A Metropolitan Modern (nagyvárosi modern) stílus jellemzői:

 • Színvilág: A Metropolitan Modern stílusra jellemzőek a semleges és elegáns színek, mint a szürke, fehér, krém és fekete. Ezek a színek teremtenek tiszta és kifinomult atmoszférát.
 • Formavilág: A formavilág általában tiszta és egyenes vonalakat tartalmaz, amelyek modern és letisztult külsőt kölcsönöznek a térnek. Azonban gyakran találkozhatunk kicsit domborúbb, díszesebb formákkal is, amelyek a klasszikus stílusokra utalnak.
 • Minták használata: A Metropolitan Modern stílus kevésbé hangsúlyozza a mintázatokat, de inkább az egyszerű és letisztult felületeket részesíti előnyben. Az esetleges minták általában geometrikus vagy egyszerű vonalakat tartalmaznak.
 • Felhasználható anyagok tulajdonsága: A Metropolitan Modern stílusban gyakran alkalmazzák a kifinomult anyagokat, például a rozsdamentes acélt, üveget, márványt és tükröket. Ezek az anyagok hozzájárulnak a modern és elegáns megjelenéshez.
 • Bútorok jellege: A bútorok általában tiszta vonalakkal és kifinomult formákkal rendelkeznek. A választott bútorok lehetnek modern dizájnjúak, de gyakran találkozhatunk klasszikusabb, elegáns bútorokkal is, amelyek kiemelik a teret.
 • Kialakulásának körülményei: A Metropolitan Modern stílus az urbanizáció és a városi életstílus hatására alakult ki. A kényelem és a funkcionalitás mellett a stílus hangsúlyozza a kifinomultságot és az eleganciát. A városi élettel és a modern városi tervezéssel való összhangban ez a stílus törekszik a tiszta és szervezett környezet kialakítására.

A Metropolitan Modern stílus elegáns, modern és városi megjelenésével kifejezi az urbanizáció hatásait a lakberendezésben. A letisztult formák és a magas minőségű anyagok alkalmazása egy olyan tér létrehozását célozza, amely egyszerre modern és időtálló.

.
.

.
Nagyvárosi modern stílusú étkezős konyhák

Ha a berendezési tárgyakat megfigyeljük egyenként, akkor nem érzékeljük a Metropolitan Modern hatást.

.
.
.
.

.
Nagyvárosi modern stílusú nappali szobák

Ha a képek láttán olyan érzésed van, mintha keveredne benne egy kis kortárs minimalizmus, egy kis transzicionális stílus, egy kis art deco, egy kis kortárs skandináv és egy kis csővázas bauhaus? Valamint az tény, hogy a Metropolitan Modern stílust a posztmodern stíluscsaládba soroljuk, de a képek alapján olyan mintha a contemponary azaz a kortárs stíluscsaládba is beletartozna? – akkor ezzel az érzéssel nem vagy egyedül.

A Metropolitan Modern stílus valóban összetett, és több stílusjegyet is magába foglal. A modern és a kortárs (contemporary) stílus közötti különbségek meghatározása néha összetett lehet, mivel a két stílus között vannak átfedések.

.
.

.
Metropolitan modern stílusú dolgozószobák

A modern stílus a modernizmus mozgalom tervezési és dekorációs stílusa, amely a 19. század végén kezdődött. A klasszikus modern stílus a 20. század elejétől az 1950-es évekig tartó időszakhoz kötődik, majd átalakult a midcentury (század-közepi) modern (az 1950-es és 1960-as évek) és a posztmodernizmus (az 1970-es és 1980-as évek) stílusává1.

A kortárs stílus a 1970-es években vált népszerűvé, nagyjából ugyanakkor, amikor a posztmodernizmus is felbukkant. A kortárs stílus ötleteket merített a modernizmusból és a posztmodernizmusból is.

.
.
.

.
Metropolitan modern stílusú hálószobák

A Metropolitan Modern stílus esetében a modern és a kortárs stílusjegyek keverednek, ami a stílus sokszínűségét és rugalmasságát biztosítja. Ezért lehet, hogy a képek alapján úgy tűnik, mintha a Metropolitan Modern stílus a kortárs stíluscsaládba tartozna.

A Metropolitan Modern stílusjegyei:

 • Elegáns és visszafogott: A Metropolitan Modern stílusú belső terek általában elegánsak és visszafogottak.
 • Egyenes vonalvezetés: A bútoroknak általában lineáris vonalaik vannak, ami hozzájárul a tiszta és rendezett megjelenéshez.
 • Fényes és síma felületek: A bútorok és a felületek gyakran fényesek és símák, ami modern és friss megjelenést kölcsönöz.
 • Funkciókövető formavilág: A modernizmus általános jellemzője, hogy a forma követi a funkciót. Ez azt jelenti, hogy a tervezés során a hangsúly a tér logikus és hatékony használatán van.
 • Minimalista díszítés: A Metropolitan Modern stílusban a díszítés minimalista, és a felesleges vizuális “zaj” kerülése érdekében a teret a magjában lévő funkciókra koncentrálják.

Ezek a jellemzők segíthetnek abban, hogy könnyebben felismerjük és megkülönböztessük a Metropolitan Modern stílust más stílusoktól.

.

.
Metropolitan modern stílusú fürdőszobák

Mi van akkor, ha a fenti szemléltető enteriőr képektől – bizonyos mértékben – el akarunk térni?

.
.

.
Metropolitan Modern stílusú nappali enteriőrök Chesterfield ülőgarnitúrával. – A cikk minden képe a Dall-e által készült.

Mondjuk a Metropolitan Modern stílusú nappali enteriőrbe elhelyezünk egy Chesterfield típusú kapanét vagy foteleket? Hiszen egy Chesterfield-re ugyanúgy érvényes az a megállapítás, hogy a kényelem mellett a stílus hangsúlyozza a kifinomultságot és az eleganciát és mindemellett időtálló. Hiszen mi más lenne egy olyan forma, ami már több mint 200 éve kedvelt és prémium hatású. És mindez a Metropolitan Modern stílusra is elmondható.

Igaz, hogy a Chesterfield a kanapék és fotelek, hagyományosan a klasszikus, vintage – helyesebben antik – stílusjegyeket képviselik. Azonban a modern Chesterfield bútorok formavilága mégis olyan szerencsés, hogy illeszkedik a modern és kortárs belső terekhez is, ebbe beleértve a Metropolitan Modern stílust is. Egy mai modern Chesterfield ülőbútorokra már elmondható, hogy a változatosságukkal, jobban játszanak az arányokkal, színekkel, textúrákkal és vonalakkal, és a hagyományos elemeket kiválóan ötvözvik a modern megközelítésekkel.

Ezért, ha egy nappali szobában Chesterfield bútorok vannak, és a többi elem is illeszkedik a Metropolitan Modern stílusjegyeihez, akkor ezt az enteriőrt továbbra is Metropolitan Modern stílusúnak lehet tekinteni. Ha azonban a szoba többi eleme eltérne a Metropolitan Modern stílustól, és inkább más stílusok jegyeit hordozná, akkor az enteriőrt valószínűleg inkább eklektikusnak vagy neo-eklektikus stílusúnak lehetne nevezni.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^