Diós, almás, mézes-krémes paleo torta

Valójában nincs új a nap alatt, csak más receptjeit és a régebbi sajátokat újrakombináltam. A tortához az ötletet Szafitól innen, a tésztához innen vettem. Lekvár utánzatot régebben is készítettem. Na jó, a cukkinit most nem a krémbe, hanem a tésztába rejtettem.
Igazi „bezabálósra” sikeredett. A tortának a paleóra semmiképp nem jellemző ízvilága lett, a méznek és az almának köszönhetően.
Fontos, hogy az alma nyers, a méz hőkezelés nélküli maradjon.

.

A recept:

 

Tészta:

A cukkinit meghámozzuk, felkockázzuk és gőz felett megpároljuk. Turmixoljuk össze a kávét, a vajat, a fűszereket és a forró főtt cukkinit. Ezután adjuk hozzá a Szafi Fitt nyújtható édes lisztet, amibe már előtte belekevertük a citromhéjat. Gyúrjuk össze a tésztát, és osszuk 4 egyenlő részre. Nyújtsuk ki, és egy 26cm átmérőjű tortaforma aljával 4 kerek lapot ki tudunk szaggatni. Az utolsó tortalapnál a szaggatásból megmaradó kis felesleg tésztát, nyújtsuk bele a 4. tortalapba. Magyarán a tortaaljban hagyva a tésztát felesleget rakjuk rá és nyújtófával nyújtsuk bele. Tehát, lesz így egy kissé vastagabb lapunk – lehet ez majd az alsó lap.
A 4 lapot előmelegített sütőben 175 fokon 30 perc alatt, légkeveréses funkción egyszerre meg tudjuk sütni..

Nyers „lekvár”:

  • 200g darált dió
  • 2 közepes méretű reszelt alma
  • 200g méz – igazán édes, ha visszafogottabb édes ízt akarunk, akkor elég 100g
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom leve

A darált diót a reszelt almával keverjük össze, majd keverjük bele a fahéjat, majd a mézet és locsoljuk rá a citromlevet. Jól keverjük át. Egy jól kenhető, de azért darabos masszát kapunk.

Vaníliakrém:

  • 4 evőkanál vanília aroma, vagy 2 rúd vanília kikapart belseje
  • 8dl víz
  • 4 evőkanál sztíviás eritritol
  • 100g tápióka keményítő
  • 4 tojás
  • 325g vaj (kókuszzsír paleóban)

A vaj (kókuszzsír) kivételével az egészet összeturmixoljuk, jó habosra, majd sűrű krémet főzünk belőle.
Ha kész, akkor a hideg vajat belekeverjük. Hagyjuk, hogy hűtse a krémet, s ahogy olvad, jó elkeverjük benne.

Csokimáz:

  • 60g étcsoki
  • 40g vaj, vagy paleolaj

Felolvasszuk és összekeverjük.

Dió dekoráció:

  • 80g pirított darált dió.

Először ledaráljuk, majd megpirítjuk.

A torta összeállítása:
Három lap tésztát megkenünk a nyers „lekvárral”. A vanília krémet miután langyosra hűlt, harmadolva felhasználjuk. Hűlést követően a tápióka keményítőtől eléggé „tápiókás” (nyúlós) állagúvá válik, ami megnehezíti a kenést. Emiatt is vastagabb krémrétegű a torta. Tehát az első lakvárral megkent tésztát belerakjuk a tortaformába és ráterítjük a krém harmadát, újabb lekváros lap, újabb 1/3 krém terítés, és mindez még egyszer. A 4. lappal lezárjuk a tortát. A tetejére öntjük az olvasztott csoki-olaj keveréket, ami elég jól elterül.
Hagyjuk az egészet megdermedni. Másnap a tortaformából kivéve, az oldalát 100g pirított darált dióval bevonjuk.

.

Variációs lehetőségek:

  • Ha kihagyjuk a vanília krémet akkor gyakorlatilag egy paleo zserbót kapunk.
  • Ha a tápióka keményítő helyett, nem paleo kukorica keményítőt használunk (pudingpor ugyanaz) akkor egy kenhetőbb krémet kapunk, így a krém mennyiségét akár felére is csökkenthetjük.
  • A nyers „lekvárba” alma helyett mazsolát, vagy asztalt sárgabarackot is rakatunk, ha előtte késes aprítóval jól pépesítettük. A mézet akár el is hagyhatjuk, de akkor nem ez a neve.
.

Paleo polémia:

A tortában az alma azért nyers, mert véleményem szerint egy gyümölcs csak addig paleo, amíg nem hőkezeltük. Hiszen hőkezelés után hasznos anyagok elbomlanak, a cukor pedig megmarad. A méz Dr. Tóth Csaba szerint az egyetlen egészséges édesítőszer, de csak ha nem hőkezeljük, hiszen a mézben is a hasznos enzimek, bioaktív anyagok hő hatására elbomlanak. Ezért nem lekvárt használok, hanem a nyers összetevőket keverem, és ezért várok a krém hűlésével is, holott a forró krémmel is összeállíthatnánk a tortát, hiszen a tortaformába kerül beletöltésre.
Tapasztalaton szerint, mindezek ellenére, akik gyümölcscukor érzékenyek, csak óvatosan egyenek ebből a tortából, vagy erőteljesen csökkentsék a gyümölcscukros részek arányát, azaz a mézet, az almát. Ugyanez vonatkozik a datolyára a mazsolára is.
12 szeletes tortaként számolva, 1 szelet max. 17g mézet és 1/6 almát tartalmaz. Az almának is jelentős a gyümölcscukor aránya a szőlőcukorral szemben és önmagában nézve is.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^