Modern gótikus stílus – lakberendezési stílusok 14.

A modern gótikus stílus kialakulása kettős megközelítésű. A legkézenfekvőbb a materiális megközelítés – hiszen látszik, hogy inspirációt merít a középkori gótikus építészetből és művészetből, de modern elemekkel és funkcionális szempontokkal is kombinálja azt.
Ez azonban csak a látszat, az e mögött álló életfelfogási és belső egyéni inspirációk, a misztikumhoz vonzódás, a lázadás, a szabadságvágy az alternatív életszemlélet, a társadalomból kivonulás valójában egy bohém felfogás, csupán a derű a színesség és a vidámság helyett, annak alternatívájaként egy sötétebb és misztikusabb kifejezési mód.

.
Modern gótikus lakberendezési stílusú enteriőrök

A modern gótikus stíluson belül több irányvonal létezik. Amíg egyes irányzatokra inkább az építészeti megközelítésű felfogás a jellemzőbb, addig más irányzatokra az alternatív, misztikus szemléletmód.

Általánosságban a modern gótikus stílusra a sötét színek, díszes minták, és egyedi, extravagáns berendezési tárgyak jellemzőek, amelyek hangulatos és misztikus légkört teremtenek.

.
Mielőtt azon nem kezdesz töprengeni, hogy miért nem csúcsíves az ablak!- lépj tovább 🙂

.
A fenti képek alapján azt érezhetjük, hogy a mai korban ez a kivitelezése forma a prémium árfekvésbe sorolható. A mai Modern gótikus stílusnak hódolók számos esetben lényegesen szerényebb és letisztultabb vizuális élményekkel is beéri. Másrészt a valóság talaján maradva, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy lakás normál belmagasságú – azaz alacsonyabb, az ablakok konvencionálisabbak, és a gipsz stukkózás és a fa megmunkálások terén is kisebb álmokkal célszerű beérni.

A modern gótikus lakberendezési stílus egyedi és misztikus atmoszférát teremt:

 • Anyaghasználat: A modern gótikus stílusban gyakran használnak súlyos, sötét anyagokat, mint például súlyos fa, vörös vagy fekete bőr, vaskovácsolt elemek és márvány. Ezek az anyagok hozzájárulnak a sötét és drámai hangulathoz.
 • Színvilág: A stílus fő színei általában fekete, sötétbarna, vörös és sötétlila, melyek mély és gazdag tónusokat adnak. Ezek a sötét színek hangsúlyozzák a misztikus és sötét légkört.
 • Formavilág: A modern gótikus stílusban gyakran találkozunk bonyolult és díszes formákkal, mint például arabeszk minták, katedrális ablakokra emlékeztető részletek, domború díszítések. Ezek a formák a középkori gótikus építészetből és művészetből merítenek inspirációt.
 • Bútorjellemzők: A bútorok gyakran nehéz, masszív és díszesek lehetnek, gyakran készülnek súlyos faanyagokból, mint például mahagóni vagy diófa. A bútorokon gyakran láthatunk kovácsoltvas részleteket, díszítéseket és faragásokat, amelyek fokozzák a stílus misztikus és extravagáns jellegét.

Modern gótikus stílus kialakulásnak körülményei

Az igény az emberek egyes csoportjainak a modern gótikus lakberendezési stílus iránt a 20. század második felében több tényezőből fakadhatott, de egyik fő társadalmi változás, amely hozzájárult ehhez, az a kulturális diverzitás és az alternatív szubkultúrák felvirágzása volt.

Különösen az 1960-as és 1970-es években, a hippikultúra és az ellenkultúrák térnyerése, valamint a zenei szubkultúrák, mint például a punk és a goth mozgalmak születése inspirálták az embereket, hogy különböző stílusokban és kifejező módokon fejezzék ki magukat. Ezek a szubkultúrák gyakran inspirációt merítettek a művészet, irodalom, film és más területek gótikus és misztikus motívumaiból, ami megnyilvánult az otthonok és enteriőrök kialakításában is.

