Vintage stílus – lakberendezési stílusok 21.

A vintage stílus egy olyan lakberendezési irányzat, amely régebbi időszakokra utal, és egyfajta nosztalgikus hangulatot áraszt, és gyakran magába foglalja az antik, retró és más régi stílusok elemeit. Az alábbiakban összefoglalom a vintage stílus jellemzőit:

.
Vintage stíluson belül – klasszikus modernista, század-közepi skandináv modernista és a legkedveltebb vintage, a vidéki fehér vintage enteriőr – kép mix

 • Színvilág: A vintage stílus színpalettája inkább kedves, vidám, friss, de nem hivalkodó. Jellemző színek közé tartoznak a pasztell árnyalatok, például púder-rózsaszín, világoskék, menta-zöld és sárga. Ugyanakkor a földszínek, például a bézs, a barna és a szürke is gyakran előfordulnak – főleg akkor, ha a múlt század első felére akarunk utalni az enteriőrrel. Az idővel megérett, vagy megkopott – koptatott színek is jellemzők lehetnek.
 • Formavilág: A vintage stílusnál fontosak a formák és részletek. Vintage esetében egy berendezési tárgy minél nagyobb, a megjelenésében az egyszerűbb kialakítás a karakter vonalvezetése kap fontosabb szerepe, míg minél kisebb egy berendezési tárgy a részletgazdagsága, játéka annál nagyobb szerephez jut. Így a kisebb bútorok és dekorációk jobban lehetnek domborúak, ívelt vonalakkal rendelkezők ás jobban rendelkezhetnek finom faragásokkal vagy díszítésekkel.
 • Minták használata: A vintage stílus gyakran tartalmaz mintákat, például virágokat, csíkokat, vagy geometrikus formákat. Az élénk minták és a különféle textúrák hozzájárulnak a meleg és barátságos atmoszférához.
 • A textíliák: Gyakran használnak természetes anyagokból készült textíliákat, például pamutot, lenvásznat és selymet a vintage stílusú lakberendezésben. A finomabb virágos minták igen gyakoriak. Aminek ugyan nemet mondunk akkor, ha a vintage keretében a klasszikus modernista bútorhasználat mellett voksolunk. Kisebb kiegészítő lakberendezési tárgyaknál csipkéket és egyéb díszített textíliákat is használnak az időtlen hangulathoz megidézéséhez.
 • Anyagok tulajdonságai: A vintage stílusnál számos különböző anyag használható. Fontos azonban, hogy az anyagok minőségesek és időtállóak legyenek. Gyakran előfordulnak fa, bőr, vászon, selyem és porcelán.
 • Bútorok jellege: A vintage stílusban megtalálhatók a régi restaurált, felújított bútorok, melyek lehetnek csak fából, vagy fa-fém-bőr kombinációból, iparilag feldolgozott fából (furnér, rétegelt lemez), esztergált fából (szék-, asztal-, szekrénylábak). A bútorok formái általában egyszerűek, és akár szögletes, vagy íves vonalvezetésűek, az eleganciájukat ez a vonalvezetés adja, nem pedig a díszítettség (ami általában mellőzött). Légiesek, majdnem minden esetben jól látható lábon állóak, és a lábak vékony karakterűek, hogy ráerősítsenek a légiességre – szinte a lebegésre. Egy igazi vintage stílusú bútor ugyan eredeti, tehát olyan 40-100 év közötti. De egy vintage stílusúra kialakításra kerülő lakás esetében – az enteriőr összképben nézve – teljesen másodlagos szempont, hogy az a bútor 50 éves, vagy a múlt hónapban gyártották. A lényeg, hogy az adott szoba stílusával, a többi berendezési tárggyal harmonizáljon, és elérjük vele azt az összképet ami az eredeti szándékunk volt. A vintage stílusban elfogadott egy kis antik vagy retró stílusú bútorokkal kombinált eklektikus hatás is. Emiatt találkozhatunk dúsan faragott fa bútorokkal, illetve a retró stílusra még jellemzőbb könnyedebb, egyszerűbb formákat és ezeket akár élénk színekkel.
 • A vintage stílusú lakberendezési stílusra jellemző, hogy a lakáskiegészítők tekintetében előszeretettel használnak még régebbi (régebbinek tűnő – antik) tárgyakat és kiegészítőket. Ilyenek lehetnek például régi képek, tükörkeretek, kristálycsillárok, porcelán tárgyak (nippek) vagy régi könyvek. Az ezüst vagy bronz színű díszek, például vázák, gyertyatartók és órák is szép kiegészítők lehetnek.

