Tengerparti (Coastal) stílus – lakberendezési stílusok 16.

A Coastal stílus egy tengerparti, tengeri hangulatot kifejező belsőépítészeti stílus, amely a tengeri életstílus és a tengeri környezet inspirációjából merít.

.
Tengerparti (Coastal)lakberendezési stílusú enteriőrök

A tengerparti lakberendezési stílus egy könnyed, friss és kellemes megjelenést kölcsönöz a térnek, ami emlékeztet a tengerparti életérzésre. A tengerparti stílus nagyon kellemes és pihentető atmoszférát teremt, amely ideális a nyári vagy tengerparti házak számára.

Nézzük a Coastal stílus általános jellemzőit:

 • Színvilág: A Coastal stílus színpalettája általában az óceán és a tengerpart színeit tükrözi, beleértve a kék, fehér, homok és zöld árnyalatokat. Az ég kékje, a tenger zöldje és a homok színei dominálnak.
 • Formavilág: Az organikus és természetes formák jellemzik ezt a stílust. Az egyes elemek lehetnek lágy vonalúak és kerekdedek, tükrözve a hullámok és a természet organikus formáit.
 • Minták használata: A Coastal stílus gyakran használ tengeri motívumokat, például kagylókat, csillagokat, hajókat és köteleket. Az egyszerű, geometrikus minták, mint a csíkok és a kockás minták is elterjedtek.
 • Anyagok tulajdonsága: Természetes és könnyű anyagok, mint például fa, rattan, szalma és pamut, dominálnak. Az üveg és az üvegszálas anyagok is gyakoriak lehetnek, hogy tükrözzék a víz és a fény játékát. A természetes anyagok fontos szerepet játszanak ebben a stílusban.
 • Bútorok jellege: A bútorok általában kényelmesek és funkcionálisak, és gyakran készülnek könnyű anyagokból. A könnyű bútorok segítik a levegősség és a tengerparti lazítás érzését. A fehérre festett fa vagy a természetes fa bútorok elterjedtek, és az egyszerű formákra és vonalakra helyezik a hangsúlyt.
 • Textíliák: Használj sok textíliát, amelyek tengeri motívumokkal rendelkeznek, például csillagok, hajók vagy kagylók. A könnyű függönyök és párnák is hozzájárulnak a levegős atmoszférához.
 • Dekoráció: Természetesen ebben az esetben is a tengeri motívumok, mint például kagylók, kagylóhéjak, kövek, homokos üveg és tengeri csillagok, gyakoriak. Ezenkívül a hajózási eszközök és a tengeri képek is népszerűek lehetnek.
 • Fényviszonyok: Világos és természetes fényekre helyezik a hangsúlyt. A nagy ablakok és üvegajtók segítik a természetes fény beáramlását a térbe.

A Coastal stílus a tengerparti életstílus és a tengeri környezet inspirációjából merít. Gyakran alkalmazzák olyan otthonokban, amelyek a tengerhez vagy a partvidékhez közel találhatók. Bár a Coastal stílusnak nincs specifikus történelmi korszaka, a tengerparti dizájnelemek hosszú ideje népszerűek. A modern belsőépítészeti gyakorlatban azonban a tengerparti stílus a 20. és 21. században is elterjedt.

A Coastal stílus friss, légies és pihentető atmoszférát hoz létre, amelyet sokan a tengerparti vakációk és a nyári időszak kapcsán kedvelnek.

A Coastal stílus általában bármely olyan területen előfordulhat, ahol a tengerparthoz közel találhatók otthonok, és az emberek az óceán vagy a tenger környezetében élnek vagy tartózkodnak. Nem specifikus egyetlen országhoz vagy kultúrához köthető, és inkább egy életmódot és dizájnt jelent, amely inspirációt merít a tengerpartról és a tengeri környezetről.

