Posztmodern lakberendezési stílusok 17.

A posztmodern lakberendezési stílus a 20. század második felében alakult ki, és azt az időszakot követi, amikor a modernizmus uralkodó volt. A posztmodernizmusra az a jellemző, hogy elutasítja a szigorú stílusokat és az absztrakt minimalizmust, és inkább keveri a különböző stílusokat, formákat és időszakokat egyedi és kreatív módon.

.
Posztmodern lakberendezési stílusú enteriőrök

A posztmodern lakberendezés jellemzői a következők lehetnek:

  • Színvilág: A színek széles skáláját használja, beleértve a élénk és kontrasztos színeket. Az élénk színkombinációk, a szokatlan színösszeállítások és a különleges festési technikák jellemzőek lehetnek.
  • Formavilág: Az organikus formák, különleges geometriai minták és szokatlan alakok jellemzőek. Az aszimmetria és az elrendezések kreatív keverése megkülönbözteti a posztmodern lakberendezést.
  • Minták használata: A posztmodern stílusban széles körű mintahasználat jellemző. Lehetnek geometriai formák, absztrakt minták, hagyományos motívumok vagy akár pop-art inspirált grafikák.
  • Felhasználható anyagok tulajdonsága: A posztmodern lakberendezésben a választható anyagok sokszínűek és változatosak. Üveg, acél, műanyag és természetes anyagok egyaránt szerepelhetnek, és gyakran keverednek egy-egy dizájnban.
  • Bútorok jellege: A bútorok esetében szokatlan formák, különleges anyagok és merész dizájnok jellemzőek. Az antik és hagyományos stílusok elemi gyakran keverednek a modern dizájnelemekkel.

A posztmodern lakberendezés a modernizmus kritikájaként alakult ki az 1960-as és 1970-es években. Az emberek kreatívabb kifejezési formát keresve elutasították a modernizmus szigorú szabályait és egyszerűségét. A posztmodern stílus a 20. század második felében, különösen az 1970-es és 1980-as években vált népszerűvé. Azokban az évtizedekben sok tervező és építész kezdte alkalmazni a posztmodern elveket.

Fontos megjegyezni, hogy a posztmodern stílus rendkívül sokoldalú, és egyes elemek és tendenciák változhatnak a tervezőktől és az egyes alkalmazott stílusoktól függően. A fenti jellemzők az általános vonásokat szemléltetik, de a posztmodern stílusnak nincs egyetlen meghatározott formája vagy szabályrendszere.

A posztmodern stílusnak vannak alváltozatai, melyek kisebb részletekben fokozzák a stílust vagy különböző irányokba terjeszkednek. Néhány ilyen alstílus:

Neo-eklektikus lakberendezési stílus:

A neo-eklektikus stílusban a tervezők egyesítik a hagyományos és modern elemeket, gyakran különböző kultúrák és időszakok stílusaiból merítve.

.
Posztmodern neo-eklektikus stílusú nappali szoba

Ezt a stílust a tervezők azért alkalmazzák, hogy egyedi és személyre szabott tér érzetét keltse. A neo-eklektikus stílus rugalmas és sokoldalú, lehetővé téve a tervezőknek, hogy a különböző stílusokat és esztétikákat ötvözzék az egyedi és kreatív kialakítások érdekében.

Itt tárgyaljuk a McMaison kifejezést is.

High-tech lakberendezési stílus:

A posztmodern stílusnak ez az ága hangsúlyozza a technológiai fejlesztéseket és a modern anyagok felhasználását. A high-tech posztmodern tervezésben a fémek, üvegek és más ipari anyagok dominálnak.

.
High-tech stílusú loft

Ezt a stílust gyakran a tiszta vonalak, a minimalizmus és a high-tech anyagok használata jellemzi. A High-tech stílus a technológiai fejlődés hatására alakult ki. Az 1960-as években és 1970-es években, az elektronika térhódításával párhuzamosan kezdett elterjedni az otthoni tervezésben és a lakberendezésben. A High-tech stílus arra törekszik, hogy az innovációt, a modern technológiát és a funkcionalitást hangsúlyozza. A tér minimalista és rendkívül precíz kialakítása mellett a stílusban a high-tech eszközök integrálása is fontos szerepet játszik. A high-tech lakberendezés célja a modern, technológiailag előrehaladott életmód kényelmének és esztétikájának kifejezése.

Dekonstruktivista lakberendezési stílus:

A dekonstruktivizmus a posztmodern stílus egy extrém változata, amely a szokatlan alakokat, aszimmetriát és látszólag széteső vagy széthulló szerkezeteket hangsúlyozza.

.
Dekonstruktivista stílusú nappali szoba

A dekonstruktivizmus az 1980-as évek végén és a 1990-es évek elején vált kiemelkedővé az építészeti tervezésben és az egyéb tervezési területeken is, beleértve a lakberendezést. A mozgalom célja a hagyományos formák és struktúrák felbontása, újrateremtve azokat egyedi és kreatív módon. A dekonstruktivista stílus egy kifejező, művészeti irányzat, amely az építészetben és a dizájnban is megtalálható. A szétbomlott, aszimmetrikus formák és az építészeti elemek szokatlan elrendezése mind a látványos és kreatív atmoszférát hivatottak létrehozni.

