Retró stílus – lakberendezési stílusok 20.

A retró lakberendezési stílus a múlt évtizedek dizájnját idézi meg, és általában a 1950-es, 60-as, 70-es évek stílusjegyeit vegyíti. A retró stílusnak nincs egyetlen, szigorúan meghatározott formavilága vagy színvilága, mivel a korszakok és a tervezők változatosságára tekintettel sokféle variáció létezik. Azonban vannak olyan jellegzetességek, amelyek gyakran megjelennek ebben a stílusban.

.
Retró enteriőrök különböző színvilág fokozatokban. A skandináv modernizmus pasztell színvilágából indulva az erős és kontrasztos színekig.

Retró lakberendezés jellemzői:

 • Színvilág: Vidám, élénk színek jellemzik a retró stílust. Az őszinte és élénk árnyalatok, például narancssárga, limezöld, türkiz és sárga gyakran megtalálhatók. A pasztell színek, például púder-rózsaszín vagy baba-kék is gyakran előfordulnak.
 • Formavilág: A formavilágban a retró stílus a szögletes, geometrikus formákat kedveli, de egyúttal kerekded és organikus formákat is alkalmaz. Bútorokon és kiegészítőkön is megtalálhatók az egyszerű vonalvezetésű, karakteres formák.
 • Minták: A geometrikus minták, például csíkok, kockák és körök népszerűek. A virágos minták is gyakoriak, különösen a tapétákon és textileken.
 • Felhasználható anyagok tulajdonsága: A retró stílusban az anyagok változatosak lehetnek. Fa, műanyag, fém és üveg egyaránt megtalálható. A bútorokon gyakran láthatók érdekes textúrájú és mintázatú anyagok.
 • Bútorok jellege: A retró bútorok gyakran rendelkeznek egyszerű, letisztult vonalakkal. Könnyed, funkcionális és játékos elemek jellemzik, és gyakran találhatók színes, laza párnázatok is.

Kialakulásának körülményei: A retró lakberendezési stílus a múlt évtizedek divatjának és dizájnjának egyfajta nosztalgikus újraértelmezése. A 20. század közepétől a 70-es évekig terjedő időszakok inspirálták. Az emberek szeretik a retró stílust, mert a régi idők dizájnja egyedi, játékos és időtálló. A retró tárgyak és bútorok gyakran egyfajta nosztalgikus érzést hoznak létre, és egyúttal egyedi és vidám atmoszférát teremtenek a lakásban.

De ez nem pontosan így van, mert a retró meghatározásának többféle megközelítési módja létezik

Szóval mely időszak tartozik bele a retrókorszakba:

 1. Vagy az 1950-es, 60-as, 70-es évek stílusjegyeit vegyíti, ahogy fentebb írtam.
 2. Vagy mindig az a retró – ami éppen kiment a divatból az elmúlt 20 évben, mert ami ennél régebbi az automatikusan átlép vintage-be. Ezek alapján az idő múlásával folyamatosan változó tartalommal kellene rendelkezni. Azaz, ami most a retró, az a 2000. év utáni tárgyaink. Ahogy múlik az idő, a retróból egyszer csak vintage lesz.
 3. Vagy a 20 évnél régebbi tárgyak esetében, ha eredeti akkor vintage, ha másolat akkor retró. Itt köszönhet vissza az a kijelentés, hogy egyesek a retrót és a vintage-t úgy használják, mint egymás szinonimáját, ami azért teljes tévút lenne a stílus meghatározásokban. Ugyanakkor érhető az a gondolkozás annak szellemében, ha egy tárgyról nem tudjuk eldönteni, hogy eredeti-e vagy utánzat, akkor nem tudjuk ráfogni, hogy retró vagy vintage. Mert azt mondják, hogy a retró az egy mai termék, ami egy másolta a letűnt divatnak, és nem az eredetit veszed meg most, hanem egy utángyártottat, és csak külsőre olyan mint a régebbi. Ezzel szemben a vintage csak az lehet, ami akkori, eredeti, tehát konstrukcionálisan is eredeti. Tehát, ha egy 1960-as kinézetű rádiód van és az eredeti rádiócsöves, akkor vintage, de ha csak úgy néz ki, közben pedig mai gyártmány és a távirányítóval előugrik az egyébként jól elrejtett CD tálca, vagy ott lapul rajta egy USB port, akkor ez csak retró kinézetű. Mint ahogyan, vehetünk retró kinézetű tűzhelyet, vagy hűtőszekrényt, és annak hiába 1950-es, vagy 1960-es évekbeli a dizájnja – nem mondhatjuk, hogy vintage, mert belül valójában egy mai gépészetet rejt.
 4. És van az a vélemény, hogy sem a mindig 20 évnél fiatalabb enteriőr a retró, se nem a múlt század közepétől retró, hanem a kettő között, valahol az 1980-as évektől.