Ezenkívül az urbanizáció és az iparosodás általános térnyerése is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek szélesebb körben választhassanak lakberendezési stílusok között, és különböző kulturális és esztétikai hatásokat vonjanak be az otthonaikba.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia voltak azok az országok, ahol ezek a szubkultúrák és alternatív stílusok különösen hangsúlyosan jelentek meg és terjedtek el, így a modern gótikus lakberendezési stílus ezen országokban is nagyobb népszerűségre tett szert a második felében a 20. századnak.

A modern gótikus stílus erősen kötődik a szociális, életfelfogási és belső egyéni inspirációkhoz, sokkal inkább, mint a dizájntörténeti szempontokhoz. Ez a stílus sokszor erősen táplálkozik a bohém felfogás érzelmi és kreatív összetevőiből, ugyanakkor sötétebb, misztikusabb és drámaibb hangulattal közelíti meg. Ha belegondolunk, a bohém stílus legkorábbi előfutárai a 19. századi francia művészek, írók, és más kreatív emberek voltak, akik elutasították a társadalmi normákat, és szabadon kifejezték magukat, melyet a bohém részeként a punk irányzat is magáénak tud, mint ahogy a punk egyik kiágazása a gót szubkultúra is. És hogy jön hozzá a gótikus dizájn? Ha belegondolunk a vámpír és horrorirodalom képzeletbeli helyszíneire akkor könnyű megérteni. Vagy Edgar Allan Poe, aki a romantika korának egyik legfontosabb szerzője, a leginkább misztikus, hátborzongató történeteit figyelembe véve meg is alapozhatjuk e sötét modern gótika érzelmi alapjait.

Tehát ez a stílus nemcsak a külső megjelenésről szól, hanem az érzelmek kifejezéséről és az egyéni kreativitás kibontakoztatásáról is. A modern gótikus stílusú enteriőrök sokszor tükrözik az ott lakók személyiségét, érzelmi állapotát és életstílusát, ezért sokkal inkább egy belső megnyilvánulás, mint pusztán egy dizájntörténeti vagy divat alapú választás.

Ez a stílus lehetőséget ad az embereknek arra, hogy egy sötétebb és misztikusabb környezetben fejezzék ki magukat, miközben megőrzik a bohém felfogás szabadságát, kreativitását és a társadalmi normák megkérdőjelezését. A modern gótikus stílusú enteriőrök így valóban mélyen kapcsolódnak az érzelmekhez és az egyéni belső világhoz.

Modern gótikus lakberendezési stíluson belül több irányzatot is lehet azonosítani, amelyek eltérő stílusjegyekkel rendelkeznek:

 • Victorian Gothic: Ez az irányzat a viktoriánus kor gótikus stílusát idézi, amelyben a gazdag részletek, díszek és díszes bútorok hangsúlyosak. A viktoriánus gótikus stílusban gyakran megtalálhatók a bonyolult faragások, a domború díszítések és a kovácsoltvas elemek.
 • Industrial Gothic: Ez az irányzat a gótikus stílust ötvözi az ipari stílussal, ami a gyárak és műhelyek funkcionális, nyers esztétikáját jelenti. Az ipari gótikus stílusban gyakran megtalálhatók a durva, kopott anyagok, mint a csiszolt beton, acél és fémes elemek, valamint a minimalista, letisztult formák.
 • Dark Romantic Gothic: Ez az irányzat hangsúlyozza a romantikus és misztikus elemeket, több figyelmet fordítva az érzelmekre és az atmoszférára. A sötét romantikus gótikus stílusban gyakran megtalálhatók a sötét színek, gazdag textúrák és misztikus díszítések, amelyek romantikus és misztikus hangulatot teremtenek.
 • Minimalist Gothic: Ez az irányzat a gótikus stílust minimalista megközelítéssel közelíti meg, hangsúlyt helyezve az egyszerűségre, tisztaságra és letisztultságra. A minimalist gótikus stílusban kevesebb díszítés és részlet található, inkább a tiszta vonalak és az egyszerű formák dominálnak.
 • Gothic Subculture: Gót szubkultúra lakberendezési stílusát is a modern gótikus stílusba sorolhatjuk, bár fontos megjegyezni, hogy ez egy viszonylag rugalmas és egyéni megközelítésű stílus, amelyben sokféle változat és egyedi megoldás létezhet.

