Memphis Design – lakberendezési stílusok 17.4

A Memphis Design Movement az 1980-as években alakult ki és egy olyan olasz tervezőcsoportot jelöl, amely az egyediség és a szokatlan formák iránti szenvedélyével tűnt ki a posztmodern művészet és dizájn irányzatán belüli körből. A Memphis Design stílusra jellemzőek a merész színek, a geometrikus formák, és az eklekticizmus, vagyis az összegyűjtött stílusok keverése.

.
Memphis Design stílusú enteriőr mix

Ez a stílus rendkívül merész, élénk színeket, geometriai formákat és aszimmetrikus elrendezéseket használ. A Memphis bútorok ismerhetők fel az extravagáns és játékos dizájnjukról.

A Memphis Design Movement a 20. század második felében, különösen az 1980-as években jött létre. A csoportot Ettore Sottsass vezette, és céljuk az volt, hogy megtörjék a tradicionális dizájn konvenciókat és hozzanak létre valami újat és kreatívat.

.
Ettore Sottsass által tervezett, 1983-as „Small Carlton” könyvszekrény modellje Memphis stílusban

A Memphis csoport által tervezett tárgyak és bútorok rögtön felismerhetőek lettek és jelentős hatást gyakoroltak a kortárs dizájnra. A Memphis Design stílus kiemelkedik a különleges és egyedi formáival, valamint az élénk színvilágával. Ez egy játékos és kreatív megközelítést képvisel a dizájn terén, és hozzájárult a kortárs dizájn diverzitásához és kreativitásához.

.
Memphis Design képtalálatok jobb támpontot biztosítanak a stílus bútorainak megismerésére, mint a következő képek.

A stílusok képi ábrázolását előszeretettel bíztam a DALL-E AI képgenerátorára a korábbi stílusismertetőknél is, és sokszor rendkívüli és gyönyörködtető képeket is készített. Most azonban, ahogy a következő képeken látni fogjuk, színvilágban, polcokban, fali aszimmetriában, fali kreatívkodásban (ez utóbbiban talán túlzottan is), de elég jól teljesített. Ezzel szemben a Memphis Design bútorok megjelenítése terén kudarcosnak ítélem. Ezért is tettem be Ettore Sottsass ikonikus könyvszekrényének a képét. Tehát az alábbi képeket mindezen korlátokkal ajánlom csak figyelembe venni.

.
Memphis Design színvilágú gyerekszoba – olyan mintha egy fröccsöntött műanyag babaház bútorzat lenne.

Egyébként gyerekszobának ez az erős színvilág igen tetszetős (Remélem nem ettől lesz egy gyerek hiperaktív? 😮 )

.
Memphis Design hálószoba.

A Memphis Design stílus főbb jellemzői:

  • Színvilág: A Memphis Design stílusra jellemzőek az élénk, merész színek és kontrasztok. Gyakran használnak szokatlan és váratlan színkombinációkat, mint például a neon vagy a különböző élénk árnyalatokat.
  • Formavilág: A geometrikus és aszimmetrikus formák dominálnak. A bútorok és kiegészítők tervezésénél a tervezők hajlamosak voltak kísérletezni a szokatlan formákkal és arányokkal.
  • Minták használata: A Memphis Design stílusban a minták és a grafikák fontos szerepet játszanak. Gyakran használják a geometrikus formákkal kombinált absztrakt mintákat és grafikákat.
  • Felhasználható anyagok tulajdonsága: A Memphis Design stílus tervezői széles skálán mozognak, amikor az anyagok kiválasztásáról van szó. A műanyag, a laminált fa és a fémek gyakoriak lehetnek. Fontos, hogy az anyagok kifejezzék a játékosságot és a kreativitást.
  • Bútorok jellege: A bútorok egyedi formákkal rendelkeznek, gyakran merész és szokatlan kombinációkat alkalmazva. A bútorok lehetnek aszimmetrikusak, és olyan elemeket tartalmazhatnak, mint az extrém lábak vagy formák.

.

.

Ha a képeket nézegetve Barbie-ház érzeted van, vagy felkiáltasz, mert ilyet te is csináltál már LEGO-ból … – csak tudd, hogy ezekkel az érzésekkel nem vagy egyedül.

.

.

.

.
Memphis Design nappali enteriőrök – tehát ahogy írtam a bútorok formavilágát kezed egy kicsit fenntartással. Különösen az ülőgarnitúrák formavilága elég fantáziaszegényen került ábrázolásra a Memphis Design-hoz képest.