Akárhogy is határoljuk körbe a retró stílus korszakot, ebben is különböző fokozatok jelennek meg. A fokozatok egyrészt a színek bevállalásban jelentkezik, ami az idő múlásával egyre erősödött, valamint a retróra jellemző tárgyak megjelenése.

Egy visszafogott stílusból indulva:

 • megjelentek az erősebb színvilágú tapéták, nagyobb karakteresebb geometriai formákkal:

.
Csővázas modernista bútor retró színvilágú kárpitozással karakteres nagy formátumú narancs sárga, barna tapétával, ezzel harmonizáló szőnyeggel. A csővázak krómozottsága és a formavilág szabályozott (modernista) keretek között tartása, ellene hat a retró szabadosságának, így egy exkluzív megjelenésű de mégis retró színvilágú nappali szobát láthatunk.

 • Hasonlóan geometriai formás színesebb szőnyegeket rakhattak a korábbiak helyére:

.
Az 1970-es években is divatos század-közepi modernista skandináv nappali bútorok retró zöld, sárga, barna színvilágban.

 • Új színes párnákkal túlzsúfolhatták a kanapékat, elfedve azok egyszerű színvilágát.
 • Megjelenten a retró-specifikusnak tűnő makramé fali díszek, és makramé függeszthető virágtartók és a a különböző horgolt tárgyak:

.
Csővázas modernista bútorok retrósítása mérsékeltebb színvilágú zöld, narancs sárga, barna díszpárnákkal, szőnyeggel, zöld levélmintás tapétával és fali makramékkal – retró nappali szoba.

.
Mielőtt arra gondolnánk, hogy akár csak a makramézás, vagy a kézi horgolás – a vasfüggönyön ezen oldalán volt divat; hát nézzük meg az egykor nálunk még faluhelyen is tömegével űzött hobbi termékét, hogy a (most azt mondanánk – 3D típusú) rózsás terítők, díszpárnák horgolása nem magyar sajátosság volt. Pontosan ilyen horgolt (3D) rózsás terítő köszön vissza Marty McFly háta mögött a „Vissza a jövőbe I.”-ben. Elnézve ennek a rojtosságát – elképzelhető, hogy poncsó célra is alkalmas volt.

 • Szintén retrós „találmánynak” tekinthetőek a babzsák puffok elterjedése, a babzsák fotel, az úgynevezett szőrősszőnyeg, vagy a lávalámpa:

.
Minden színt bevállaló retró nappali zenesarok. Középbarna tónusú faelemekkel, narancs, piros és kék textíliákkal, babzsák fotellel, puffokkal, lávalámpával, zeneközpontúsággal és szőrösszőnyeggel.

 • Visszaköszönnek a korábbi évek lámpaernyői, rojtokkal, vagy a nélkül, de karakteres mintázattal. Vélhetően a horgolás akkori kedveltségének, a hobbinak a hatására. Fontos a kor technikai vívmányának mutatása. A lemezjátszó, előbb orsós, majd kazettás magnók megjelenése, a hangerő és a hangminőség birtoklása, a zene birtoklása, a zenei forradalmakkal való azonosulás hirdetése. Ez nem csak nagyméretű audio eszközök látványán keresztül fontos, hanem az együttesek lemezeinek birtoklása, azok mutatása, és a róluk készült poszterek (sokszor poszterek tömegének és egyéb koncert relikviáknak) elhelyezése a falon:

.
Zene és kényelem központú retró kavalkád. Középbarna tónusú faelemekkel, narancs, pink textíliákkal, babzsák fotellel, puffokkal, szőrösszőnyeggel, nagyi kockás kanapéjával, rojtos textil asztali lámpákkal, rattan dobozkákkal. Zene minden mennyiségben, a polcokon és a falon is.

Ha annál a legutóbbi vélekedésnél maradunk, hogy csak az 1980-as évig nyúlik vissza az igazi retró stílus, már mint a lakberendezés terén, akkor a fenti jellemzés némileg módosul:

Általában az „1980-as évig visszanyúló retró” kifejezés azt sugallhatja, hogy azok a dizájnelemek, stílusok és tárgyak, amelyek az 1980-as évekig terjedő időszakból származnak, a retró kategóriába tartoznak.

Az „igazi retró” és „vintage” megkülönböztetése területfüggő lehet, hiszen ha a nyugati lakberendezési divatirányzatok évtizedes késéssel jöttek át a vasfüggönyön, akkor ami nyugaton a 60-as, 70-es évek divatja volt, az nálunk már a 80-as éveké lehetett, tehát sok múlott az egyén vagy a közösség földrajzi, politikai helyzetén és nézőpontján.

