Diós linzer – diós datolyakrémmel
Mit tehet az, aki hajdinás kenyérlisztet vásárolt és kiderült nem szereti a hajdina ízét?
Elnyomja azzal, amit szeret. Ennek hatására készült az alábbi linzer.

Hát hozzunk ki valami finomat a helyzetből!
Amikor azt hisszük, hogy bevásárolunk gluténmentes fehér kenyér lisztkeverékből (ami nem tartalmaz hajdinát - papíron) és megsütjük a kenyerünket és az se nem fehér, de nem is hasonlít a fényképen lévőre, ráadásul hajdina ízű, akkor az a gyanúnk támadhat, hogy csak a címke egyezik a rendeléssel, de a zacskóban a már kipróbált és nem szeretett hajdinás házikenyér lisztkeveréket adták el nekünk. Ebben a cserében különösen akkor biztos az ember, amikor már mind a kétféle lisztkeveréket ismeri, kipróbálta, a neki tetszőből berendel és rájön, hogy a "nemszeretem" keveréket kapta, a "szeretem" címkéjével.
A recept 18 darab nagyobb (8cm átmérőjű – 2 tepsire való) linzerre elég.
A tészta:
- 250g Világos puha kenyér lisztkeveréknek nevezett, de Szafi Free Ropogós kérgű hajdinás házikenyér „ízű” lisztkeverék
- 250g darált dió
- 1 gyerekkanál szódabikarbóna
- 2 gyerekkanál fahéj
- 300g víz
- 40g sztíviás eritritol
- 40g kókuszszír (de disznózsírral is kiváló)
- 40g almaecet
- 1 gyerekkanál citrom emulzió ( vagy egy fél citrom reszelt héja)
- 1 evőkanál sütőrum
Az első négy tételt szárazon összekeverjük, a többit pedig a turmixgépben összeturmixoljuk. Majd a turmix tartalmát ráöntjük a száraz keverékre és jól összekeverjük.
5 percnyi pihentetést követően nyújtjuk és 18-18 darab alsó és felső linzert szaggatunk.
Szilikonlappal bélelt tepsin légkeveréses sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
A krém:
- 250g datolya (maggal mért tömeg, de kimagozzuk 🙂 )
- 100g dió
- 100g víz
- opció ízfokozásra:
- 1 mokkáskanál almasav
- 2 gyerekkanál sárgabarack aroma
Késes aprítóban „ledaráljuk” a diót, majd rárakjuk a kimagozott datolyát és tovább aprítjuk, keverjük. Majd beleöntjük a vizet (avagy az aromás és feloldott almasavas vizet). Tovább dolgozunk az aprítóval, míg egy jól kenhető, egyöntetű, finom pépet kapunk.
Ha kisült a linzertészta, és kicsit hűlt, összeállítjuk a sütiket. A krém adag akkora, hogy egy szokásos levár vastagságnál lényegesen vastagabb réteget kenhetünk.
Por eritrittel megszórjuk, csak a díszítés kedvéért.

Ennek a linzernek az előnye, nem csak az, hogy nem érződik a hajdina így, de nagyon finom, és nem kell vári a tészta puhulásával, összeállítás után azonnal fogyasztható. 🙂