A vintage stílus kialakulása a 20. század közepére tehető, amikor az emberek érdeklődni kezdtek a múlt iránt, és az antik bútorok, tárgyak iránti érdeklődés nőtt. Az 1970-es években, a retró stílus népszerűségének növekedésével, a vintage stílus is új lendületet kapott. Az elmúlt években a vintage stílus újra divatba jött, és a régi és új elemek kombinálásával egyedi, személyes lakberendezési stílust lehet létrehozni.

Nézzük részletesebben:

A vintage stílus meghatározásának többféle megközelítési módja van.

Ahogyan a retró, vagy az antik stílus, így a vintage is nem csak egyetlen stílus, hanem egy korszak megélése.

 • Hogy ezt a polémiát megértsük, praktikus a retrótól visszafelé indulni. Egyesek azt fejtegetik, hogy az a retró – ami éppen kiment a divatból az elmúlt 20 évben. Ami ennél régebbi – de azért 100 évnél nem régebbi, vagy legalábbis 1900-nál frissebb – az a vintage, és ami ennél is régebbi, az az antik. Eszerint ezeknek a meghatározásoknak az idő múlásával folyamatosan változó tartalommal kellene rendelkezni. Azaz, ami most a retró, az a 2000. év utáni tárgyaink. És akkor a vintage – ami ez előtti. Tehát, ahogy múlik az idő a retróból egyszer csak vintage lesz, és ha elfelejtkezünk felújítani a vintage enteriőrünket, akkor abból antik lesz?
  Van ahol ezt a határt nem 20 évre datálják, hanem kb. 1980-nál, vagy egyeseknél még korábban 1960-as évtizedeknél húzzák meg.
 • Egy másik elmélkedés szerint – a legalább 20 éves, de eredeti tárgyakat lehet csak vintage-nek hívni. Mert azt mondják, hogy a retró az egy mai dolog, ami egy másolta a letűnt divatnak, és nem az eredetit veszed meg most, hanem egy utángyártottat, és csak külsőre olyan mint a régebbi. Ezzel szemben a vintage csak az lehet, ami akkori, eredeti, nem csak úgy néz ki, hanem akkor is készült. Ugyanakkor, van aki szűkíti az időszakot és azt mondja, hogy vintage 1920 és 1980 között lehet. Tehát, ha egy 1960-as kinézetű rádiód van és az eredeti rádiócsöves, akkor vintage, de ha csak úgy néz ki, közben mai gyártmány és távirányítóval előugrik az egyébként jól elrejtett CD tálca, vagy ott lapul rajta egy USB port, akkor ez csak retró kinézetű. Mint ahogyan, vehetünk retró kinézetű tűzhelyet, vagy hűtőszekrényt, és annak hiába 1950-es, vagy 1960-es évekbeli a dizájnja – nem mondhatjuk, hogy vintage, mert belül valójában egy mai gépészetet rejt.

Végül is a korszakot, ha tág határok között be is tudjuk határolni, elég zavaró, hogy ebben az időszakban számos stílusirányzat élt. Önellentmondásnak hat, ha mindegyiket vitage-nek soroljuk be.

 • Egyik kategória lehet a klasszikus modernizmus időszakának bútorai, azoknak újraélése. Ebbe beleférhet akár egy kései szecesszió, vagy egy kis art deco, ugyanakkor a bauhaus akár a csővázas, akár favázas kikönnyített bútoraival, sőt a kis lakások kedvenceivel az összecsukható, szétnyitható, rakásolható bútoraival együtt máig meghatározó, valamit a korszak funkcionalista személetű hozzáállása miatt a nyitott tárolást preferáló stílusa, jól illik a vitage azon jellegéhez, hogy „úgymond” jól látható apró tárgyakkal díszatjük, halmozzuk el az adott enteriőrt.

.
Vintage stíluson belüli – sallangoktól mentes fekete csővázas klasszikus modernista konyhai bútorstílus irányzat

 • Másik kategória a század-közepi jellemzően skandináv hatású modernizmus, mely már számos esetben lágyabb vonalvezetésű, nőiesebb. Az anyag, a szín és a formahasználat lágyabb mint a korábbinál. Itt már a tojásfotel formák, az újragondolt – korábban antik – füles-fotelek, a skandináv tulipán-szirom formájú székek, fotelek is megjelennek.

.
Vintage stíluson belüli – század-közepi skandináv modernista fehér nappali szoba

 • De NEM és NEM! Mindezek ellenére mégis, amikor vintage-ről beszélünk, akkor a legtöbb embernek az alábbihoz hasonló képsorok jutnak az eszébe.