A modern gótikus irányzatok részletezése:

Az irányzatok között lehetnek erősen megosztó és elfogadható irányzatok, a Victorian Gothic és a Minimalist Gothic lehetnek a leginkább elfogadhatóak egy szélesebb társadalmi réteg számára.

14.1. Victorian Gothic stílus:

A viktoriánus gótikus stílusban a gazdag részletek és a díszes bútorok mellett a klasszikus elegancia és időtlen vonalak dominálnak. Ez a stílus megőrzi a gótikus hangulatot, ugyanakkor kevésbé extrém és sokkoló, mint például a punk vagy dark romantic irányzatok. Emiatt a Victorian Gothic stílusú lakberendezés több ember számára is elfogadható lehet, mivel elegáns és időtlen megjelenést kölcsönöz az otthonnak.

A Victorian Gothic lakberendezési stílusban a következő fő stílusjegyek jellemzőek, amelyek eltérnek más irányzatoktól:

 • Anyaghasználat: A Victorian Gothic stílusban gyakran használnak gazdag, súlyos anyagokat, mint például dús fafaragások, a kovácsolt vas elemek és díszes szövetek. A sötét és nehéz anyagok hangsúlyozzák az eleganciát és a luxust, és hozzájárulnak a viktoriánus korszak gótikus hangulatának megteremtéséhez.
 • Színvilág: A fő színek általában a mély és gazdag árnyalatok, mint például a sötétbarna, mahagóni, vörös, bordó és zöld. Ezek a színek meleg és hangulatos atmoszférát teremtenek, és harmonizálnak a viktoriánus kori gótikus művészet és építészet jellegzetes színeivel.
 • Formavilág: A Victorian Gothic stílusban gyakoriak a bonyolult faragások, díszes részletek és ívek, amelyek emlékeztetnek a középkori gótikus építészet stílusjegyeire. Az ívelt vonalak és bonyolult formák hangsúlyozzák az eleganciát és a bonyolultságot, jellemzően katedrális ablakokra emlékeztető részletekkel.
 • Bútorjellemzők: A bútorok általában gazdag részletekkel és faragásokkal díszítettek, amelyek hangsúlyozzák a stílus eleganciáját és luxusát. Gyakoriak az antik bútorok, dús faragásokkal és bonyolult díszítésekkel, mint például faragott lábak és domború minták. A bútorok nagyobbak és masszívabbak lehetnek, kifejezve a viktoriánus kori gazdagságot és hatalmat.
.
.

.
Viktoriánus gót lakberendezési stílusú nappalik

Összességében a Victorian Gothic lakberendezési stílus fő stílusjegyei az elegancia, a gazdagság és a luxus ötvözése a gótikus stílus bonyolult és díszes részleteivel. Ez az irányzat mélyen gyökerezik a viktoriánus kori művészet és kultúra romantikus és misztikus hangulatában.

14.2. Industrial Gothic stílus

Az Industrial Gothic lakberendezési stílusban a következő fő stílusjegyek jellemzőek, amelyek eltérnek más irányzatoktól:

 • Anyaghasználat: Az Industrial Gothic stílusban gyakran használnak durva és nyers anyagokat, mint például csiszolt beton, acél, fémes felületek és textúrák. Ezek az anyagok tükrözik az ipari környezetet és az ipari stílusú épületek hangulatát, hozzájárulva a stílus nyers és funkcionális megjelenéséhez.
 • Színvilág: A fő színek általában a sötét és árnyalt árnyalatok, mint például a fekete, szürke, rozsdabarna és sötétlila. Ezek a színek emlékeztetnek az ipari környezet hideg és nyers atmoszférájára, miközben hangsúlyozzák a sötét és misztikus hangulatot.
 • Formavilág: Az Industrial Gothic stílusban gyakoriak a geometrikus és letisztult formák, minimalista megközelítéssel. Bár a formák lehetnek egyszerűbbek és kevésbé díszítettek, az ipari stílus jellemző vonásai, mint például az acélcsövek vagy vaslécek megjelenése, hozzájárulnak a stílus egyediségéhez.
 • Bútorjellemzők: A bútorok általában funkcionálisak és egyszerűek, de lehetnek ipari elemekkel vagy díszítésekkel ellátottak, mint például fémes lábak vagy csavarok. Gyakran előfordulnak olyan bútorok is, amelyek úgy néznek ki, mintha azokat az ipari környezetben használták volna, hozzáadva a stílus autentikusságát és egyediségét.
.
.