Azonban vannak olyan országok és régiók, ahol a tengerparti tervezés és a Coastal stílus kiemelten népszerű. Ezek általában azok a területek, ahol a tengeri környezet erőteljesen jelen van, és az emberek életstílusát befolyásolja. Például a mediterrán országok, az Amerikai Egyesült Államok part menti régiói, az ausztrál partvidékek mind olyan területek, ahol a Coastal stílus elterjedt lehet.

A tengerparti otthonok dizájnja gyakran igazodik a környezetükhöz, és a Coastal stílus alkalmazása lehet egy módja annak, hogy az otthonok tükrözzék a tengeri környezetet és az ezzel járó laza, pihentető életstílust.

A tengerparti lakberendezési stílusnak különböző változatai léteznek a különböző régiók vagy országok sajátosságai és tengerparti kultúrája alapján.

Leggyakoribb Tengerparti (Coastal) alstílusok:

16.1. Ausztrál Coastal stílus:

Az ausztrál tengerparti stílus a helyi környezet és tengeri életformák inspirációjára épül. Gyakran használják a természetes faanyagokat, például eukaliptuszt, és a színpaletta a tengeri zöld, kék és homokszínekre fókuszál.

.

.
A belső tér természetes és friss, a fehér és a bézs színek dominálnak, amelyeket a kék és a türkiz színek egészítenek ki. A bútorok letisztultak és modernek, a díszpárnák és a takarók pedig puha és meleg anyagokból készültek. A belső tér illeszkedik a külső környezethez, ami a homokos part és a kék ég, amelyeket a nagy ablakokon keresztül lehet megcsodálni. Az ausztrál parti stílusú belső vidám és barátságos, ideális hely a családi és baráti összejövetelekre.

16.2. Mediterrán Coastal stílus:

A mediterrán tengerparti stílus a földközi-tengeri régió sajátosságait tükrözi. A jellegzetes mediterrán színek, mint a mélykék és az olajzöld dominálnak. A csempék, kagylók és kerámia kiegészítők használata is jellemző lehet.

A Mediterrán Coastal stílust valójában a mediterrán stílusok egy alcsoportjába is sorolhatnánk. Mivel a mediterrán stílusok alcsoportjait nációk szerint mutattam be, így az tűnik célszerűnek, hogy a mediterrán tengerparti stílust ezzel szemben a tengerparti stílusok közé soroljam. Tehát, a Mediterrán Coastal stílus egy olyan stílus, amely egyesíti a mediterrán és a tengerparti stílusjegyeket.

.

Néhány különbség amit érdemes kiemelni:

 • Tengerparti akcentusok: A Mediterrán Coastal stílus erősebben hangsúlyozza a tengerparti elemeket. Ez magában foglalhatja a homokszíneket, a kagylókat, a tengeri motívumokat és más olyan dekorációs elemeket, amelyek a tengeri környezetet idézik.
 • Színpaletta: Bár a mediterrán stílus is használhat élénk színeket, a Mediterrán Coastal stílusban gyakran előfordulnak a hűvös kék és zöld árnyalatok, amelyek a tengerrel kapcsolatosak.
 • Textúrák: A Mediterrán Coastal stílus a mediterrán és a tengerparti stílusok jellegzetes textúráit egyesítheti. Ez magában foglalhatja a természetes kő, a csempék, a fa és más olyan anyagokat, amelyek a mediterrán és tengerparti területeken gyakran megtalálhatók.
 • Fény és a nyitott terek: A Mediterrán Coastal stílus hajlamos lehet a nagy ablakokra, amelyek lehetővé teszik a természetes fény beáramlását. Az otthonok nyitottabb tervezési elveket követhetnek, hogy minél jobban kihasználják a tengeri kilátást.

Fontos megjegyezni, hogy a stílusokat nehéz szigorúan elválasztani, és sok esetben átfedés és egyéni interpretáció lehet. A Mediterrán Coastal stílus azonban fajsúlyosabban hangsúlyozza a tengerparti életérzést a mediterrán stílusokon belül, holott tudjuk, hogy maga a mediterrán stílus önmagában is hordozza a tengerparti, napsütötte életérzést, de ez csak egy része.