A Memphis Design stílusnak felismerhetőek tipikus bútorai, melyek jellemzőjük a következők:

Szokatlan formák: Memphis bútorok gyakran rendelkeznek szokatlan, geometrikus formákkal, amelyek eltérnek a hagyományos bútordizájn normáitól.

Színgazdagság: A stílus jellemzője a merész, élénk színek használata. Gyakran láthatunk egymással kontrasztosan kombinált színeket, és a bútorok egyedi, élénk színű festéssel vagy laminálással rendelkezhetnek.

Asszimetria: Az asszimetria fontos eleme a Memphis Design stílusnak. A bútorok gyakran rendelkeznek asszimetrikus elrendezéssel és formákkal.

Kevert anyagok: Az anyagok és textúrák keverése is jellemző lehet. Például, a fa, műanyag és fém egyidejű használata a bútorokon.

Pop-art stílusok keveréke: A Memphis Design ihletet merít a pop-artból, de akár az art déco, vagy a retro stílusokból, és ez a keverék jelenik meg a bútordizájnban is.

Eklektikus elemek: A stílusban gyakran találhatók eklektikus elemek, vagyis olyan dizájnelemek, amelyek különböző stílusokat és formákat kombinálnak.

Összességében: tehát, a Memphis Design stílusú bútorok jellemzői közé tartoznak az erős színek, a műanyag-laminált és lakkozott bútorok, valamint a futurisztikus formák. Gyakran rendelkeznek merész sziluettekkel, élénk bevonatokkal, és szokatlan formákkal. Gyakran aszimmetrikus bútorokat, eklektikus bútorkombinációkat, és túl-színességet használ. A Memphis Design stílus rendkívül egyedi és játékos, és erősen megosztó. Azok, akik szeretik a merész és szokatlan dizájnt, élvezhetik ezt a stílust a bútorokban és más dizájnelemekben.

A Memphis Design stílusú bútorok használata kihívást jelenthet, mivel a stílus erős és merész, ezért könnyen túlterhelheti a teret. Ezért a Memphis Design stílusú bútorok használatakor érdemes egyensúlyt teremteni a színek, formák és anyagok között.

Mivel a Memphis Design Movement lakberendezési stílus pop-art hatásokat is ötvöz, emiatt bizonyos enteriőrök esetén nem könnyű elkülöníteni, hogy az adott tér stílusát tekintve pop-art, vagy inkább egy visszafogottabb kreatívitású Memphis Design ágba sorolható. Ne feledjük ezek a stíluskategóriák, csak a jobb megértést és a rendszerezést szolgálják. Az egyéni igények megvalósítása az elsődleges akár a megrendelő akár a tervező szempontjából. Ha a létrehozott enteriőr minden szempontból megfelel az elvárásoknak, akkor a stílus kategóriázás teljesen felesleges szempont. Másrészt, az összkép azon hatása, hogy milyen stílusfelismerésre serkent bennünket eléggé egyénfüggő is lehet.

Mégis mivel lehet megkülönböztetni egyszerűbben a Memphis Design-t a Pop-Art lakberendezési stílustól?

  • A Pop-art a esetében a bútorok formavilága nem igazán egyedi. Az egyszerűségre a kényelemre és a használhatóságra törekszik. Ezzel szemben a Memphis Design az eklektikusságot preferálja, aszimmetrikus, és egyedi elemeket és kombinációkat igyekszik alkalmazni.
  • A Pop-artban a képzőművészeti irányzat megjelenítése a lakásban kiemelt fontosságú, és e köré épülnek a berendezési tárgyaik színben illeszkedő világa. A Memphis Design esetében ugyanez a színvilág, de ezt csak kiegészítheti a Pop-art művészeti alkotások megjelenítése.

Mi van akkor, ha megcsömörlesz az agresszív színvilágtól, de mégis valami hasonlót szeretnél – de sokkal-sokkal visszafogottabban?

.
Elég erős kompromisszummal nevezhető Memphis Design-nak, hiszen színtelen és a bútorozás is egyszerű. Mindössze a faldekoráció és a dohányzóasztal formavilága utal erre a dizájnra.

.
Memphis Design, vagy Pop-art lenne ez a kamaszszoba, de feketében – azaz csak színektől megfosztva csak a fali dekoráció utal a posztmodern jegyekre.

.
Memphis Design? – hát ha belelátod ügyes vagy. Inkább csak Pop-art lenne ez a kamaszszoba – de az is kékesszürkében. Azaz mindkét posztmodern stílus színeitől megfosztva. Talán csak a fali képek, poszterek utalnak egy kis pop-artra.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^