  Ők az úgynevezett vidéki stílusokok alapuló fehér bútoros, világos pasztell, visszafogott, időtlen környezettet kedvelők csoportja. Erre a vintage (de uralkodó) irányzatra a vidéki stílusú, de azért egyszerűbb XX. századi – a túldíszítésekből visszafogottabb – bútorok használata a jellemző. A szekrények többnyire szögletes kialakítása és a kazettás, vagy lambériás korpusz és ajtófront kialakítások, melyek még illenek is a klasszikus modernista konstrukcionista szemlélethez is. Az ilyen bútorok esetében minél több részlet látszik pl. egy-egy ajtó megalkotásában, azaz látszik a fakeret és kivehető benne a lambéria sor annál régiesebb. Bár az idő előrehaladtával eltűnnek a lambériázások, majd a kazetta helyét egy rétegelt lemez lap veszi át, majd az ajtókeretezése is eltűnik, és csak az ajtó körül látszódó korpuszszél utal az egykori jellegzetességre. Ezek a fokozatok gyakorlatilag a vidéki stílusból egy modernebb ma oly divatos minimál jellegű skandináv stílus felé haladnak.

.
Fehér vintage stílusú dolgozószoba – skandináv vidéki és század-közepi skandináv modernista alapokon

A vintage stíluson belül – mikor egyre erőteljesebben megjelenítjük a skandináv vidéki, majd a modernista bútorstílus irányzatokat, akkor a látványban ez azt jelenti, hogy a bútorstílus egyre letisztultabb. Amikor a nosztalgikus és nyugodt állandóságot már csak az egyszerű fakeretes ajtókban lévő sima betétek eleganciája biztosítja. Ugyanakkor ezeknél a bútoroknál továbbra is jellemző a vitrines kialakítás, ami egyrészt lehetőséget biztosít a stílus variálására, attól függően, hogy milyen kiegészítőket mutatunk meg benne, másrészt ad egy feminin bájt, mely kiegészítők elhelyezésére a nyitott polcok használata mint stílusjegy és kiemelkedő lehetőséget biztosít.

A fenti 3 képi világból, általában a 3. verziót kívánják a emberek megjeleníteni, ha vintage-ről van szó.

Valójában ahogy haladunk a fenti 3 kép alapján a modernista jegyek felől a vidéki stílusok felé, úgy haladunk a maszkulin jellegből a feminin felé. Azaz a vidéki stílusok lágyító hatása érvényesül, egyfajta a finomság, szinte gyengédség. Egy vidéki életmód lassabb divatkövetői inkább választanak egy egyszerűsödő (a XIX. századi ipari forradalom bútorgyártásra is hatást gyakorolt), de konzervatív bútorformát, akár díszesebbet is, főképp ha a francia vagy az angol vidéki stílusokat nézzük. Példásul egy angol vidéki stílusba nyilván átszűrődött a viktoriánus stílus, ami elméletileg a századfordulón (1901) véget ért ugyan, de a vidéki stílusban áthúzódott. Ezzel szemben egy skanináv vidéki stílus egyszerűbb, puritánabb. Ugye a vintage előttieket antiknak illik szólítani – tehát az antik bútorokra hasonlító változatok így kerülhetnek bele a vintage-be. Egyes véleményformálók odáig elmennek a vintage terén, hogy már mindent vintage-nek neveznek, – legyen az Chesterfield kanapé, vagy egy barokk bútor. Ez nehezen fogadható be. nyilván jelen lehet egy finom íves világa, lehet rózsaszín, lehet bársony, egy kárpitozott nagyobb felületet valahogy kezelni kell, tehát lehet steppelve, lehet tűzve, és elférhet a vintage enteriőrben egy Chesterfield is, ha azt csak kiegészítő és nem téruraló eszköznek tekintjük.

Összességében a múlt századi stílusok speciális elegye. Tehát a vintage stílus felidézi az elmúlt évszázadból származó stílusokat, mint például az Art Deco-ból átvehet extravagáns, prémium anyaghasználatú, de funkcionalista vonalvezetésű, sterilebb díszítettségű bútorokat, a szecesszióból inkább a természetes növényi motívumokat, melyeket inkább tapétamintában, vagy drapériában képzelhető el legjobban a vitage-ben alkalmazva. A vidéki stílusok megjelennek bútorok formájában, de mai elfogadottság tekintetében a kevésbé díszesek biztosította összhang kedvezőbb fogadtatású, tehát a skandináv vidéki és a skandináv modernista hatású kevésbé díszes, vagy puritánabb bútorokkal, mai szemmel elegánsabban lehet játszani úgy, hogy ezeket egészítjük ki kisebb, de díszesebb részletgazdagabb eszközökkel, dísztárgyakkal. Annak ellenére, hogy a vintage kiindulását a francia vidéki stílusból eredeztetik, melyek bútorai díszesebbek részletgazdagabbak voltak.

