A torta összeállítása:
A két tésztalapot, ha ketté vágjuk akkor 4 tészta és 3 krémréteges tortát készíthetünk.
Ha a tésztát 2/3-résznél vágjuk el, akkor 3 tésztalaposat készíthetünk. A fényképeken ez szerepel.
A két 1/3 rész lapot tegyük legalsónak, mert fentebb rakva a krémen szétcsúszik. Krémezés előtt a lapokat egymása rakva vágjuk egyformára. Krémet két részre osztva megkenjük az alsó lapot, óvatosan rányomjuk a középső lapot, majd azt is megkenve rányomjuk a felső lapot. A felső lapra a hűltebb, de még folyós csokit rákenjük, majd az oldalán lecsorgatva, körben is bevonjuk csokival.
Hagyjuk megdermedni és felszelhetjük.
Hasznos infó azoknak akiknek csak a kristálycukor az igazi és minden édesség utánzat csak valami undorító, keserű, vagy vizes vacak.
Én is ilyen vagyok. Nos akik így éreznek, sima erythritolt véletlenül se használjanak, mert az vizes ízű és az utóíze is kellemetlen lesz nekik. A szítviás-erythritol azért jobb, mert 4x édesebb, így negyed annyi kell, így a kellemetlen íz is enyhébb. Megfigyeltem, hogy diónál, máknál ezeknek a magoknak az egyébként is a kissé kesernyés íze, jól harmonizál – elfedi – ezeknek a „kamu” cukroknak a mellékízét. Így a tésztának használt diós-habcsók önmagában is kellemes. Ugyanakkor a citromkrémből az ilyen finnyásak (igényesek), mint én kiérzik a mellékízt. Azonban tortaként összeállítva a dió és a minél keserűbb csokibevonat együttesen, teljesen jól harmonizál a citromkrémmel, így a citromkrémből csak a karakteresen savanyú, de édeskés citromot érezzük.
Visszatérve a cukkinire. Csak az tudja hogy van benne, aki csinálta, mert kiérezni egyáltalán nem lehet. Ez egy intenzív ízvilágú nem igazán édes torta.
Ez a torta nem jöhetett volna létre Trollanyu (trollakonyhamban.blogspot.hu volt) ötletadó receptjei nélkül. Így került az áfonyás szelet cukkinije az áttervezett Mogyorós citromkrémes habcsók szeletbe, melyből megszületett az én diós citromkrém tortám, immár keményítő hozzáadása nélkül a feleségem kívánalmainak is megfelelve.
Utólagos fényképek, amikor a tésztát nem 1/3-2/3 arányban vágjuk el, hanem felezzük. Így 4 tésztalapos magasabb tortánk lesz.
Természetesen nem mindig ugyanaz a recept, mert nem volt csak egy cukkini otthon, így került bele még két alma is, hogy meglegyen a fél kiló zöldségpüré (finomabb lett 🙂 ). Másrészt a Paleo Puncs szeletből megmaradt 8 tojás sárgája és azt is hasznosítani kellett. Emiatt a tésztába a 15 fehérje helyett 10 fehérje + 2 tojás + 2 ek víz került, míg a citromkrémbe 15 helyett 18 sárgája – „Ígyes jól van!”