Neo-eklektikus stílus – lakberendezési stílusok 17.1

Építészeti megközelítésben a posztmodern neo-eklektikus stílus a különböző építészeti elemek és anyagok ötvözését jelenti, amelyek egyedi és kreatív hatást keltenek. A stílus a modernizmus ellenreakciója, amely elutasította a modernista egyszerűsítést és innovációt, és inkább a hagyományos építészeti példákhoz fordult inspirációért. A stílus ismert a terjedelmes, többszintes tervezéséről, a bonyolult tetővonalakról és a nagy garázsokról, amelyek két vagy több autót is befogadnak.

.
Posztmodern neo-eklektikus stílusú enteriőr mix

A neo-eklektikus lakberendezési stílus a hagyományos és modern elemek kombinációját hozza létre, és a tervezők azért alkalmazzák, hogy egyedi és személyre szabott tér érzetét keltse. Mivel a posztmodern irányzata, így hajlamos az ironikus és kritikai megközelítésre, amely a különböző stílusok és motívumok felhasználásával játszik és kommentál.

A Neo-eklektika jellemzői a következők lehetnek:

 • Színvilág: Az élénk színek és a kontrasztos árnyalatok alkalmazása mellett a neo-eclectic stílus lehetővé teszi a tervezők számára, hogy hagyományos és modern színeket egyaránt felhasználjanak. A színpaletta változatos lehet, attól függően, hogy a tervező milyen stílusokat és kultúrákat integrál a térbe.
 • Formavilág: A neo-eklektikus stílusban az organikus formák és a hagyományos alakzatok mellett megjelenhetnek a modern építészeti és bútordizájnok szokatlan formái is. Az aszimmetria és a kreatív formavilág meghatározó lehet.
 • Minták használata: A stílusban elterjedt a minták sokfélesége, beleértve a hagyományos etnikai mintákat, geometriai formákat és akár modern, absztrakt mintákat is. A tervezők gyakran merészen kombinálják ezeket a mintákat a térben.
 • Felhasználható anyagok tulajdonsága: A neo-eklektikus stílus lehetővé teszi különböző anyagok egyidejű használatát. Például, a természetes anyagok, mint a fa és kő, harmonizálhatnak az ipari stílusú fémekkel és a modern műanyagokkal.
 • Bútorok jellege: A neo-eklektikus bútorok különböző stílusokból származhatnak. Az antik és hagyományos bútorokat modern, minimalista darabokkal kombinálhatják. Az összehangoltan elkészített bútorok és kiegészítők fontosak a tér összképének megteremtésében.
 • Kialakulásának körülményei: A neo-eklektikus stílus a múlt és a jelen stílusainak egyedi kombinációját tükrözi. Azok, akik ezt a stílust alkalmazzák, gyakran kreatívabb kifejezési formát keresnek, és szándékosan választanak elemeket különböző időszakokból és kultúrákból, hogy egy olyan tér alakuljon ki, amely egyedi és személyre szabott.

A neo-eklektikus stílus rugalmas és sokoldalú, lehetővé téve a tervezőknek, hogy a különböző stílusokat és esztétikákat ötvözzék az egyedi és kreatív kialakítások érdekében.

A posztmodern lakberendezési stílus egyik változata a neo-eklektikus stílus. Ebből a „neo-” jelölésből sejthetjük, hogy valamely korábbi stílusoknak is voltak eklektikus változataik.

Az eklektika, az eklektikus stílus általánosságban

Az eklektikus stílus egy művészeti megközelítés, amely különböző stílusok, formák és elemek kombinációját foglalja magában egyetlen alkotásban vagy tervben. A fogalom eredetileg a művészetben jelent meg, de kiterjedt az építészetre, a divatra, a lakberendezésre és más területekre is.

Az eklektikus stílus lényege az, hogy az alkotó vagy a tervező kiválaszt és kombinál olyan elemeket, amelyek más stílusokra vagy korszakokra jellemzők, azzal a céllal, hogy egyedi és személyre szabott kifejezést hozzon létre. Az eklektikus megközelítés lehetőséget ad az alkotónak arra, hogy kreatívan ötvözzék a tradicionális és modern stílusokat, vagy éppen a különböző kultúrkörök stílusait.

Az eklektikus stílusnak nincs szigorúan definiált szabályrendszere; inkább a szabadság és a kreativitás kifejezése. Fontos azonban az egyensúly megtalálása, hogy az összeállítás vagy az épület ne hasson zavarónak vagy kaotikusnak. Az eklektika lehetőséget teremt arra, hogy a múlt és a jelen stílusainak ötvözetéből egyedi és személyes kifejezéseket hozzon létre.