A vintage stílusú lakberendezés hangulata. A legfőbb cél egy kellemes, nosztalgikus és meleg légkör kialakítása. Ezt a hangulatot megteremteni, a bútorok és kiegészítők időtlen dizájn sugallatú harmóniája igyekszik megteremteni. Összességében a vintage stílus 60-80 év különböző stílusainak (egy stílusevolúciónak) az egyes dizájn-elemeit vegyíti.

Az érzékelhető közízlésnek engedve, akkor járunk jól, ha a vintage korszakába beleillő stílusokat leszűkítjük az alábbiak szerint:

.
Fehér vintage stílusú dolgozószoba – skandináv vidéki és század-közepi skandináv modernista alapokon

A vintage lakberendezési stílus Franciaországban született, és gyorsan elterjedt. A legkedveltebb irányzata egy olyan stílus, amely a francia vidéki stílusban gyökerezik ugyan, de a bútorok alapján erőteljes hatást gyakorolt rá a skandináv vidéki és a skandináv modernista stílusirányzat. A vintage olyan kecses vonásokat foglal magában, mint a nőiesség, az elegancia, bájos és elragadó romantikus megoldások. Ennek a stílusnak a megvalósításához nemcsak régies bútorokra, szövetekre vagy edényekre van szükség, hanem különleges látásmódra és készségre is. Mindez azonban nem valósítható már meg azzal a fen említett nézettel, hogy csakis eredeti bútorokat és tárgyakat kell ehhez keresni. Mivel ez az irányzat olyan népszerűvé vált, hogy képtelenség az eredetiségnek megfelelni, így ma már több gyártó kínálatában is megtalálsz olyan vintage lakberendezési kiegészítőket, amelyek magukon viselik a vintage jellemzőket. Felületük mesterségesen antikolt, koptatott, így amellett, hogy új lakberendezési darabokról van szó, régies hatást is keltenek.

.
Fehér vintage stílusú konyha – skandináv vidéki és század-közepi skandináv modernista alapokon

A vintage lakberendezési stílus ágnak a jellemzői közé tartozik a nagyszámú dekoratív, míves díszítőelemek használata, a viktoriánus korszakot is túlélő bútorai, kiegészítői, a finom mintázatú szövetek, az étkészletek virág mintával, a vázák, az órák és más kiegészítők együttesen különösen pompásan fognak kinézni. A vintage belső tér szorosan kapcsolódik a virágokhoz. Ez lehet egy csokor a mezei virág vagy rózsa. Emellett jellemző lehet még a pillangók, a kézzel írott régies hatású szövegrészletek, pecsétek használata is.

.
Fehér vintage stílusú fürdőszoba – skandináv vidéki alapokon

A lényeg, hogy a végeredményben jól érezd magad, tükrözze az élet romantikáját, szeretetét és báját. A vintage keverhető más stílusokkal is, mint például a rusztikus, farmhouse, vagy modern stílusokkal.

.
Fehér vintage stílusú hálószoba – skandináv vidéki alapokon

A vintage stílus színei közé tartoznak a lágy pasztell színek, fehér, törtfehér, rózsaszín különböző enyhe árnyalatai. Kiegészítő szín lehet a szürke, illetve az antikolásnál a barna és az arany. A lényeg, hogy ne használj rikító színeket, és a színpaletta a szobában harmóniában legyen.

.
Vintage stíluson belüli – sallangoktól mentes fehér vidéki konyhai bútorstílus irányzat / A cikkben található összes képet a DALL-E rajzolta.

Összességében:

A vintage lakberendezési stílusban a rá jellemző évtizedek bútoraiból és egyéb dekorációs elemeiből azokat válogatjuk ki, amelyekkel a harmónia építésére törekszünk. A vintage lakberendezési stílus az időtlenség, a nosztalgia és az elegancia jegyeit hordozza magán, és különleges atmoszférát teremt a lakásban. Majd 100 év hatását felölelő többnyire vidéki és modernista bútorokkal, a karakteres textíliák és a régi idők dekorációs elemeinek kombinációja teszi ezt a stílust különösen vonzóvá azok számára, akik szeretik az idővel bevált dizájnt és a múlt hangulatát.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^