.
A belső tér világos és tágas, a fehér falak és a fa padló kontrasztját a kék és zöld színek élénkítik fel. A bútorok egyszerűek és kényelmesek, a díszpárnák és a szőnyegek pedig mintásak és színesek. A tengerre néző ablakok és a teraszok általában zöld és virágzó növényekkel is gazdagon díszítettek.

Egyesült államokbeli Coastal:

A Coastal stílus egy olyan lakberendezési stílus, amely a tengerparti életérzést idézi meg a színek, anyagok, bútorok és kiegészítők segítségével. A Coastal stílusnak több változata is létezik, amelyek a különböző partvidékek sajátosságait tükrözik. Az Egyesült Államokban a keleti parti és a nyugati parti Coastal stílusok között vannak jelentős különbségek. Ugyanakkor tovább árnyalhatnánk a stílus osztályozást, hiszen létezik Cottage Coastal, Beach House Coastal, Traditional Coastal, Modern Coastal, Nautical Coastal és Tropical Coastal besorolás is. Ha ez a részletezés érdekel nézd meg pl. ITT a curatedinterior.com oldalán.

16.3. Egyesült államokbeli keleti parti Coastal stílus:

A keleti parti Coastal stílus általában hagyományosabb és formálisabb, mint a nyugati parti. A keleti parti stílusban gyakoriak a sötétebb és gazdagabb színek, mint a kék, a piros, a zöld és a barna, amelyek a tengerészetet és a gyarmati múltat idézik. A keleti parti stílusban a bútorok elegánsabbak és antik hatásúbbak, a kiegészítők pedig klasszikusak és visszafogottak, mint például a csillárok, a tükrök, a tengeri kagylók és a horgonyok. A keleti parti stílusban a textíliák finomabbak és simábbak, mint a pamut, a lenvászon és a selyem. A keleti parti stílusban a falak fehérek vagy pasztellek, a padlók pedig fából vagy kőből készülnek.

.

.
A belső tér hagyományos és elegáns, a sötétkék és a fehér színek kontrasztját a piros és a zöld színek élénkítik fel. A bútorok antik hatásúak és formásak, a kiegészítők pedig klasszikusak és visszafogottak, mint például a csillár, a tükör, a tengeri kagyló és a horgony. A külső térrel a kapcsolatot a tengerre néző ablakok és a veranda biztosítja, ahol virágok és párnák díszítenek. A keleti parti parti stílusú belső hangulatos és formális, ideális hely a tengerparti életmódra.

16.4. Egyesült államokbeli nyugati parti Coastal stílus:

A nyugati parti Coastal stílus viszont modernebb és lazább, mint a keleti parti. A nyugati parti stílusban gyakoriak a világosabb és semlegesebb színek, mint a fehér, a bézs, a szürke és a türkiz, amelyek a homokot, a követ és a vizet utánozzák. A nyugati parti stílusban a bútorok letisztultabbak és kényelmesebbek, a kiegészítők pedig természetesebbek és játékosabbak, mint például a párnák, a takarók, a növények és a szörfdeszkák. A nyugati parti stílusban a textíliák durvábbak és textúráltabbak, mint a gyapjú, a szőnyeg és a rost. A nyugati parti stílusban a falak és a padlók is fehérek vagy világosak, amelyek tágasságot és frissességet sugároznak.

.

.
A belső tér természetes és friss, a fehér és a bézs színek dominálnak, amelyeket a kék és a türkiz színek egészítenek ki. A bútorok letisztultak és kényelmesek, a kiegészítők pedig természetesebbek és játékosabbak, mint például a párnák, a takarók, a növények és a szörfdeszkák. A homokos part és a kék ég, amelyeket a nagy ablakokon keresztül lehet megcsodálni. A nyugati parti parti stílusú belső vidám és barátságos, ideális hely a családi és baráti összejövetelekre.