.
Gótikus ipari (indusztriális) lakberendezési stílusú nappalik

Összességében az Industrial Gothic lakberendezési stílus fő stílusjegyei az ipari és gótikus elemek ötvözése, ami egy sötét és misztikus, ugyanakkor funkcionális és nyers atmoszférát teremt az otthonokban. Ez az irányzat merész és egyedi, és eltér más gótikus stílusoktól az ipari és minimalista megközelítése miatt.

14.3. Dark Romantic Gothic stílus

A Dark Romantic Gothic lakberendezési stílus fő stílusjegyei a következők:

 • Anyaghasználat: A Dark Romantic Gothic stílusban gyakran használnak sötét és misztikus anyagokat, mint például fekete fa, vaskovácsolt elemek, bőr és selyem. Ezek az anyagok hozzájárulnak a sötét és romantikus hangulathoz, miközben egyedivé teszik az enteriőrt.
 • Színvilág: A fő színek általában a mély és gazdag árnyalatok, mint például a fekete, sötétvörös, sötétlila és mélyzöld. Ezek a sötét és drámai színek teremtenek egy misztikus és romantikus atmoszférát, amely jellemzi a Dark Romantic Gothic stílust.
 • Formavilág: A Dark Romantic Gothic stílusban gyakran megtalálhatók az ívelt vonalak, bonyolult díszítések és romantikus részletek, amelyek emlékeztetnek a középkori gótikus stílusra. A romantikus elemek, mint például szív alakú díszítések vagy hímzések, hangsúlyozzák a misztikus és érzéki hangulatot.
 • Bútorjellemzők: A bútorok általában elegánsak és díszesek, gyakran domború részletekkel és faragásokkal díszítettek. Gyakoriak a bőr borítású bútorok, romantikus mintákkal és díszítésekkel, valamint antik darabok, amelyek misztikus és romantikus hangulatot kölcsönöznek az enteriőrnek.
.
.

.
Sötét romantikus gót lakberendezési stílusú nappalik

Összességében a Dark Romantic Gothic lakberendezési stílus fő stílusjegyei az elegancia, a misztikum és a romantika ötvözése, amely egy sötét és érzéki atmoszférát teremt az otthonokban. Ez az irányzat mélyen gyökerezik a gótikus kultúrában és művészetben, miközben egyéni és egyedülálló atmoszférát hoz létre az enteriőrökben.

14.4. Minimalist Gothic stílus:

A Minimalist Gothic stílus a gótikus elemeket minimalista megközelítéssel ötvözi, így kevésbé intenzív és misztikus, mint más irányzatok. Ez a stílus tisztaságot és egyszerűséget sugall, és kevesebb díszítést és részletet tartalmaz. Emiatt a Minimalist Gothic stílusú lakberendezés sokak számára elfogadható lehet, akik kedvelik a letisztult és modern megjelenést, de érdeklődést mutatnak a gótikus stílus iránt.

.

.
Minimalista gótikus lakberendezési stílusú hálószobák. Érdeme s megfigyelni, hogy amíg az első képen a gótikus motívumok uralkodnak, addig a második teljesen modern minimalista csipán a színvilág és a teret uraló égbe törő függőleges vonalvezetés jelezi a gót hatást.

