XXI. század eleji bohém stílus – lakberendezési stílusok 15.2

A bohém stílus a 21. században továbbra is népszerű, és újabb változatokat és irányzatokat hozott létre, mint például a boho-chic, a boho-luxe, a boho-rock, a boho-folk és a fehér bohém. A bohém stílus ebben a korszakban a régi és az új, a drága és az olcsó, a kifinomult – egyszerű és a rusztikus ötvözetét kínálja. A bohém stílus ma is a szabadság, a kreativitás, és az egyéniség kifejezését jelenti.

.
XXI. század elejei bohém lakberendezési stílusú enteriőrök

A bohém stílus átfogó leírásáról ITT olvashatsz.

A 21. századi újabb bohém irányzatok

  • A boho-chic stílus egy olyan stílus, amely a bohém stílus lazaságát és kreativitását a városi stílus eleganciájával és modernitásával egyesíti.
  • A boho-luxe egy olyan stílus, amely a bohém stílust a luxus, a gazdagság, és a fényűzés stílusával ötvözi.
  • A boho-rock stílus egy olyan stílus, amely a bohém stílus szabadságát és kreativitását a rock stílus durvaságával és lázadásával egyesíti.
  • A boho-folk egy olyan stílus, amely a bohém stílust a népi, a vidéki, és a rusztikus stílussal, a természetességével és hagyományosságával egyesíti.
  • A fehér bohém stílus a bohém jellegzetes lazaságát és kreativitását megtartja, de a színek terén visszafogottabb és neutrálisabb megközelítést alkalmaz, inspirációs eleme a skandináv stílus, amely a letisztultságot, a világosságot és a természetességet hozza be a bohém stílusba.

15.2.1. A boho-chic lakberendezési stílus:

A boho-chic egy olyan stílus, amely a bohém stílust a városi, elegáns, és modern stílussal ötvözi. A boho-chic stílus a bohém stílus jellegzetes elemeit, mint a színes, áramló, és virágos anyagokat, a mandalákat, a batikokat, a csillagokat, és a napokat, a kényelmes, de szabályos és illeszkedő ruhákkal, a semleges és pasztell színekkel, és a letisztult és minimalista kiegészítőkkel kombinálja.

.

.
A boho-chic stílusú nappali szobához inspiráció: egy kényelmes, szabályos és semleges színű kanapé, egy színes, áramló szőnyeg, mandala, batik, csillag vagy nap a falon, egy egyszerű és minimalista dohányzóasztal és lámpa.

15.2.2. A boho-luxe lakberendezési stílus:

A boho-luxe stílus a bohém stílus jellegzetes elemeit, mint a színes, áramló, és virágos anyagokat, a mandalákat, a batikokat, a csillagokat, és a napokat, a drága, fényes, és csillogó anyagokkal, mint a selyem, a bársony, a szatén, a gyöngy, a kristály, és az arany, és a feltűnő és extravagáns kiegészítőkkel kombinálja. A boho-luxe stílus egy olyan stílus, amely a bohém stílus szabadságát és kreativitását a luxus stílus gazdagságával és fényűzésével egyesíti.

.

.
A boho-luxe stílusú nappali szobához inspirációs adatok: luxus, fényes és élénk színű kanapé, színes, virágos szőnyeg, mandala, batik, csillag vagy nap motívum a falon, ragyogó és extravagáns csillár, lámpa és váza.

15.2.3. A boho-rock lakberendezési stílus:

A boho-rock egy olyan stílus, amely a bohém stílust a rock, a grunge, és a punk stílusával ötvözi. A boho-rock stílus a bohém stílus jellegzetes elemeit, mint a színes, áramló, és virágos anyagokat, a mandalákat, a batikokat, a csillagokat, és a napokat, a durva, sötét, és szakadt anyagokkal, mint a bőr, a farmer, a flanel, a tüske, a lánc, és a biztosítótű, és a merész és lázadó kiegészítőkkel kombinálja.