Példák néhány régebbi és egy újabb eklektikus stílusra:

 • Viktoriánus Eklektika:
  A 19. századi Viktória-korszakban a tervezők gyakran kombinálták a különböző stílusokat, például gótikus, reneszánsz és barokk elemeket egyetlen épületben vagy bútordarabban.
 • Biedermeier Eklektika:
  A Biedermeier időszakban (körülbelül 1815-1848) az eklektikus megközelítés megnyilvánult a klasszikus és romantikus stílusok ötvözésében.
 • Belle Époque Eklektika:
  A 19. század vége és a 20. század elején, a Belle Époque időszakában, az eklektika kiterjedt az art deco, szecesszió és más stílusok felé.
 • Egyiptománia:
  Az eklektikus stílus néha egy adott témát, például az egyiptomi stílust, is magába foglalta. Az Egyiptománia a 19. században volt népszerű, és az ókori Egyiptomra jellemző motívumokat használta fel.
 • Kortárs eklektikus stílus:
  A nevéből adódan egy jelenkori stílus ami folyamatosan fejlődik, hiszen a kortár meghatározásnak a lényegi eleme. A Kortárs eklektikus (contemporary-eclectic) stílusban a modern stílusokat és a hagyományos stílusokat úgy használják fel, hogy a minimalizmusra való hajlam mellett, harmóniára egyensúlyra törekedve, egy olyan megjelenést érjenek el, amely egyaránt elegáns és kényelmes.

Az eklektika mindig is jelen volt a dizájn történetében, és az emberek gyakran választottak ki és kombináltak különböző stílusokat az egyedi és személyre szabott tervezések létrehozása érdekében. Az elnevezések sokfélesége attól függ, hogy mely korszakok és stílusok részei voltak az adott eklektikus tervezésnek.

Jelen korban értelemszerűen a kortárs eklektikával találkozhatunk leginkább, de a posztmodern neo-eklektika sincs igazán távol.

Különbözőségek a kortárs eklektikus stílus és a posztmodern neo-eklektikus stílus között

A kortárs eklektikus stílus és a posztmodern neo-eklektikus stílus közötti különbségek összetettek, mivel mindkét stílus egyedi és változatos elemeket kombinál. Példák amiket érdemes figyelembe venni:

 • Időbeli Kontextus:
  A kortárs eklektika az aktuális időszak stílusainak és trendjeinek kombinációját jelenti. Az idősebb és modern stílusokat ötvözi a friss és jelenlegi elemekkel.
  A posztmodern neo-eklektika viszont erősen kapcsolódik a posztmodernizmushoz, amely a 20. század második felének stílusát és filozófiáját jelenti. Ez magában foglalhatja az előző korszakok stílusainak paródiáját és átalakítását is.
 • Filozófiai megközelítés:
  A kortárs eklektika általában arra törekszik, hogy az időszak változatos kifejezéseit ötvözze, miközben fenntartja az egyensúlyt és a harmóniát a különböző stílusok között.
  A posztmodern neo-eklektika hajlamosabb lehet az ironikus és kritikai megközelítésre, amely a különböző stílusok és motívumok felhasználásával játszik és kommentál.
 • Formák és anyagok:
  A kortárs eklektikus stílus gyakran keveri a különböző formákat és anyagokat a kreativitás és az egyediség érdekében.
  A posztmodern neo-eklektika néha radikálisan különböző formákat és anyagokat is kombinál, de ezt gyakran teszi a stílusok és konvenciók tudatos torzításával.
 • Minimalizmus és túlzás:
  A kortárs eklektika lehet hajlamosabb a minimalizmusra, és arra törekszik, hogy a különböző stílusokat szolidan illessze be a tervezésbe.
  A posztmodern neo-eklektika gyakran hajlamos túlzásokra és a stílusok szándékos eltúlzására, hogy egyedi vagy provokatív hatást érjen el.

Fontos megérteni, hogy a kortárs eklektika és a posztmodern neo-eklektika közötti különbségek nem mindig egyértelműek vagy szigorúan definiáltak, mivel mindkét stílus nagyban függ a tervező egyéni megközelítésétől és az adott alkotás célkitűzéseitől.

KONYHA

.
.

.
Posztmodern neo-eklektikus stílusú konyhák

A konyhákra jellemző lehet a geometrikus formák, a fényes színek, a fa, az üveg és a fém használata. Az étkezőpult pedig praktikus és kényelmes megoldás, amely lehetővé teszi a gyors és egyszerű étkezést, valamint a konyha és a nappali közötti átmenetet képezi.

HÁLÓSZOBA

.
.
.

.
Posztmodern neo-eklektikus stílusú hálószobák

A hálószobában jellemző lehet a szimmetrikus elrendezés, a pasztell színek, a textúrák és a minták használata. A gardrób rész pedig tágas és rendezett, amely lehetővé teszi a ruhák és kiegészítők tárolását.

FÜRDŐSZOBA

.
.
.

.
Posztmodern neo-eklektikus stílusú fürdőszobák.

