdekében.

.

A kortárs minimalista és a kortárs skandináv stílusok közötti különbségek elsősorban az anyaghasználatban és a színekben rejlenek. A kortárs minimalista stílusban a bútorok általában egyszerűbb, letisztultabb formájúak, és a színek általában világosak és egyszínűek. A kortárs skandináv stílusban a bútorok is egyszerűek és letisztultak, de a színek általában természetesebb árnyalatok, és kevésbé képeznek valamilyen kizárólagos preferenciát, valamint a természetes anyagok, mint például a fa, a kő és a textil dominálnak, és a lakáskiegészítők is általában természetes anyagokból készülnek.

.

Egy kortárs minimalista, vagy egy kortárs skandináv stílus a nagybútorok tekintetében szinte ugyanaz, mivel mindkettő a letisztult formákra, egyszerű vonalakra és a funkcionalitásra helyezi a hangsúlyt. Az eltérések valószínűleg inkább a kiegészítők összjátékaként, a színek, a textúrák és az apróbb részletek, az általuk keltett benyomások határozzák meg, hogy két stíluson belül merre billentjük a mérleg nyelvét.

.
Kortárs (contemporary) skandináv stílusú nappaliszoba – minimalista hatással. / A cikk minden képe a Dall-e által keszült.

A kortárs minimalizmus gyakran a „kevesebb több” elvet követi, ahol az ékességek nélküli terek, a tiszta színek és a minimális díszítés dominálnak. Ez egy olyan stílus, amely a funkcionalitásra és az egyszerűségre összpontosít.

A kortárs skandináv stílusban ugyanakkor az érzelmesebb színek, a természetes textúrák és a kényelmes atmoszféra játssza fontos szerepet. Az elemek gyakran inspirációt merítenek a skandináv természetből és kultúrából.

Összességében:

A Kortárs skandináv (Contemporary Scandinavian) stílus célja a modern és letisztult dizájn ötvözése a skandináv hagyományos elemekkel. A nyitott tér, a természetes fény és a minimalizmus hangsúlyozása a skandináv életstílust tükrözi. A skandináv kortárs stílus általában egy harmonikus és kellemes környezetet teremt, amely egyidejűleg modern és időtálló.

A skandináv stílus eredendően egy minimalista, funkcionalista és természetközeli lakberendezési stílus, amely elsősorban Északi-Európából, különösen Dániából, Norvégiából, Svédországból és Finnországból származik. A stílus a 20. század első felében alakult ki, de a 1950-es és 1960-as években vált igazán népszerűvé. A skandináv tervezők, például Alvar Aalto, Arne Jacobsen és Hans Wegner, kulcsszerepet játszottak a stílus kialakításában és terjesztésében.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^