.

.
A boho-rock stílusú nappali szobához inspirációs elemek: durva, sötét, és szakadt bőr kanapé, színes, áramló és virágos szőnyeg, mandala, batik, csillag, nap motívum a falon, merész vagy élénk színű gitár és poszter.

15.2.4. A boho-folk lakberendezési stílus:

A boho-folk stílus a bohém stílus jellegzetes elemeit, mint a színes, áramló, és virágos anyagokat, a mandalákat, a batikokat, a csillagokat, és a napokat, a természetes, egyszerű, és kényelmes anyagokkal, mint a pamut, a gyapjú, a len, a fa, a bőr, és a gyapjú, és a hagyományos és természetes kiegészítőkkel kombinálja. A boho-folk stílus egy olyan stílus, amely a bohém stílus szabadságát és kreativitását a népi stílus természetességével és hagyományosságával egyesíti.

.

.
A boho-folk stílusú nappali szobához inspirációs elemek: természetes, egyszerű, és kényelmes pamut kanapé, színes, áramló, virágos szőnyeg, mandala, batik, csillag, nap a falon, hagyományos, természetes fa dohányzóasztal és fonott kosár.

15.2.5. A fehér bohém lakberendezési stílus:

A fehér bohém stílus a 2000-es évek elején jelent meg. A fehér bohém stílus esetében a skandináv stílus az, amellyel a letisztultságot, a világosságot és a természetességet hozza be a bohém stílusba. A fehér bohém stílus tehát egy modern és elegáns változata a bohém stílusnak, amely a 21. század igényeinek és trendjeinek is megfelel. A fehér bohém stílus a bohém jellegzetes lazaságát és kreativitását megtartja, de a színek terén visszafogottabb és neutrálisabb megközelítést alkalmaz. Ezáltal a tér tágasabbnak és világosabbnak tűnhet, miközben megőrzi a bohém stílus egyéb elemeit, például az egyedi mintákat, textúrákat, és az összevisszaságot.

Ez a változat lehetőséget ad arra, hogy a bohém érzést és lazaságot kombináld a tiszta, világos környezettel, így alkalmazkodva azokhoz, akik szeretik a bohém stílust, de inkább a neutrálisabb színvilágot részesítik előnyben.

A fehér bohém és a világos bohém kifejezések mindkettő használatosak, és ugyanazt a stílust jelölik. Tehát ez a stílus a bohém és a skandináv stílus keveredéséből alakult ki, és a természetes anyagok, a letisztult formák, a világos színek és a kényelem jellemzik. A bohém stílus történelmi gyökereinek továbbra is az 19. századi európai bohémeket tekintjük, akik szabad szellemű művészek és gondolkodók voltak, melyek életmódját az akkori vándorcigányok megjelenése inspirálta. Ez a bohém stílus eklektikus, multikulturális és vibráló, sok színt, mintát, textilt és kézműves tárgyat használ.

Ezzel az általános bohém keretrendszerrel szemben, a fehér bohém stílus visszafogottabb és harmonikusabb. A fehér bohém stílus ugyan nem kötődik egy adott korszakhoz vagy eseményhez, hanem az egyéni ízlés és kreativitás kifejezésére szolgál, azonban mégis a 21. század kezdetéhez és annak modernitásához köthető jobban. A fehér bohém stílusban a fehér szín dominál, de más világos és pasztell színek is megjelenhetnek, például a bézs, a rózsaszín, a menta vagy a levendula. A fehér bohém stílusban fontos szerepet játszanak a növények, a rattan, a fa, a gyapjú, a pamut és a makramé anyagok, amelyek természetességet és melegséget kölcsönöznek a térnek. A fehér bohém stílusban a bútorok egyszerűek, de kényelmesek, a kiegészítők pedig személyesek és egyediek. A fehér bohém stílusban a térrendezés lazább, mint a minimalista stílusban, de rendezettebb, mint a hagyományos bohém stílusban.Mindezek ellenére a fehér bohém is mint általában a bohém, a szabadságot, kreativitást és egyediséget képviseli, és a változatok széles skáláját engedi meg, de megtartva a tiszta, világos színeket.