16.5. Skandináv Coastal stílus:

A skandináv tengerparti stílus a skandináv területek, mint például Svédország vagy Dánia tengerparti régióinak jellemzőit hordozza. Fehérre festett fa, természetes anyagok és világos színek dominálnak.

.

.
A belső tér világos és minimalista, a fehér és a szürke színek dominálnak, amelyeket a fa, a növények és a kék színek melegítenek fel. A bútorok egyszerűek és funkcionálisak, a kiegészítők pedig természetesek és letisztultak, mint például a gyertyák, a párnák, a képek és a tengeri kagylók. A tengerre néző ablakok biztosítják a látványt. A teraszon kényelmes fotelek és takarók várják a vendégeket. A skandináv parti stílusú belső nyugodt és elegáns.

16.6. Észak-amerikai tengerparti farmház stílus:

Ez a stílus az amerikai farmházak és a tengerparti életstílus ötvözése. Fehér falak, faminták és rusztikus elemek jellemzik, miközben a tengerparti színeket is beillesztik a térbe. Az Észak-amerikai farmhouse coastal stílus általában fehér alapszínt használ, amelyet természetes fa elemekkel, kényelmes textúrákkal és tengerparti kiegészítőkkel egészít ki. Az Észak-amerikai farmhouse coastal stílusban gyakoriak az olajfa ágak, a fonott kosarak, a tengeri kagylók, a csíkos minták és a kék színárnyalatok. Az Észak-amerikai farmhouse coastal stílusban a bútorok egyszerűek és rusztikusak, a falak és a padlók pedig fehérek vagy világosak, amelyek tágasságot és frissességet sugároznak.

.

Ildomos szót ejteni a besorolásról. maga a Farmház stílus egy vidéki stílus, tehát ott kellene említeni. Ugyanakkor, mivel jelenkori stílus a kortárs stíluscsoportban került bemutatásra, hiszen egyesíti a hagyományos és rusztikus elemeket a modern kényelemmel és funkciókkal. Például modern konyhai eszközök és kényelmes bútorok is megtalálhatók a farmház stílusú otthonokban. Ezzel szemben a Farmház stílusnak ez a tengerparti változata mégis ide a Coastal stíluscsoportba került besorolásra. Ráadásul a Farmhouse Coastal stílusnak is több változata létezik, amelyek a különböző partvidékek sajátosságait tükrözik.

Főbb különbségek a Contemporary Farmhouse (kortárs farmház) és egy Észak-amerikai Coastal Farmouse stílus között:

Contemporary Farmhouse:
 • Modern elemek: A Contemporary Farmhouse stílus modernebb stíluselemeket foglal magában. Tiszta vonalak, egyszerű formák és modern bútorok jelenhetnek meg.
 • Színvilág: A színpaletta általában neutralizált, de gyakran tartalmazhat egy kis kontrasztot vagy hangsúlyt. Fehér, szürke és fa színek dominálnak, de lehetnek színesebb kiegészítők is.
 • Kiemelkedő textúrák: A Contemporary Farmhouse stílus előszeretettel használ természetes anyagokat, például fa, üveg és fém, de a textúrák között is változatosságra törekszik.
Észak-amerikai Coastal Farmhouse:
 • Tengerparti inspiráció: Az Észak-amerikai Coastal Farmhouse stílus a tengerparti életérzés és a farmház stílusának keveréke. Tengeri motívumok, például kagylók, hajók és halak, gyakran jelen vannak a dekorációban.
 • Színvilág: A színpaletta általában hangsúlyozza a tengerparti tónusokat, például kék és zöld árnyalatokat, illetve természetes fa színeket. Világos, friss színek jellemzőek.
 • Bútorok: Az Észak-amerikai Coastal Farmhouse stílusnál a bútorok lehetnek rusztikusabbak és idősebbnek hatnak. A fa bútorok, mint például a faragott vagy régi időket idéző elemek, gyakoriak.

