Kortárs transzicionális stílus – lakberendezési stílusok 19.7.

A kortárs transzicionális stílus jellemzője, hogy modern és hagyományos elemeket egyesítenek. Gyakran leírják úgy, mint a “klasszikus modern” stílus. Ez a lakberendezési stílus az 1950-es években vett lendületet, válaszként a korábbi korszak klasszikus modernista és század-közepi modernista stílusaira. A kortárs stílusok a 1940-es és 1950-es években indultak el, és ekkor vált népszerűvé a „transitional design” is. A transzicionális dizájn egyedülálló válasz volt a „nagyon modern” új fogalmaira.

.
Kortárs (contemporary) transzicionális klasszikus-modern enteriőr mix

A stílus a görbék és az egyenes vonalak kombinációját használja, hogy egy olyan dizájnt hozzon létre, amely egyensúlyban tartja a férfias és nőies attribútumokat, és célja, hogy kényelmes és pihentető stílust teremtsen. A díszítés és a dekoráció visszafogásával, többnyire minimális kiegészítőkkel tartja a fókuszt a dizájn egyszerűségén és kifinomultságán. A színpaletták általában semlegesek és visszafogottak, és monokrómok lehetnek, a színt a művészetben és a hangsúlyokban használják, nem pedig a kárpitozásban és a padlóban. A bútorok méretei bőségesek, de nem nyomasztóak. A textúra fontos, és a szövetválasztások változhatnak a tartós anyagoktól a kifinomult, plüss szövetekig, tónus a tónusban vagy kis méretű grafikával. Gyakran használnak több textúra kiegyensúlyozott keverékét.

Transzicionális stílusú konyhák a klasszikus jellegtől indulva a modernista – minimalista hatásokig sorba rendezve:

.
.
.
.

A transzicionális stílus általános jellemzői:

 1. Színvilág: A színpaletta általában semleges és természetes színeket tartalmaz, mint például fehér, bézs, szürke, barna. Az élénk színek is előfordulhatnak, de mértéktartóan és kiegyensúlyozottan alkalmazzák.
 2. Formavilág: A Transzicionális stílus a modern és a hagyományos formákat egyesíti. Az egyszerűség, a letisztultság és az egyensúly fontosak. A bútorok általában tiszta vonalakkal rendelkeznek, de némi díszítéssel vagy kifinomult részletekkel.
 3. Minták használata: A minták mérsékelten használatosak, és gyakran egyszerűek vagy klasszikusok, például csíkok vagy kockás minták. A díszítő elemek nem túl bonyolultak.
 4. Anyagok tulajdonsága: A Transzicionális stílusban előfordulnak természetes anyagok, mint a fa, a kő, a bőr és a szövet. Az anyagok minősége és a kiválasztásuk hangsúlyozza a stílus eleganciáját.
 5. Bútorok jellege: A bútorok általában egyensúlyt teremtenek a modern és a hagyományos stílus között. A bútorok lehetnek egyszerűek, de díszítettek is, vagy modern vonalakkal rendelkezhetnek, de hagyományos anyagokból készülhetnek.

Általánosságban elmondható, hogy a kortárs transzicionális stílus sokféle forrásból merít inspirációt, beleértve a klasszikus, tradicionális dizájn elemeit és a modern, letisztult formákat. A kialakulása nagyban függhet az adott korszak divatjától, társadalmi változásoktól és az egyes tervezők egyedi stílusától. A tervezők gyakran kísérleteznek az anyagokkal, a színekkel és a formákkal, hogy egyensúlyt teremtsenek a múlt és a jelen között.

Transzicionális stílusú nappali szobák az erős tradicionalista jellegűektől a minimalistáig, sorba rendezve:

A sorba rendezés nem mindig egyértelmű. Ennek oka, ami számos esetben megfigyelhető, hogy amíg a bútor modernebb, (art déco-s, modernista, vagy minimalista) ezzel szemben a mennyezet kialakítás a falak díszítettsége a múlt felé halad. Így az transzicionális enteriőr összképe szélsőségesebb jegyekből áll össze. Ezek a Dall-e álatal generált képek abban a tekintetben is jó szemléltetést biztosítanak, hogy amennyibe egy szoba fala, mennyezete díszített klasszicista, antik - ezek változatlanul hagyása mellett, kortárs minőségi bútorokkal, hogyan érjük el a luxus transzicionális összképet.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ha valaki a transzicionális ihletésű enteriőrök láttán nem csak a kortár stíluson belüli más irányzatok jelenlétét, vagy az egykori modernizmus újragondolását, vagy a klasszicista hatást érzékeli, hanem az összkép olyan hatással van rá mintha “glamour”, vagy éppen “art deco” stílusú teret látna – ne lepődjön meg, hiszen mindháromban vannak közös elemek, főképp a luxus és a kényelem iránti elkötelezettség.

Felsorolás szinten is nehéz lehet érzékelni a közöttük lévő különbségeket:

Transzicionális stílus:

 • A hagyományos és modern dizájn elemek keverékét jelenti.
 • A színpaletták általában semlegesek és visszafogottak.
 • A bútorok a szokottnál nagyobb méretűek.
 • A textúra fontos, és a szövetválasztások változhatnak a tartós anyagoktól a kifinomult, plüss szövetekig.
 • Gyakran használnak több textúra kiegyensúlyozott keverékét.

Glamour stílus:

 • A glamour stílus a luxus és a fényűzés kifejezése.
 • Gyakran használják a fényes felületeket, mint például a fémes és tükrös felületeket.
 • A színpaletta gyakran magában foglalja a gazdag, mély színeket, mint például a smaragdzöld és a mélykék.
 • A bútorok gyakran nagy méretűek és kényelmesek, gyakran plüss anyagokkal és gazdag textúrákkal.

Art Deco stílus:

 • Az Art Deco a luxus, a technológia, a modernitás művészetének ötvözete.
 • Jellemzően geometriai mintákat és szimmetrikus formákat használ.
 • Színpalettája gyakran élénk és kontrasztos, beleértve a fényes és sötét színeket egyaránt.
 • A bútorok gyakran fémből és üvegből készülnek, és gyakran használnak luxus anyagokat.

Ezek a stílusok mind egyediek, de mindháromban vannak közös elemek, mint például a luxus és a kényelem iránti elkötelezettség. A legfontosabb különbség a három stílus között a dizájn elemek, a színpaletta és az anyaghasználat.

Transzicionális stílusú dolgozószobák az erős tradicionalista jellegűektől a modernistáig, sorba rendezve:

.
.
.
.
.
.
.

Újabban a kortárs stílus újra nyit a transzicionális ágán belül egy még régebbi lakberendezési stílus irányába, a klasszicizmus felé. Amíg a kortárs stílus természetes anyaghasználata megmarad, a minimalizmus, a modernség megmarad, de egyfajta fokozatos változásban egyre inkább merít a korábbi korok stílusaiból, sőt egyre nagyobb arányban nyit a klasszicizmus felé.

Transzicionális stílusú hálószobák az erős tradicionalista jellegűektől a modernistáig, sorba rendezve:

.
.
.
.
.

.
A cikk össze képe a Dall-e által lett generálva.

Összességében:

A Transzicionális stílus célja a modern és hagyományos elemek harmóniájának létrehozása, amely egyensúlyban tartja a tér nyugalmát és eleganciáját. Fontos az érzékelt kényelem, a funkció és a stílus közötti egyensúly megtartása.

Emlékeztetőként, a stílusok nem mereven kategorizáltak, és a transzicionális stílus is változhat az egyes tervezők és lakberendezők személyes értelmezése és preferenciái szerint.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^