Az 1980-as évek retró stílusának jellemzése:

Színvilág:

 • Élénk és kontrasztos színek dominálnak, például neon színek, élénk rózsaszín, neon zöld, élénk kék.
 • Gyakoriak a színes blokkok és a színátmenetek, valamint a fekete-fehér kontrasztok.

Formavilág:

 • Geometrikus formák és éles szögek jellemzők.
 • Aszimmetrikus elrendezések és formatervezési elemek.

Minták:

 • Vizuális intenzitású minták, például színes kockás vagy csíkos minták.
 • A retró popkultúrából származó motívumok, például Tetris, vagy egyéb videojáték motívumok, avagy szintetizátorok ábrázolása.

Anyagok:

 • Műanyag és fényes felületek, például műanyag bútorok, fényes műanyag kiegészítők.
 • Fém és üveg kombinációi.

Bútorok jellege:

 • Egyszerű formájú, de karakteres bútorok.
 • Műanyagból és fémből készült bútorok.
 • Funkcionális és kényelmes bútorok, például széles ülőfelületű kanapék és fotelok.

Ezen jellemzők alapján az 1980-as évek retró stílusát az élénk színek, az éles formák és a popkultúrából származó motívumok dominanciája jellemezte. Az anyagok és bútorok tekintetében a modern és funkcionális dizájn volt jellemző, hangsúlyozva az akkori technológiai fejlődéseket és az egyszerűséget.

Az alábbi kép jól szemlélteti, ezt a már zavarónak tűnő színvilágot. Hazai szemek erre mondhatják, hogy ugyan ki tudott magának színes neonvilágítást szerezni az otthonába, ilyen ne is volt. Ne felejsük el, a retró világi stílus, a nyugati világban könnyen elérhető volt a házi neonfény. Ez ma már LED-del könnyedén utánozható:

.
Nagyon durva színvilágú pink-kék neon fényű retró szobák

A szolidabb változathoz visszatérve, az alábbi konyha enteriőrök láttán arra gondolunk, hogy elég sok lakásban még most is ilyen bútorok vannak a konyhákban, csak jóval kopottabbak. Egyrészt ez a miliő nyilván időtállónak bizonyult, másrészt vélhetően anyagi okai is vannak a cserék elmaradásának. Mivel azonban sokaknak ez a látvány ízes, finom és kellemes emlékeket juttat az eszébe, így méltán jelentkezik továbbra is igény egyeseknél, hogy az új konyháik is ilyen stílusban jelenjenek meg.

.
Skandináv modernista alapokon nyugvó konyha, menta-zöld és világos fa elemekkel, 1950-es évekbeli retró hűtőszekrénnyel és csipketerítővel

E két konyha képet elnézve – lehet azon töprengeni, hogyha a fenti bohókás képeket tekintjük retrónak, akkor ezek már nem is retrók, hanem vintage. Ha átkattintasz a következő oldalra a vintage stílushoz és megnézed a fehér vidéki jellegű vintage képeket, akkor pedig azt mondhatod, hogy ezek mégis inkább retrók. A határok soha nem egyértelműek, a stílusok hajlékonyak, az emberi elme pedig szubjektív – ahogy érzed, úgy helyes!

.
Skandináv modernista eredetű konyha, fahér, menta-zöld és sárgás színvilággal, valamint világos fa elemekkel. / Egy kivételével – a cikkben található összes képet a DALL-E rajzolta.

Összefoglalva:

A retró lakberendezési stílus a 20. század közepéig nyúlik vissza. A stílusra részlegesen jellemző a bohókás hangulat, játékos, színes és formabontó ötletek megvalósítása. A retró lakberendezési stílusban a színek és a minták nagyon fontosak. A retró stílusban gyakran használt színek a fekete, fehér, csokoládébarna, narancs, tűzpiros, babarózsaszín, királykék és olajzöld. A retró stílusban a minták nagyon változatosak lehetnek, például geometriai formák, virágok, pöttyök, csíkok, kockák és hullámok. A retró bútorok általában egyszerűek, de színesek és formabontóak. A retró bútorok között megtalálhatók a műbőr és lakkborítású berendezési tárgyak, valamint a fém és króm. A retró lakberendezési stílusban a lakáskiegészítők is nagyon fontosak. A retró lakberendezési stílushoz illő lakáskiegészítők közé tartoznak pl. a színes lámpák, a geometriai mintás függönyök, a színes szőnyegek, a virágos díszpárnák és a retró plakátok.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^