Mindkét stílusban hangsúlyozzák a természetes anyagokat és a kellemes, meghitt atmoszférát, de a Contemporary Farmhouse inkább a modern vonalakat és letisztultságot hangsúlyozza, míg az Észak-amerikai Coastal Farmhouse a tengerparti stílus sajátosságaival és a farmházhangulattal gazdagítja a teret.

Fontos azt is megjegyezni, hogy az Észak-amerikai farmhouse coastal stílus egy önálló stíluságnak tekinthető, amely nem azonos a fentebb említett Egyesült államokbeli keleti vagy a nyugati parti coastal stílusokkal.

.
A belső tér fehér alapszínt használ, amelyet természetes fa elemekkel, kényelmes textúrákkal és tengerparti kiegészítőkkel egészít ki. A bútorok egyszerűek és rusztikusak, a falak és a padlók pedig fehérek vagy világosak, amelyek tágasságot és frissességet sugároznak. A belső tér harmonizál a tengerparti környezethez, ahol olajfa ágak, fonott kosarak, tengeri kagylók, csíkos minták és kék színárnyalatok díszítenek. Az Észak-amerikai farmhouse coastal stílusú belső barátságos és vidám.

16.7. Ázsiai tengerparti stílus:

Az ázsiai tengerparti stílus különböző ázsiai kultúrák és tengerparti területek inspirációját használja fel. Könnyű, levegős térrel és természetes anyagokkal dolgozik.

.

.
A belső tér egyszerű és harmonikus, a fehér és a fa színek dominálnak, amelyeket a piros, a sárga és a zöld színek feldobnak. A bútorok alacsonyak és praktikusak, a kiegészítők pedig ázsiai ihletésűek és dekoratívak, mint például a papírlámpák, a párnák, a szobrok és a virágok. A belső tér illik a külső környezethez. Kilátás a tengerre és a teraszra. Kint bambuszok és kerti bútorok vannak. Az ázsiai parti stílusú belső nyugodt és elegáns.

16.8. Karibi tengerparti stílus:

A Karib-térség stílusa a trópusi szigetek, homokos partok és élénk színek világát hozza be a térbe. Az élénk kék, zöld és narancssárga színek gyakoriak, és a fa- és bambusz elemek is gyakran megjelennek.

.
A belső tér színes és vidám, a fehér és a fa színek mellett élénk színek, mint a narancs, a rózsaszín, a zöld és a lila is megjelennek. A bútorok kényelmesek és bohémek, a kiegészítők pedig trópusiak és szórakoztatóak, mint például a pálmák, a papagájok, a virágok és a kalapok. A belső tér illeszkedik a külső környezethez, amihez a tengerre néző ablakokon és a teraszon át kapcsolódik, ahol függőágyak és koktélok várják a vendégeket. A karibi parti stílusú belső hangulatos és pihentető, ideális hely a tengerparti életmódra.

.
A cikk minden képe a Dall-e által készült. Sőt a képek alatti dőlt betűs rész a Copilot által írt inspirációs jellemzés az adott stílusról. ( Na jó – részlegesen azért korrigálva)


Minden egyes változat egyedülálló atmoszférát és dizájnt hoz létre, az adott régió kulturális és természeti sajátosságait tükrözve.

A stílusok közötti határok valóban néha homályosak lehetnek, és az egyes stílusoknak ténylegesen vannak átfedései. A stílusok és tervezési irányzatok sokszínűek, és az egyedi interpretációk és változatok még tovább bonyolítják a helyzetet. Az, hogy a keresgélés során különbségeket találsz és nüanszokat észlelsz, nagyon érdekes és fontos lépés lehet a saját stílusod megtalálása felé.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^