A Minimalist Gothic lakberendezési stílus az egyszerűséget és a minimalizmust ötvözi a gótikus elemekkel, így a fő stílusjegyek a következők:

 • Anyaghasználat: A Minimalist Gothic stílusban gyakran használnak sötét és drámai anyagokat, mint például fekete fa, acél, fémes felületek és textúrák, valamint üveg. Ezek az anyagok hozzájárulnak a sötét és misztikus hangulathoz, miközben megőrzik a minimalista megjelenést.
 • Színvilág: A fő színek általában fekete, fehér és szürke, amelyek tisztaságot és letisztultságot sugallnak. Ezeket a színeket gyakran kiegészítik mély, sötét árnyalatokkal, mint például sötétlila vagy bordó, hogy hangsúlyozzák a gótikus elemeket és atmoszférát.
 • Formavilág: A Minimalist Gothic stílusban általában egyszerű és letisztult formák dominálnak, mint például egyenes vonalak és sima felületek. Bár nincsenek hagyományos gótikus ívek vagy díszítések, az egyedi és extravagáns formák néha jelen lehetnek, hogy fokozzák a sötét és misztikus hangulatot.
 • Bútorjellemzők: A bútorok gyakran egyszerű és minimalista megjelenésűek, de lehetnek néhány merész és extravagáns darab is, amelyek hangsúlyozzák a gótikus elemeket. A bútorok általában fekete vagy fehér színűek, és lehetnek modern vagy vintage stílusúak, attól függően, hogy milyen hangulatot kívánnak teremteni az otthonban.
.
.

.
Minimalista gótikus lakberendezési stílusú nappalik. Érdemes megfigyelni, a 3 kép fokozatát, ahogy egyre fogyatkozik a gótikus stílusjegy.

Meglepő lehet a képek láttán, hogy egy kortárs fekete-fehér modern bútorozású minimalista enteriőr mennyire kapcsolódhat a gótikus minimalista irányzathoz, még akkor is, ha nem alkalmaz gótikus csúcsíveket vagy más hagyományos gótikus elemeket. A gótikus minimalista stílus alapvetően az egyszerűséget és a minimalizmust ötvözi a gótikus elemekkel, amelyek akár csak mintegy sugallatként lehetnek jelen. Ebben a formában a modern fekete-fehér minimalista enteriőrrel rendkívül összecsenghet.

Az ilyen típusú enteriőrök gyakran hangsúlyozzák az egyszerűséget, a tisztaságot és a letisztult formákat, amelyek jellemzőek a minimalisták számára. A fekete-fehér színválasztás is hozzájárul a letisztult és modern megjelenéshez, míg a minimalista bútorok és tárgyak minimalizálják a díszítést és a részleteket.

Ugyanakkor a gótikus minimalista irányzatban fontos az atmoszféra és az érzelmek átadása a sötét és misztikus elemek segítségével, még ha nincsenek is jelen hagyományos gótikus díszítések vagy formák. Tehát egy kortárs fekete-fehér modern enteriőr, különösen ha a hangulat sötét és misztikus, bizonyos mértékig (egyéni érzékenységtől függően) kapcsolódhat a gótikus minimalista stílushoz, még akkor is, ha hiányoznak a hagyományos gótikus elemek.

Összességében a Minimalist Gothic stílus fő stílusjegyei az egyszerűség, a minimalizmus és a sötét, misztikus hangulat ötvözése, amely egyedi és különleges atmoszférát teremt az otthonokban.

14.5. Gót szubkulturális stílus

és a

14.5.1. Cybergoth stílus

a következő posztban kerül bemutatásra.


A modern gótikus lakberendezési stílus a 20. század második felében alakult ki, részben a gótikus művészet és építészet romantikus újjáértékelése révén, melyet meglepő módon a bohém életstílus változataként egyfajta sötétebb, misztikusabb és drámaibb hangulatú felfogása inspirált. E társadalmi réteg vonzódik ehhez a stílushoz az egyedi és misztikus atmoszférája miatt, valamint azért, mert kifejezi az egyéniségüket és a kreativitásukat. A stílust kedvelő emberek gyakran érdeklődnek a művészet és a kultúra iránt, és szeretik az egyediséget és a különleges megoldásokat az otthonukban. Sokan közülük vonzódnak a sötét és misztikus hangulatokhoz, és szeretik azokat az elemeket, amelyek egy kicsit kilépnek a megszokottól.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^