.

A fehér bohém, a többi bohém irányzathoz képest talán a legáltalánosabban elfogadható irányzat.

.
Fehér bohém stílusú nappali szobához inspirációs jegyek: világos szürke vagy fehér kanapé, rattan fotel, fa dohányzóasztal, fehér szőnyeg, makramé falikép és növények.

.

.
Fehér bohém stílusú hálószoba jegyek: fehér ágy, fehér ágynemű, fehér szekrény, rattan kosár, makramé ágytakaró,vagy makramé falvédő, fali dísz, vagy akár makramé baldachin, pasztell / levendula színű fal.

.

Úgy érzed, mintha már sokszor láttam volna ezt a stílus?

Mert egyszerre kifejezi a bohém szellemet és a skandináv eleganciát. Így szabadabbnak, barátságosabbnak hat egy szintén nagyon kedvelt skandináv stílushoz képest – egy kis bohémséget visz a visszafogottságba. 🙂
A fehér bohém stílus alkalmas bármilyen lakástípusra, legyen az kis garzonlakás vagy tágas családi ház. A fehér bohém stílusban könnyen kialakítható egy otthonos és barátságos hangulat, amely meghívja a vendégeket és a pihenést.

.
Fehér bohém stílusú étkezős konyha inspirációs jegyek: fehér skandináv stílusú konyhaszekrény, fa étkezőasztal, fehér székek, rattan lámpák és növények, száraz, vagy élővirág csokrok.

Úgy érzed, minta fehér vintage enteriőrt látnál?

Hát rendelkezik bizonyos vintage sugallattal. Olyan is előfordulhat, hogy valaki fehér vintage stílusról áradozik és valójában egy fehér bohém stílus van a gondolatvilágában.

A vintage és a fehér bohém stílus között vannak hasonlóságok és különbségek is.

Mindkét stílus a régi bútorokat és dekorációkat kedveli, és a természetes anyagokat, színeket és mintákat használja.

  • A vintage stílus azonban általában a 20. század első felének stílusát idézi, míg a fehér bohém stílus a 20. század második felének és a 21. század elejének stílusát vegyíti.
  • A vintage stílus kifinomultabb, elegánsabb és minőségibb, míg a fehér bohém stílus lazább, kreatívabb és személyesebb.
  • A vintage stílusban gyakoriak a csipkék, a gyöngyök, a díszes keretek és a fekete-fehér fotók, míg a fehér bohém stílusban a növények, a rattan, a makramé, a pasztell színek és a virágok dominálnak.

A bohém stílus valóban nagyon sokszínű és változatos, amely tükrözi a bohém életmód szabadságát és kreativitását. A bohém stílus nem egy merev vagy statikus stílus, hanem egy folyamatosan fejlődő és alkalmazkodó stílus, amely különböző divatirányzatokkal és kulturális hatásokkal keveredik. A bohém stílus nem csak egy külső vagy dekoratív stílus, hanem egy belső vagy kifejező stílus, amely az egyéniségét, az értékeit, és a céljait mutatja. Összevetve a XX. századi bohém irányzatokkal, talán észrevehető, hogy mondjuk a boho-luxe kivételével egyfajta megnyugvás, visszafogottsági jelek észlelhetőek a XXI. század eleji bohém irányzatokban.

Az egyes irányzatok taglalásának hossza nem utal az irányzat elterjedtségére, vagy népszerűségére. Csupán arról van szó, hogy egyes irányzatok jellege könnyebben érthető, míg a mások hosszabb kifejtést igényelnek.


A homedecor.hu összes lakberendezési stílust bemutató cikkeinek tartalomjegyzékét itt találod: Lakberendezési stílustár

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^