A fürdőszobákban gyakoriak lehetnek például a kontrasztos színek, a mozaik csempék, a kerek és szögletes formák használata. A fürdőkád és a zuhanyzó pedig kényelmes és modern, amely lehetővé teszi a relaxációt és a frissülést. A világos és sötét színek használata mellett gyakori lehet a márvány a különlegesesn megmunkált fa, a fényes és és fémes felülete használata, a kör alakú tükrök és a négyszögletes mosdók. A dupla mosdókagyló pult pedig elegáns és funkcionális, amely lehetővé teszi a párok számára a kényelmes és gyors készülődést.

NAPPALI

.
.
.

.
Posztmodern neo-eklektikus stílusú nappali szobák

A posztmodern neo-eklektikus stílus esetében sok esetben minőségi, vagy exkluzív anyagokat használnak, mint például márvány, különlegesebb fa, üveg vagy fém. Ugyanakkor a stílust sokszor pejoratívan “McMansion”-nek nevezik, mert a kereskedelmi forgalomban kapható tervek alapján épülnek, és gyakran monotonnak vagy ízléstelennek tűnnek. Sok olyan ház is van, amely olcsóbb vagy kevésbé nemes anyagokat használ, mint például műanyag, hab vagy gipsz.

A posztmodern neo-eklektikus stílus mivel a változatosság és a személyiség kifejezése. A stílus lehetővé teszi a lakók számára, hogy kiválasszák a nekik tetsző építészeti elemeket és anyagokat, és összehangolják őket saját ízlésük szerint. A stílus tehát nem egy egységes vagy merev kategória, hanem egy sokszínű és rugalmas lehetőség.

A „McMansion” kifejezés egyfajta gúnyolódó vagy pejoratív kifejezés arra, ahogyan sokan tekintenek a posztmodern neo-eklektikus stílusú túlzott, óriási házakra vagy épületekre. A „McMansion” egy összetett szó, amely a „Mc” előtagot (a McDonald’s mintájára) használva (kölcsönvéve) utal a tömegtermelésre és a standardizációra. A „Maison” a francia nyelvben egyszerűen azt jelenti: „ház” vagy „lakóhely”. Tehát a „McMaison” kifejezés egyfajta játékként használva azt sugallja, hogy a ház vagy otthon egyfajta standardizált vagy tömegtermelési módszerrel készült és a hiányzó egyediségre utal az adott kontextusban.

A „McMansion” kifejezés mögötti jelentés általában a következőkre utal:

 • Túlzott méret:
  A McMansionok általában túlzottan nagyok és méretesek, gyakran eltúlozzák az építészeti elemeket és a térhasználatot.
 • Stílusbeli káosz:
  Ezek az épületek hajlamosak több stílus és dizájn elemét kombinálni egyetlen épületben, ami lehet összecsapott és túlterhelt hatást kelt.
 • Standardizált külső:
  A „Mc” előtag a standardizált vagy sablonos jellegre utal, és a kifejezés sugallja, hogy ezek az épületek gyakran hasonló külsejűek lehetnek, mintha egy sablon vagy formula alapján épültek volna.
 • Hiányzó eredetiség:
  A „McMansion” kifejezés használata azt is jelzi, hogy ezek az épületek gyakran hiányoznak az eredetiségből és az egyediségből, mivel az építészeti elemeket gyakran összevissza kombinálják, anélkül, hogy egy átgondolt és koherens tervezési koncepció lenne mögötte.
 • Funkcionalitás hiánya:
  Emellett a túlzott méret és a különböző stílusok kombinációja gyakran eredményezi a funkcionalitás hiányát, vagyis olyan területeket vagy részeket, amelyek nem szolgálják valóban az otthoni élet szükségleteit.

A „McMansion” kifejezés használata gyakran társadalmi kritikát fejez ki az építészeti hozzáállásokkal és a lakberendezési divatokkal szemben, különös tekintettel azokra az ingatlanokra, amelyek látszólag az egyedi stílusok és luxusjellemzők túlzásába esnek a méret és az esztétika tekintetében.

A „McMaison” kifejezést általában azokra az otthonokra használják, amelyek a posztmodernizmus vagy a neo-eklektika környezetében mutatnak be standardizált, túlzott méretű és hiányzó eredetiségű jegyeket. Ez a kifejezés általában a neo-eklektikus stílusú otthonokat vagy épületeket célozza meg, de az is lehetséges, hogy más posztmodern irányzatokra is alkalmazható, amennyiben azok az említett jellemzőket mutatják.

A „McMaison” kifejezés valójában egy informális kritika, és az emberek gyakran használják, ha egy ház vagy épület nem felel meg a stílus vagy az elvárások bizonyos szempontjainak, és túlságosan standardizáltnak, túlméretezettnek vagy fantáziátlanul tervezettnek érzik azt.

Összességében a „McMaison” inkább azokra az esetekre utal, amikor az egyediség és a tervezési ötletek helyett az épület túlzott méretére és sztenderdizált jellegére helyezik a hangsúlyt, bármilyen stílusról is legyen szó.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^