Memphis Design stílus:

A Memphis Design Movement az 1980-as években alakult ki és egy olyan olasz tervezőcsoportot jelöl, amely az egyediség és a szokatlan formák iránti szenvedélyével tűnt ki a kortárs dizájn körében.

.
Memphis Design nappali

A Memphis Design stílusra jellemzőek a merész színek, a geometrikus formák, és az eklekticizmus, vagyis az összegyűjtött stílusok keverése. A Memphis Design Movement az 1980-as években jött létre. A csoportot Ettore Sottsass vezette, és céljuk az volt, hogy megtörjék a tradicionális dizájn konvenciókat és hozzanak létre valami újat és kreatívat. A Memphis csoport által tervezett tárgyak és bútorok rögtön felismerhetőek lettek és jelentős hatást gyakoroltak a kortárs dizájnra.
A Memphis Design stílus kiemelkedik a különleges és egyedi formáival, valamint az élénk színvilágával. Ez egy játékos és kreatív megközelítést képvisel a dizájn terén, és hozzájárult a stílusvilág diverzitásához és kreativitásához.

Pop-art, mint lakberendezési stílus:

A pop-art eredetileg egy képzőművészeti mozgalom volt, amely az 1950-es és 1960-as években jelent meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Azonban a pop-art esztétikája és szemlélete hatással volt más területekre is, beleértve a lakberendezést is.

.
Pop-art nappali, bár kreatív stúdiónak, vagy éppen marketing irodának tekinteni talán szerencsésebb.

A pop-art esztétikája – az ismert márkák, médiaikonok és hétköznapi tárgyak felhasználása – hamar népszerűvé vált és kiterjedt más művészeti területekre, beleértve a lakberendezést is. A pop-art lakberendezési stílus egyfajta játékos, élénk és modern megközelítést kínál. Az ikonikus pop-art elemek, mint például a színes minták és az ismert márkák, hozzájárulnak egy energikus és karakteres atmoszférához a térben.

Metropolitan Modern lakberendezési stílus:

Egy olyan irányzat, amely a városi életstílust és a modern városi környezetet hangsúlyozza. A városi tájképek, ipari stílusú elemek és a modern városi életformák inspirálják.

.
Metropolitan Modern stílusú nappali

A Metropolitan Modern lakberendezési stílus egy olyan kifinomult és városi atmoszférát keltő irányzat, amely modern és klasszikus elemeket egyesít. A Metropolitan Modern stílus az urbanizáció és a városi életstílus hatására alakult ki. A kényelem és a funkcionalitás mellett a stílus hangsúlyozza a kifinomultságot és az eleganciát. A városi élettel és a modern városi tervezéssel való összhangban ez a stílus törekszik a tiszta és szervezett környezet kialakítására. A Metropolitan Modern stílus elegáns, modern és városi megjelenésével kifejezi az urbanizáció hatásait a lakberendezésben. A letisztult formák és a magas minőségű anyagok alkalmazása egy olyan tér létrehozását célozza, amely egyszerre modern és időtálló.

New Urbanism – az „Új urbanizmus” nem lakberendezési stílus:

Bár elsősorban egy városfejlesztési filozófia, a New Urbanism szellemisége a posztmodern stílust is érinti. Az emberközpontú városi tervezésre összpontosít, amelyben az egyes funkciók és szolgáltatások könnyen elérhetők. Az urbánus környezetek tervezését és fejlesztését célozza meg az emberközpontúság és a közösség orientált tervezés alapján. Ez a mozgalom az urbanizáció kihívásaira reagálva próbál megteremteni olyan városi környezeteket, amelyeket élhetőbbé, fenntarthatóbbá és emberközpontúbbá tesznek.

.
A cikk minden képe a Dall-e által készült.

Mivel elsősorban városfejlesztési filozófia, a New Urbanism közvetlenül nem értelmezhető lakberendezési stílusnak vagy belsőépítészeti irányzatnak. Azonban az általa inspirált városi tervezési elvek és az emberközpontú megközelítés hatással lehetnek a lakberendezésre és az építészetre is.

Ha valaki „New Urbanism” alapján szeretné kialakítani otthonát, az a városi környezetekben való közösségorientált, gyalogosbarát tervezést és a különböző funkciók közelségét preferálhatja. Ezek a gondolatok azonban inkább az építészet és a városi tervezés szintjén manifesztálódnak, mint konkrét lakberendezési stílusban vagy belsőépítészeti kategóriában.


Ezek a változatok mutatják, hogy a posztmodern stílus rendkívül sokoldalú és rugalmas, és képes alkalmazkodni különböző környezetekhez, ízlésekhez és irányzatokhoz. A változatok közötti különbségek gyakran a tervezői preferenciáktól és a konkrét tervezési koncepcióktól függnek.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^